Pasta is lekker en veelzijdig; je kan er eindeloos mee variëren, onderstaand mijn toppers

Ik was er al een poos mee bezig, maar in één keer kan het gewoon niet. Eerst alles proeven voordat je het neerzet. Het is zomer, alhoewel als je naar buiten kijktÂ… Pasta, je kan er eindeloos van eten, maar je kunt er ook eindeloos mee variëren. Hieronder vind je het lekkerste op rij. Pasta betekent “energie” want het zijn pure koolhydraten en je verbrand die zodra je iets doet. Het hoeft geen duursport te wezen, maar toch. De sausjes erover die maken het lekker. Dit zijn pure smaakmakers. Kies er maar eentje uit en proef het. Al deze pasta recepten zijn erg lekker en passen prima bij de zomer. Je kan ze ook buiten in je tuin eten en/of zijn geëigend voor een goede en stevige lunch.

Penne met verse tomaten-basilicum-gehaktsaus

Dit was een lekker hapje. Erg lekker afgelopen zondag. Je kunt ook die saus, de vulling in een spuitzak doen en in cannelloni doen want daar is het lekker genoeg voor. Saus erover en in de oven om te garen. Pasta blijft lekker en gewoon wat leuks doen om de kleur te maken.

400 gr penne (of andere pasta)
500 gr rundergehakt
1 gele paprika
1 flinke ui
2 teentjes knoflook
400 gr gezeefde tomaten
Zeezout
Zwarte peper
1t paprikapoeder pikant
1 ½ t oregano
1 el verse peterselie
2 el verse basilicum
Olijfolie
Geraspte kaas naar smaak. Parmezaan, oud of belegen.

Ui en paprika snijden, knoflook snipperen. Gehakt aanbraden met peper en zout in een beetje olijfolie. Ui en paprika erdoor, op smaak brengen met de kruiden. Penne koken volgend de aanwijzing op de verpakking. Ik had deze keer Duitse. In D. koop je eten voor de helft van de prijs in NL. Je betaalt daar voor een kilozak net zoveel als hier voor een pond. Verse blaadjes basilicum en de verse peterselie snipperen en door het gerecht doen. Saus en pasta door elkaar roeren. Makkelijker kan het niet en zo heb je een heerlijk bordje pasta. Eventueel nog wat olijfolie doorheen doen om het romig te maken en smullen. Geef er een frisse salade bij.

Mediterrane Spaghetti met courgette en tomaat

Spaghetti is altijd lekker, maar deze is vegetarisch met lekkere groente en kruiden, op smaak gebracht met Parmezaan en balsamico. Echt een lekkere lichte lunch of bij warm weer een lekker bordje om in de tuin te eten. Proef de zomer zeg ik dan. Geef er wat frisse salade bij.

350 gr spaghetti (of pasta naar keuze)
1 grote courgette
3 grote trostomaten
2 teentjes knoflook (geperst)
1 flinke sjalot
1 rood chilipepertje (zonder zaad)
1 takje verse tijm
1 bosje verse basilicum
1 el tomatenpuree
Zeezout
Zwarte peper
Olijfolie
Beetje balsamico
80 gr Parmezaanse kaas

Sjalot heel klein snipperen. Doe olijfolie in een pan en bak de sjalot glazig. Gesnipperde courgette toevoegen en het fijn gesnipperde chili pepertje. Laat 10 minuten, al roerend, langzaam, bakken. Knoflook erbij, doorroeren en op smaak brengen met zout en peper. Klein gesneden tomaten erbij, tomatenpuree als smaakversterker toevoegen en de naaldjes van de verse tijm. Laat nog 5 minuten inkoken. Smaak afmaken met wat rode balsamico azijn. Kook ondertussen de pasta in water met wat zout en olijfolie al dente. Voor kooktijd zie de verpakking. Afgieten en de pasta laten uitlekken. Warme pasta goed door de saus mengen. Nog wat olijfolie erover voor het romige en verdelen over de voorverwarmde borden. Vers gesnipperde erover verdelen en tenslotte de Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!

