Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Aziatisch stukjes kip als lekkernijen

Voor elk wat wils… Weer een kleine artikel en dit keer gaat het om hapklare stukjes kip met vel. Kip of met een droge kruiden en specerijen mengsel of gemarineerd en geroosterd of zomaar in de pan gebakken of op bbq geroosterd. Op de foto’s heb ik verschillende kippendelen met vel gekozen, maar jij zou ook voor één deel van de kip kunnen kiezen. Bijvoorbeeld alleen drumsticks of alleen kippenvleugels of alleen kippenbouten waarbij jij elk bout in 4 delen verdeeld. Als er maar vel aan zitten, kan jij dit toepassen op onderstaande recepten. Hapjes die warm en koud kunnen worden geserveerd bij een feestje of gewoon een gezellige avond met vrienden. Ook als onderdeel bij een buffet passen ze goed.
Op de foto’s heb ik van deze gerechten als hoofdgerechten gebruikt en dan uiteraard de kippendelen in groter porties geserveerd.


Aziatisch kippenvleugels met oestersaus en vissaus
Ingrediënten
12 kippenvleugels, elk vleugel bij lid in tweeën verdeeld of jij gebruik 4 kippenbouten die in 4 delen is gesneden
4 teentjes knoflook, fijn
1 ui, geraspt
1/2-1 t zout
1 t rijstwijn of droge sherry
1/4 t zwarte peper
1/2 t donkere Chinese sojasaus
1 t vissaus (nam pla)
1 t oestersaus

honing
olie voor bakplaat

Bereidingswijze
1. Meng marinade ingrediënten en marineer kippen deeltjes voor tenminste 1 uur.
2. Vet een bakplaat in met olie en verdeel kippen deeltjes erover.
3. Bak kippen deeltjes in oven bij 190*C voor 20 tot 30 min. tot gaar en mooi van kleur.
4. 10 min voor klaar, verf jij de kippendeeltjes in met honing voor een mooie glanzend kleur.


Aziatisch kippenvleugels met sesamolie, sojasaus en oestersaus
12 kippenvleugels, zonder puntjes en elk vleugel bij de lid in tweeën verdeeld

VOOR MARINADE:
60 ml lichte Chinese sojasaus
30 ml donkere Chinese sojasaus
10 ml sesamolie
15 ml oestersaus
1 t knoflookpoeder
1 t uienpoeder
1/2 t zwarte peper
2 t droge basilicum

Bereidingswijze
1. Meng in een mengkom alle marinade ingrediënten.
2. Meng kippenvleugels erdoor en laat tenminste 2 uur marineren. (hoe langer, hoe lekkerder)
3. Grilleer vleugels tot gaar in oven of bbq terwijl je het steeds insmeren met marinade.


Aziatisch kippenvleugels met 2 soorten sojasaus
Ingrediënten
600 g kippenvleugels, bij de lid in tweeën verdeeld of 4 kippenbouten, elk in 4 delen verdeeld
honing

VOOR MARINADE:
2 teentjes knoflook, fijn
3 cm verse gember, fijn
1 t suiker
1 e lichte Chinese sojasaus
1/2 e donkere Chinese sojasaus
1/2 e oestersaus
1 e olie (geen olijfolie)
1 e citroensap
1/2 e citroenrasp
zout

olie voor bakplaat

Bereidingswijze
1. Meng alle marinade ingrediënten.
2. Meng stukjes kip door marinade en laat voor 3 uur marineren.
3. Vet een bakplaat in met olie en verdeel stukjes kip erover.
4. Bak kip bij 200*C tot door en door gaar en mooi van kleur. Keer zo nu en dan.
5. De laatste 10 min. verf jij de stukjes kip in met honing. Kijk wel uit voor aanbranden. (dit kan ook zonder honing als je niet zo van zoet houd)


Aziatisch kip hapjes met laos, sereh en sojasaus
Ingrediënten
VOOR KIP:
kippenvleugels op lid in tweeën verdeeld of kippenbouten elk in 4 delen verdeeld (als kippenbouten gebruikt worden moet jij deze eerst 20 min. voorkoken)

gemberwortel, fijn
knoflook, fijn
korianderpoeder
laos
serehpoeder
chilisaus
ketjap manis (ABC) of anders asin, maar gebruik dan minder zout
limoensap, anders citroensap
olie voor bakken
iets water als het te droog worden

VOOR DIPSAUS:
ketjap manis
chilisaus
olie

Bereidingswijze
VOOR KIP:
1. Bak gember, knoflook, koriander, laos en serehpoeder tot geur vrij komen.
2. Voeg stukjes kip erbij en bak tot alle delen van kip goed bedekt zijn met kruidenrij.
3. Voeg chilisaus, ketjap en limoensap erbij en bak stukjes kip tot gaar en mooi van kleur. Voeg iets water erbij als het te droog worden.
4. Serveer met dipsaus.

