Een bescheiden Grieks etentje thuis; het complete menu uitgewerkt en heel erg lekker

Een poosje geleden waren er meerdere gasten en hebben we gezellig hier getafeld. Niet zomaar eten, nee een heel Grieks menu. Het smaakte net zo goed als in een Grieks restaurant. Iedereen was erg enthousiast. Het is makkelijk zelf na te maken thuis in je eigen keuken. Griekse keuken staat voor Mediterrane smaken, heel veel kruiden worden er gebruikt. De meeste van deze kruiden heeft iedereen wel ergens staan. Wil je een keer scoren bij je gasten of goed voor de dag komen dan staat hier een groot deel van het menu met instructie hoe je dat kan klaarmaken. Het hele menu maken inclusief mise en place kost je ongeveer 2 ½ uur. Mise en place betekent “voorbereiding”. Op de koksschool is dit een examenonderdeel. Sommige dingen zoals groente snijden en vlees snijden en marineren kun je ruim van te voren doen. De bereiding verloopt dan veel sneller en dat is nou precies de bedoeling.

We beginnen met het maken van de Dolma’s oftewel Dolmadakia in het Grieks. Dit zijn opgerolde wijnbladeren gevuld met gekruide rijst. Iedereen kent ze wel, erg lekker mits je dat goed doet. Het meeste werk is het zout uit de gepekelde wijnbladeren te krijgen. Nou werk, het kost tijd. In de tussentijd kun je wat anders doen. De Dolma’s zijn leuke tapas of voorafje. Ook lekker tussendoor. Eet ze lauwwarm want dan zijn ze het lekkerst. Hieronder volgt het recept. Dolma’s en Baklava (dessert) maak je een dag van tevoren want is houdbaar in de koelkast.

Dolmadakia, Dolmades (Grieks gevulde wijnbladeren)

Wijnbladeren gevuld met gekruide rijst. Een leuke tapas en kun je in ieder Grieks (of Turks) restaurant krijgen. Je kunt ze ook kopen in blikken bij de supermarkten, maar die vinden wij niet zo lekker. Veel te klef en te vet en sommige merken smaken zelfs flauw. Maak ze daarom eens zelf ! Het is echt niet moeilijk en heel veel lekkerder als je ze vers maakt en lauwwarm eet. Bovendien heel leuk om te doen. Gepekelde wijnbladeren kun je kopen in elke Turkse winkel. Dit recept is voldoende voor 55-60 stuks ! Leuk om te geven bij de borrel, barbecue, of als antipasti (Tapas). Ik heb risotto genomen maar hoeft niet ! Langkorrelrijst gaat ook prima, maar risotto heeft meer een bite. Gebruik nooit en te nimmer snelkookrijst want dat mislukt !

2 uien (heel fijn gesnipperd)
1 pond risottorijst
1 pakket gepekelde wijnbladeren van 1 kilo
Tijm
1 citroen (sap)
Zeezout
Zwarte peper
Salie
Rozemarijn
Griekse olijfolie
Munt
Dille

Neem de wijnbladeren uit de verpakking. De wijnbladeren zijn gepekeld, dus zout! Dit heeft men gedaan vanwege de houdbaarheid. Leg ze in een bak met lauwwarm water en laat ze minstens 1 uur weken. Ververs het lauwwarme water tenminste elk kwartier. Dit om de wijnbladeren te ontdoen van de pekel.
Hak de uien heel fijn en bak ze in een pan in wat olijfolie glazig. Voeg dan water toe en langzaam de risottorijst. Deze rijst neemt erg veel water op, blijf dus even gieten. Risotto mag nooit verdrinken want anders krijg je een slappe zooi. Blijf gieten en roeren totdat de rijst voldoende water heeft opgenomen en niet kleeft. Nu op smaak brengen met zout, peper en de overige specerijen, blijf dus proeven. Zorg ervoor dat de rijst nog bite heeft. Laat de rijst, indien op smaak, afkoelen.
Neem nu de wijnbladeren, pak alleen de goede. Leg ze op hun kop op en plank, neem twee dessertlepels en maak quenelles (bolletjes) van de gekruide rijst. Leg dat bolletje in het midden van het blad, Vouw het blad rechts en links naar binnen dicht en rol het op.
Neem een grote pan en zet de Dolma’s rechtop en de bovenlaag liggend klem tegen elkaar neer (ze mogen niet open gaan). Giet er water op totdat de Dolma’s bijna bedekt zijn. Giet het citroensap erop en besprenkel de bovenkant rijkelijk met olijfolie. Breng aan de kook en kook ze in ongeveer 35-40 minuten gaar. Haal ze dan uit de pan, proef er eentje lauwwarm en smullen. Laat de rest afkoelen en leg die in een doos in de koelkast. Om te eten warm je ze 1 minuutje op in de magnetron op stand 6 of 600 watt. Kooktip: Met de vulling kan je eindeloos variëren. Neem ook eens ajvar of rozijnen. Doe ze in een wekpot, draai die even om (trekt vacuum) en ze zijn lang houdbaar.
Het losse recept staat HIER.

