Over de:TRUFFEL

Er zijn twee hoofdtypen:de witte en de zwarte truffel.

  • Er zijn twee hoofdtypen:de witte en de zwarte truffel.
  • Beide groeien ondergronds en zijn moeilijk te vinden. Zowel in Italie als in Frankrijk worden honden gebruikt om ze op te speuren. Truffel is nogal kostbaar, per kilo kosten de zwarte exemplaren algauw 250euro en voor eenzelfde hoeveelheid witte truffel wordt zelfs 3000eur neergeteld.
  • De grootte zegt niets over de kwaliteit! Goede zwarte truffels hebben een aardse smaak, witte truffel smaakt gassig en naar knoflook.
  • Truffel hoort stevig te zijn. De binnenkant van zwarte truffel varieert van wit(de zomertruffel)tot gitzwart(de wintervariant). Zwarte truffel heeft wratjes aan de buitenkant, de wintervariant is wit dooraderd. De zwarte zomertruffel is het minst sterk van smaak en het voordeligst, wintertruffel is het smaakvolst maar dus ook het duurst.
  • Witte truffel is aan de buitenkant zo glad als een aardappel.
  • Waar zwarte truffel zowel in Frankrijk als Italie te vinden is, komt witte truffel exclusief uit Italie.
  • Verse truffel mag niet te veel worden verhit. Warm zwarte truffel alleen korte tijd mee in het gerecht. Witte truffel hoort zelfs absoluut niet te worden verwarmd.
  • Bij een beperkt budget kan truffel door truffelolie worden vervangen, een paar druppeltjes is al genoeg. Gebruik echter nooit alleen truffelolie, dat gaat tegenstaan. Probeer dan liever Salsa tartufata, deze bevat 5-8%truffel. Vul de salsa aan met champignons. Ook erg lekker door de pasta, overigens. Een ander smakelijk alternatief is een blikje of potje geweckte afsnijdsels en schilletjes (pelures). Het sap (jus de truffes) heeft ook veel truffelsmaak.
  • Last but not least: Serveer liever een kleine portie met veel truffel dan een grote portie met enkele flintertjes:zonde!!!!!!

1 Reactie

  1. Wat een interssant artikel over de truffel,
    die inderdaad goddelijk smaakt.Puur natuur,
    alleen duur!

    Groetjes en bedankt’
    Marijke

Geef een reactie