Kooktijd verschillende groenten in de magnetron

Kies een ?passende? schaal. Voor bladgroenten is dat altijd een zeer grote schaal, voor stevige groenten is dat een ondiepe, vrij ruime schaal waarin de groenten zoveel mogelijk naast elkaar, of in een dunne laag, gelegd kunnen worden. Soms, bijvoorbeeld voor asperges, witlof of struiken bleekselderij is een langwerpige schaal het beste.Kook met zo min mogelijk water, verse groenten bevatten voldoende water van zichzelf, vergeet niet dat er ook altijd na het wassen aanhangend water is, ook dat speelt een rol bij het koken. Aan sommige zeer stevige groenten kunnen nog 2 eetlepels water extra worden toegevoegd.Voeg geen zout toe. Natuurlijke zouten blijven behouden.Kook groenten zo kort mogelijk.Een sateprikker is prima geschikt om te controleren of de groente gaar is.Hou rekening met het nagaren. Wanneer gerechten er ?tegen gaar aan? worden uitgehaald en wanneer ze afgedekt blijven staan, zorgt de in het gerecht aanwezig warmte voor het verder gaar worden.Hou je van boterzachte groenten, kook ze dan 1 minuutje korter op de hoogste stand en schakel daarna 3-4 minuten het vermogen van ca. 350 watt in.Andijvie ca 350 gram: Snijden, wassen, met aanhangend water in passende schaal doen. Groente laten slinken, afgedekt op ca 700 watt, 5-7 minuten, een keer omkeren tijdens het koken. Laten nagaren en uit laten lekken.

Bleekselderij 1 struik gehalveerd: Lelijke stengels verwijderen of afschrapen, struik op maat schaal en in lengte doormidden snijden en wassen. Helften in schaal leggen, 2 eetlepels water toevoegen. Groente gaar koken, afgedekt op ca 700 watt, 4-7 minuten. Laten nagaren.

Bleekselderij 1 struik in stukjes: Lelijke stengels verwijderen of afschrapen, struik in stukjes snijden en wassen. Bleekselderij met aanhangend water in passende schaal doen. Groente gaar koken, afgedekt op ca 700 watt, 5-8 minuten, laten nagaren.

Bloemkool 1 kleine heel: Stronk zo goed mogelijk wegsnijden, bloemkool wassen, op bord plaatsen en bedekken met grote afdekkap, of in voldoende hoge schaal plaatsen. Groente bijtgaar koken, afgedekt op ca 700 watt, 6-9 minuten, beslist met sateprikker gaar zijn controleren.

Bloemkool 1 kleine, in roosjes: In roosjes verdelen, wassen, met aanhangend water in passende schaal doen. Groente bijtgaar koken, afgedekt op ca 700 watt, 4-7 minuten, laten nagaren.

Boerenkool: Bladeren ritsen, wassen, met aanhangend water in passende schaal doen. Ook bovenste deel bladnerf kan – klein gesneden – meegekookt worden. Groente gaar koken, afgedekt op ca 700 watt, 5-8 minuten, laten nagaren. Boerenkool uit laten lekken en fijnsnijden of hakken.

Broccoli 2 struiken: Houtige stelen afsnijden, roosjes wassen, met aanhangend water in passende schaal leggen. Groente gaar koken, afgedekt op ca. 700 watt, 4-6 minuten, laten nagaren.

Chinese kool ca 350 gram: Fijnsnijden, wassen, met aanhangend water in passende schaal doen. Groenten bijtgaar koken, afgedekt op ca 700 watt, 4-7 minuten, laten nagaren.

Courgettes 1 middelgrote: Steelaanzet afsnijden, courgette wassen, desgewenst schillen, in blokjes of plakjes snijden. Stukjes in passende schaal doen. Groenten bijtgaar koken, afgedekt op ca 700 watt, 4-6 minuten, laten nagaren.

Groene kool ca 350 gram: Dikke nerven verwijderen, rest zeer klein snijden, wassen, met aanhangend water in passende schaal doen. Groente bijtgaar koken, afgedekt op ca 700 watt, 4-7 minuten. Desgewenst kool nog 3 minuten op ca 350 watt doorkoken. Laten nagaren.

Koolrabi 2 stuks: Dik schillen, in blokjes snijden, wassen, met aanhangend water in passende schaal doen. Groente bijtgaar koken, afgedekt op ca 700 watt, 4-6 minuten, laten nagaren.

Peultjes ca 300 gram: Afhalen, wassen, met aanhangend water in passende schaal doen. Peultjes bijtgaar koken, afgedekt op ca 700 watt, 4-6 minuten, kort laten nagaren.

Prei 2 stuks: Donkergroene delen van bladeren afsnijden. Prei in lengte tot ongeveer midden aansnijden en zorgvuldig tussen bladeren wassen. Snijden, in passende schaal doen. Groente gaar koken, afgedekt op ca 700 watt, 4-7 minuten, laten nagaren.