Griekse gehakspiesjes met feta kern en tomatenrijst

Ik moest even denken om wat lichts en zomers op tafel te kunnen zetten en dat is heel goed gelukt. Balletjes op de spies met feta vulling en tomatenrijst. Leuk qua presentatie en erg lekker. De balletjes op de spiesjes lijken qua smaak veel op kebab, maar hebben een romige vulling. Ik heb nog niet geprobeerd op de barbecue, maar dat zal best kunnen denk ik. Van de houtskoolgrill worden ze alleen maar lekkerder. Iedereen straks een lekkere warme zomer gewenst met veel smulplezier.

500 gr gehakt HOH
1 snee witbrood (zonder korst)
1 ui (gesnipperd)
1 ei
Zeezout
1 t paprikapoeder
Zwarte peper
Handje verse koriander
2 t munt
1 t rozemarijn`
100 gr feta kaas
1 e roomboter
1 e olijfolie
200 gr witte basmatirijst
1 verpakking gezeefde tomaten
400 ml runder- of kippenbouillon

Neem de gehakt, laat op kamertemperatuur komen, voeg ei en brood, zout, peper en alle andere specerijen en kruiden toe en kneed dit goed door elkaar. Feta in kleine blokjes snijden. Maak dan ongeveer 18 plakjes gehakt (plat dus). Leg in het midden wat feta kaas en rol er nu heel stevig balletjes van. Doe ze in een schaal en laat ze afgedekt opstijven in de koelkast. Prik dan 2-3 balletjes op een houten saté prikker. Verwarm boter en olijfolie in een pan, grillpan mag ook, en bak ze om en om in ongeveer 6 minuten bruin en gaar.
Bouillon in een kookpan, aan de kook brengen, rijst koken. Afgieten en gezeefde tomaten toevoegen. Nu krijgt het een mooie rode kleur. Breng verder op smaak met wat zout en peper. Rijst in een vorm doen (kop of beker) en omdraaien op een bord. Hete spiesjes ernaast leggen en dan lekker Grieks smullen. Heel leuk zomers recept, lijkt veel op kebabs met dien verstande dat deze een romige feta vulling hebben. Uiteraard eet je hier een verse Griekse salade bij ! Kooktip: neem ook eens half rund, half lamsgehakt. Het losse recept staat HIER.

Pikante Scampi`s in knoflookboter

Scampi`s of grote garnalen doen het altijd wel. Ik ken weinig mensen die ze niet lusten. Deze zijn lekker romig en pittig. Een hele leuke borrel Tapas, doet het prima op een buffet, verjaardag of ander feestje. Echter doe dit gerecht ook eens over een lekker bordje al dente gekookte spaghetti of andere pasta naar keuze. Ook lekker met vers, warm, stokbrood. Het brood kun je in de saus deppen. Snel, makkelijk en vreselijk lekker dit gerechtje. Leuk voorgerechtje.

