Smultalk

Je koekje bij de koffie

9 x Gevulde Champignons

Een speurtocht van combinaties van ingrediënten en erna in champignons gestopt. In deze artikel ging ik er vanuit wat mijn ervaring was met champignon gerechten en welke ingrediënten heel lekker zijn in combinatie met champignons. Met heerlijke verrassende smaken vind ik zelf. Natuurlijk zijn deze paar recepten alleen maar de topje van de ijsberg, “champignonberg” ha.. ha, maar het is wel een lekkere topje.

CHAMPIGNONS MET UI, KNOFLOOK, KAAS EN SPEK
grote kastanje champignons
fijngesneden ui
knoflook, fijn
geraspt belegen Goudse kaas
ontbijtspek of bacon
olijfolie
selderij of uien zout (of anders gewone)
gemaalde witte peper
cocktail prikkers

1. Haal steeltjes uit champignons en snijd fijn.
2. Fruit ui, knoflook en champignon steeltjes in olijfolie tot zacht.
3. Bestrijk champignons met wat olijfolie en geur champignons en vulling met zout en peper.
4. Vul binnenkant van champignons voor 3/4 met vulling en verdeel geraspt kaas erover.
5. Draai er een plakje ontbijtspek of bacon om en steek vast met cocktail prikker.
6. Bak in oven of op rooster op kolen bij BBQ tot kaas is gesmolten en spek knapperig is.

CHAMPIGNONS MET ACHTERHAM, RICOTTA EN GROENE PESTO
grote kastanje champignons
achterham, heel fijn gesneden
ricotta, losgeklopt met vork
zout
witte peper
olijfolie

1. Haal steeltjes uit champignons en snijd fijn en fruit het erna even in olijfolie tot zacht.
2. Meng champignon steeltjes met achterham, ricotta en groene pesto en vul binnenkanten van champignons ermee.
3. Bestrijk champignons met olijfolie en bak gevulde champignons in medium hitte oven tot zacht en goed warm.

CHAMPIGNONVULLING MET HAM
gepureerd of in kleine blokjes gesneden ham
zwarte peper (pittig op smaak gemaakt)
peterselie, fijn
mosterd
ei, geklopt
citroensap
nootmuskaat
mengsel van Parmezaanse kaas en broodkruim of paneermeel
olijfolie

1. Meng alle vulling ingrediënten en vul champignons.
2. Bak in oven 200*C tot gaar en mooi van kleur.

ARABISCHE CHAMPIGNONS
12 grote (reuze) champignons, zonder steeltjes(bewaar steeltjes)
boter voor ovenschaal
wit van 1 prei, in dunne ringen gesneden
1 teentje knoflook, fijn
250 g rundergehakt
1 eierdooier
4 e sterke koffie
4 tot 5 e paneermeel
zout
peper
2 t kerriepoeder
25 g boter

1. Snijd champignon stelen klein.
2. Bak gehakt in boter rul en voeg prei, knoflook en champignonsteeltjes toe en bak even mee.
3. Haal pan van vuur en voeg koffie, eierdooier. paneermeel, zout, peper en kerriepoeder toe.
4. Meng goed tot een stevige massa.
5. Vul champignon hoeden met gehakt mengsel en zet ze naast elkaar in een niet te diepe beboterde ovenschaal.
6. Verdeel klontjes boter over elk champignonhoedje en bak champignons voor dertig tot veertig minuten in oven bij 200*C.

CHAMPIGNONS MET AJVAR, FETA, BELEGEN GOUDSE KAAS, TIJM EN PETERSELIE
reuze champignons of grote knoopjes champignons, zonder steeltjes
ajvar
feta, verkruimeld
Goudse kaas, geraspt
tijm, fijn
peterselie, fijn
olijfolie

1. Meng ingrediënten en vul champignons.
2. Druip er wat olijfolie over.
3. Bak in oven bij 220*C voor 20-30 min.

CHAMPIGNONS MET PESTO, MOZZARELLA EN SPEK
grote knoopjes of reuze champignons, zonder steeltjes
plakjes mozzarella
groene pesto
ontbijtspek of bacon

1. Doen een rondje mozzarella in holte van champignon, zo dat de bovenkant net niet tot helemaal bovenaan komt.
2. Doen een laagje pesto over mozzarella.
3. Draai spek om champignon en steek spek vast met cocktailprikker.
4. Bak in oven bij 220*C voor 20-30 min.

CHAMPIGNONS MET GEHAKTVULLING IN SPEK

knoopjeschampignons of reuze champignons, zonder steeltjes
rundergehakt
ontbijtspek of bacon
olijfolie
ui, heel fijn
knoflook, heel fijn
hele komijnzaden
korianderpoeder
weinig zout (spek is ook zout)
zwarte peper
cocktailprikkers

1. Fruit ui in olijfolie tot zacht.
2. Doen op hoog vuur en bak even de komijnzaden voor zo een minuut.
3. Voeg koriander bij en draai vuur omlaag.
4. Bak verder totdat goudbruin en geurig.
5. Laat uien mengsel afkoelen en meng dit erna met zout en peper door gehakt.
6. Vul champignons met gehakt mengsel.
7. Draai spek om champignon en steek vast met cocktailprikker.
8. Bak in oven bij 220*C voor 20-30 min.