Spaghetti met garnalen in tomaten-roomsaus

Pasta met garnalen is altijd lekker en eet het dan ook graag. Deze heb ik ietwat pittig en lekker romig gemaakt. Het romige maakt hem extra lekker. Voor een beetje pit wat druppels tabasco erbij en je hebt een pittig-romig, hemels, bordje. Prima lunch of met warm weer als hoofdgerecht en smullen. Geef er een frisse salade bij.

350 gr spaghetti
1 blik gepelde tomaten
350 gr garnalen
2 teentjes knoflook
1 ui
200 ml slagroom
2 tl tijm
2 tl oregano
Olijfolie
Zeezout
Zwarte peper
Tabasco (paar druppels)

Breng water met wat zout en een scheutje olijfolie aan de kook en kook de spaghetti al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snipper de ui en teentjes knoflook. Beetje olijfolie in een pan, ui en knoflook glazig bakken, tomaten toevoegen en laten inkoken tot een saus. Tijm, oregano, zout, peper erbij en de saus op smaak brengen. Nu slagroom toevoegen zodat, al roerend, de saus lekker romig wordt en dan garnalen toevoegen. Deze 5 minuten laten meekoken. Geef deze lekkere saus wat pit door, naar smaak, wat tabasco toe te voegen. Warm serveren op een voorverwarmd diep bord en lekker smullen. Lekker met een frisse salade en een glas Lambrusco of Rosé.

Pasta met een hemelse Tonijnsaus

Een bord pasta is altijd lekker, maar met deze Tonijnsaus smaakt dit bordje niet alleen lekker, maar hemels. Hartig, zilt, zuur, zoet, fris en romig zijn hierin verwerkt en het gerecht is in 15 minuten klaar. Wat wil een mens nog meer. Voedzaam, gezond, slank en lekker. Eet er een frisse salade bij en je zult merken dat dit absoluut voor herhaling vatbaar is.

400 gr Penne (of andere pasta naar keuze)
1 blik tonijn in olijfolie
1 handje ansjovis filets
1 citroen (sap en de schil)
Olijfolie
1 bosje basilicum (fijn)
1 bosje peterselie (fijn)
2 teentjes knoflook (fijn)
Cherry tomaten (kleine verpakking)
1 ½ el kappertjes
Zeezout
Zwarte peper
100 gr Parmezaanse kaas

Kook de Penne (pasta) al dente in wat zout water volgens de aanwijzing op de verpakking. Doe de tonijn op olie in een schaal en prak het fijn met een vork of lepel. Schil én sap van de citroen, 2 el olijfolie, de gesnipperde basilicum toevoegen, door elkaar prakken en op smaak brengen met zout en peper. Verhit nu 2 el olijfolie in een pan en bak de ansjovis filets even aan. Gesnipperde knoflook en kappertjes erbij en tenslotte het mengsel met de tonijn. Snijd cherrytomaten in partjes en voeg als laatste toe. Laat lekker 5 minuten koken/pruttelen. Pasta afgieten, verdelen op de borden, warme saus erover en op het bord afgarneren met vers gesnipperde peterselie en geraspte Parmezaanse kaas. Dit is heel erg lekker.

Pasta aglio olio met tomaten, rucola en Parmezaan

Dit is een wel hele bekende Italiaanse pasta die wereldwijd heel veel wordt gegeten. Wij hadden hem gegeten in de tuin want het was eens mooi weer. Hij is lekker pittig, maar ook romig door de olijfolie. Echt een lekker licht lunchgerecht met wat pit en heel snel klaar.

