Kruiden en eetbare planten

Het gebruik van tuinkruiden en eetbare planten in de keuken
en de geneeskracht die er aan toe wordt gescheven


Dit artikel is nog niet compleet,ik blijf zoeken naar andere eetbare planten/kruiden en foto's of tekeningen hiervan(de medicinale werking van de kruiden is grotendeels op basis van aromatherapie,Bach bloesem remedies)

WAARSCHUWING:Als je niet zeker bent om welk kruid het gaat, ga dan niet experimenteren want sommige kruiden zijn in mindere of meerdere mate GIFTIG!!!





KEUKENKRUIDEN EN EETBARE PLANTEN UIT DE TUIN

ANIJS
(Pimpinella anisum)

Oorspronkelijk afkomstig uit het Oostelijk deel van de Middellandse Zee.
De zaadjes smaken naar zoethout, worden gebruikt bij het maken van likeur en als smaakmaker bij brood, cake en koeken
Blad en bloempjes ideaal voor fruitsalades.
Stengel te gebruiken in stoofschotels en soepen.
Goed voor de spijsvertering. Is moeilijk te combineren met andere kruiden.


BASILICUM
(Ocimum basilicum)

Wordt op het laatste moment toegevoegd aan soepen en sauzen. Verliest zijn smaak bij het koken.
De blaadjes fijn snipperen en dan toevoegen.
Ook te gebruiken bij tomaat, komkommer, courgette, Provencaalse saus, ratatouille, spaghettisaus en natuurlijk in pesto.
Helpt bij wratten en insectenbeten, angst, stress, depressies en aandoeningen aan de luchtwegen


ZOETE ANIJSBASILICUM
(Ocimum basilicum Anise)

Basilicumvariant met zoete anijssmaak en geur.


CITROENBASILICUM
(Ocimum basilcumforma citratum)

Basilicumvariant met citrusgeur.
Ook geschikt om insecten te verjagen. Plaats enkele plantjes op het terras of rondom de BBQ, de muggen zullen je niet lastig vallen! (ook citroenmelisse of citroenverbena is aan te raden.)


KANEELBASILICUM
(Ocimum basilicum Cinnamon)

Basilicumvariant met vleugje kaneel, te gebruiken bij desserten, fruitsalade, thee en appelmoes.


GRIEKSE BASILICUM
(Ocimum minimum)

Heeft heel klein blad en groeit van zichzelf in een bolletje. In Portugal wordt hij beschouwd als geluksbrenger.
Bladeren fijnhakken, zeer geschikt voor salades.


THAISE BASILICUM
(Ocimum sanctum)

Basilicumvariant met Oosterse charme, smallere paarsachtige blaadjes, niet teveel van gebruiken, smaakt ook erg naar anijs!


PAARSE BASILICUM
(Ocimum basilicum Purpurascens)

Basilicumvariant voor wie met kleuren wil spelen bij een rood of groen slaatje.


BERGAMOT
(Monarda didyma)

Enkele blaadjes toevoegen bij thee.
Bloem verstrooien in salades.
Thee hiervan sterkt zelfvertrouwen - bevordert bruining van de huid -helpt tegen slapeloosheid


BERNAGIE
(Borago officinalis)

Ook boragie of komkommerkruid genoemd maakt het eten lichter verteerbaar, is rijk aan kalium en ten zeerste aanbevolen bij een zoutarm dieet.
Niet koken, fijn snijden en toevoegen aan soepen, sauzen, salades en fruitsalade.
De bloemen gebruiken als versiering. Kan goed worden gecombineerd met andere kruiden zoals peterselie, dille en bieslook.
Helpt tegen ontstekingen van vaten en slijmvliezen - opbeurend


BIESLOOK
(Allium schoenoprasum)

Een verfijnderde, sterkere smaak dan de ui, niet koken, op het laatste moment toevoegen.
Fijn gesnipperd in soepen, sauzen, dressings, aardappelgerechten, eiergerechten, kruidenboter en verse salades.


BIJVOET OF ALSEM
(Artemesia vulgaris)

Bijvoet is een middelhoge tot hoge, vrij harige en geurige plant met diep ingesneden bladeren, De roodbruine bloemen zijn vrij klein.
De hele plant wordt gebruikt: met name de knoppen, die vlak voor de bloei geplukt moeten worden.
Als keukenkruid aan te bevelen als toevoeging bij de bereiding van vet vlees en gevogelte.
Stimulerend voor het zenuwstelsel, menstruatie opwekkend en regulerend, zweetdrijvend, galopwekkend.