CHAMPIGNONS GEVULD MET GEHAKT EN INGEPAKT IN SPEK
grote knoopjeschampignons of reuze champignons, zonder steeltjes
ui, fijn
knoflook, fijn
olie
mager rundergehakt
peterselie, fijn
worcestersaus
zout (weinig)
peper
ontbijtspek of bacon
mosterd

1. Fruit ui en knoflook in weinig olie tot zacht en laat afkoelen.
2. Meng nu alle ander ingrediënten behalve mosterd en spek door de gehakt.
3. Vul gehaktballen met deze mengsel.
4. Bestrijk de spekreepje met mosterd en draai om champignon en steek spek vast met cocktailprikker.
5. Vouw een reepje spek met de mosterd kant naar binnen om elk gehaktballetje en plaatst gehaktballetjes voor 45 min. in diepvries om stevig te worden.
6. Bak in oven bij 220*C voor 20-30 min.

CHAMPIGNONS MET VULLING VAN SPEK, ZADEN, ZONGEDROOGDE TOMATEN
grote knoopjeschampignons of reuze champignons, zonder steeltjes
ontbijtspek, knapperig gebakken en fijn gesneden
zaden (zonnebloemzaad, pijnboompitten, pompoen pitten etc.)
zongedroogde tomaten, fijn gesneden
fetakaas verkruimeld
olijfolie

1. Meng spek, zaden, kaas, zongedroogde tomaten olie van tomaten om dit smeuïg te maken.
2. Vul champignons met deze mengsel.
3. Bak in oven voor 20-30 min. bij 220*C.

24 Reacties

  1. Geweldig; wat veel ideeen, dank je wel voor dit artikel!

  2. heb deze weer favoriet gezet,dankjewel.groetjesolga

  3. dat ziet er allemaal heel lekker uit!
    ik ga ze zeker eens uitproberen!
    bedankt Deon!

  4. mariatheresa

    31 juli 2011 at 11:42

    Dankjewel, wat heerlijk. Ga ik maken ik denk morgen al hihihi

    Groeten van Marjolein

  5. Het water loopt me in de mond bij het zien van de afbeeldingen en als ik dan ook nog eens zie hoe makkelijk het te maken is kan ik alleen maar zeggen: wat een topbijdrage! Dank je wel Deon. Groetjes Neeltje

  6. bezemsteeltje

    30 juli 2011 at 11:09

    Oef!Bij de derde keer proberen lukte het mij om je artikel te bewaren.
    Het ziet er weer allemaal jammie uit!
    Bedankt.

  7. Marianne220565

    28 juli 2011 at 18:50

    Ziet er heerlijk uit, ga ik zeker proberen in mijn Aga.

  8. fleurjosephine

    28 juli 2011 at 16:36

    Echt een artikel om te bewaren, watertandend gelezen!

  9. Heerlijk Deon,
    Ga ik zeker een paar van maken. Komt altijd van pas. Bedankt, groeten Petra

  10. ronaldvermeulen

    28 juli 2011 at 09:02

    Bedankt Deon,

    Naast de leuke gerechtjes zijn je foto“s ook altijd mooi

  11. Heb het artikel bewaard,komt vast wel eens van pas,dank je wel!

  12. Dank je Deon !! Groetjes Willeke.

  13. ik heb al 2x met succes op verjaardagen hapjes gemaakt met champignons, (recepten van Petra)neem deze ook graag mee.Groetjes, Adeline

  14. Nou Deon, je hebt je weer goed in de bocht gegooid met dit artikel. Gevulde champgignons zijn altijd erg lekker en de vullingen die jij gebruikt hebt zien er yammie yammie uit. Groetjes, Margrit

  15. Wat heb je hier weer veel werk aanbesteed Deon, mijn complimenten hoor. Natuurlijk neem ik dit artikel mee, ik ben gek op champignons maar ik maak weinig champignonshapjes. Hier zal ik er in ieder geval wat van proberen. Groetjes, Louise

  16. Heel apart, deze champignonhapjes. Ik ga er zeker een paar (en misschien wel allemaal) maken. Ze komen bij veel gelegenheden van pas. Bedankt voor deze lekkernijen. Groetjes, Hermien

  17. professoroud

    26 juli 2011 at 18:10

    Heerlijke hapjes Deon, daar haal je het zonnetje wel mee in huis! Bedankt, Jos

  18. Lekker hoor, bedankt!

    Groet, Caro

  19. ziet er heerlijk uit! groetjes, Kristel

  20. dit artikel zal ik zeker bewaren. lijkt me een leuk bijgerecht bij de BBQ

  21. marianneoud

    26 juli 2011 at 14:25

    Zier er hartstikke leuk uit. Neem dit mee van je. Vooral die champignons met gehakt en spek. Leuk hoor! Fijne vakantie

  22. Gossie Deon,wat een goede ideeën heb jij als het wat je noemt "een beetje zomer" is,ziet er allemaal even goed uit dus die bewaar ik.Dankjewel!Groetjes Irene.

  23. Hallo Deonart, Ziet er allemaal lekker uit. Ga het zeker uitproberen. Ook lekker bij de BBQ natuurlijk als de zon er weer bij wil komen. Groetjes, Martien

  24. Hallo Deonart,
    Eigenlijk zouden we in de zon moeten zitten, maar met dit weer en vakantie wordt jij heel creatief, haha. Ziet er weer heerlijk uit !!!
    Ga er zeker wat van maken, Bedankt weer !!

Geef een reactie

© 2014 Smultalk

.Naar boven ↑