400 gr spaghetti
1 bakje verse Cherry tomaten
1 zak verse Rucola salade
3 teentjes knoflook (geperst)
2 chili pepertjes (gedroogd)
Óf
1 vers pepertje (fijn, zonder zaad)
Olijfolie
100 gr Parmezaanse kaas (geraspt)

Kook de spaghetti al dente zoals is aangegeven op de verpakking. Cherry tomaten wassen en in partjes van 4 snijden. Knoflookteentjes persen. Flink olijfolie in de pan, tomatenpartjes, knoflook en pepertjes toevoegen en beetje laten roosteren op hoog vuur. Gekookte spaghetti in de pan en alles goed door elkaar roeren. De zak rucola openen, zo nodig wat bijsnijden en over de borden verdelen. Spaghetti op de rucola leggen, nog een beetje olijfolie erover (zo wordt het lekker romig), geraspte Parmezaanse kaas erover en je hebt een heerlijk bordje Italiaanse pasta.

Verse pasta met duivelse kipsaus

Ook deze pasta is werkelijk overheerlijk. Als je van Italiaanse smaken houd, van kip en iets pittig dan smaakt dit werkelijk duivels !

400 g kipfilet
mespunt chillipepervlokken
1 tl gedroogde oregano
4 el olijfolie
2 teentjes knoflook, gesnipperd
2 ingelegde ansjovisfilets
200 g kerstomaatjes, in vieren
1 tl citroensap
2 el zwarte olijven, grof gehakt
1 el kappertjes
400 g verse pasta
2 el verse peterselie, gehakt
Zeezout
50 g Parmezaanse kaas

Snijd de kipfilet in dunne reepjes en bestrooi ze met zout, chillipeper en oregano. Verwarm de olie en bak de kipreepjes om en om bruin. Voeg de knoflook en ansjovis toe en bak nog een minuutje mee. Voeg de tomaatstukjes en citroensap toe en laat op middelhoog vuur aan de kook komen tot de tomaten zacht worden. Voeg de olijven en kappertjes toe en laat nog een paar minuten zachtjes koken. Breng ondertussen een grote pan met water en zout aan de kook en kook de pasta in circa 3 minuten beetgaar. Breng de saus eventueel op smaak met zout en peper en schep de peterselie erdoor. Giet de pasta af en schep ze door de saus. Serveer met geraspte Parmezaanse kaas.

Pasta met beenham, groene asperges en basilicum

Echt een heel lekker "zacht en romig" gerecht wat uitstekend past bij het voorjaar en (groene)Asperges zijn natuurlijk helemaal gezond want ze zitten vol vitamine C en mineralen.

300 g beenham, iets dikker gesneden en in repen
300 g dunne groene asperges
2 el olijfolie
1 sjalotje, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
150 ml kookroom
Zeezout
Zwarte versgemalen peper
300 g penne
Handje basilicumblaadjes

Snijd van de asperges de onderste twee centimeter af en halveer ze. Als je geen dunne exemplaren vind kunt u dikkere ook in de lengte doorsnijden. Verwarm de olie in een koekenpan en fruit de sjalot 5 minuten op zacht vuur. Voeg de aspergestukken toe en roerbak nog 5 minuten verder. Als de asperges wat zachter zijn kan de knoflook en ham erbij. Roerbak alles nog een paar minuten en giet de room erbij. Laat op zacht vuur nog 2 minuten inkoken. Breng ondertussen een pan met ruim water en zout aan de kook en kook hierin de penne in circa 8 minuten bijtgaar. Laat goed uitlekken. Breng de saus op smaak met zout en peper en vermeng met de penne en basilicum. Serveer direct warm op tafel.

Pasta met knoflook, tomaat, basilicum en garnalen

Nu het redelijk zomer is hoeft niemand meer zware winterkost. Het was overigens behoorlijk warm hier buiten gisteren en koos voor veel, voor Italiaanse smaken en voor de zon. Deze pasta met al zijn smaken is niet alleen vreselijk lekker, maar de Italiaanse, Toscaanse smaken spatten ervan af. Een uitstekend lente recept en misstaat in de zomer ook niet. Ook heerlijk om met warm weer buiten te eten. Als je dit een keer hebt gemaakt en gegeten dan wil je niet anders meer want het is verschrikkelijk lekker !

