Smultalk

Je koekje bij de koffie

Shoarma van A-Z

Je zelf altijd afgevraagd; “Hoe doet ze dat?” Zelf Shoarma maken

Ingrediënten
600 g varkensvlees van de nek of schouderlappen (vlees moet iets vet zijn) Snij het vlees in zo dun mogelijke plakjes. Je kan ook lamsvlees of kip gebruiken.

VOOR MARINADE:
1 t piment
1/2 t cayennepeper
1 t gemberpoeder
1/2 theel. kaneel
1 t knoflookpoeder
1 t komijnpoeder
1 t koriander
1/2 t geelwortel
1/2 t nootmuskaat
1 t peterselie, gedroogd
1 t selderij, gedroogd
1 t paprikapoeder
1 t zout
1 t zwarte peper
1-2 e olijfolie

Bereidingswijze
1. Meng kruiden en olie door elkaar en meng de marinade mengsel door het vlees.
2. Laat vlees voor tenminste 2 uur marineren. (hoe langer. hoe beter)
3. Bak vlees in een koekenpan of op/onder een grill.

3 Sauzen van de Shoarmazaak

Tomaten-uiensaus
100 g tomatenpuree
100 g uien, heel fijn gesneden
1/2 t zwarte peper
1/2 t witte peper
1 t verse oregano, fijn
1/2 t paprikapoeder
1/2 t komijn poeder
1 t basilicum, fijn
1 t ketjap manis
olijfolie (genoeg om er een vloeibare saus van te maken)

Meng alle ingrediënten.

Knoflooksaus
3 teentjes knoflook, fijn
6 e magere kwark
3 e mayonaise
verse dille, fijn
iets zout
iets zwarte peper

Meng alle ingrediënten.

Variatie: knoflooksaus
6 e yoghurt of kwark
3 e mayonaise
2 teentjes knoflook, fijn
1 e bieslook, fijn
1 e peterselie, fijn
1 e citroensap
zout
mespunt cayennepeper

Meng alle ingrediënten en bewaar in koelkast tot gebruik.

4 Salades voor bij shoarma

Tomatensalade

Ingrediënten
1 tomaat

VOOR DRESSING:
15 ml slaolie
25 ml azijn
10 g ui
5 g augurk
zout
peper
suiker

BEREIDINGSWIJZE:
1. Eplucheer de tomaat.
2. Maak een dressing.
3. Snijd met een groentemesje de tomaat van de onder tot de bovenkant in plakjes.
4. Spreid de plakjes op een bord en doe er dressing over.
5. Laat dressing wijf minuten in de tomaat trekken.

Komkommersalade

Ingrediënten
komkommer


VOOR DRESSING:
25 ml slaolie
25 ml azijn of citroensap
10 g ui
5 g augurk
zout
zwarte peper
suiker

Bereidingswijze
1. Maak een dressing
2. Was komkommer.
3. Snijd met een koksmes de komkommer in dunne plakjes.
4. Spreid de plakjes komkommer op een bord uit, bestrooi ze met iets zout en dep ze na 10 min. af.
5. Doe de dressing over plakjes komkommer.
6. Laat de dressing 20 min. in de komkommer trekken.
7. Laat komkommer in een bol-zeef uitlekken.

Kropsla salade
Ik had ijsbergsla in reepjes gesneden.

Witte koolsalade


VOOR GROENE KRUIDENDRESSING:
Ingrediënten
80 ml slaolie
40 ml azijn
20 g ui
5 g groene kruiden (zo 5 soorten die jij lekker vind)
2 g fijne mosterd
zout
peper

MAKEN VAN GROENE KRUIDEN DRESSING:
(moet pittig van smaak worden)
Bereidingswijze
1. Week peper in azijn, roer met garde de mosterd door de azijn.
2. Roer met garde de olie langzaam door de azijn zodat er een lichte binding ontstaan.
3. Snipper ui en hak gewassen groene kruiden fijn.
4. Roer met een houten lepel de ui en groene kruide door de dressing en laat voor 40 min. staan om goed op smaak te komen.
5. Breng de dressing met zout op smaak.

VOOR WITTE KOOLSALADE:

Ingrediënten
200 g witte kool

MAKEN VAN WITTE KOOLSALADE:
1. Snijd met een koksmes de witte kool in dunne reepjes van twee mm breed en was de kool. (haal grove nerve en stronke eruit)
2. Was de kool.
3. Blancheer de reepjes witte kool in ruim kokend water. (kool in kokend water doen en dan 2 min. doorkoken)
4. Giet witte kool af.
5. Vermeng de uitgelekte witte kool warm met de groene kruidendressing.
6. Laat dressing tenminste 20 min. intrekken.
7. Doe de witte koolsalade in bol-zeef en laat deze uitlekken.

