Cravings

In Cravings staan de gerechten die je écht wilt eten. Nee, dit zijn niet de recepten die je misschien zou verwachten van een topmodel. Het zijn de spicy, zoutige, plakkerige, crispy, sappige en druipende gerechten, precies hoe Chrissy ze lekker vind. Want zoals zij zelf zegt: “Ik moet natuurlijk vreselijk op de kilootjes letten, waarom zou je dus een hap nemen als het niet een van de allerlekkerste is?”

Passie voor koken
Als je Chrissy niet kent van de cover van Vogue of als vrouw van John Legend, dan ken je haar misschien wel van haar populaire foodblog So Delushious. Want als er iets duidelijk is als je kijkt naar Chrissy’s Instagram account (met 9,5 miljoen volgers!) is het dat ze helemaal weg is van eten. Ook in dit boek is dat meteen duidelijk, het enthousiasme spat van de pagina’s af. Persoonlijke verhalen en foto’s van haar man en Thaise moeder, en de humor en eerlijkheid die we van Chrissy gewend zijn maken dit een uniek kookboek waar niet alleen heerlijke recepten instaan, maar ook gewoon leuk is om helemaal uit te lezen.

Recepten
In het boek staan 93 recepten in 10 verschillende categorieën. Gerechten voor familie, voor een date-avondje thuis of voor een feestje. Klassieke soepen, lekkere salades en authentieke gerechten uit de Thaise keuken. Alles staat erin voor elk moment van de dag, alles behalve desserts. Chrissy: “Ik ga naar een Italiaans restaurant en bestel nog een bord pasta terwijl iedereen al aan de panna cotta zit.” De recepten zijn simpel om te volgen en hebben geen ingewikkelde ingrediënten nodig, perfect voor de gemiddelde thuiskok.

Cravings is een must-read als je fan bent van Chrissy Teigen, maar eigenlijk ook als je gewoon van lekker eten houdt. Smulweb mag twee recepten delen met haar lezers, dat wordt een kookavondje vanavond!

Cravings
Auteur: Chrissy Teigen
Prijs: €24,99
ISBN: 9789021564135
Kosmos Uitgevers


CHIPOTLEHONINGKIP MET MANGO-AVOCADOSALSA

Fotografie © 2016 Aubrie Pick

Fotografie © 2016 Aubrie Pick

VOOR 4 TOT 8 PERSONEN
VOORBEREIDING:
35 min. IN TOTAAL: 3 uur 15 min.

Deze kip is mijn oogappel. Mijn oudste kindje. Mijn eeneiige tweelingzus. Omdat dit het allereerste recept is dat ooit op mijn blog terechtkwam, is het het meest geperfectioneerd. Het begon als een ratjetoe van chipotles uit blik, een schep bruine suiker, misschien wat limoen, een houthakkershandvol knoflook en een beetje wodka, want waarom ook niet. Hoeveelheden afmeten was indertijd niet mijn sterkste kant. Na ontelbare commentaren die de smaak zowel prezen als afkraakten omdat het… je naar de… nou ja, het was spicy… besloot ik het richting een meer sociaal aanvaardbaar spicy BBQ-niveau te brengen. Maar dat was saai. Zeker, het was lekker. Spicy. Zacht. Zoet. Maar we zijn hier niet alleen voor lekker eten! We zijn hier voor eten dat je smaakpapillen een sprongetje laat maken! Eten dat mensen je laat smeken om het recept, maar je laat expres een ingrediënt weg, omdat het jouw recept is, snappie? Dit is mijn heerlijke, zoete, lekkere kindje, en dan vervolmaakt. En ik heb geen ingrediënten weggelaten. Love you.

Voor de chipotlesaus

  • 1⁄2 blik (à 199 g) chipotlepepers in adobosaus
  • 750 ml van je favoriete barbecuesaus
  • 110 g lichtbruine basterdsuiker
  • 4 el bourbon of whisky
  • 20 teentjes knoflook
  • het sap van 1 limoen

Voor de kip

  • 4 grote kippendijen aan het bot en met het vel
  • 4 drumsticks aan het bot en met het vel
  • koosjer zout en versgemalen
  • zwarte peper
  • 3-4 el honing

Voor de mangosalsa

  • 1 grote, stevige mango, ontpit en in dobbelsteentjes
  • 1⁄2 stevige avocado, in dobbelsteentjes
  • 3 el in kleine blokjes gesneden
  • rode ui
  • 3 el korianderblaadjes
  • de geraspte schil en het sap
  • van 1⁄2 limoen, of meer naar smaak
  • koosjer zout en versgemalen
  • zwarte peper