400 gr spaghetti
800 gr grote rauwe garnalen
6 teentjes knoflook (fijn)
8 kleine roma tomaten
3 el verse basilicum (gesnipperd)
Olijfolie
2 e vers citroensap
2 e verse peterselie (gesnipperd)
1 e verse oregano (gesnipperd)
2 e droge witte wijn
Zeezout
Zwarte peper

Marinade voor garnalen:
Meng in een kom 3 gesnipperde teentjes knoflook, 2 el verse peterselie en 1 el verse oregano. Voeg de citroensap toe, flink wat goede olijfolie, zout, peper en de witte wijn en meng dit goed door elkaar.

Overige handelingen:
Voeg de garnalen toe aan de marinade en laat (afgedekt) 3 uur lekker marineren in de koelkast. Grill de gemarineerde garnalen in een schaal onder de grill of in een grillpan tot ze rood verkleuren en lekker ruiken. Kook de spaghetti (of andere pasta naar eigen keuze) al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak nu de saus. Hak de roma tomaatjes in kleine partjes, voeg de andere 3 gesnipperde teentjes knoflook toe en de fijngehakte basilicum. Doe dit in een (steel)pan, voeg nog 3 el olijfolie toe, zout en wat peper en kook al roerend 5 minuten totdat het lekker ruikt en heet is. Schep de uitgelekte spaghetti op borden, vermeng met de saus en verdeel de garnalen over elk bord en lekker smullen !

Italiaans gestoofd Rundvlees in tomatensaus met pasta

Heerlijk mals stoofpotje qua smaak door de lekkere tomatensaus. Heerlijk op een portie pasta !

750 gram (doorregen) riblappen
2 uien
2 teentjes knoflook
50 gram braadboter
1 el bloem
2 tl verse tijmblaadjes of 1 theel. gedroogde tijm
2 laurierblaadjes
2 glazen rode wijn
1 pakje gezeefde tomaten (0,5 lt)
2 tl suiker
Sap en geraspte schil van ½ citroen
Zout en versgemalen peper
2 vleestomaten
2 el zwarte olijven, zonder pit
2 el. fijngehakte peterselie en/of ringetjes bosui

Snijd de riblap in grote blokken of vraag de slager dit voor u te doen. Snipper de gepelde uien grof. Snipper de gepelde knoflooktenen fijn. Verwarm de oven voor op 150ºC. Verhit de boter in een pan die in de oven past en die geschikt is om op tafel te zetten. Braad de blokjes vlees met niet teveel tegelijk regelmatig omscheppend rondom bruin en schep ze met een schuimspaan uit de pan. Laat de ui in de braadboter omscheppend fruiten tot ze begint te kleuren. Laat de bloem, de knoflook, de tijm en de laurier kort meebakken. Blus af met de wijn en laat kort koken. Voeg de gezeefde tomaten, de suiker, de rasp en het sap van de citroen en wat zout en peper toe. Breng aan de kook en schep de rundvleesblokjes door de saus. Zet een deksel op de pan en schuif 1,5 – 2 uur in het midden van de voorverwarmde oven. Ontvel de vleestomaten door ze in te kruisen en circa 10 seconden in kokend water te dompelen. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de olijven in plakjes. Neem de pan uit de oven, schep goed om en breng de saus zonodig verder op smaak met zout, peper, suiker en/of citroensap. Bestrooi het vlees kort voor het serveren met de blokjes tomaat, de plakjes olijf en de peterselie of de bosui.

Super lekkere, snelle macaronischotel met gehakt

Als je eens weinig zin hebt of weinig tijd hebt en toch lekker en verantwoord wilt eten dan is dit een recept wat heel snel te maken is. Het is in een handomdraai klaar en staat dan dampend op tafel. Het hele gezin smult hier van en de kinderen likken hun vingertjes erbij af. Ik doe het uiterst zelden, maar heb nu eens gebruik gemaakt van een pakje. Dit pakje was wel erg lekker, maar weet wat er inzit. Probeer het zelf maar eens als je weinig tijd hebt en hoor het dan wel. Ook handig als je de koelkast even leeg wilt maken want er blijft bijna altijd wel groente liggen.