Wil jij deze shoarma broodje helemaal compleet zelf maken, is hier 2 recepten van zelfgemaakte Turkse brood en ook hoe om jou eigen pita broodjes te maken.

Pitabroodjes

Ingrediënten
350 g bloem en bloem voor bestuiven
210 ml lauw warm water
1 e olijfolie
2/3 zakje instant gist
1 1/2 t zout
1 t suiker

Bereidingswijze
1. Meng de gist met wat lauw warm water en suiker, laat het mengsel 10 minuten staan.
2. Zeef de bloem met het zout en meng met het gist mengsel en de olijfolie.
3. Kneed het deeg tot een elastische bal die van de met bloem bestoven werkblad los laten.
4. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en rol met binnenkant van jou hand de stukken tot 6 gelijke balletjes.
5. Laat de balletjes 40 minuten rusten onder een klam theedoek op een warme plaats.
6. Druk de balletjes nu plat tot schijven van 5 mm dik.
7. Laat de platte schijven weer 10 minuten rusten onder een theedoek klam theedoek of plastiek.
8. Verwarm ondertussen de oven voor op 230*C.
9. Bestrooi de pitabroodjes licht met bloem en bak ze circa 10 minuten in de voorverwarmde oven totdat de broodjes opgezwollen en lichtbruin zijn.
10. Laat de pitabroodjes afkoelen op een rooster.

Turkse brood
Ingrediënten
2 e droge gistkorrels uit een pakje
125-175 ml lauwwarm water (afhangende de deeg nodig heeft, het moet een zachte deeg worden)
2 e olijfolie
500 g bloem
1/2 t zout
1 eigeel, om te bestrijken
1 t suiker om te bestrijken
1 t olijfolie om te bestrijken
3 e water om te bestrijken
2 t sesamzaad om te bestrooien
1 t zwarte kummel om te bestrooien

Bereidingswijze
1. Doe bloem op een werkvlak en maak bloem luchtig met vingertoppen.
2. Maak in midden een kuil en strooi gist op rand van bloem de gist.
3. Doen lauwwarm water en olijfolie in kuil en werk bloem van midden uit door water tot alle water is geabsorbeerd.
4. Voeg zout toe een kneed deeg tot een elastische massa. (zo 10 -15 min.)
5. Leg deeg met plastiek bedekt op warm plaats voor 30 min. tot het verdubbelt is.
6. Vorm 2 ronde platte broden waarvan de randen iets dikker moeten zijn dan het midden.
7. Leg broden op een ingevette bakplaat
8. Maak een vinger nat en trek met de wijsvinger regelmatige kuilen in het deeg, zodat een ruitpatroon ontstaat.
9. Meng het eigeel, de suiker, de olijfolie en het water.
10. Bestrijk het brood ermee en bestrooi het brood met de kummel en de sesamzaad.
11. Laat het nogmaals 15 minuten rijzen.
12. Bak het broden in een voorverwarmde oven van 225 -230*C, 20 – 30 min, tot het brood goudkleurig is.

Samenstelling van Shoarma op Turkse brood
– doen sla op brood


– daarop de komkommer en tomaat


– daarop de shoarma


– daarop de tomaten en knoflook sauzen

Samenstelling van Shoarma in pita broodje

Bereidingswijze hetzelfde als bij Turkse brood.

Veel succes met het maken van deze shoarma lekkerheid en als jij niet jou eigen broodjes maken, kan het ook nog snel bereid worden, zonder marinade tijd erbij gerekend natuurlijk!.

33 Reacties

  1. Dank je wel Deon voor dit lekkere artikel, leuk om zelf te maken, ga ik zeker doen. groetjes Susan

  2. Super Deon, het turkse brood ga ik zeker maken, laatst gekocht voor het recept gevuld turks brood (ga dus niet meer kopen). We eten toch zeker 1x in de week shoarma. De sauzen zien er uitnodigend uit. Kortom weer een fijn artikel ben ik blij mee, groet Jeannette

  3. Wat heerlijk deze recepten zal ik ook bewaren! dankje wel Deon.

  4. Deon, wat een heerlijke recepten !! Je zet het altijd zo goed neer voor ons ! Zo uitgebreid .Het water loopt me in de mond.Dank je !! Groetjes Willeke.