BONENKRUID
(Satureja montana)

Licht aroma van tijm. Zeer geschikt voor het beter verteren van zware gerechten zoals: vette vleesbereidingen, gevogelte, kolen, peulvruchten en eiergerechten.
Is sterk aan te bevelen bij gegrild vlees, salades, bonen en vis en bij dieetgerechten.
In sommige geneeskundige boeken wordt bonenkruid zelfs vermeld als een geneeskrachtig kruid.
Geeft helderheid - vitaliteit - kracht - stimuleert spijsvertering


CAYENNEPEPER

Zijn tot poeder gemalen chili's zonder toevoeging van andere kruiden.
Zeer scherp, opletten bij gebruik. Cayennepeper heeft niets te maken met gewone peper!!!


CHILIPOEDER

Is een mengeling van gemalen chili's, oregano, kruidnagel, paprika en knoflook.
Is goed te gebruiken in soepen, groenten, salades, stoofpotjes, ragout en vis.


CHINEES BIESLOOK
(Allium tuberosum)

Heeft een knoflooksmaak en wordt gebruikt bij gerechten die knoflook vragen.


CITROENMELISSE
(Melissa officinalis)

De groene blaadjes, (niet koken) zijn onmisbaar in talrijke bereidingen zoals salades, vis, wild, kip en ander gevogelte.
Ook geschikt om het parfumeren van zoete sauzen, nagerechten, cocktails, fruitsalades en dranken.
Inmaken van vis.
Een thee met citroenmelisse helpt de spijsvertering.


CITROENVERBENA
(Lippia citriodora)

De blaadjes hebben een sterke, zuivere citroengeur. In alle gerechten die citroen vragen kunnen enkele blaadjes worden toegevoegd.
Zeer geschikt voor vissauzen, citroenlikeur, zelfgemaakt ijs, geleien, nagerechten, cakes, en ook in thee, dit voor een goede spijsvertering.


DILLE
(Anecthum graveolens)

In Egyptische boeken wordt dille nog geneeskracht toegekend, men spreekt zelfs over een slaapverwekkende uitwerking wanneer men de zaadjes eet.
Werkt verder kalmerend en krampstillend - goed bij misselijkheid - helpt gedachten te ordenen
Wij gebruiken het gedroogd of vers voor soepen, groenten, dressings, vis en salades.


DRAGON
(Artemisia dracunculus)

Wij hebben het hier over de Franse dragon, een ander soort is de Russische maar die is lang niet zo goed van smaak, is meer flets.
Een speciale, aparte smaak iets van licht zoet en bitter tegelijkertijd.
Geeft een uitgelezen smaak aan azijn en likeur.
Verse dragon wordt fijn gesneden en toegevoegd aan soepen, groenteschotels, stoofgerechten, sauzen, dressings, salades, eiergerechten, kip, vis, vlees en schaaldieren.
Ook onmisbaar bij een heerlijke bearnaise, choron of tartaarsaus.
Versterkt lichamelijk en geestelijk - bij slechte spijsvertering - menstruatieklachten


EGYPTISCHE UI
(Allium cepa)

Lijkt sterk op de gewone ui. Zowel de stengels als de jonge knolletjes worden gebruikt.
De kleine uitjes worden meestal gebruikt om op te zetten in azijn. Fijn gehakt, in soepen, sauzen, salades, magere kaas, yoghurt, eieren.


ENGELWORTEL
(Angelica archangelica)

Zoete stengel en bladeren. De stengel, ook Angelica genoemd, wordt als gekonfijt fruit gebruikt in cake, pudding en als versiering. De jonge bladeren in conserven en fruit of als siroop.
De engelwortel wordt ook veel gebruikt bij het maken van likeur of meegekookt met zuur fruit om de zure smaak te verminderen. (Rabarber, kruisbessen, noordkrieken, pruimen)
Engelwortel geeft zelfvertrouwen en kracht - sterk anti-septisch


GEMBER
(Zinigiber officiale)

Zijn wortels van een tropische plant afkomstig uit eerst China en later ook uit Bengalen, Indonesie, Jamaica en West-Afrika. Heeft een prikkelende smaak. In de handel vind je de gemberwortel vers, gedroogd, gekonfijt alsook in poedervorm.
Het wordt gebruikt in soepen, sauzen, groenten en voor alle mogelijke bakgerechten en desserts.
Is ook een vast ingredient bij de bereiding van likeur en bier.
Ook gekonfijte gember doet het goed bij tal van gerechten.
Wordt ook nog gebruikt in de medische wereld, werkt verwarmend - versterkt afrodiserende mengsels


GOUDSBLOEM
(Calendula officinalis)

In de keuken wordt de bloem gebruikt in bereidingen met rijst, eieren, vlees, vis, melkbereidingen, cakes, fruitsalades, magere kaas en yoghurt.
Veel gebruikt in de geneeskunde en cosmetica, werkt verzachtend voor de gevoelige huid.


HONDSDRAF
(Glechoma hederacea L.)

De naam heeft niets te maken met een hond. De naam is afkomstig van het oude Duitse woord gundreba. Die naam betekent wonddrank. De plant werd gebruikt om wonden te genezen.
Kauw op een vers blad bij kiespijn
Vers kruid kan men in soep meekoken.
Kan ook gebruikt worden in "wilde" salades.