500 gr mager rundergehakt
1 rode paprika
1 gele paprika
150 gr kastanje champignons
3 grote uien (gesnipperd)
2 teentjes knoflook (geperst)
2 el vers gesnipperde peterselie
400 gr elleboog macaroni (of andere pasta)
1 pakje Honig mix voor macaroni/spaghetti
Olijfolie
Beetje zeezout
150 ml water
Maggi of ketjap manis
1 zakje geraspte oude kaas van 150 gr.

Neem een pan met water en breng dit aan de kook met een vleugje zeezout. Doe de macaroni erbij en kook het gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Neem een hapjespan, doe er wat olijfolie in, doe de gesnipperde ui en de knoflook erin en fruit tot het glazig is. Voeg het gehakt toe en roerbak het totdat het er van roze is verkleurd naar bruin, dus gaar. Snipper ondertussen de paprika`s en snij de champignons fijn. Voeg deze toe, voeg de peterselie toe, voeg het poeder uit het pakje mix toe en voeg dan 150 ml water toe. Roerbak totdat je een mooi mengel krijgt. Giet de macaroni af, voeg bij in de hapjespan en meng door elkaar totdat je een mooie gekleurde hap hebt. Proef even of alles op smaak is. Voor mensen die van hartig houden kun je er wat maggi door doen, mensen die van zoet houden wat ketjap manis. Erg lekker. Verdeel op een diep bord en strooi er wat geraspte kaas over. Eet smakelijk !

Pittig romige spaghetti ovenschotel

Eens in de twee weken eten we wel pasta want doet je toch een beetje denken aan de zon én het is lekker! Dit is een zelfbedacht ovenschoteltje vol met Italiaanse smaken. Hij is echt heerlijk en super simpel en snel te maken. Je kunt er van alles bij eten. Onderaan dit recept staat een suggestie, maar neem gewoon wat je (en eventuele huisgenoten) lekker vind(en). Eet smakelijk!

400 gram spaghetti
150 gr fijngesneden rode paprika
1 teentje knoflook (fijn)
2 sjalotjes (fijn)
Blikje tomatenblokjes
1/4 t chilipeper
7 el koksroom of kookroom
Olijfolie
3 el basilicum (fijn)
100 gr buffelmozzarella (of andere kaas naar keuze)
Zeezout

Kook de spaghetti in water met wat zout bijna al dente. Neem een koekenpan, doe er een heel klein beetje olijfolie in, fruit de sjalot, de knoflook en de paprikablokjes tot ze glazig zijn. Doe de tomaten erbij, de chilipeper en ¼ t zout. Roeren tot het kookt, reduceer dan het vuur totdat de saus wat is ingedikt. Doe er nu de room en de basilicum bij en blijf 2 minuten roeren tot het een mooi, romig, mengsel is. Neem een ovenschaal, doe de pasta er in en doe daarbovenop de saus. Leg de kaas er verspreid op zodat de romige kaas kan gaan lopen. Bak hem nu in 10 minuten af in de voorverwarmde oven. Heel simpel, maar erg lekker deze eenvoudige ovenschotel en hij bevat genoeg calorieën om er een koude dag mee door te komen. Smullen maar!

Pittige penne met makreel en tomaat

Makreel is vreselijk gezond. Deze vis barst van de gezonde vetten (omega3) en smaak. Lekker met pasta.

