Likeuren


Zelf likeuren maken. Ik zet hier het recept om zelf een overheerlijke koffielikeur te maken. Verder heb ik het artikel overgenomen uit de Volkskrant van 25-9-2001, rubriek de Volkskeuken.

Koop een 1/2 liter jonge jenever (mag 30 % alcohol zijn)en giet die in een literfles of een lege frisdrankfles. Voeg daar 90 koffiebonen (de hele dus) aan toe, een zakje vanillesuiker en een pakje kandijsuiker. Zet de fles in het zicht in de keuken, want je moet hem elke dag even goed schudden. Koop een mooie karaf of een mooie fles en giet na zes weken de inhoud door een zeef in de karaf. (Gooi de koffiebonen weg). Maak een mooi etiket, plak dat op de fles. Je hebt dan een heerlijke koffielikeur en een leuk kadootje om weg te geven. Aan je visite schenken na een dineetje is natuurlijk ook een optie. Of je drinkt hem zelf op!

Likeuren (Volkskeuken)
Zelf likeur maken is leuk en niet moeilijk, maar het heeft nog meer voordelen. Ten eerste denkt iedereen dat je een briljante keukenprins(es) bent, en ten tweede bespaar je geld. Likeuren van bekende merken zijn meestal nogal duur, en een tafel vol gasten drinkt al gauw een hele fles op bij de koffie. Drambuie bijvoorbeeld is zo'n peperduur drankje. De zelfgemaakte variant is stukken goedkoper en eigenlijk lekkerder. Oordeel zelf, het is maar tien minuten werk. Doe in een grote stopfles een liter whisky met een pond vloeibare honing, twee theelepeltjes zeer fijngeraspte sinaasappelschil (zonder het witte gedeelte) en drie eetlepels hele korianderzaadjes. Schud tot de honing is opgelost, laat alles een maand staan en zeef het mengsel door een schone kaasdoek, verkrijgbaar in culiwinkels. Giet het in mooie flessen. Het resultaat is natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van de whisky en de honing. Koffielikeuren als Tia Maria en Kahlua zijn zeer populair en belachelijk eenvoudig zelf te maken.
Doe een kilo suiker en twee deciliter water in een steelpan met een half ons goede oploskoffie (bijvoorbeeld Nescafe gold). Breng alles roerend aan de kook en laat daarna helemaal afkoelen. Doe het spul in een grote stopfles met een vanillepeul en een fles (3/4 liter) goedkope wodka. Laat een paar weken staan, zeef door een kaasdoekje en giet in flessen. Voor een echtere Tia Maria kun je de helft van de wodka door rum vervangen, voor een meer Kahlua-achtige neem je half wodka, half goedkope cognac of brandy. Vervang ook eens de suiker (deels) door bruine basterdsuiker.
Bijna alle likeuren zijn niks meer of minder dan een mengsel van suiker, water, alcohol en smaakstoffen. Zo ook Amaretto:
doe 250 gram suiker en twee deciliter water in een steelpan. Breng roerend aan de kook en kook zachtjes tot alle suiker is opgelost. Laat afkoelen. Giet deze stroop in een grote stopfles, giet er een kwart liter wodka en een kwart liter cognac of brandy bij en een eetlepel amandelaroma (supermarkt bij de taartbakbenodigdheden). Voor een 'echter' effect voeg je drie druppels gele en zes druppels rode levensmiddelenkleurstof toe (Surinaamse winkels) en een theelepel glycerine (drogist). Mengen, in flessen gieten, klaar.
Glycerine zit in veel 'commerciele' likeuren, de drank wordt er wat stroperiger van, en voelt wat zachter in de mond. Het kost niet veel en met het overschot maak je ook een prima sopje om mee te bellenblazen. Meng een deel afwasmiddel met twee delen water en giet er een flinke scheut glycerine door. Prachtige, grote, sterke zeepbellen, met schitterende kleuren (!), zo houden de kinderen ook nog wat over aan de nieuwe likeurhobby.


Uit de Midi van januari 2002:
Anijslikeur
Nodig:
600 ml witte rum

200 gr kandij- of gewone suiker

1 tl korianderzaadjes

1 tl venkelzaadjes

1 el anijszaadjes


Neem een goed schoongemaakte, droge fles en doe de suiker, koriander-, venkel- en anijszaadjes hierin. Giet de rum er overheen en sluit de fles goed af. Laat de likeur 4 weken (op kamertemperatuur) trekken. Schud de fles af en toe. Filter de likeur en doe hem in een mooie fles of karaf.

Reacties (22)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het

Stuur vóór 30 augustus jouw recept in en kies uit de categorie: marinade, dressing of kruidenboter. Op de ingezonden recepten kan direct gestemd worden! Doe mee! … Lees verder »

Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies