Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kimchi: hoe maak je dit?

Een Koreaanse maaltijd zonder Kimchi, is geen maaltijd! Ik probeer zo één keer in een maand een nieuwe voedingsproduct uit. Dit om mijn kookkunsten dynamisch te houden en wat zeggen ze; “Je bent nooit te oud om wat nieuws te leren.” Deze keer dook ik in de Koreaanse keuken.

Wat is Kimchi?
Kimchi is een traditionele Koreaans gefermenteerde kool bijgerecht. Er word gezegd dat deze nationale gerecht in honderden variëteiten worden gemaakt. De hoofd bestanddelen zijn Chinese kool, Aziatische radijs (niet radijzen zoals wij hun kennen), lente-ui en komkommer.

Kimchi word traditioneel gefermenteerd in grote kleipotten. Meestal kunt je na een week het gebruiken, maar het is aan te raden om een maand ermee te wachten. Hoe langer wachten, hoe lekkerder word het, is de goude regel.

Kimchi word vaak als bijgerecht geserveerd, maar kimchi is ook een van de belangrijkste ingrediënten voor veel Koreaanse gerechten. Hier onder volgen de meest populaire gerechten waarin kimchi de hoofdrol speelt.

KIMCHI
Ingrediënten
1 grote Chinese kool, bladeren in 3×3 cm plakjes gesneden
tafelzout voor pekel
2 uien, in grove stukken
2 bosjes lente-ui in 3 cm stukjes gesneden

voor pasta
1 hele knol knoflook, waarbij de teentjes van velletje ontdaan worden
5 cm gember, in stukjes
4-5 e chilipoeder
2 e cayennepeper
3 e Sichuan bonen pasta
3 e rijstwijn azijn
3 e oestersaus
3 e suiker

1. Leg in een grote plastiek bak met een bodem water erin een laag kool.
2. Verdeel daar genoeg zout over.
3. Herhaal proces tot kool op zijn.
4. Laat zout voor tenminste 4 uur in kool trekken, waarbij je zo nu en dan de kool met jou handen omroeren.

maken van chilipasta
1. Maak een pasta van knoflook en gember in een keukenmachine en doen dit in een grote mengkom.
2. Voeg de chilipoeder, cayennepeper, bonenpasta, rijstwijn, oestersaus en suiker erbij.
3. Voeg zoveel water erbij om een vloeiende pasta te maken, meng goed.
4. Meng nu de uien en lente-uien door pasta en laat een paar uur marineren.

maken van kimchi
1. Was kool nu grondig in een vergiet tot alle zout verwijderd zijn. De kool moet een licht zoute smaak hebben.
2. Gebruik handschoenen en meng met jou vingertoppen de chilipasta heel goed door kool.
3. Laat kimchi in een gesloten plastiek bak op een koele plaatst voor 1 week fermenteren voor gebruik.

KIMCHIGUK (Koreaans kimchi soep)
Ingrediënten
2 kop kimchi (zelf gemaakt of gekocht bij toko)
2 e Sichuan hete bonenpasta (of Koreaans chilipasta als je het kunt krijgen)
250 g schouderkarbonade, in blokjes
1 t suiker
2 lente-ui, in schuine plakjes gesneden
tofu, in 3 cm blokjes gesneden
(gaar rijst om zelf erdoor te roeren)

Bereidingswijze
1. Meng de kimchi, bonenpasta en suiker door het blokjes vlees.
2. Voeg 5 koppen water toe aan dit mengsel en breng aan kook.
3. Kook soep voor 30 min. op matig hoog vuur met deksel op pan.
4. Voeg tofu erbij en kook verder voor 10 min. met deksel op pan.
5. Voeg lente-ui toe en meng als garnering door soep.

Meng er gaar witte rijst erdoor. Rijst mag nog warm en plakkerig zijn.

