anna olson
Anna Olson, de bakkoningin van Canada. In meer dan 190 landen wordt haar programma Bake with Anna Olson op Food Network bekeken. Ook heeft ze maar liefst zeven bestsellers geschreven! Wij mochten een van haar favorieten recepten delen en Smulweb’s Sabine vroeg haar het schort van het lijf. Je leest alles hieronder! 

Waarom denk jij dat mensen zo dol zijn op jouw show?
Dat is een interessante vraag! Ik denk dat er 2 belangrijke factoren meespelen. Ten eerste houd ik ontzettend van wat ik doe en is mijn enthousiasme oprecht. Ik ben geen actrice dus mensen weten dat het echt is. Het tweede is inspiration & aspiration. Mensen raken geïnspireerd tijdens het kijken van mijn show en ze krijgen het vertrouwen om zelf aan de slag te gaan!

Hoe is jouw liefde voor het bakken ontstaan?
Ik heb absoluut geen rechte weg afgelegd. Op jonge leeftijd was ik al geïnteresseerd in de dingen die mijn oma maakte. Na school ging ik vaak naar haar toe en hielp ik met bakken. Toen ik studeerde miste ik het om in de keuken te staan.

Wat is jouw favoriete gerecht?
Ik ben een bewegelijke kok. Dat komt omdat ik graag met seizoensproducten werk en fases heb waarin ik erg geboeid raak in dingen, Nu ben ik bijvoorbeeld dol op fruittaarten. In dit seizoen houd ik van een goeie knapperige taart met een roomvulling en aardbeien of rabarber. In de winter maak ik dan weer vaker chocoladetaart.

En wat is je favoriete hartige gerecht?
Alles met kaas! Ik ben gek op kaas, een kaas soufflé bijvoorbeeld.

Waar haal je je inspiratie vandaan en hoe blijf je geïnspireerd?
Het reizen helpt, ik ontmoet en praat veel met mensen. De eettrends zijn constant in beweging en zo krijgen mijn klassieke gerechten ook weer een moderne twist. De ingrediënten zijn het vocabulair en de techniek is de grammatica. Het verhaal eindigt nooit!

Heb je nog een paar bak do’s en don’ts voor onze lezers?
Er is maar 1 don’t en dat is haast je niet, bakken kost tijd en geduld. De do is absoluut geniet van het proces. Je kan er erg relaxed van worden.

Heb jij weleens stress in de keuken?
Ja omdat het mijn werk is daag ik mezelf constant uit. Dit kan weleens stress met zich meebrengen.

Loesje en ik staan ook bijna dagelijks voor de camera te koken dus ik weet hoe het is. Is koken voor de camera je altijd al natuurlijk af gegaan en wat vind je ervan?
Het heeft veel oefening nodig. Het is namelijk niet natuurlijk om tijdens het koken ook te praten en naar de camera te kijken. Ik beeld me altijd in dat mijn beste vriendin voor me staat in plaats van de camera. Wel blijven mensen altijd kritiek hebben en het is moeilijk om niet alles persoonlijk op te vatten. Ook vind ik het leuker om voor een publiek dan voor een camera te koken omdat je dan echte interactie hebt met mensen.

Ik neem aan dat jij ook alles proeft wat je zelf maakt? Hoe blijf je dan zo slank?
Haha dankjewel, ik zorg ervoor dat ik gebalanceerd blijf eten. S ’avonds eet ik vaak salades met vlees of vis. En ik loop 5 km per dag!
Wow!

 

Dubbel gebakken Kaas Soufflés

Ingrediënten 
45 g ongezouten boter, plus extra voor de schaaltjes 3 el (10 g) fijn geraspte Parmezaanse kaas, voor de schaaltjes 3 el (25 g) bloem 250 ml 2% melk 1 snufje gemalen nootmuskaat 5 grote eieren, eidooiers en eiwit gescheiden 125 ml slagroom, plus extra om soufflés mee te bestrijken 150 g grof geraspte Gruyère kaas, plus extra voor garnering 3 el (45 ml) gehakte verse bieslook Zout en peper citroensap

Paprika Coulis
1 el (15 ml) extra-vierge olijfolie Halve uit gesnipperd 1 grote rode paprika, in blokjes 60 ml water of witte wijn 1 takje verse tijm 1 takje verse oregano Zout en peper Citroensap
Soufflés

Bereidingswijze
1. Smeer zes vormpjes in met de extra boter en strooi de Parmezaanse kaas in de schaaltjes op de bodem en zijkanten en plaats ze in de koelkast.
2. Smelt de boter op middelhoog vuur en voeg al roerend met een houten lepel de bloem toe. Blijf roeren totdat het mengsel borrelt en licht ruikt naar amandelen. Klop met een garde 1/3 van de melk er doorheen en blijf kloppen totdat het mengsel indikt. Haal de pan van het vuur en voeg de nootmuskaat toe. Voeg aan een kleine kom met het eigeel al roerende
een beetje mengsel doorheen en voeg dan het eigeelmengsel toe aan de steelpan en klop met een garde. Voeg de room toe om het mengsel af te koelen en giet alles in een mengkom. Eenmaal afgekoeld tot kamertemperatuur, roer de kaas en bieslook er doorheen en breng op smaak met zout en peper.
3. Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop het eiwit van 5 eieren met een mixer met garde op hoge snelheid totdat zachte pieken omhoog blijven staan. Spatel voorzichtig 1/3 van het geklopte eiwit door het afgekoelde botermengsel en daarna de overige 2/3 eiwit. Schep het mengsel in de gekoelde vormpjes en plaats deze op een beklede bakplaat. Bak gedurende 30 minuten totdat de randen een mooie goudbruine kleur hebben en er geen vloeistof meer in het midden lijkt te zitten. Open de oven de eerste 20 minuten niet! Maak de soufflés los met een paletmes en leg ze ondersteboven op de bakplaat.
4. Zet de oven op 200 graden. Bestrijk de bovenkant van iedere soufflé met slagroom en strooi geraspte Gruyère en een beetje zwarte peper over de bovenkant. Bak de soufflés 8 tot 10 minuten, totdat het kaas op de bovenkant volledig is gesmolten.

Paprika Coulis
1. Verhit een steelpan met olie op middelhoog vuur. Bak de ui in 5 minuten glazig. Bak daarna de paprika 3 minuten mee. Voeg water, tijm en oregano toe en laat dit ongeveer 10 minuten afgedekt sudderen. Haal de pan van het vuur.
2. Pureer met een staafmixer tot een glad mengsel. Zeef de saus, breng op smaak met zout, peper en citroensap en serveer met de soufflés.