Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

ZELF WORST MAKEN

Worst maken is helemaal niet moeilijk. En wat is nu lekkerder jou eigen gemaakte worstje eten waarvan je precies weten wat erin zit. BASIS WORSTMENGSEL

Een basis worstje voor de beginnende worstenmaker.

Ingrediënten
1 kg varkensgehakt van goede kwaliteit en hoge vet presentatie
1 e versgemalen zwarte peper
2 t zout
1 t gedroogde oregano
1 e korianderpoeder (ketoembar)
90 ml witte wijn
schone darm (bestel bij slager) darmen geweekt in water
olijfolie voor braden van worst

Bereidingswijze
1. Meng de peper, zout, oregano, koriander en witte wijn door de gehakt met jou goed gewassen handen.
2. Maak een kleine hamburger van worstmengsel en bak dit gaar in olie. Indien nodig kan je het verder op smaak brengen met worst ingrediënten.
3. Doen een deksel op de mengkom en laat deze worstmengsel overnacht staan zodat alle smaakmakers goed door deze mengsel kan verspreiden.
4. Stop geweekte varkensdarm met worstmengsel.
5. Bak worst gaar en mooi van kleur in olijfolie.

Hoe stop je worst:

Bereidingswijze 1

1. Week varkensdarm in koud water voor tenminste 1 uur.

2. Spoel water door worst om alle zout eruit te halen.

3. Monteer je worstenstopper en vul dit met worstmengsel.
4. Trek de varkensdarm over de tuit van een worst trechter.
5. Stop worst.

Bereidingswijze 2
1. Volg bovenstaande bereidingswijze tot punt 3.

2. Trek de varkensdarm over de tuit van een trechter.
3. Stop worst met behulp van jou vingers of met achterkant van een houten aardappelstamper of iets soortgelijks.

Bereidingswijze 3
1. Volg bereidingswijze 1 tot punt 3.

2. Monteer een gladde grote mondstuk in een spuitzak.
3. Trek varkensdarm over de mondstuk en vul spuitzak met worstmengsel.
4. Stop worst in varkensdarm.

Bereidingswijze 4
Een alternatief om worst te stoppen zonder worststopper of darmen zijn door de gehaktmengsel in een dunne lange worst uit te rollen en in worst lengtes te snijden. Maar voor een kleine moeite koopt je anders varkensdarm. Dit maakt het worst veel bewerkbaar.

Tip
Worst darmen komen in twee soorten.
– Dikke darm voor een dikker worst. (ik gebruikte een dikke darm)
– Dunne darm voor een dunner worst.

Als je schapendarm ergens kunt kopen, werk dit nog beter. Schapendarm is nl. zachter dan varkensdarm.
natuur darmen bestellen
nylon darmen bestellen

CHORIZO WORST ZELF MAKEN
Een lekkere pittig worstje met chilipoeder, paprikapoeder en ciderazijn.

Ingrediënten
1 x basis worstmengsel
60 ml gerookte paprika of pikante paprikapoeder
1 t knoflookpoeder
1 e chilipoeder
1 t komijnpoeder
1 t gedroogde oregano
1 e ciderazijn

Bereidingswijze
1. Meng alle ingrediënten door vlees.
2. Stop in worst zoals in bereidingswijze bij basis worstmengsel beschreven.

Serveer met mayonaise.

GROENE KRUIDENWORST ZELF MAKEN
Een worstje waar je de zon in proeven met een licht anijs nasmaak.

Ingrediënten
1 x basis worstmengsel
1 t venkelzaad
3 e peterselie, fijn
2 e gemengde groene kruiden (ik had wilde marojaan, munt, citroenmelisse en bieslook)
2 e sherryazijn of 2 t sherry en 1 t witte balsamicoazijn

roomkaas voor bij serveren

Bereidingswijze
1. Meng smaakmakers door gehakt.
2. Stop in worst zoals in bereidingswijze bij basis worstmengsel beschreven.

Serveer met roomkaas.

3 SOORTEN KAASWORSTJES ZELF MAKEN
Hemelse worstjes met een combinatie van Parmezaanse kaas, feta en oude Goudse kaas.

Ingrediënten
1 x basis worstmengsel
200 g Parmigiano reggiano
200 g feta, geraspt
200 g oude Goudse kaas, geraspt of oude Cheddarkaas

Bereidingswijze
1. Meng alle ingrediënten door vlees.
2. Stop in worst zoals in bereidingswijze bij basis worstmengsel beschreven.

Eten met Tzatziki

APPEL EN SALIE ONTBIJTWORSTJES ZELF MAKEN
Dit klink ongewoon, maar dit is een heerlijk, frisse worstje.

