berti

Hier kun je een subtitel plaatsen

Likeuren


Zelf likeuren maken. Ik zet hier het recept om zelf een overheerlijke koffielikeur te maken. Verder heb ik het artikel overgenomen uit de Volkskrant van 25-9-2001, rubriek de Volkskeuken.
Koop een 1/2 liter jonge jenever (mag 30 % alcohol zijn)en giet die in een literfles of een lege frisdrankfles. Voeg daar 90 koffiebonen (de hele dus) aan toe, een zakje vanillesuiker en een pakje kandijsuiker. Zet de fles in het zicht in de keuken, want je moet hem elke dag even goed schudden. Koop een mooie karaf of een mooie fles en giet na zes weken de inhoud door een zeef in de karaf. (Gooi de koffiebonen weg). Maak een mooi etiket, plak dat op de fles. Je hebt dan een heerlijke koffielikeur en een leuk kadootje om weg te geven. Aan je visite schenken na een dineetje is natuurlijk ook een optie. Of je drinkt hem zelf op!

Likeuren (Volkskeuken)
Zelf likeur maken is leuk en niet moeilijk, maar het heeft nog meer voordelen. Ten eerste denkt iedereen dat je een briljante keukenprins(es) bent, en ten tweede bespaar je geld. Likeuren van bekende merken zijn meestal nogal duur, en een tafel vol gasten drinkt al gauw een hele fles op bij de koffie. Drambuie bijvoorbeeld is zo’n peperduur drankje. De zelfgemaakte variant is stukken goedkoper en eigenlijk lekkerder. Oordeel zelf, het is maar tien minuten werk. Doe in een grote stopfles een liter whisky met een pond vloeibare honing, twee theelepeltjes zeer fijngeraspte sinaasappelschil (zonder het witte gedeelte) en drie eetlepels hele korianderzaadjes. Schud tot de honing is opgelost, laat alles een maand staan en zeef het mengsel door een schone kaasdoek, verkrijgbaar in culiwinkels. Giet het in mooie flessen. Het resultaat is natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van de whisky en de honing. Koffielikeuren als Tia Maria en Kahlua zijn zeer populair en belachelijk eenvoudig zelf te maken.
Doe een kilo suiker en twee deciliter water in een steelpan met een half ons goede oploskoffie (bijvoorbeeld Nescafe gold). Breng alles roerend aan de kook en laat daarna helemaal afkoelen. Doe het spul in een grote stopfles met een vanillepeul en een fles (3/4 liter) goedkope wodka. Laat een paar weken staan, zeef door een kaasdoekje en giet in flessen. Voor een echtere Tia Maria kun je de helft van de wodka door rum vervangen, voor een meer Kahlua-achtige neem je half wodka, half goedkope cognac of brandy. Vervang ook eens de suiker (deels) door bruine basterdsuiker.
Bijna alle likeuren zijn niks meer of minder dan een mengsel van suiker, water, alcohol en smaakstoffen. Zo ook Amaretto:
doe 250 gram suiker en twee deciliter water in een steelpan. Breng roerend aan de kook en kook zachtjes tot alle suiker is opgelost. Laat afkoelen. Giet deze stroop in een grote stopfles, giet er een kwart liter wodka en een kwart liter cognac of brandy bij en een eetlepel amandelaroma (supermarkt bij de taartbakbenodigdheden). Voor een ‘echter’ effect voeg je drie druppels gele en zes druppels rode levensmiddelenkleurstof toe (Surinaamse winkels) en een theelepel glycerine (drogist). Mengen, in flessen gieten, klaar.
Glycerine zit in veel ‘commerciele’ likeuren, de drank wordt er wat stroperiger van, en voelt wat zachter in de mond. Het kost niet veel en met het overschot maak je ook een prima sopje om mee te bellenblazen. Meng een deel afwasmiddel met twee delen water en giet er een flinke scheut glycerine door. Prachtige, grote, sterke zeepbellen, met schitterende kleuren (!), zo houden de kinderen ook nog wat over aan de nieuwe likeurhobby.

Uit de Midi van januari 2002:
Anijslikeur
Nodig:
600 ml witte rum
200 gr kandij- of gewone suiker
1 tl korianderzaadjes
1 tl venkelzaadjes
1 el anijszaadjes

Neem een goed schoongemaakte, droge fles en doe de suiker, koriander-, venkel- en anijszaadjes hierin. Giet de rum er overheen en sluit de fles goed af. Laat de likeur 4 weken (op kamertemperatuur) trekken. Schud de fles af en toe. Filter de likeur en doe hem in een mooie fles of karaf.