DE CHIPOTLESAUS MAKEN: meng de chipotles, barbecuesaus, bruine suiker, whisky, knoflook en het limoensap in de blender of keukenmachine en maal alles circa 30 seconden tot een gladde saus.
DE KIP-KIP-KIP BEREIDEN: bestrooi de kip royaal met zout en peper en leg de stukken in een glazen ovenschaal of een grote hersluitbare plastic zak. Voeg 500 ml van de chipotlesaus toe om de kip mee te bedekken. Zet de kip zo minstens 2 uur tot maximaal 1 dag in de koelkast.
Verhit de oven tot 190 °C en bekleed een bakplaat met aluminiumfolie. Haal de stukken kip uit de marinade (ze moeten er nog wel lekker mee bedekt zijn) en leg ze in een enkele laag op de bakplaat. Zet ze circa 35 minuten in de oven tot ze bijna gaar zijn en de randjes geschroeid en knapperig worden. Haal de stukken kip uit de oven, bestrijk ze met de overgebleven 125 ml chipotlesaus, besprenkel ze met de honing en zet ze nog 10 minuten in de oven tot ze gaar zijn.
DE MANGOSALSA MAKEN: hussel intussen de mango, avocado, ui, koriander, de schil en het sap van de limoen en zout en peper naar smaak in een kom. Serveer de kip met de salsa.

Tip
Je kunt de hoeveelheid saus verdubbelen als je wilt en dan de helft in een diepvrieszak invriezen, zodat je er altijd wat van klaar hebt liggen. (Door de alcohol blijft hij zelfs in de diepvries schepbaar.) Hij smaakt ook heerlijk gebakken met garnalen.

Een mango snijden
Als je een mango wilt ontpitten, gebruik je eerst een schiller om de mango te schillen en vervolgens leg je hem op de smalle kant. Maak met een scherp mes een snee op circa 1 cm van waar je denkt dat het midden is. Druk het mes omlaag (probeer dus zo dicht mogelijk langs de pit te snijden). Herhaal dit aan de andere kant, zodat je twee mooie ovale stukken mango hebt. Snijd die in de gewenste stukjes of blokjes en eet het deel met de pit zelf op. Dat verdien je!


DUTCH BABY PANCAKES
Dutch baby pancake - pagina 19

Fotografie © 2016 Aubrie Pick

VOOR 4 PERSONEN
VOORBEREIDING: 5 min. IN TOTAAL: 25 min.

… of is-ie Duits? Of Zweeds? Ik begrijp in elk geval volkomen waarom al deze landen dit juweeltje van een ontbijtgerecht opeisen. Mijn vader maakte het toen ik klein was, nog voordat ik besefte dat ik de dag echt niet kon kickstarten met het verorberen van 2000 calorieën. Het is in wezen een luchtige deegbal; een gerecht dat als het is gebakken als omhulsel dient om de boterige siroop en poedersuiker je mond in te loodsen. Het rijst altijd perfect, en één hap ervan verandert je leven voorgoed. Doe er wat citroenschil bij als je in een Paltrow-bui bent of eet hem direct uit de pan als je je meer Teigen-achtig voelt.

  • 120 g bloem, gezeefd
  • 4 grote eieren
  • 250 ml volle melk, op kamertemperatuur
  • 1⁄2 tl koosjer zout
  • 4 el gesmolten boter, plus zachte boter voor erbij
  • schenkstroop (om precies te zijn van Mrs. Butterworth’s, maar een andere mag ook)
  • poedersuiker, voor erover

Verhit de oven tot 245 °C. Meng de bloem, eieren, melk, het zout en 2 eetlepels gesmolten boter 20-30 seconden in een blender tot een glad geheel zonder klontjes. Verhit in een gietijzeren koekenpan van 25 cm de overige 2 eetlepels gesmolten boter op hoog vuur tot het gaat schuimen. Schenk het beslag erin en zet de pan meteen in de oven. Bak de Dutch baby 17-18 minuten tot de bovenkant is gerezen en een goudbruine kleur heeft (hij rijst op een beetje gekke, rommelige manier, dus wees niet ongerust). Haal hem uit de oven, bestrijk hem met de extra boter en snijd hem in vieren. Schenk stroop over de stukken en bestrooi ze met poedersuiker.