cafe_intencion_BlogMorgen start de Fairtrade week. In Nederland blijft het aantal families dat Fairtrade producten gebruikt gestaag stijgen. Maar wat is Fairtrade nou precies en hoe kun je Fairtrade koffie herkennen? Je leest het hier!


Wat is Fairtrade?
Fairtrade betekent letterlijk eerlijke handel. Het betekent dan ook dat de boeren of arbeiders die het product verbouwen of maken eerlijke arbeidsvoorwaarden hebben. In veel landen waar koffiebonen worden verbouwd krijgen de arbeiders weinig of geen geld voor hun werk en worden ze slecht behandeld. Als je Fairtrade koffie koopt weet je zeker dat de arbeiders wel eerlijke arbeidsvoorwaarden hebben gekregen. Op deze manier krijgen ze een kans op een beter leven.

Fairtrade koffie

Koffiebranderij J.J. Darboven brandt en verkoopt Café Intención Ecológico, een koffie met twee keurmerken. Het Fairtrade en het BIO keurmerk voor een biologisch verantwoorde teelt. Zo wordt met deze dubbel eerlijke koffie op alle fronten topkwaliteit gegarandeerd. Je kunt op de verpakking van de koffie aan twee keurmerken zien dat de koffie Fairtrade en biologisch is. Het Fairtrade keurmerk is makkelijk te herkennen aan het zwarte vlak met het logo erin. Het BIO keurmerk is het groene blaadje.

Café Intención
Achter het bedrijf J.J. Darboven is een man die streeft naar sociale verantwoordelijkheid: Albert Darboven. Hij woonde lange tijd in Zuid-Amerika en begreep de voorwaarden van de lokale koffieboeren. Vanuit deze kennis en liefde voor het land El Salvador was er de wens om te werken voor de mensen daar. De samenwerking met de Fairtrade organisatie zorgde ervoor dat zijn visie vertaald kon worden in actie. Een mooi koffieconcept was geboren: Café Intención. J.J. Darboven is verbonden aan specifieke projecten voor de mensen die hun koffie produceren. Zij streven naar een gezonde natuur en leveren met Café Intención een kleine bijdrage aan een betere wereld. Sinds 1993 heeft deze koffie de Fairtrade certificatie.

De koffie
Er zijn twee varianten.

De Café Crème-milde variant:
Een heerlijke arabica koffie met een vol aroma. Deze uitgebalanceerde koffiemelange wordt samengesteld uit de beste Arabica bonen afkomstig van hooggelegen plantages van kleine koffieboeren uit Midden- en Zuid-Amerika. Smaakbeleving: een zachte koffie die je positief verrast door het overlopen van een licht kruidige smaaksensatie via een stevige body naar een fluweelzachte afdronk. De bonenvariant geeft een prachtige crèmelaag.

De Espresso variant:
Een hoogwaardige bonenmelange, samengesteld uit edele Arabica bonen uit Midden- en Zuid Amerika  en pittige, kruidige, hoogwaardige Robusta bonen uit Afrika en Indonesië.Smaakbeleving: Een pittig aroma, een notenbruine kleur, een krachtige body en een fluweelachtige crèmelaag zijn de basis elementen voor deze mooie espresso. Ook zeer geschikt voor koffiespecialiteiten zoals Cappuccino en Latte Macchiato.