Rabarber


Is rabarber nu groente of fruit, lees er meer over in dit artikel Rabarber is zeker geen onbekende plant. Het is een groente, met een unieke smaak, waardoor de plant vooral populair is voor moes, confituur, gebak en wijn. Dit gebruik van rabarber zou doen vermoeden, als je de groeiwijze van de plant niet zou kennen, dat het een fruitsoort is. Maar rabarber kent nog vele andere toepassingen. Het gebruik in de kruidengeneeskunde en de toepassing als schuurmiddel voor potten en pannen, als insecticide of als haarkleurmiddel zijn minder bekend! Een groente dus, maar eentje die zich niet altijd als groente laat kennen. Het is maar een paar weken per jaar in de winkel te koop. Als je wat ruimte in de moestuin hebt is het een hele leuke plant om te kweken.Niets zo makkelijk als rabarber vermenigvuldigen. Je kijkt even rond in de buurt of er iemand is die minstens vier of vijf jaar geplante rabarber heeft groeien in zijn tuin. Dan is de plant zwaar genoeg om te worden opgedeeld in verschillende kronen. Oudere planten kunnen natuurlijk ook, want dan haal je nog meer plantmateriaal uit een plant. Sedert enige tijd kan je ook rabarberplantjes in pot aankopen. De kronen kunnen in de late herfst (november) of in het vroege voorjaar (februari-maart) opgeplant worden. Zorg ervoor dat de plant nog in rust is, dan is er minder groeiremming bij het delen. Splijt volwassen rabarberkronen met een spade in vier of vijf stukken. De buitenste stukken zijn de beste. Ieder stuk moet een of beter nog twee knoppen en een deel van de wortel bevatten. Streef naar een rabarberplant per m?. Werk voor het planten voldoende organische mest in en plant de kronen zodanig dat de groeipunten van de plant net boven de grond uitkomen.Rabarber vraagt vruchtbare grond, die in de winter niet onder water komt en veel organische stof bevat.

Rabarber oogsten doe je vanaf begin april tot begin juli. Oogst regelmatig de dikste bladstelen, maar laat altijd minstens drie stengels staan. De eerste twee jaren na kun je beter wat minder oogsten, om de plant niet al te veel te verzwakken. Draai de stelen tot bij de grond af Neem de bladstelen onderaan vast, buig ze wat binnenwaarts en trek ze dan, iets draaiend, los. Snij onmiddellijk de bladeren van de bladsteel, want anders kunnen die nog veel vocht onttrekken.Meestal wordt rabarber gebruikt voor het maken van moes of wijn. Ook in toetjes en taart wordt het vaak gebruikt. Ik heb een frans recept voor rabarbertaart op mijn pagina gezet. Probeer het eens…..

De bloemen van de rabarber doen het ook leuk in een vaas, maar helaas vallen ze nogal gauw uit.

Sommige kinderen vinden rauwe rabarberstelen ook lekker, die dopen ze dan in suiker en knabbelen het daarna op.

2 Reacties

  1. ..deze ook meegnomen,weet ik tenminste wanneer ik kan oogsten.
    Groetjes Jacqueline

  2. ik eet rabarber met zout mmmm ik kan mij zot eten van dat.

Geef een reactie