400 gr gepelde scampi`s
6 teentjes knoflook (geperst)
1 sjalot (fijngehakt)
Zeezout
Zwarte peper
3 e roomboter
Citroensap
3 e droge sherry
1 e gehakte verse peterselie
1 e gehakte verse dille

Was de scampi`s en dep ze droog met keukenpapier. Laat de boter smelten in een pan (of wok) en fruit de knoflook en de sjalot. Voeg de scampi`s toe en (roer)bak ze in enkele minuten mooi gaar. Breng verder hoog op smaak met peper, zout en vers geperst citroensap. Tenslotte de sherry erover en de gehakte peterselie en dille erdoor. Goed mengen en gelijk warm serveren (eventueel met een partje citroen). Het losse recept staat HIER.

Dat waren de voorgerechten en hapjes en dan gaan we nu naar de hoofdschotels. We beginnen met de basis van een Griekse vleesschotel, Gyros.

Griekse Gyros

Gyros is lekker alleen niet die van de supermarkten. Die lijkt bijna nergens op behalve op shoarma. Deze Gyros is net zo goed zoals je hem bij de Griek krijgt. Past prima op een lekkere Griekse vleesschotel met garnituur zoals Griekse boerensalade, Griekse aardappels, Bifteki, koteletten, gigant bonen, lamskoteletten, souvlaki en tzaziki. Hoef je allemaal niet bij de Griek te halen, kun je nu heel makkelijk zelf thuis maken.

600 g ongepaneerde varkensschnitzels
2 teentjes knoflook (geperst)
2 rode uien (halve ringen)
2 t oregano
2 t tijm
3 t paprikapoeder (zoet)
1 t komijn
½ e scherpe mosterd
Zeezout
Zwarte peper
150 ml Griekse olijfolie
Beetje citroensap

Was de ongepaneerde schitzeltjes, dep ze droog met keukenpapier en snijd ze in flinterdunne reepjes met een vlijmscherp koksmes. Knoflook persen, rode uien in halve ringen snijden. Doe de reepjes vlees in een kom, meng met de specerijen, ui, citroensap en de olijfolie en zet enkele uren afgedekt in de koelkast zodat de smaken in het vlees kunnen trekken. Neem een wok, doe er wokolie in, laat zeer heet worden en roerbak ze in porties knapperig bruin. Kan ook op een grillplaat, maar weinig mensen zullen die hebben. Op deze manier krijg je ook de Griekse Gyros. Het losse recept staat HIER

Lekker in een Griekse vleesschotel met gebakken Griekse aardappels en Griekse boerensalade. Serveer er eventueel nog warme Griekse witte bonen (gigantbonen) bij en een dot Tzaziki.

Bifteki (Griekse gehaktballen)

Wat is er nu en helemaal met warm weer lekkerder dan een sappig, krokant en supermals Grieks balletje zoals je ze bij de Griek krijgt in je Acropolis of Zorba schotel? Deze smaken precies zo ! Wij hadden hier een Griekse eet orgie, nou daar mag Bifteki dus niet in ontbreken. Ze doen het ook uitstekend op een buffet of borrelhapje. Als je in je eigen tuin of op je balkon de genoemde kruiden vers hebt, gebruik die dan, dan zijn ze nog veel lekkerder.

500 gr gehakt HOH
1 ui (gesnipperd)
1 teentje knoflook (geperst)
2 eieren
3 e paneermeel
1 t oregano
1 t majoraan
1 t rozemarijn
1 t munt
1 t paprikapoeder
Zeezout
Zwarte peper
100 gr feta (verkruimeld)
Olijfolie

Gehakt op kamertemperatuur laten komen, dat verwerkt makkelijker. Doe alles in een roestvrij stalen kom en meng het goed door elkaar, ik doe het met de staafmixer, dat mengt goed en krijg je een gelijke massa. Draai er met je hand dan balletjes van, stuk of 8,9 en niet te groot, geen joekels. Leg ze in een schaal, dek af met plastic folie en laat ongeveer 20 minuten in de koelkast opstijven. Doe goede olijfolie in een pan en braad ze snel rondom bruin. Of prik er een aantal op natte satéprikkers en leg ze besprenkeld met olijfolie op de grill of barbecue. Nu heb je overheerlijke malse, krokante Griekse balletjes. Het losse recept staat HIER.