HYSOP
(Hysopus officinalis)

Hier vinden we 3 varieteiten: wit, roze en blauw.
De kleine blaadjes hebben een bittere, muntachtige smaak. Gebruik met mate.
Kan ook ter vervanging dienen van bonenkruid.
Is ook een van de ingredienten van chartreuselikeur.
Werkt bij bronchitis en vastzittende hoest, hooikoorts en koortsuitslag


KALMOES
(Acorus Calamus)

Kan worden gebruikt als thee, gemaakt van de gedroogde wortelstokken die ontdaan zijn van de bladeren en vezelwortels. Gedroogd en gesneden in stukjes van 10-15 cm lang. Moet snel gedroogd worden. Kan ook in een oven gedroogd worden bij lage temperatuur. Werkt goed tegen een opgeblazen gevoel en brandend maagzuur. Ook te gebruiken tegen een slechte smaak in de mond, ik weet nog dat mijn opa er vroeger op kauwde(gedroogde stukjes).
Oogsten in september en oktober; alleen meerjarige wortelstokken gebruiken.

KAMILLE
(Anthemis nobilis)

Bloemetjes van de Kamilleplant zijn zowel vers als gedroogd verkrijgbaar in de handel.
De kamillethee is van oudsher bekend om haar heilzame werking bij ontstekingen in de mond en vooral bij verkoudheden.
Ook werkt thee hiervan goed bij maagaandoeningen, stomen met kamille voor reiniging van de huid en verkoudheid en spoelen met kamillethee haalt de kleur op van blond haar.


KANEEL
(Cinnamomum zeylanicum)

Men onderscheidt 2 soorten, Ceylon- en Javakaneel. De Ceylonkaneel is de beste, heeft een aromatische geur is lichtbruin tot geel van kleur. De Javakaneel is roodbruin. Kaneel is de gedroogde binnenbast van de kaneelstruik.
Te gebruiken in gebak en melkdesserten.
Is ook een onderdeel van de befaamde kerriepoeder.
Wordt ook veel gebruikt in likeur, olie( een etherische olie voor de genotsmiddelenindustrie), farmacie en de parfumindustrie.
Werkt ontspannend bij spierverhardingen - geeft gevoel van welbehagen - bij blauwe plekken en insectenbeten


KARWIJ OF KUMMEL
(Carum carvi)

Een tweejarig, winterhard kruid, bereikt en hoogte van 90 cm. De plant heeft geelgroen varenachtige bladeren aan gladde, gegroefde stengels. De zeer kleine, witte bloemen verschijnen in juni aan schermen. De plant sterft 's winters af en vormt in het tweede jaar zaad. De kleine zaden zijn sikkelvormig,(niet te verwarren met komijn, deze zijn recht) doorschijnend met flauwe ribbels en een duidelijk aroma.
Dit kruidige en vrij pikante kruid kan beter niet in combinatie met andere kruiden worden gebruikt, behalve met peper.
Te gebruiken in witte- en savooiekool, zuurkool, spinazie, paddestoelen, rauwkost,stamppot.
Aardappel- en champignonsoep.
Varkensvlees, stoofschotels, gans.
Tonijn, kreeft.
Bietensla, gekookte ongeschilde aardappelen.
Ook word er een speciale likeur van gemaakt.
Karwij is goed voor de spijsvertering, helpt tegen windeigheid en is galafdrijvend.
Bevat o.m. hars, eiwit en etherische olie.



KARDAMOM
(Ellateria cardamomum Roxb.)

Een specerij die afkomstig is van India en bij de gemberfamilie hoort. De zaden worden volledig of vermalen gebruikt en hebben een zoete smaak. Groene Kardamom is de specerij in peul-vorm. In India wordt die elaichi genoemd. Kardamomzaden zijn de kleine zwarte zaden die in de kardamompeul zitten. Ze kunnen worden gebruikt in thee, nagerechten, rijst en curries. Zwarte kardamom is een grote, zwarte peul die in curries, rijst en garam masala wordt gebruikt. Kardamom poeder is het gemalen zaad van de groene kardamom. Het wordt aan Indische thee toegevoegd, maar kan ook worden gebruikt bij gebakken gerechten, fruitgerechten, meloen en brood.
Helpt bij spijsverteringsproblemen - verwarmend en stimulerend


KENTJOER
(Kaempferia Galanga)

De wortel van de kentjoerplant wordt gedroogd en gemalen. Het lijkt op witte peper en smaakt zeer pikant. Het is te gebruiken in: Indonesische rijsttafel, kalfs- en varkensvlees, gevogelte, ragout


KERVEL
(Anthriscus cerefolium)

Moeilijk te beschrijven, een subtiele anijsachtige smaak. Gebruik er veel van bij het koken maar voeg pas tegen het einde toe.
Als soep een hoogstandje maar ook bij vis, gehakt, magere kaas, yoghurt, dressings, aardappelbereidingen en salades.
Werkt ontsmettend - urineafdrijvend.


KERRIE

Kerrie is een samenstelling van kruiden, het aroma is afhankelijk van de samenstelling van het mengsel. Meest gebruikte kruiden zijn: Spaanse peper, koriander, gember, karwij, kruidnagel en kurkuma. (zorgt voor de mooie gele kleur)
Kerrie wordt gebruikt in soepen, sauzen, vlees, gevogelte, peulvruchten, fruit en rijstgerechten.


KLEIN HOEFBLAD
(Tussilago farfara)

De Latijnse naam Tussilago betekent hoestverdrijvend. De plant werd en wordt voor dit doeleinde gebruikt.
De bloemen bevatten weinig etherische olie, slijm en looistof. De bladeren bevatten geen etherische olie, wel slijm en looistof. Beide plantendelen werken zwak oplossend bij taaie hoest.
Uitwendig bevordert klein hoefblad wondgenezing.
Verse bladeren werden gekneusd en op pijnlijke gewrichten gelegd.
Kan verder gebruikt worden in "wilde" salades.


KLEINE BRANDNETEL
(Urtica urens)

Bevat een ontzettende rijkdom aan mineralen en vitaminen.
Gebruik bij voorkeur jonge brandneteltopjes en let erop dat je handschoenen aantrekt!
Als soep, eiergerechten in zoute pannenkoeken en als toemaatje in prinsesboontjes of doperwten! (denk aan de mineralen en vitaminen!) Of wil je liever thee?
Helpt bij onzuiverheden in het bloed.
Als je een paar brandneteltakken in een laagje water een paar dagen laat staan tot ze zacht zijn heb je een prima bestrijdingsmiddel tegen ongedierte op planten.


KNOFLOOK
(Allium sativum)

Is familie van de ui, de sjalot, de bieslook en behoren tot de lelieachtigen.
Niet iedereen is weg van zijn geur of smaak maar wat een weldoener voor lichaam en geest!
In de Orient, Zuid-Europa en zelfs in de Franse keuken is knoflook niet weg te denken.
Verlaagt de bloeddruk, gaat aderverkalking tegen, versterkt de longen, houdt maag- en darmflora in optimale conditie en houdt langer jong!!!
Bij lams of schapenvlees, salades, maar ook in de soep of in spaghettisaus komt dit teentje tot zijn recht.
Wordt fijn gesneden of geperst.
Gebruik ze regelmatig en met mate, zo laat je de dokter buiten de deur, werkt sterk antiseptisch -verlaagt bloeddruk en chloresterol


KOMIJN OF DJINTAN
(Cuminum carvi)

Zaden of gemalen. Een essentieel onderdeel van de keukens van Mexico, het Midden-Oosten en Oost-India. Wordt gebruikt in gerechten zoals curries, stoofschotels, chili en couscous
en hier natuurlijk in de overheerlijke komijnekaas.
Is krampstillend en kalmerend - bevordert spijsvertering


KORIANDER OF KETUMBAR
(Coriandrum sativum)

De blaadjes smaken bitter, de zaadjes hebben een kruidige appelsiensmaak.
De blaadjes worden veel gebruikt in de Oosterse keuken, ook bij lams, gehakt, varkens- en andere vleesgerechten smaakt het heerlijk wel opletten met de hoeveelheid.
De zaadjes worden gebruikt als aroma bij sommige likeuren en is onmisbaar in kerriepoeder.
Koriander is ook goed voor de spijsvertering, verlicht krampen en werkt rustgevend bij stress en nervositeit


KRUIDNAGEL
(Caryophyllus aromaticus)

Gedroogde bloemknopjes van de kruidnagelboom.
Kruidnagels zijn zowel gemalen als ongemalen in de handel verkrijgbaar. Kruidnagel van goede kwaliteit zinkt altijd, blijft hij boven drijven dan werd de olie eruit getrokken. (Kruidnagelolie) Ze vormen een onderdeel van vele kruidenmengsels.
Te gebruiken in marinades, vruchtensappen, warme wijn, sommige groenten zoals zuurkool of rode kool.
Sterk antisepticum - pijnstillend - parasieten dodend


KURKUMA OF GEELWORTEL(koenjit)
(Curcuma longa)

Ook wel koenjit, koenir of herdie. Het wordt gebruikt om gerechten geel te kleuren, eigenlijk een namaaksaffraan alhoewel de smaak heel anders is, meestal verkocht in poedervorm.
Word in de oosterse keuken veel gebruikt om rijst mee te kleuren.


LAOS
(Galangawortel of Langkoeas)
(Alpinia Galanga)

Indonesische wortelsoort. Is familie van gember, maar heeft een heel andere smaak een beetje zoals witte peper.
Word gebruikt om gerechten een iets scherpere smaak te geven, meestal verkocht in poedervorm.


LAURIER
(Laurus nobilis)

Het blad is sterker van smaak wanneer het is gedroogd.
Geeft een uitgelezen smaak aan soepen, marinades, stoofpotjes, sauzen.
Is ook een van de ingredienten van het befaamde bouquet garni.
Werkt sterk anti-septisch voor luchtwegen - schept helderheid van geest



LAVAS
(Levisticum officinale)

Beter bekend als maggikruid.
De blaadjes kunnen worden gedroogd en de wortel gestoofd. Is nagenoeg in ieder recept te verwerken vooral in soep, ook in vegetarische gerechten.
Vers gesnipperde blaadjes doen het ook wonderwel als broodbeleg.
De jonge stengel is hol en heeft een lichte anijssmaak maar je ontdekt ook een lichte peterselie- en seldersmaak in lavas.
Helpt volgens zeggen bij jicht - oedeem - anaemia - blaasontsteking


LAVENDEL
(Lavandula angustifolia)

Werkt rustgevend - bij brandwonden en huidirritaties - slaapstoornissen - insectenverdrijvend.
Verse lavendelbloemen kunnen fijngehakt worden en aan salades worden toegevoegd.
Gedroogde lavendelbloemen kunnen over verse salades gestrooid worden.
Lavendelazijn kan een verfijnd aroma toevoegen aan elk soort salade.


LIEVEVROUWEBEDSTRO
(Asperula odorata of Galium odoratum)

Staat ook bekend als Meikruid. Het kruid wordt van eind mei tot eind juli verzameld, zonder wortelen, en te drogen gelegd op een stuk papier of een doek. De bloempjes kunnen er nog al snel afvallen. Twee theelepels in een glas water kunnen goed helpen tegen buikpijn. Ook het gebroken blad in een omslag op het hoofd helpt tegen hoofdpijn; te sterke thee kan een hoofdpijn opleveren. Maar een thee van de bloemen en het blad smaakt erg lekker. Wordt gebruikt bij de bereiding van meiwijn. De gedroogde bladeren vermengd met de bladeren van wilde munt en klein Hoefblad, kan een roker van zijn verslaving afhelpen. De plant is moeilijk te vinden en kweken, n.l. het zaad kan drie jaar wachten met kiemen.
Een blad met witte strervormige bloemetjes.
Parfum voor roomijs, sorbets, fruitsalades, gebak, thee en soms ook in vruchtensappen.


LOMBOK
(Rawit)

Indonesische naam voor de Spaanse peper. De rode vruchtwand is scherp, de pitjes nog scherper.
Wordt vooral gebruikt bij de bereiding van pikante gerechten en sambals.
Rijk aan vitamine C.



MADELIEFJE
(Bellis perennis)

Van de plant kun je uitsluitend de bloempjes gebruiken, ze zijn heerlijk in een salade en het staat ook nog heel feestelijk.
Ze werken hoofdzakelijk kalmerend bij krampen.
Het madeliefje is bovendien goed voor de lever en wordt vroeg in het voorjaar gebruikt als er nog maar weinig verse kruiden zijn. Een bloedzuiverende kuur kun je enkele weken dagelijks toepassen.
In de Volksgeneeskunde omschrijft men de eigenschappen als volgt: verzachtend, verfrissend, licht laxerend, krampstillend, pijnstillend, gewricht- en spierpijnen, kneuzingen, jeuk, activeert de stofwisseling.


MARJOLEIN OF MARJORAAN
(Origanum majorana)

Zoetgeurend kruid, vindt zijn weg in de mediterrane keuken.
De wilde marjolein is een plant met groene bladeren op een lange stengel en is in de zomer paarsroze.
Deze kruiden ook op het laatst toevoegen. Wordt veel gebruikt in combinatie met tijm en knoflook.
Werkt ontkrampend - bij stress, examenvrees en migraine - spijsverteringsproblemen


MASSALA OF MADRAS

Dit zijn eigenlijk ook alletwee kerriesoorten en net als kerrie een mengsel van vele specerijen zoals komijn, kardemom, dhenia, herdie, mengreyl, mosterdzaad, methi (fenegriek).


MELDE
(Uitstaande Melde)

Staat ook bekend als Wilde Melde (niet te verwarren met de tuinmelde) Wordt gebruikt als middel tegen aandoeningen van de luchtwegen. Ook staat het bekend als groente, en werd veel gegeten tijdens de tweede wereldoorlog.

MIERIKSWORTEL
(Armoracia rusticana)

Een wortel die de smaakorganen erg prikkelt.
Een plant die zich zeer gemakkelijk ontwikkelt, je vindt ze overal in het wild.
De jonge blaadjes zijn zeer geschikt voor soepen of salades.
De wortel zelf wordt fijn gehakt en aangemaakt met zure room, aan te raden bij gerookte vis.
Kan ook verwerkt worden in dressings, mayonaise of in azijn.
Rijk aan vitaminen, speciale smaak.
Doodt vele micro-organismen, door GIFTIGHEID niet in de aromatherapie toegepast.


MOSTERD
(Sinapsis alba)

Mosterdzaad is afkomstig van de mosterdplant. De naam mosterd is afkomstig van het Franse woord moutard. Al in de tijd van de Egyptenaren werd mosterd gebruikt om vlees en vis te kruiden. Via de Grieken en de Romeinen is de mosterd in Frankrijk terecht gekomen waar de omgeving rondom Dijon nog steeds geldt als een van de belangrijkste gebieden voor de mosterdproduktie.

MOSTERD MAKEN
200 gram mosterdzaad
2 dl azijn
zout
wat suiker
Maal het mosterdzaad fijn met een koffiemolen of wrijf het fijn met een vijzel. (Vroeger gebruikte men er een speciale kom voor met een zware ronde bal)
Verhit de azijn, de hoeveelheid hangt af van de malingsgraad van het mosterdzaad, doch met 2 dl zit men aan de veilige kant. Roer het gemalen zaad uit met de hete azijn en het zout tot je een smeuig papje hebt. Roer dit minstens verder gedurende 10 minuten. Voeg een theelepeltje suiker toe om de mosterd wat minder scherp te maken. De soort van gebruikt mosterdzaad (geel, bruin, ...) of de mengeling is bepalend voor de scherpte van de mosterd
Eetlustopwekkend - urinedrijvend - koortswerend -GIFTIG, wordt niet in de aromatherapie toegepast


OOST-INDISCHE KERS
(Tropaeolum majus)

Is in principe een eetbare bloem! De ronde, platte bladeren hebben een pittige smaak vergelijkbaar met waterkers.
Veel gebruikt in de Indische keuken, waar de bladeren meestal worden gevuld met zoete of hartige vulling. Soms ook in de olie zoals beignets.


OREGANO
(Origanum Vulgare)


Word veel gebruikt in de Italiaanse keuken, lekker door soep, stoofschotels en ovenschotels.
Werkt pijnstillend - koortswerend - schimmeldodend


PAARDEBLOEM
(Taraxacum officinale)
OOK BEKEND ALS MOLSLA

Zowel het blad als de stengels van jonge planten worden rauw gegeten in salades.
Goed voor de spijsvertering en is een bron van vitaminen.
Ook goed voor de gal en de lever, werkt ook bloedzuiverend.


PANDANBLAD
(Pandanus odorus)

Wordt met rijst meegekookt om het te aromatiseren.


PEPER
(Piper Nigrium)

Er zijn drie soorten in de handel verkrijgbaar, ze zijn alle afkomstig van dezelfde plant. We kennen, witte peper, zwarte peper en groene peper.
Witte peper bestaat uit rijpe, gedroogde zaadjes en is verkrijgbaar als hele korrels of gemalen.
Zwarte peper is scherper dan de witte, het is de gedroogde onrijpe vrucht.
Groene peper bestaat uit de onrijpe vruchtjes en is beperkt houdbaar, hebben een zachte pikante smaak.
Opgelet!!! Cayennepeper of Spaanse peper is eigenlijk geen peper deze wordt gemaakt van chili's.


PEPERMUNT
(Mentha piperita)

verheldert de geest - (hoofd)pijnstillend - maagzuiverend


PETERSELIE
(Petroselinum crispum)

Wij onderscheiden hier 2 soorten, een heldergroen en een donker blad.
De donkere peterselie is sterker van smaak. Te gebruiken bij bijna alle gerechten!
Is zeer rijk aan vitaminen en absorbeert andere geuren, wekt de eetlust op en bevordert de spijsvertering.
Tip: eet een takje verse peterselie na een gerecht met knoflook!
Prettig bij verdriet en somberheid - menstruatieklachten


PIMENT OF LONTAI
(Pimenta dioica)

Gedroogde onrijpe vruchtjes uit de pimentboom.
In piment vinden we geuren van nootmuskaat, kruidnagel en kaneel.
Piment komt voor in korrels alsook gemalen wordt gebruikt in marinades, vlees, vis, salades, stoofschotels en in desserten.
Vindt ook zijn weg in de parfumwereld en bij aanmaak van sommige likeuren.
Is ook als vervanging van peper heel geschikt.
Werkt bij artritis - krampen - zenuwpijn - stress


PIMPERNEL
(Pimpinella saxifraga)

Wij kennen de grote en kleine pimpernel.
In de keuken worden de blaadjes gebruikt in soepen, salades en bij vis. De wortel gebruikt men voor thee.
Wordt zeer veel gebruikt in de medisch wereld, het is een ideale vochtafdrijver en helpt tegen gasvorming.


PISTACHE

Lichtgroene tot roze gekleurde noten, worden vooral gebruikt bij vleesvullingen, worsten, pate en soepen.
Ook bij gebak worden deze noten veel gebruikt of als zoute nootjes, deze worden dan geroosterd.
Zijn tamelijk prijzig omdat de pistachenoot maar om de twee jaar vruchten draagt.


ROZEMARIJN
(Rosmarinus officinalis)

Hier bestaan ook meerdere varieteiten, witte, roze en lichtblauwe tot donkerblauwe bloem.
Is te gebruiken bij de meeste vleesgerechten ook op de BBQ en in marinades mag rozemarijn niet ontbreken. Is ook een ingredient van het befaamde bouquet garni.
Maak ook eens een kruidenazijn of kruidenolie!
Rozemarijnsuiker is perfect als smaakmaker bij desserten en cakes.
Wordt ook veel gebruikt bij het maken van likeur.


SAFFRAAN

Komt uit de stampers van een krokusachtige bloem(crocus sativus) meestal uit Spanje, heeft een zoete en tegelijk een bittere smaak.
Herkenbaar door zijn rode en gele draadjes.
Bij veelvuldig gebruik is het een dure aangelegenheid want Saffraan is zeer duur(ongeveer 85.000 bloemen heeft men nodig om 1 kg. saffraan te krijgen!)Voordeel, je hebt er niet veel nodig.
In de Spaanse keuken vindt je Saffraan in veel gerechten, van soepen tot paella.


SALIE
(Salvia officinalis)

Hier bestaan ook meerdere varieteiten, de wit bloeiende, de roze, de paarse, de bonte en de driekleurige salie.
Is als mengeling met rozemarijn ideaal voor talrijke vleesbereidingen, marinades, BBQ, deegwaren, gevogelte, kruidenazijn en kruidenolie.
Goed voor de spijsvertering en doodt ziektekiemen, zeker gebruiken in vette bereidingen.
Rond de Middellandse Zee wordt veel salie gebruikt.
Onmisbaar bij paling en andere vette vis.


SELDERIJ
(Apium graveolens)

Een sterk aromatisch heldergroen blad, en de zaadjes nogal pikant.
De zaadjes worden gemalen en gebruikt als smaakmaker, denk maar aan selderiezout dat niet is weg te denken bij een blokje kaas of een kom soep.
Het blad wordt gebruikt als garnering maar ook in stoofschotels, bouillons, soepen en voor een heerlijke consomme.
Andere varianten met ongeveer dezelfde smaak zijn de knolselderij, hiervan is het blad en de knol eetbaar(selleriesalade)en de bleekselderij.


SEREH OF CITROENGRAS

Wordt gebruikt voor de smaak in vele oosterse gerechten. Citroengras is een plant die op gras lijkt, maar smaakt naar citroen (vandaar de naam...). Citroengras kan echter niet vervangen worden door citroen.
Stimuleert lymfesysteem - kristaloplossend in bloed en nieren - verdrijft insecten


SINT JANSKRUID
(Hypericum perforatum)

Groeit overal ter wereld.
De klierachtige bladeren en gele bloemen scheiden een bloedrood sap uit en bevat de werkzame stof hypericine.
Als thee is het heel geschikt om trage klieren te stimuleren ,de bloedcirculatie te bevorderen en zenuwen te versterken.
Sterke extracten kunnen, in combinatie met zonlicht, uitslag veroorzaken, maar bij normaal gebruik komt dat niet voor.


SJALOT
(Ascalonia)

Familie van de ui, groeien in bundeltjes, hebben een zeer sterke, fijne geur.
Te gebruiken in alle gerechten als vervanger van onze bekende ui.
Onmisbaar in het bouquet garni en de befaamde bearnaise.


STERANIJS
(Illicium anisatum)

Meer aromatischer dan de gewone anijs, zoet scherp en kruidig.
We vinden steranijs voornamelijk in China, Jamaica en Japan, het is de vrucht van een boom namelijk de magnolia.
Wordt gebruikt in alle gerechten en dranken die een anijssmaakje vragen.


STERKERS

Sterkers is een van de oudste kruiden die we kennen, pikant en verfrissend.
Tegenwoordig wordt sterkers gekweekt in kleine bakjes. Is zeer gezond, veel vitaminen en is caloriearm.
Gebruik het eens als vervanger van peterselie doet het goed als garnering.