KIMCHI STOOFPOT MET AARDAPPELS EN WORTEL
Ingrediënten
4 kip drumsticks
1 e pindaolie
1 e sesamolie
3 cm verse gember, fijn
175 g kimchi (zelf gemaakt of gekocht bij toko uit een pot)
wortel, in plakjes
geschilde aardappelen, in stukjes (zoveel benodigd voor aantal eters)
500 ml zelfgemaakte bouillon of van blokje

Bereidingswijze
1. Bak kip aan in olie tot mooi bruin gekleurd.
2. Voeg kimchi toe en roerbak een paar min.
3. Voeg gember erbij en meng door.
4. Meng nu de wortelen en aardappel erdoor en vul pan met bouillon zodat alles er ruim onderstaat.
5. Breng aan kook en stoof met deksel op man voor 1 uur.
6. Als je teveel vocht over hebben doen je de vuur de laatste 15 min. hoger zodat de vocht kunt inkoken.

KIMCHI BOKKEUMBAP (gebakken Koreaanse rijst)
Ingrediënten
spekjes, in reepjes (of ham of kipfilet)
1 e bakolie
1 kop kimchi, in kleine blokjes gesneden
3 e saus van kimchi
Sichuan hete bonenpasta (of Koreaanse chilipasta indien verkrijgbaar)
3 koppen vers gemaakte gare rijst
2 t sesamolie
gebakken ei
witte sesamzaad
1 lente-ui, in ringetjes
1 vel geroosterd kim (zeewierpapier) (dit doen je door het te bakken in een pannetje)

Bereidingswijze
1. Bak spekjes half uit en voeg kimchi erbij en roerbak voor 1 min.. (als ham gebruikt, word het aan het einde van bereidingstijd toegevoegd)
2. Voeg rijst erbij en roerbak tot vermengd.
3. Voeg kimchi saus, 1/4 kop water en 2 e Sichuan hete bonenpasta toe.
4. Meng goed door en erna meng je de sesamolie erdoor.
6. Garneer met gebakken ei, sesamzaad en zeewier.

ROERGEBAKKEN KIMCHI KIP
Ingrediënten
500 g kipfilet, in hapklare stukjes
1/2 kop kimchi of gekocht uit potje
2 e vocht van kimchi
1 t sesamolie
1 e lichte sojasaus
1 e sesamzaad

Bereidingswijze
1. Meng alle ingrediënten door elkaar en laat het marineren voor ongeveer 10 minuten.
2. Verhit de pan / wok op een matig vuur met een beetje olie.
3. Giet kimchi kip mengsel in de pan en verdeel gelijkmatig over de pan.
4. Roerbak tot gaar.

KIMCHIJEON (Koreaanse pannenkoeken)
Ingrediënten
beslag
1 kop kimchi
2 e ui, fijn
3 e vocht van de kimchi
1/4 kop water
1/2 t zout
1 kop bloem
1 t suiker
pindaolie voor bakken

Bereidingswijze
1. Meng beslag goed.
2. Doen wat olie in een anti-aanbak pan, maak heet en doen alle beslag in de pan.
3. Bak eerst de ene kant bruin en gaar en erna de andere kant tot goudbruin en krokant. (druk met een spatel de pannenkoek nog platter tijdens bakken)
4. Laat pannenkoek op een snijplank afkoelen. (warm snijden gaat moeilijk)
5. Snijd pannenkoek in vierkantjes en serveer op schaal met bieslook ringetjes gegarneerd.