VOOR DIPSAUS:
Meng alle ingrediënten goed.


Zoetzure Aziatisch Kippenvleugels met sojasaus en rijstazijn
Ingrediënten
12 kippenvleugels, zonder puntjes en elk vleugel bij de lid in tweeën verdeeld
3 cm gemberwortel, in plakjes
2 teentjes knoflook, in plakjes
2 sjalotten, in halve plakjes
2 e rijstwijn of droge sherry
3 e witte rijstazijn
3 e witte suiker
3 e lichte Chinese sojasaus
1 e donker Chinese sojasaus
5 e water
3 e neutrale olie voor bakken

Bereidingswijze
1. Roerbak de gember, knoflook en ui voor zo 1 min.
2. Voeg kippenvleugels erbij en bak kippenvleugels goudbruin van kleur.
3. Voeg overige ingrediënten erbij en kook kippenvleugels zachtjes gaar terwijl jij de ze regelmatig keren.
4. Tijdens het koken, zal de saus indikken en stroperig worden. Dit is helemaal niet erg en help om een mooi laagje om de kippenvleugels te geven.


Pittig Aziatisch kip met kaneel, anijs en venkel
Ingrediënten
12 kippenvleugels, zonder puntjes en elk vleugel bij de lid in tweeën verdeeld of 4 kippenbouten elk bout in drieën verdeeld (als handzame hapje)

1/2 steranijs voor koken
1/2 steranijs voor verdere bereiding
1 e rijstwijn of droge sherry
3 cm verse gember
2 lente-ui in stukjes
1/2 steranijs voor koken ( 1/2 steranijs voor verdere bereiding)
zout
1/2 steranijs
1 kleine gedroogde Sichuan peper (toko)
1/4 t grof gemalen zwarte peper
1/4 t venkelzaadjes
1 kruidnagel
1 verscheurde laurierblad
1 teen knoflook, fijn
1/4-1/2 t chilipoeder
5 cm stuk pijpkaneel
olie voor bakken
water voor koken
2 t donkere Chinese sojasaus
1 volle t suiker
1 e geroosterd witte sesamzaadjes (voor garnering)
lente-ui ringetjes voor garnering

Bereidingswijze
1. Breng genoeg water aan de kook en doen daarbij de rijstwijn, gember, lente-ui, steranijs en zout.
2. Voeg de kippenvleugels of stukjes bout eraan toe en kook zachtjes voor 20 min. of tot gaar.
3. Haal stukjes kip uit vocht en dep droog met keukenpapier.
4. Doen olie in een pan en bak zachtjes de anijs, Sichuan peper, zwarte peper, venkelzaadjes, kruidnagel en laurier tot geuren vrij komen.
5. Voeg nu de knoflook, chilipoeder, pijpkaneel en kip erbij en bak kip tot alle kanten met kruiderij is bedekt en de kip goudbruin. (let wel erop dat knoflook niet verbranden, anders word dit bitter)
6. Doen genoeg water bij tot kip precies onderstaan en voeg de sojasausen en suiker toe en breng aan kook.
7. Kook de kip zachtjes terwijl jij het af en toe keren en de kip is klaar als bijna alle kookvocht is verdampt en de kip boterzacht is.
8. Doen stukjes kip op een serveer schaal en garneer met sesamzaadjes en lente-ui ringetjes.


Aziatisch gestoofde kip hapjes
Ingrediënten
1000-1500 g stukjes kip, dit kan vleugels zijn, kippenbout, karbonade (geen filet)
2 cm gember, fijn
2 e rijstwijn of droge sherry
2 e oestersaus
2 rode pepers, fijn
1 teentje knoflook, fijn
4 lente-ui, dunne ringetjes (als plaatsvervanger, kan jij jonge prei gebruiken
8 gedroogde Chinese paddenstoelen, geweekt, steeltjes verwijderd en in grove reepjes gesneden
2 e lichte Chinese sojasaus
1 e donder Chinese sojasaus
1 t suiker
1/2-1 t zout (afhangende van hoeveel lees jij gebruikt)
olie voor bakken
lente-ui voor garnering

Bereidingswijze
1. Meng gember, rijstwijn en oestersaus en meng de kip stukjes erdoor.
2. Laat kip voor 30 min. marineren in deze mengsel.
3. Verhit olie in een koekenpan of wok en bak de peper, knoflook en 2/4 van lente-ui tot geuren vrij komen.
4. Voeg kip mengsel erbij en bak kip tot licht bruin van kleur. (kijk wel uit dat de knoflook niet verbranden)
5. Voeg nu water bij tot stukjes kip voor 3/4 onder water staan.
6. Voeg nu de lichte en donkere Chinese sojasaus en paddenstoelen erbij en stoof geheel voor zo 15 min.
7. Haal deksel van pan en kook de vocht in tot bijna in geheel verdampt.
8. Breng verder op smaak met zout en suiker en meng de lente-ui erdoor.