Snijbonen ca 350 gram: Afhalen, wassen, snijden, met 2 eetlepels water in passende schaal doen. Groenten bijtgaar koken, afgedekt op ca 700 watt, 4-7 minuten, desgewenst snijboontjes nog 2 minuten op ca 350 watt laten doorkoken. Laten nagaren.

Sperziebonen ca 350 gram: Afhalen, wassen, breken, met 2 eetlepels water in passende schaal doen en groente bijtgaar koken, afgedekt op ca 700 watt, 5-7 minuten, desgewenst boontjes nog 2-3 minuten op ca. 350 watt laten doorkoken. Laten nagaren. Oude sperziebonen enige tijd in water zetten voor het koken en kook ze iets korter aan op ca 700 watt en iets langer door op ca. 350 watt.

Spinazie ca 500 gram: Uitzoeken, wassen en goed laten uitlekken. Met aanhangend water in passende schaal doen. Groente laten slinken, afgedekt op ca 700 watt, 6-8 minuten, eenmaal omkeren tijdens het koken. Laten nagaren. Uit laten lekken en kleiner snijden. Als je geen passende grote schaal hebt voor 500 gram spinazie, kun je of een grote kookzak nemen, of je kunt deze hoeveelheid in 2 porties verdelen. Een portie van ca 250 gram is in 3-4 minuten geslonken.

Spruitjes ca 350 gram: Schoonmaken, wassen, met aanhangend water in passende schaal doen. Groente bijtgaar koken, afgedekt op ca 700 watt, 4-6 minuten, laten nagaren.

Venkel 1-2 knollen, gehalveerd: Schoonmaken, wassen, doormidden snijden, helften met 2 eetlepels water naast elkaar in schaal leggen. Groente bijtgaar koken, agfgedekt op ca 700 watt 4-6 minuten, laten nagaren.

Venkel 1-2 knollen, gesneden: Schoonmaken, wassen, snipperen, met 2 eetlepels water in passende schaal doen. Groente bijtgaar koken, afgedekt op ca 700 watt, 4-6 minuten, laten nagaren.

Witlof 4-5 struikjes, heel: Lelijke blaadjes verwijderen, struikjes wassen, met aanhangend water naast elkaar in passende schaal leggen. Groenten gaar koken, afgedekt op ca 700 watt, 5-6 minuten, laten nagaren.

Witlof 4-5 struikjes, gesneden: Lelijke blaadjes verwijderen, struikjes wassen en klein snijden. Gesneden lof in passende schaal doen. Groente gaar koken, afgedekt op ca 700 watt, 4-7 minuten, laten nagaren.

Worteltjes 350 gram: Zo nodig schrappen, goed wassen en enkele malen schuin doorsnijden. Met 2 eetlepels water in passende schaal doen. Groenten gaar koken, afgedekt op ca 700 watt, 4-6 minuten. Laten nagaren.

11 Reacties

  1. en heb het meegenomen naar mijn paag. Bedankt.Groetjes Attie.

  2. geweldig deze lijst nu ga ik de magnetron
    meer gebruiken
    bedankt

  3. HALLO,

    WAT GOED VAN JE OM DIT NEER TE ZETTEN! ER ZULLEN VAST MET MIJ NOG EEN HELEBOEL ANDERE MENSEN OOK BLIJ ZIJN MET DIT ARTIKEL. IK VIND HET HANDIG EN ERG OVERZICHTELIJK, EN GA HET DUS ZEKER TOEPASSEN. MIJN COMPLIMENTEN VOOR HET WERK DAT JE HIER HEB NEERGEZET, EN DE TIJD DIE JE HIERAAN HEB BESTEED.

    BEDANKT EN TOT ZIENS!
    GR.
    ANITA

  4. handige lijst, hopelijk ga ik mijn magnetron nu eens voor iets anders dan ontdooien en opwarmen gebruiken! groet marlies

  5. Wat is dat handig zeg.Ik ben er heel blij mee,ik heb het gelijk favoriet gezet op mijn page.Bedankt.
    Groetjes van Erna.

  6. Dit zijn nou van die overzichten waar je altijd naar op zoek bent. Bedankt!

    ank

  7. Handig dit overzicht. Heb nog wel 1 vraag, moeten de schalen afgedekt zijn of open, dat is me niet duidelijk, dus als je me dat even kunt laten weten. Bedankt al vast, Diny

  8. Ik gebruik de magnetron dagelijks en ben heel blij met je overzichtje.

    Succes

  9. andere vraag is: Wie weet voor een beginnende
    kookclub van 6 mannen een lokatie waar ze gebruik van de keuken kunnen maken in de omgeving van Dordrecht. Wilt REAGEREN VIA E-MAILADRES ghelder2@freeler.nl

  10. bedankt voor jou handige tips
    magetron kooktijden, daar ben ik heel blij mee om dat ik van plan ben eens meer met de magnetron te gaan koken .

  11. Ik kook veel in de magnetron dus daarom is het wel makelijk om de tijden een beetje te weten

Geef een reactie