Griekse gegrilde vleesspiesjes (Souflaki)

Lekkere gekruide Griekse vleesspiesjes. Leuker is om een mixed te maken of mixed van diverse soorten vlees. Kipfilet kan uiteraard ook uitstekend.

1 ½ kilo varkenshaas, lamsbiefstuk of runderlende
50 ml witte balsamico
60 ml olijfolie
50 ml citroensap
2 teentjes knoflook (geperst)
2 t zeezout
¼ t zwarte peper
1 ½ t oregano

Snijd het vlees in grote brokken, neem gemixt vlees want dat komt de smaak alleen maar ten goede. Maak marinade met balsamico. Olijfolie, citroensap, knoflook en de andere specerijen. Doe de dobbelstenen vlees erin en laat een nacht afgedekt in de koelkast staan. Zo trekken alle smaken in. Vlees uit de marinade halen en op satéprikkers of spiesjes prikken. Nu het vlees kort grillen tot bruin. Af en toe omdraaien en met een kwastje wat marinade aanbrengen voor de smaak. Lekker met rösti, friet, pitabrood of tomatenrijst en Griekse salade. Drink er koude Retsina bij. Het losse recept staat HIER.

Griekse Lamskoteletten

4-8 lamskoteletten
Zeezout
Zwarte peper
1 teentje knoflook (geperst)
2 t salie
1 ½ t majoraan
Citroensap (paar druppels)
Olijfolie

Marineer de lamskoteletten met bovenstaande ingrediënten. Laat even afgedekt intrekken in de koelkast. Grill ze dan in een grillpan of op de barbecue. Lekker mals lamsvlees en kan niet mislukken.

Vers gemaakte Griekse boeren salade

Een lekkere, frisse, salade is altijd een uitstekend bijgerecht. Persoonlijk vind ik dit één van de lekkerste. Hij gaat prima samen bij gegrild vlees en barbecue gerechten en is hartstikke vers en gezond.

1 groene paprika
1 rode paprika
1 komkommer
2 rode uien
1 pond trostomaten
120 gr zwarte olijven (kalamata)
Griekse olijfolie (goede)
Zeezout
Zwarte peper
Oregano
200 gr Griekse feta (in blokjes)
Sap van 1 citroen
1 teentje knoflook (geperst)

Snijd de komkommer in plakjes (geschild of ongeschild), de paprika’s in reepjes, de tomaten in partjes. Snijd de rode ui in dunne ringen en de feta in kleine blokjes. Doe dit alles in een mooie schaal. Voeg de olijven toe, breng op smaak met zout, peper, citroensap en oregano. Giet er mooie Griekse olijfolie over, roer alles goed door elkaar en dien koud op. Het losse recept staat HIER.

Verse Griekse gebakken aardappels (met feta)

MmmmÂ…. Lekker een gebakken aardappeltje, maar nu eens op z’n Grieks. Erg leuk, kleurrijk en lekker bijgerecht bij een Griekse vleesschotel met Griekse salade. Dit misstaat overigens ook niet bij een normaal gebakken Schitzeltje, braadworst of balletje gehakt. Laat je eens inspireren door die mooie Mediterrane smaken.

800 gr verse aardappels
1 dunne stengel prei
1 ui (gesnipperd)
1 rode paprika
150 ml zonnebloemolie
150 gr feta (blokjes)
1 ½ t paprikapoeder (pikant)
1 t paprikapoeder (zoet)
2 t knoflookpoeder
1 ½ t majoraan
1 ½ oregano
Zeezout
Zwarte peper

Schil de (vastkokende) aardappels en snijd ze in partjes. Paprika in reepjes snijden, prei in dunne halve ringen snijden. Doe de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de partjes aardappel goudbruin aan. Paprika, ui en prei toevoegen en 10 minuten mee bakken. Nu op smaak brengen met peper, zout en de specerijen. Voeg als laatste de feta toe. Goed roeren en warm opdienen. Smullen maar want dit is veel lekkerder dan slappe, kleffe, frieten gebakken in olijfolie. Het losse recept staat HIER.