Ingrediënten
1 x basis worstmengsel
2 groene appels geschild en geraspt
1 kleine ui, geraspt
30 g verse salie, fijn (ik gebruikte droge salie, werkt ook)
1 e venkelzaad

Mosterd

Bereidingswijze
1. Meng smaakmakers door gehakt.
2. Stop in worst zoals in bereidingswijze bij basis worstmengsel beschreven.

Serveer met je lievelings mosterd soort.

ZONGEDROOGDE TOMATEN EN HUMUS WORST ZELF MAKEN
Echt heerlijk worstje die lekker bij een stamppot passen en zelfs op de bbq klaar gemaakt kunnen worden. En zoals we weten, tomaten en basilicum zijn getrouwd met elkaar, echt heerlijk!

Ingrediënten
1 x basis worstmengsel
olijfolie voor bakken
170 g mozzarella-kaas, geraspt
2 e Italiaanse peterselie, fijn
90 g zongedroogde tomaten op olie, uitgelekt en fijn
1 e gedroogde basilicum
1 t venkelzaad
120 g humus zelfgemaakt of gekocht

humus voor bij serveren

Bereidingswijze
1. Meng alle ingrediënten door gehakt.
2. Bak worstjes in olijfolie

Serveer met humus, Turkse brood en een frisse salade.

Nog meer lekkere worstjes


Knoflookworst of Gehaktbal


Klassieke Toulouse worstjes maak jij zelf


Pittig gehakt in vorm van bal of worst


Hongaarse verse worst zelf maken


Pittige chorizo zelf maken


Zelf chorizo maken


Gehaktballen of vulling voor boerenworst


Boerenworst

14 Reacties

  1. Hanneke, wat leuk dat jij ook worst gaan maken. Met eigen worst weet je precies wat erin zitten en is veel lekkerder dan dat melig spul van de supermarkt. Leuk dat mijn artikel jou kon inspireren en succes ermee. Als jij vragen hebt, ik antwoord graag. Smul groetjes Deon.

  2. molenmeisje

    13 juli 2014 at 15:40

    Hoi Deon,
    Binnenkort ga ik eens experimenteren met worst maken. Mijn vader deed dat vroeger ook vaak na de slacht maar daar zijn geen recepten van. Gelukkig kan ik inspiratie uit jouw artikel halen. Groet Hanneke

  3. De hamburgeje bak je om te proeft of de worst vulling goed op smaak is gebracht, anders breng je het als nog verder op smaak. Erna word de worstvulling rauw in darm gestopt.

  4. Ellebelle66

    21 juli 2013 at 13:28

    wat ziet het er heerlijk uit! en ook leuk om te doen…
    wel een vraagje: waarom moet je bij punt 2 van bereidingswijze het gehakt tot hamburgetje vormen en bakken?..kan dat gehakt niet rauw in die darm?
    groetjes, El

  5. hartlerhof, om je vraag te beantwoorden: roken van worst doen ik nooit, maar je kunt best wel van een boerenworst mengsel een droge worst maken. Er zijn wel een aantal voorwaarden. Gebruik rundergehakt en schapendarm of runderdarm om de worst mee te stoppen. Varkensvet word nl. ranzerig als het drogen.
    Groetjes Deon

  6. kun je deze worstenmengsels ( b.v. boerenworstmengsel) ook drogen en roken zodat je metworstjes krijgt of kun je me een beter recept hiervoor aanbevelen

  7. Hallo Deon, wat een mooi document om ambachtelijk worst te maken.Als ik weer wat meer energie heb zal ik het eens proberen.Groet, Marieke

  8. Richard bedankt voor de tip, zal kijken en nieuwe ideeën zijn altijd welkom.

  9. Ik heb vroeger in een vleesfabriek gewerkt waar we alle soorten worst maakte en zo af en toe maak ik nog wel eens zelf een lekkere worst thuis, de recepten staan op mijn pagina.

  10. Hallo Deon,
    Wat een HEERLIJK artikel over al die worsten , ik krijg gelijk trek !!!
    Ik weet niet of ik het zelf ga maken maar ik vind jouw artikel fantastisch.
    Er zitten genoeg heerlijke recepten tussen.
    Als ik het gemaakt heb , hoor je het van me.
    Groetjes, Hedy

  11. fleurjosephine

    27 juni 2013 at 10:48

    Super leuk artikel, dank je!

  12. Doet me aan vroeger denken, toen we thuis een half varken geleverd kregen, wat nog verwerkt moest worden oa ook worst, maar ook balkenbrij, leverworst en het vlees werd ingemaakt, want er waren toen nog bijna geen vriezers. Leuk artikel maar ik weet niet of ik het ooit ga doen. bedankt! Lieve groet Cecile

  13. Wat een leuk artikel Deon! Nog nooit worst gemaakt maar na dit artikel gaat dat vast een keer gebeuren.

  14. Lekker Deon, het water loopt me uit de mond Ik deed vroeger wel worst maken, ga ik weer eens doen.

Geef een reactie