2 gestoomde makrelen van 300 g
300 g penne
1 sinaasappel
750 g tomaten, in stukjes
3 eetlepels olijfolie
2 tenen knoflook, geperst
½ eetlepel paprikapoeder
3 eetlepels platte peterselie, fijngehakt
100 g kleine zwarte olijven zonder pit
100 g feta, verkruimeld
Zout en peper

Kook de penne in ruim kokend water met wat zout in 10-12 minuten beetgaar. Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil eraf. Pers een halve sinaasappel uit. Snijd de helft van de tomaten in vieren en de rest in kleine stukjes. Verwijder de kop en het vel van de makrelen en neem het visvlees van de graat. Verwijder eventuele kleine graatjes en verdeel het visvlees in stukken. Verwarm de olijfolie in een hapjespan en roer de tomaatstukjes, sinaasappelrasp, knoflook, paprikapoeder, peterselie en olijven met het sinaasappelsap en wat zout en peper erdoor. Bak het mengsel 2-4 minuten op zacht vuur. Laat de pasta in een vergiet uitlekken. Schep de penne, makreel en tomaatparten door het tomaatmengsel en warm de pasta in nog 2-4 minuten goed door. Serveer de penne met tomaat en makreel in diepe borden en strooi de feta erover.

Spaghetti Funghi Porcini met een twist

Dit is weer eens een andere versie van het opdienen van een toppasta met dien verstande dat dit een heuse Italiaanse delicatesse is.

300 gr spaghetti
1 zakje à 30 gr funghi porcini (gedroogd eekhoorntjesbrood)
300 ml. water
150 ml. witte wijn
1 el. Olijfolie
Zeezout
Zwarte peper
1 kleine ui fijn gesneden
75 gr. magere spekreepjes
100 ml slagroom
2 el. crème fraîche
½ bosje verse peterselie (gesnipperd)
50 gr vers geraspte Parmezaanse kaas

Verwarm het water met de wijn, doe de paddenstoelen in een kom en giet daar het water/wijn over en laat dit 30 minuten weken. Haal ze uit het vocht en knijp de paddenstoelen uit, snijd ze in stukjes. Bewaar de helft van het weekvocht Giet voorzichtig want meestal zit er nog zand in. Kook de spaghetti al dente volgens de aanwijzing op de verpakking. Bak de ui glazig in de olie, bak de paddenstoelen even mee. Bak in een andere pan de spekjes uit en voeg ze bij de ui. Giet er her weekvocht bij en laat het inkoken. Voeg als het bijna droog is de slagroom, de crème fraiche en de helft van de Parmezaanse kaas erbij roer goed door elkaar. Verwarm alles goed, maak op smaak met wat zout en royaal peper. Giet de spaghetti af en roer de Funghi porcini er door en dien op met de rest van de kaas en een paar lepels gesnipperde peterselie. Paddenstoelen zijn te koop bij AH, Aldi, deli-zaken en de groentespecialisten. Vers is nog beter, straks weer te krijgen.

Spaghetti aglio e olio e peperonico (met een twist

Spaghetti met veel knoflook, een pepertje en olijfolie. Een heerlijke eenvoudige (pittig-romige) pasta voor een lekkere lunch of makkelijke, maar voedzame maaltijd met veel smaak. Dit wordt wereldwijd heel veel gegeten! Heel snel klaar.

300 gr. spaghetti
125 ml mooie olijfolie van goede kwaliteit
3 – 4 tenen knoflook
1 rode chilipeper (zonder zaadjes)
1 ½ el platte peterselie
Flinke schep geraspte parmezaan
Zeezout

Kook de spaghetti al dente in een pan royaal gezouten water. Pel de knoflooktenen en snijd ze in hele dunne plakjes. Maak de chilipeper schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd in ringetjes en snipper deze fijn. Verwarm twee derde van de olijfolie in een steelpannetje en laat hierin de knoflook zachtjes een paar minuten fruiten zonder te kleuren. Voeg de chilipeper toe en laat nog een minuut zachtjes pruttelen. Hak intussen de blaadjes van de peterselie ragfijn. Giet de spaghetti af en vang een half kopje kookvocht op. Doe de spaghetti terug in de pan, samen met het kookvocht en de knoflook-peperolie. Zet de pan op laag vuur, voeg de resterende olijfolie en de peterselie toe. Warm het geheel nog dertig seconden door in de pan terwijl je voortdurend omschept. Lekker warm serveren in een schaal of op twee diepe borden en strooi er een handje geraspte Parmezaan overheen, smullen maar! KOOKTIP: voor een twist voeg je een bakje geroerbakte garnalen toe met een handje gesneden champignons.
Als tegenhanger lekker met een verse tomatensalade met zoete uien.