19 Reacties

  1. Heb ‘m meegenomen,ben gek op likeuren!
    Groetjes Jacqueline

  2. Hmmmmm,neem ik graag mee en ga ik beslist een keer maken.
    Bedankt en groetjes, Laurien.

  3. hallo berti

    ik heb ff het artiekel van je meegenomen naar de page van mij het lijkt me geweldig dit een keer te maken.
    en het lijkt me inderdaat ook een aanrander om het eens te proberenof om weg te geven aan een ander.

  4. Maak al jaren zelf Tia Maria maar vind het leuk om ook eens andere te maken. Neem hem mee naar mijn pagina. Bedankt

  5. wat gaaf zeg die tia maria voor bij de koffie vind ik altijd heerlijk ga het nu zelf proberen hartelijk bedankt voor de tip neem m mee.

    groetjes marion

  6. liliannepartouns

    6 maart 2003 at 22:37

    Deze heb ik mee genomen en ga ik zeker maken.
    Groetjes.

  7. Pech voor mij, de knop markeer als favoriet, is weg. Jammer. Groetjes Jose

  8. Omdat er op mijn pagina ook verschillende recepten staan voor likeuren heb ik dit artikel favoriet gezet
    Groetjes Jose

  9. bedankt voor je berichtje en ik heb die koffielikeurtje meegenomen
    groetjes francine

  10. Lijkt me leuk om eens te maken.En natuurlijk lekker !!!!Groeten Minie

  11. Lekker die Tia Maria. Toevallig maak ik ‘m ook altijd zelf. Heb ‘m ook op mijn page staan. Echter net iets anders. Ik neem je berichtje wel mee voor de andere likeurtjes. Bedankt!

    groetjes, Rony

  12. Aangezien ik ook een paar likeuren heb staan, mocht ik jouw artikel niet missen. Groeten, Bianca

  13. Lekker he? Ik had hem ook uit de krant geknipt om hem t.z.t. hier op Smulweb te zetten. Ben blij dat ik jouw artikel vast tegenkwam. Al dat dubbele gedoe is ook nergens voor nodig. Heb jij er al 1 uitgeprobeerd? Ik ben in ieder geval van plan de Tia Maria binnenkort eens te gaan proberen.
    Groetjes, Adiet

  14. Ik heb je koffielikeurtje meegenomen.
    Riet is bezeten op deze likeur.
    Dan kan ze daar heerlijk van genieten.
    Ik heb het recept uitgeprint.

    Een heel fijn weekend.

    Jan

  15. selamat-datang

    10 oktober 2001 at 12:15

    Heerlijk Berti, deze drankjes. Komt ook bij mijn favorieten te staan op mijn Cake-Koekjes page. Behalve deze en amerens page heb ik nog meer pages, had je dat al ontdekt? De titels ervan kan je op mijn favorieten lijst onder amerens vinden.
    Groetjes!
    Rens Teffer

  16. heb dit artikel bij mijn favorieten gezet. Ik maak graag ook zelf likeuren. Zo heb ik onlangs de koffielikeur Tia Maria zelf gemaakt. Wat is dat toch lekker. Advocaat heb ik vorig jaar ook eens gemaakt alsook krieken op jenever (boerenjongens). En ook rumtopf. Dit laatste luste ik eigenlijk niet zo graag. Ik zoek eigenlijk nog wat receptjes met alcohol van 90?. Kun jij mij er soms mee helpen ?http://www.clubs.nl/ClubsData/Naam-plaatjes/incoming/honeybeeke-Pooh-slaapt-fra.gif“>
    groetjes

  17. Ik vind het altijd prettig om eens iets anders te kunnen schenken als wij bezoek hebben. En dit is een interessant artikel. Ik neem het mee – bedankt
    Yanni

  18. Ik vind het altijd prettig om eens iets anders te kunnen schenken als wij bezoek hebben. En dit is een interessant artikel. Ik neem het mee – bedankt
    Yanni

  19. Ik neem het mee naar mijn pagina.

    Groeten,
    Nelly

Geef een reactie

© 2014 Smultalk

.Naar boven ↑