KIMCHI JIGAE (Koreaans stoofgerecht met tofu en speklappen)
Ingrediënten
250 g speklap, in plakjes van 3 cm gesneden
4 kopjes gehakte kimchi of gekocht uit potje
3-4 e sap van kimchi
1 e suiker
1 e Sichuan chilibonen pasta of Koreaans chili pasta, indien beschikbaar
1 t hete pepervlokken (ik gebruikte gedroogde rode pepers die ik dan er later uit vissen)
1 ui in reepjes
200 g natuurlijke tofu, in blokjes gesneden
lente-ui in diagonale plakjes
2 t sesamolie

Bereidingswijze
1. Meng de kimchi, sap van kimchi, suiker, chilipasta, pepervlokken en ui door elkaar en doen in een stoofpan.
2. Doen precies zoveel water erbij dat alles er onder staat.
3. Kook voor 30 min. op zacht vuur met deksel op pan.
4. Voeg tofu erbij en kook verder voor 10 min.
5. Meng lente-ui en sesamolie erdoor.

14 Reacties

  1. Deonart ik neem hem natuurlijk graag mee
    Groetjes Nel

  2. Deonart wat een geweldige artikel zet je hier neer.
    Ik lees er net iets over in Good food plus speciaal.
    Hartelijk dank en nog een prettige avond.
    Groetjes Nel.

  3. visnochvlees

    18 april 2014 at 19:10

    Hallo Deon. Ik ben vegetariër en vraag me af of de oestersaus persé noodzakelijk is in dit recept.
    Groetjes.
    Hilde

  4. Ik las afgelopen week dat kimchi heel gezond zou zijn en nu zie ik jou artikel en kan ik zelf ook gaan maken. Heel erg bedankt Deon. Ik bewaar dit artikel om het één en ander uit te proberen. Groetjes, Jet

  5. Wat een goed artikel heb je weer geschreven Deon. Duidelijke foto`s, duidelijke uitleg! Dank je wel en ik neem dit artikel uiteraard mee. Groetjes, Louise

  6. Gefermenteerde kool is ook een specialiteit van Johny Boer. Nooit aan gedacht hier eventueel eens zelf aan te beginnen. Top artikel! Bedankt Deon

  7. ronaldvermeulen

    3 augustus 2013 at 08:28

    Wederom bedankt Deon. Je verrast ons steeds weer. Ook dit artikel gaat mee.

  8. O o weer zo mooi lesmateriaal van onze superkok Deon…. Dank voor al je moeite, wat geweldig weer! Groetjes!

  9. wilmiewillemse

    3 augustus 2013 at 00:05

    Hoi Deon. Mijn man is voor zijn werk wel eens in Korea geweest en heeft voor mij een aantal kookboeken meegebracht, maar dit is voor mij tenminste duidelijke taal. Bedankt, ik neem het mee, groetjes Wilmie.

  10. Prachtig artikel met mooie recepten Deon !! Neem het graag mee. Dank je wel. Groetjes Willeke.

  11. inekevlaskamp

    2 augustus 2013 at 18:16

    Hallo Deon,een heel mooi artikel,heb het al bewaart.Zal het zeker eens maken en je laten weten wat we er van vonden.Ik wens je een heel fijn weekend .Hartelijke groet Ineke.

  12. Geweldig artikel weer Deon.Wat een werk heb je er van gemaakt. Heel veel dank. Lieve groet, Marieke

  13. Deon (en ook Petra) wat leuk ! Man hoe kom je erop? Ik heb dit enkele jaren geleden eens gezien op Discovery in een reisprogramma van kok Anthony Bourdain. Daar werd in Korea ter plekke KIMCHI gemaakt in grote kleipotten. Even zoeken en jawel hier: http://www.youtube.com/watch?v=NDrH6bBCbHA&list=PL50E4AEE0173C3F62 staan die video`s. Gewoon even ter informatie. Prima informatie Deon en ik wil er wel eens een paar proberen. Grt, Alex

  14. Deon, dit is geweldig!!! Hoe krijg je dit voor elkaar? Wat een super artikel. Ik heb het even vluchtig doorgelezen en ga dit natuurlijk ook op mijn gemak doen. Mijn complimenten. Ik neem je artikel natuurlijk mee. Hier kun je veel van leren. Groetjes en fijn weekend, Petra

Geef een reactie