Zelf ijs maken

Zelf ijs maken maar dan op een simpele manier.
Wij zeggen tegenwoordig “een beetje van jezelf en een beetje van Gelatti”. Wij houden van ijs! Ons hele gezin is dol op dat koude smeuiige nagerecht of lekker fris tussendoortje. Altijd kun je bij ons wel een doos met ijs in het vriesvak vinden. In de loop der jaren hebben wij vermoedelijk alle smaken wel eens uitgeprobeerd.
Een echte favoriet zit daar niet bij, de een heeft liever moccasmaak terwijl de ander het toch liever bij sinaasappel houd. In principe houden we overal van en verdwijnen alle smaken in een mum van tijd in de gretige kelen.

Zoals het een echte amateurkok betaamd, ben ik al snel begonnen met het zelf maken van ijs. Al een ruim aantal jaren staat er een heuse ijsmachine bij ons in de keuken. Het is een Moulinex, type Gelati, momenteel hier niet meer verkrijgbaar heb ik inmiddels begrepen. De machine was vergezeld van een receptenboekje. Na verloop van tijd had het splitsen van eieren en het koken van ijsvla voor mij geen geheimen meer. Het zal u niet verbazen dat alle recepten meerdere malen de revue zijn gepasseerd, nog niet te spreken over de diverse variaties en experimenten die ik in de loop der tijd heb geprobeerd. Eerlijkshalve moet ik toegeven dat dit experimenteren met wisselend succes gebeurde.

In mijn continu zoektocht op het internet naar leuke ijsrecepten, stuitte ik enige tijd terug op http://www.gelatti.nl. In eerste instantie dacht ik dat er een relatie lag met mijn ijsmachine, maar contact met de sympathieke initiatiefnemer van deze geheel nieuwe webwinkel, Andre Brookhuis, leerde mij dat dit niet het geval is.
Na eens grondig te hebben rondgesnuffeld op de site (wat op zich al smullen was!), was mijn nieuwsgierigheid gewekt en heb ik een zgn. proefpakket besteld met drie smaken. Een paar dagen later kwam de postbode met het pakketje. De inhoud van de doos bestond uit een stazak met “basis voor vers ijs” en drie potjes met een soort geleiachtige jam. Alles keurig voorzien van etiketten met voldoende gegevens. Er was verder een receptenboekje bijgevoegd en het geheel was vergezeld met een vrachtbrief waarin keurig vermeld de inhoud en alle bedrijfsgegevens. Ook dat heb ik wel eens anders meegemaakt!

Ik kon niet wachten en na even vluchtig het een en ander doorgekeken te hebben ben ik gelijk begonnen. De weegschaal en maatbeker gepakt, hoeveelheden afgemeten en de ijsbereiding kon beginnen. Even dacht ik nog een probleempje te hebben toen ik las dat ik “fijne tafelsuiker” nodig had, maar dit heb ik snel opgelost door gewone kristalsuiker even te vermalen in de blender.
Ik koos de eerste keer voor melkijs van volle melk en had als smaak tiramisu uitgekozen. Nou, het zei gezegd, een kind kan de was doen! Basismix en suiker in de kom, melk er bij, een minuutje goed kloppen met de garde en de juiste hoeveelheid smaak toevoegen terwijl je gewoon door blijft kloppen.
Inmiddels had ik het element van de ijsmachine uit de vriezer gehaald en in het apparaat geplaatst. Het mengsel erin en draaien maar!

Na ongeveer 20 minuten was het ijs klaar en iedereen had zoiets van “nou pa, laat nu dat nieuwe ijs van jou maar eens zien”. Uiteraard was ik zelf ook redelijk nieuwsgierig, dus snel wat schaaltjes gepakt en de ijsschep in een bakje met warm water geplaatst. Bakjes gevuld, wafeltje erbij en iedereen kon gaan proeven. Mij was bij het vullen van de schaaltjes al opgevallen dat het ijs lekker smeuiig was, een soort mix van softijs en de consistentie van het ijs van de Italiaan.

Over de smaak was iedereen het snel eens!geweldig! De mmmmmm’s en jammy’s waren niet van de lucht en al snel zaten beide zonen achter de computer te kijken wat voor smaken er nog meer voorhanden waren.
Nou, die zijn er genoeg, kijk zelf maar eens op de website van Gelatti.

Ik heb inmiddels van alles uitgeprobeerd met mijn proefpakket. Ik heb ijs bereid op basis van melk en van room en ik heb sorbetijs gemaakt waarbij alleen maar water als vloeistof wordt gebruikt. Als smaken had ik meloen, tiramisu en vanille (met pitjes) uitgezocht en deze heb ik dan ook in allerlei varianten gebruikt.
Naast de talloze smaken is er de mogelijkheid om yoghurtijs te maken, er is een speciale mix voor citroensorbetijs, je hebt de mogelijkheid om soja ijs te maken en er bestaat zelfs een basis voor het maken van ijs voor diabetici.
Kortom, voorlopig hebben wij nog mogelijkheden genoeg.

Ik zal u nog even deelgenoot maken van een smaakervaring die wij niet hadden willen missen en welk recept door de huisgenoten gelijk opnieuw “in bestelling” is gegeven.
Ik had rozijnen een nacht laten weken in flink wat rum. De andere dag heb ik vanille ijs op basis van volle melk gemaakt en tegen het einde van de draaitijd de goed uitgelekte rozijnen in de draaiende machine aan het ijs toegevoegd.
Even waanden wij ons bij de Italiaanse ijssalon op het pleintje voor de haven van L’Estartit, ons favoriete vakantieplaatsje!

Laat het u smaken en

arrividerci

Wim van Gastel
-barbecook-

4 Reacties

 1. Bedankt voor dit artikel, ijs maken is mijn nieuwe hobby na aanschaf van een elektrische ijsmachine (zelfvriezend) Ik ga dit zeker uitproberen.
  Groetjes Lucretia

 2. Vond het niet zo geslaagd om een reklame te lezen i.p.v. een recept voorgeschoteld te krijgen.

 3. Wij vinden de prijs/kwaliteit verhouding alleszins redelijk. Je moet je niet laten leiden door de aanschafprijs maar kijk ook naar de hoeveelheid die je kunt maken. Laat je niet afleiden door de term “porties”. Hier worden complete recepten mee bedoeld, dus steeds een volle ijsmachine waaruit gemakkelijk 10 -12 ruime porties komen.

 4. marijkewittenberg

  22 mei 2006 at 11:53

  ik heb ook een ijsmachine en ben uit interesse ook op de site gaan kijken maar het lijkt mij nogal duur in vergelijking met zelf ijs maken. Al was ik wel bijna in de verleiding gekomen door al die lekkere smaken zoals tiramisu die je niet makkelijk zelf kan maken

  groetjes marijke

Geef een reactie