  5. wilmiewillemse

    21 februari 2013 at 15:22

    Hmmmm Shoarma. Als ik het zo bekijk is het eigenlijk nog best gezond.
    Bedankt voor het mooie artikel, groetjes Wilmmmmie

  6. Geweldig artikel Deon. Neem ik graag van je mee. Heel erg bedankt voor al het werk wat je hiervoor weer hebt verricht. Groetjes, Petra

  7. Bedankt voor het uitgebreid e artikel,.je hebt je best weer gedaan
    Groetjes Ria

  8. Super Deon! Je hebt je dus `door de shoarma heen moeten eten` het lijkt mij geen straf trouwens ;-) . Dank je wel voor dit mooie artikel en ik heb het meegenomen.
    Groetjes, Louise

  9. Lekker ! Mooi artikel, maar kan nu niks. Alex.

  10. Ziet er heerlijk uit! Bedankt voor de uitgebreide beschrijvingen. Is wel wat om te maken in Hongarije (daar woon ik).

  11. estherbakermans

    16 april 2013 at 06:53

    ziet er goed uit deon ik neem hem dan ook mee dank je wel gr esther

  12. lieredomdrij

    15 april 2013 at 22:30

    Ziet er allemaal heerlijk uit Deon. Opschrijven heeft bijna even veel tijd gekost als maken, dit was weer eens een reuze artikel. Dankjewel, Roger

  13. zomaareenbezoeker

    15 april 2013 at 21:06

    Wat een ontzettend leuk artikel Deon. Met veel dank, groetjes, Ineke

  14. dankjewel deon voor het delen en je moeite

  15. Hey, deze recepten ga ik zeker een keer maken. Binnenkort hebben wij een familieweekeinde en daar past deze complete maaltijd zeker bij! Thnx

  16. dankjewel voor dit alles deonart ik ga der zeker wat van proberen

  17. Beste Deon, Complimenten voor het artikel.Ik hou niet van shoarma,maar door jouw foto`s loopt het water me in de mond. Groetjes Karinn

  18. Dag Deonart,
    Petje af echt waar hoe je telkens weer weet ons te verassen met jou recepten! En zeer goed uitgelegd met mooie foto`s, om water in de mond te krijgen. Nogmaals dank u wel Deonart ik ga het zeker maken.
    Groetjes, Koosje

  19. Het ziet er heerlijk uit en ga het zeker maken. Met 5 volwassen eters in huis is er voor ieder wat wils.

  20. Hoi Deon, wat ben je toch een TOPPER….ik ga dit zeker meenemen en maken….Bedankt….En een heel fijn weekend vanuit Lemmer

  21. Bedankt voor dit artikel. Shoarma eten wordt op deze manier een feestje.

  22. onceinalifetime

    3 maart 2013 at 16:58

    Hoi Deon, mijn complimenten voor dit artikel. Ik ben gek op shoarma. Zeker zoals omschreven in jouw recept. Voor de knoflooksaus gebruik ik de Griekse yoghurt van de Lidl. Groeten, Peter.

  23. Hoi Deon, hier kan ik zeker iets mee!!! Dank je wel hiervoor en allemachtig wat maak je er toch een hoop werk van, geweldig!!!! Vriendelijke smulgroetjes, Erwin

  24. Hoi Deon, een feest om je artikel te gaan lezen!en er zit geen paprika in!Onze dochter lust geen paprika, maar wel shoarma(broodjes)vaak zit er het het kant en klaar eten wel paprika.Ik neem je artikel graag mee. Groetjes, Adeline

  25. Wat een werk heb je er weer van gemaakt. De echte shoarma is van lamsvlees en die is bij mij favoriet. Vooral het maken van het brood vind ik al een uitdaging. De laatste tijd maak ik steeds weer andere broden.Leuk om te doen.Bedankt voor de moeite Deon! Groet, Marieke

  26. Hoi Deon, leuk artikel en leuk om te zien dat jij een net iets andere samenstelling van marinade hebt. Ik ga de jouwe ook uitproberen. De uien saus is weer net even anders dan die van mij. Leuke inspiratie om weer mee aan de slag te gaan. Wat ik ook erg kan waarderen is dat jij zelf ook de pita`s en brood bakt. Bedankt voor dit leuke artikel. Groetjes, Jet

  27. Hoi Deon, lekker en compleet. Ik wordt wel fan van die uien-tomatensaus denk ik. dank en groet, Roger

  28. Bedankt voor dit weer complete artikel Deon!Fijn weekend ook voor jou alvast!

  29. Dit artikel neem ik van je mee, Deon. Ik ben gek op shoarma en dank zij dit artikel weet ik nu wat ik eet als ik het maak. Groetjes, Hermien

  30. buonaforchetta

    21 februari 2013 at 18:28

    Complimenten weer, Deon!

  31. Deon, erg leuk en leerzaam weer groet Dirk

  32. estherbakermans

    21 februari 2013 at 18:02

    dank je deon ik neem hem mee gr esther

  33. lekker deon dit kan ik wel proberen ,bedankt groetjes marya

Geef een reactie

© 2014 Smultalk

.Naar boven ↑