Aziatisch kippenvleugels uit oven met chilisaus en zwarte peper
Ingrediënten
VOOR MARINADE:
8 kippenvleugels, elk bij de lid in tweeën verdeeld
1 e chilisaus
1 e suiker
1 t zout
2 e rijstwijn of droge sherry
1 rode peper, fijn
1/4 t zwarte peper
1/3 e kippenbouillon, van blokje
1/2 e lichte Chinese sojasaus

olie voor insmeren van bakplaat

Bereidingswijze
1. Meng marinade ingrediënten.
2. Meng kippenvleugeltjes erdoor.
3. Marineer kip voor tenminste 3 uren.
4. Vet een bakplaat in met olie en verdeel vleugeltjes erover.
5. Bak kippenvleugels bij 220*C tot gaar en mooi van kleur.

Nog meer kip lekkernijen

Aziatisch gebakken kip uit oven


Pittig gebakken kip


Kipnuggets met feestelijke dipsaus


Hete specerijen bbq kippenvleugels


Drumsticks met frisse kaas dipsaus


Ovengebakken zoetzure kip


2 kruiden en specerijen mengsels voor kip


Chinees gebakken kip uit oven met pittig dipsaus


Heerlijke kippenvleugels


Kippenbouten voor op bbq


Gegrilde kip met rode wijn en ketchup

13 Reacties

  1. deon,heel lekkere recepten,ben een echte kipeter,ga ze zeker maken,bedankt

  2. Ik neem het artikel mee,het lijkt allemaal lekker,we gaan er zeker van genieten.BEDANKT!!!

  3. Hoi Deon, wat een heerlijke kip lekkere recepten. Dus je begrijpt natuurlijk wel dat ik dit artikel meteen heb meegenomen. Bedankt, en een heel fijn weekend. Groetjes Joyce

  4. Jeetje Deon, wat lekker allemaal. Dit artikel ga ik natuurlijk bewaren en af en toe iets uit maken. Super!! Bedankt en groetjes, Petra

  5. Hoi Deon, wat een heerlijke (en vooral makkelijke) kiphapjes heb je ons daar weer voorgeschoteld. Komen altijd wel en keer van pas. Ik neem het artikel dus graag van je mee. Bedankt en groetjes, Hermien

  6. Deon,het ziet er prachtig uit en wij kunnen weer heerlijk smullen! Dank je wel voor al je moeite. Groetjes, Adeline

  7. hallo Deon.
    Dit zijn nu lekkere gerechttjes voor ons. kan mijn man ook mee eten.
    Prachtig artikel. groetjes Tonia.

  8. inekevlaskamp

    13 juni 2013 at 16:15

    Hallo Deon,Wat een geweldig artikel,neem alles mee.Wat zullen we weer smullen.Dank je wel.Ook wens ik jou alvast een heel fijn weekend.Groetjes Ineke

  9. Heerlijk Deon, wat een geweldig artikel heb je weer gemaakt. Lekkere hapjes voor bij de borrel of gewoon voor de buis in je uppie. Bedankt. groetjes Micky

  10. Zo zie je maar weer hoe je met kip kunt variëren. Lekker hoor al deze kip hapjes. Eindelijk is het er dan. Grt. Alex.^O^

  11. Wat ziet dat er weer heerlijk uit, ik weet gewoon niet te kiezen.
    Bedankt.
    Groetjes Eliana.

  12. Hallo Deon, dit artikel ziet er weer erg mooi uit. Bedankt en groet van Ankie

  13. heleenbrommer

    13 juni 2013 at 12:46

    Hallo Deon, heel erg bedankt voor (alweer) een indrukwekkend, heerlijk artikel. Ik weet niet waar te beginnen met maken, het ziet er allemaal stuk voor stuk bijzonder smakelijk uit! Dank je wel en jij ook een heel fijn weekend gewenst! Groetjes, Heleen

Geef een reactie