Lekker bijgerecht bij de Griekse vleesschotel met Gyros, Bifteki, souvlaki en koteletten plus de Griekse salade.

Tenslotte serveer je er warme gigant bonen bij. Dat zijn Griekse reuze witte bonen in tomatensaus. Koop ze in blik in een Turkse winkel of bij de Sligro.

Ter afsluiting serveerden we Griekse koffie (heel sterk), lijkt erg op een driedubbele espresso met een glaasje Metaxa ***** (is Griekse Cognac). Zo’n fles koop je gewoon bij elke slijterij en voor elke persoon een mierzoete Baklava. Deze kun je desnoods een dag eerder al maken en bakken in de oven. Je kan ze ook kopen in Turkse winkels. Noten met honing in krokant filodeeg. Hieronder staat het recept.

Baklava (origineel van de echte Turkse bakker)

Dit is echt een top baklava. Het recept heb ik ooit gekregen van een echte Turkse bakker een plaats verderop. Helaas leeft de goede man niet meer. Lekker knapperig en mierzoet dessert, vaak opgeleukt met vanille ijs en een klodder verse slagroom. Ik ben niet zo van het zoete, maar dit gerecht daar kan men mij gerust voor bellen en ik kom proeven. Leuk om zelf te maken en kun je zelfs ruim van tevoren maken voordat je het gaat eten. Dit staat op elke kaart als dessert in Griekse en Turkse restaurants.

Voor de honingsiroop

125 gr Honing (vloeibaar)
300 gr basterdsuiker
2 e vers citroensap
2 ½ t kaneel

Voor de vulling

300 gr ongezouten pistache noten
300 gr walnoten
120 gr suiker
3 t kaneel
300 gr roomboter (in blokjes)
Rasp van de schil van een citroen
450 gr filodeeg

Voor de siroop meng de suiker, honing, kaneel en 300 ml water in een pan en verwarm. Los zo al roerend de suiker op. Laat 20 minuten pruttelen totdat het wat ingekookt is. Breng op smaak met citroensap, zeef het vocht en zet het weg. Je kunt dit mengsel rustig één dag eerder maken.
Hak de noten fijn en rooster ze heel even of in een pan of in de oven op 160 graden. Zo komen die smaken in de verse noten beter vrij. Je kan het ook doen met een keukenmachine (foodprocessor).
Meng de noten, suiker, citroenschil rasp in een kom of schaaltje. Smelt de boter op laag vuur (niet laten verbranden) en houd ietswat lauwwarm. Neem een bakblik en smeer die in met de gesmolten boter. Ga hem nu in laagjes opvullen. Filodeeg, notenmengsel, siroop, filodeeg, notenmengsel, siroop en dek af met filodeeg totdat het op is. Smeer de bovenlaag in met wat boter. Verwarm de oven voor op 160 graden, zet het volle bakblik erin en bak bruin in ongeveer 45 – 60 minuten. Hetelucht gaat sneller dan een oven op aardgas. Laat het afkoelen, smeer de bovenkant in met het laatste beetje mierzoete siroop en snijd het in vierkantjes of ruitjes. Serveer op een dessertbordje. Baklava met vanille ijs en een dot slagroom is ook traditioneel en nog veel lekkerder! Geef er (Grieks) koffie en een glaasje Metaxa bij (= Griekse Cognac) en smullen. Het losse recept staat HIER.

Dit was het dan, echt een leuk menu en enkele dingen kun je gewoon een dag van te voren al maken. Hiermee scoor je altijd bij je gasten en om lekker te smullen hoef je niet naar een restaurant want alles is thuis eenvoudig en lekkerder na te maken. Alle recepten staan ook los op Smulweb dus kun je ook afzonderlijk in je kookboek bewaren. Voor het gemak staat de link onder elk recept. Deze hoeveelheden waren ruimschoots voldoende voor 5 personen en we hadden nog wat over. Veel (kook, doe en smul)plezier ermee.