5x heerlijke pastasauzen en hele goede

Vijf hele lekkere versgemaakte pastasauzen. Hierdoor word je pasta nog lekkerder en snel te maken.

Tomaten-tonijnsaus

2 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
3 stengels bleekselderij, in plakjes
4 tenen knoflook, fijngesneden
2 blikken gepelde tomaten (a 400 g)
2 blikjes tonijn in water (a 185 g)

Verhit de olie in een ruime pan en bak de ui en bleekselderij 5 min. Voeg de knoflook toe en fruit nog 1 min. Voeg de tomaten toe en druk ze stuk met een lepel. Laat 10 min. zacht koken. Voeg de tonijn met het vocht toe, roer met een vork los en warm nog 2 min. door. Breng op smaak met peper en zout. U kunt deze saus 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Voeg voor extra pit 2 el gesneden olijven en 2 el kappertjes toe.

Tomaten-spinaziesaus

2 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
4 tenen knoflook, fijngesneden
2 blikken gepelde tomaten (a 400 g)
1 groentebouillontablet
1 pak spinazie (450 g, diepvries)
50 g boter, in blokjes

Verhit de olie in een ruime pan en fruit de ui 4 min. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 min. Voeg de tomaat toe en kook 3 min. Pureer de saus met de staafmixer. Voeg het bouillontablet en de bevroren spinazie toe. Verwarm op laag vuur in ca. 10 min. Voeg de boter toe en breng op smaak met peper en zout. U kunt deze saus 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Bestrooi de saus voor een extra hartige smaak met 200 g in blokjes gesneden fetakaas.

Tomaten-paprikasaus

2 el olijfolie
3 stengels bleekselderij, in plakjes
2 rode paprika`s, in stukjes van 2 cm
4 tenen knoflook, fijngesneden
2 blikken tomatenblokjes (a 400 g)
2 tl suiker
Chilipeper naar smaak

Verhit de olie en bak de bleekselderij en paprika 5 min. Draai het vuur laag en bak de knoflook 1 min. mee. Voeg de tomaat toe en schenk er 150 ml water bij. Laat 10 min. zacht koken. Voeg de suiker toe. Pureer de saus met de staafmixer. Breng op smaak met chilipeper en zout. U kunt deze saus 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Heerlijk romig: meng er op het laatst 1 bakje ricotta (verse kaas, 250 g) door.

Tomaten-auberginesaus

4 el olijfolie
1 aubergine, in kleine blokjes
1 courgette, in kleine blokjes
1 ui, gesnipperd
4 tenen knoflook, fijngesneden
2 blikken gepelde tomaten (a 400 g)

Verhit 2 el olie in een ruime pan en bak de aubergine in 5 min. rondom bruin. Neem uit de pan. Verwarm 1 el olie in dezelfde pan en bak de courgette in 3 min. Neem uit de pan. Verwarm de rest van de olie in dezelfde pan en fruit de ui 4 min. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 min. Voeg de aubergine, courgette, tomaat en 200 ml water toe en laat 10 min. zacht koken. Breng op smaak met peper en zout. U kunt deze saus 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Bestrooi met Grana Padano kaas voor een hartig, pittig accent.

Tomaten-kaassaus

2 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
3 stengels bleekselderij, in plakjes
4 tenen knoflook, fijngesneden
2 blikken tomatenblokjes (a 400 g)
175 g oude kaas, geraspt
3 el platte peterselie, fijngesneden

Verhit de olie in een ruime pan en bak de ui en bleekselderij 4 min. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 min. Voeg de tomaat toe met 200 ml water en breng aan de kook. Laat 10 min. zacht koken. Strooi de kaas door de saus en roer tot deze gesmolten is. Meng de peterselie erdoor en breng op smaak met peper en zout. U kunt deze saus 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Vervang voor extra pit de helft van de oude kaas door Gorgonzola.

