cooking with dark

Zoet, zoeter, zoetst – dat ik waarschijnlijk waar je aan denkt bij chocolade. Niet zo gek, een gemiddelde reep melkchocolade bevat al snel 50% suiker en dat maakt het een lekker zoete snack. Daarnaast is chocolade één van de meest gebruikte ingrediënten voor baksels en andere producten: van milkshakes en koekjes tot hagelslag en ijs. Maar wist je dat chocolade ook heel geschikt is om te gebruiken in hartige gerechten? Veel professionele koks zweren bij een vleugje zoete chocolade in hun gerecht omdat dat juist heel goed samengaat met de hartige smaak van het eten. Ook onze Smulwebbers hebben de kracht van chocolade in maaltijden ontdekt en Beau zet deze bijzondere gerechten voor jullie op een rijtje! Wedden dat je gasten verbaasd zijn als je ze dit voorschotelt?

1. Hot Chocolate Chicken

We beginnen met dit bijzondere Mexicaanse gerecht: Pollo Con Mole. In Zuid- en Midden-Amerika weten ze al veel langer dat chocolade thuishoort in hartige en pittige gerechten. Deze kipspiesjes zijn zó smaakvol: een beetje frisse sinaasappel, pittige chilipeper, gekruide kip en dat afgetopt met een laagje zoete chocoladesaus. Dit lijkt ons erg lekker!

2. Pittige hachee met port, bier en chocolade

Wat een hoop heerlijke ingrediënten gaan er in deze hachee! Onze eigen vlogger Sabine maakte dit stoofpotje met onder andere rundervlees, port, bier en pure chocolade. Ook roerde ze er een fijn pepertje doorheen, wat heel goed samengaat met de zoete chocolade. Terwijl de hachee staat de pruttelen kun je rustig de rest van de chocoladereep eten…

3. Witlof op Belgische wijze met witte chocolade

Op de redactie zijn de meningen verdeeld: de een moet er niet aan denken, witlof met witte chocolade, en de ander ziet er wel wat in. Hoe dan ook zal de zoete smaak van de witte chocolade de bittere witlofsmaak afzwakken. Veel mensen zijn geen fan van witlof en de kans is groot dat zij het op deze manier wél lekker vinden. Ga jij dit proberen?

chocolate_chili

4. Hertenbiefstukjes met chocoladesaus

Heb je een keer echt wat te vieren? Maak dan dit luxe gerecht met hertenbiefstukjes met een laagje chocoladesaus. De biefstuk marineer je in een saus van rode wijn en ui en daarna bak je ze aan. Het sausje voor over het vlees maak je met een paar intense ingrediënten, zoals tijm en pure chocolade. Dat smaakt goed! De biefstukjes smaken lekker bij gebakken aardappels en een groente als zuurkool. Klinkt dit je iets te zoet? Probeer dan deze variant voor bij biefstuk. De balsamico maakt het wat zuurder.

5. Texas chili met chocolade

Nog een recept uit de Zuid-Amerikaanse keuken! Deze chili (zie de foto hierboven) smaakt een beetje anders dan anders door (je raadt het vast al) de toevoeging van chocolade! Ook in dit gerecht gaan die hete pepers en zoetere chocolade weer erg goed samen. Serveer het gerecht met wraps, tortillachips, crème fraîche of sla of gewoon met van alles een beetje.

Toch meer fan van de zoete recepten met chocolade? Kijk dan eens naar het rijtje recepten om van te watertanden in dit blog.