21 Reacties

  1. Neem je artikel en recepten graag mee.
    Groet van Ria

  2. Ik krijg er trek van als ik de foto`s zie en de recepten doorlees. Heb het idee dat het authentiek Grieks zal smaken. Bedankt! Baklava zal ik niet snel maken, dat lijkt mij erg bewerkelijk. Maar ik moet zeggen, ook dat klinkt erg lekker. Groet, Sandra

  3. het ziet er allemaal lekker uit.ga er een weekend voor uittrekken, om het te maken. groetjes Paula

  4. Oh, wat een heerlijk artikel is dit zeg, heb `m bewaard!
    Dank je wel!

  5. Hallo Alex,gisteren je scampies gegeten met brood,heerlijk.Vandaag je gyros,gebakken aardappels en salade.Ik had alleen de komkommer op de markt laten liggen maar had nog wel witlof leggen,dus dat er maar doorheen gedaan,ging ook.Alles was heel erg lekker,bedankt.
    Groetjes Hanny.

  6. Capellenaartje

    21 juni 2013 at 10:21

    Heerlijke gerechten! Neem je artikel mee als Griekofiel! :-)

  7. Dat ziet er allemaal lekker uit! Ik ga het van de zomer zeker een keer proberen, dankjewel…

  8. Hallo,wat een leuke, lekkere recepten.
    Hier ga ik binnenkort iets van maken,

  9. Hallo ik heb vandaag je Griekse gyros, Griekse gehaktballen, en scampi`s gemaakt. Het was echt allemaal heerlijk. Alles op gegaan. Lekker buiten net als of we in Griekenland waren. Bedankt groetjes jeanne

  10. Hoi Alex, ik neem je artikel mee hoor, die trek erin komt wel weer, het ziet er allemaal heerlijk uit, wat een werk heb je ervan gemaakt. Bedankt en groetjes Susan

  11. Zo Alex wat een klus zeg, al die recepten en ook nog de foto`s maken. Super hoor, alles goed gelukt. Ik bewaar het artikel en het zal zeer zeker nog van pas komen want wij houden van Grieks eten. Gr. Louise

  12. Wauw, wat ziet dat er weer lekker uit. Mijn complimenten! Dank je wel.

  13. Leuk artikel Alex. Helaas houden Rob en ik niet van Grieks eten. Maar je artikel ga ik wel bewaren. Komt vast eens van pas. Heb je dit echt allemaal zelf gemaakt voor het etentje?? Hele klus hoor! Groetjes, Petra

  14. Mijn lievelings gerechten…bedankt voor het delen.

  15. Hoi Alex wat geweldig weer deze verzameling! Heel veel dank! Was een dag zonder internet dus zie het nu net pas… en morgen voor 3 weken weg, dus het wordt bijna juli voordat ik dit kan uitproberen. Dank !!!!!! (Geen Griekse restaurants hier dus ik ben echt heel blij).

  16. Ziet er weer super uit ,neem het mee Groeten Dirk

  17. Hoi Alex, wat heb je weer uitgeloofd met deze lekkere recepten en daar ook nog zo`n mooi artikel van gemaakt. Bedankt voor het delen. Een hele fijne week. Groetjes Joyce

  18. lekker alex al deze griekse lekkernijen gr Deon

  19. ha Alex, Nu je hebt het flink laten hangen hoor, mooie recepten en allemaal beproeft. kijk daar hebben we wat aan ;-) ik heb het artikel bewaard en ga het zeker proberen. En ga door want dit soort heerlijke dingen wil ik niet missen !

  20. Hoi Alex
    Geweldige recepten. Heb ze meegenomen en zal ze zeker eens maken.

  21. wilmiewillemse

    26 mei 2013 at 14:18

    Dit ziet er heerlijk uit Alex Ik neem het graag mee. Maar om dit bescheiden te noemen Nee dat ben ik niet met je eens. Bedankt voor dit lekkere artikel. Ik denk dat deze gerechten hier thuis wel bij iedereen in de smaak zullen vallen. Groetjes Wilmie

Geef een reactie