wine

Pasen staat alweer voor de deur. Waarschijnlijk heeft iedereen al bedacht wat er gegeten wordt en met wie. Maar welke wijn daarbij hoort, blijft vaak nog even de vraag. In één van mijn vorige blogs heb ik de 5 w’s voor het kiezen van wijn uitgelegd. Laten we de proef op de som nemen en deze toepassen met de komende Paasdagen:

  1. Wie komt er? Waarschijnlijk familie met aanhang, een groot en divers gezelschap. Kies voor toegankelijke wijn die de meesten in het gezelschap zullen waarderen. Gezien het feestelijke karakter zeg ik start met bubbels! Zelfs de discounters doen hun best om betaalbare en drinkbare bubbels aan te bieden. Zeker sinds de bubbeltax er sinds 1 januari af is, zal het niet moeilijk zijn voor een redelijke prijs te slagen. Wil je goed beslagen ten ijs komen, neem een Cava, Sekt of Crémant (zie ook mijn eerdere blog).
  1. Dan moeten we ons afvragen: waar vieren we het paasfeest? Binnen, buiten of in het restaurant? Gezien de weersverwachting ga ik er even vanuit dat we binnen zullen zijn en thuis. De fles bubbels voor de start blijft zeker overeind, maar daarna(ast) mag een niet al te koude witte wijn niet ontbreken. Kies voor een geurige, volle wijn, (zonder houtrijping). Een wijn van viognier of sauvignon blanc bijvoorbeeeld uit Zuid-Frankrijk leent zich daar goed voor. Een droge Duitse Riesling zal het ook heel goed doen op de paastafel
  1. Uiteraard kijken we ook naar het moment van de dag en het seizoen. (wanneer?) Houd het ’s middags wat lichtvoetig, serveer desnoods alleen de bubbels bij de paaslunch. Voor het diner kunnen we ook naar lichte rode wijnen kijken. Het voorjaar vraagt echter vooral om witten wijnen en rosé. Gezien het aspergeseizoen en de jonge groene groentes, blijft de keuze voor de sauvignon blanc en pinot blanc helemaal overeind. Ruik maar eens aan zo’n wijn met je ogen dicht, je ruikt het voorjaar, de asperges, het groen en de citrus
  1. De gelegenheid (waarom?) speelt ook een rol bij de wijnkeuze. Pasen heb ik altijd een beetje moeilijk gevonden. De stemmigheid die we met Kerst kennen, bij de geboorte van Christus rijmt voor mij niet met de vrolijkheid waarmee we de droevige kruisiging vieren. Mijn humanitaire gezindheid zegt dat het niet klopt. Maar mij hoor je niet klagen als het een dag is waarop we met de familie bij elkaar komen om lekker te eten en te drinken. Daar word ik daar sowieso blij van! Dus ik blijf bij mijn bubbels en fruitig wit.
  1. En tenslotte waarbij: de wijn-ei combinatie: Ai! Dat is best een lastige. Ei kan je wijn een beetje metalig laten smaken. Zorg er voor dat je het ei verwerkt of combineert met wat rondere smaken op tafel. Maak gevulde eieren of een eiersalade. Je kunt er ook iets bij serveren waar de wijnen goed mee matchen, zoals asperges, salades, zalm of een heerlijk stukje lamsvlees. Zo smaakt je wijn altijd goed.

En tot slot: ook je chocolade eitje of paashaas kan je heerlijke combineren: pak een glas sherry (uit een wijnglas graag!). Voor de kenners een px, pedro ximenez. Dat wordt echt genieten!

In mijn volgende blog zal ik deze versterkte wijnen verder bespreken.

Fijne Paashazen.

 

Colette_round_300x300-202x202

Colette houdt zich al 20 jaar professioneel bezig met alles wat met eten en drinken te maken heeft. Op Smulweb zet ze ingewikkelde wijn- en eet-taal om in dagelijks bruikbare ideeën om zoveel mogelijk mensen aan te spreken.