14 Reacties

  1. Wat een heerlijk artikel. Hier gaan we zeker van smullen.

  2. marie-france

    6 juli 2013 at 19:44

    Hoi Alex,
    ik heb op "bewaar" geklikt, klopt, er komt te staan "niet meer bewaren", maar waar het gebleven is??
    Groetjes,
    Marijke

  3. naus.marijke

    4 juli 2013 at 23:49

    Hartelijk dank Alex voor dit artikel, ik ga het meteen bij mijn favorieten plaatsen!
    Groetjes,
    Marijke

  4. Lekker Alex, ik ga het bewaren, bedankt voor deze lekkere recepten gr. Susan

  5. Ik bewaar dit en ik zal er zeer zeker het `een en ander` uit maken. Dank je wel voor het delen. Groetjes, Louise

  6. marie-france

    1 juli 2013 at 20:08

    Hoi Alex,
    deze neem ik mee. Mijn kleinkinderen zijn gek op pasta, ik kook daar een dag in de week, dus variatie is altijd welkom. Dank je.
    Gaat het wat beter met je?
    Hartelijke groet,
    Marijke

  7. Ik heb hier wel eens iemand ontmoet met een knoflook allergie, maar iemand met tomaten-allergie is nieuw. Alles kan natuurlijk en is niet de bedoeling om narigheid te krijgen als mensen willen gaan eten. Succes ermee @ijmpoot, ze zijn allemaal lekker hoor, heb ze allemaal zelf gemaakt en geproefd.

  8. Carolalizzy

    1 juli 2013 at 12:47

    Super! Dit is een prachtig pasta-lijstje. Hartelijk dank en ik zal hier zeker eea van gaan maken.

  9. dank je wel voor het artikel. De recepten zijn echter voor mij pas toepasbaar in het voorjaar. Dan wil onze, nog thuiswonende zoon, op zichzelf gaan wonen. Omdat hij een tomaten-allergie heeft, kan ik veel pasta-recepten nu nog niet maken. Straks wel. Een reactie op jou recepten kan ik dus nog niet geven, maar, zoals al jou recepten, ziet het er erg lekker uit.

  10. Eyz Alex, ik neem deze ook van je mee hoor! Pasta= mijn favoriete eten, nou.. hier ken k wel ff mee vooruit Wat een smulfestijn!!! Dank je wel hiervoor en veel gezondheid gewenst voor jou door mij. Dankbare en vriendelijke smulgroetjes, Erwin

  11. marijanrunhart

    29 juni 2013 at 16:46

    Wat een super artikel! Voor mij niet altijd handig, als ik eenmaal aan de pasta ga hou ik niet meer op en aangezien ik diabeet ben eindig ik dan vaak met een hoge suiker omdat verbranden bij mij niet op gaat vanwege andere lichaamlijke problemen. Maar des al nietemin laat ik mij regelmatig verwennen door een heerlijke pasta maaltijd! dus super bedankt

  12. Alex, wat heerlijk allemaal, ik heb dit artikel bewaard en ga er op mijn gemak recepten uit halen die ik ga maken. ik ben erg blij om te horen dat na die vreselijke longontsteking en ook nog hartklachten dat je je toch weer beter voelt en trek hebt. ik had je al een tijd niet meer gehoord en was bezorgd om je. Fijn om je weer "te horen". Fijn weekend en lekker smullen hè. Lieve groetjes van Ruth

  13. leuke variaties, bedankt Deon

  14. estherbakermans

    28 juni 2013 at 20:07

    ik bewaar hem alex staan lekkere dingen tussen maar potjandorie knap eens op en zorg dat je uit het zh blijft word stilletjes aan tijd zodat je weer wat leuke dingen kan gaan doen en genieten zal voor jou en mensen die ik dat toewens en de mensen die ik helaas moeten missen een kaarsje gaan branden in de kapel gr esther

Geef een reactie