TAMARINDE OF ASEM
(Tamarindus indica)

Deze zure vrucht lijkt op een boon en wordt gedroogd, als pasta of als natte moes in plastic verkocht. Gedroogde tamarinde moet eerst tot tamarindewater worden verwerkt: laat 25 gram tenminste 5-10 minuten weken in 3 dl warm water (hoe langer de tamarinde in de week staat, hoe zuurder zij wordt). Knijp de moes daarna uit en zeef het vocht. Tamarindepasta kunt u direct aan gerechten toevoegen
Wordt als zuurmiddel gebruikt, je kunt er ook een heerlijke verfrissende siroop van maken(recept komt later)


TIJM
(Thymus species)

Tijm behoort tot de familie van de lipbloemigen. De plant wordt tot ongeveer
40 centimeter hoog, heeft houterige takjes en kleine blaadjes.
Heeft een sterke smaak en is dominant dus spaarzaam bij gebruik. Is welkom bij de meeste gerechten zoals, stoofschotel, soepen, marinades, Provencaalse sauzen enz.
Ook bij de bouquet garni mag tijm niet ontbreken.
Is ook een vast ingredient van de benedictinelikeur.
Ook in de medische wereld veel gebruikt.
Nog andere soorten zijn:
- de citroentijm, wordt meestal gebruikt in zoete bereidingen.
- witbloeiende tijm
- bonte tijm
- zilverbont
- thymus herba-baronne is te vergelijken met citroenverbena.
Tip: Leg een takje tijm bij de kaas en deze gaat niet schimmelen.


VALERIAAN
(Valeriana officinalis)


Al sinds de oudheid gebruikt vanwege een rustgevende werking.


VANILLE

Is de gedroogde vrucht van de vanilleplant, de vruchten worden onrijp geplukt en dan gedroogd. Bij het drogen wordt het vanillestokje zwart en krijgt het zijn fijn aroma en typische smaak. Binnenin het stokje vindt u kleine zaadjes, het vanillemerg, deze zijn ook zwart van kleur.
Wordt gebruikt voor sommige likeuren, bonbons en melkbereidingen.
Het vanillestokje kun je meermaals gebruiken en leg je het in suiker, dan krijg je vanillesuiker.
Tip: Laat het stokje heel of verwijder de zaadjes, zo voorkom je zwarte stipjes in je bereiding.


VENKEL
(Foeniculum vulgare)

Men kent hier, zoete venkel en knolvenkel ook Florentijnse venkel genoemd.
Heeft een licht anijsaroma. Bij de zoete venkel eet men alleen de stengels, de bladeren worden gebruikt in visgerechten waar ze een uitgesproken aroma achterlaten.
De jonge knolvenkel(de bolvormige verdikking) wordt zowel rauw als gekookt gegeten.
De gedroogde zaadjes en de bloemschermen worden gebruikt bij de inmaak van augurken, uitjes en haring.


VIJFKRUIDENPOEDER

Een mengsel van steranijs, kruidnagel, venkelzaad, kaneel en peper. Met mate gebruiken, omdat het sterk van smaak is.


WATERKERS
(Nasturtium officinale)

"Het antibioticum" van de natuur genoemd.
In waterkers zit rijkelijk kalium, chlorofyl, vitamine C en mosterdolie (mn mosterdolie heeft een sterk antibiotische werking). Het heeft een gunstige invloed op de darmflora die wordt opgebouwd en vernieuwt (in tegenstelling tot veel antibiotica zoals b.v. penicilline). Ook bevat het jodium en dat heeft weer een regulerende werking op een te sterk werkende schildklier. Neem preventief dagelijks een klein plukje bij sla. De smaak (die sterk is!)lijkt iets op tuinkers en radijs.


WEEGBREE(Smalle)
(Plantago Lanceolata)

Weegbreeblaadjes zijn uitstekend te gebruiken in "wilde" salades en soepen.
Bekend om het wegnemen van branderig gevoel bij het prikken aan brandnetels, wrijf het gekneusde blad over de brandnetelbutltjes.
Ook helpt het bij de genezing van wonden, hiervoor wast en kneust men het blad(pas op voor bespoten weegbree).
Leg het op de wond en bind er een verbandje omheen(helpt tegen infecteren van de wond).
Volksgeneeskunde: hoeststillend, borst zuiverend, bloedstelpend, krampstillend, koortswerend, maagversterkend, wond helend.
De smalle Weegbree, door velen als een "echt" onkruid aanzien, loont toch de moeite om even vermeld te worden. Het is een "eerste-hulpmiddel" bij wonden, kwetsuren en insectensteken.


WIJNRUIT
(Ruta graveolens)

Zeer sterk van smaak geeft een exotisch tintje aan je gerechten zowel voor soepen als vlees en vis. Opletten bij gebruik, niet overdrijven, enkele blaadjes zijn al voldoende.


ZURING
(Rumex acetosa)

Lijkt veel op spinazie, geeft een lichtzure smaak aan de gerechten.
Gebruik de jonge blaadjes zowel in soepen, omeletten, sauzen en onmisbaar bij paling in het groen. Let wel, niet te vaak gebruiken want zuring bevat oxaalzuur

Reacties (13)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies