UIENSOEP

en zovele variaties op de uiensoep


En 9 variaties




Uiensoep

Basisrecept



Pel 4 grote uien en snijd ze in ringen. Smelt 50 g boter en fruit hierin op een matige warmtebron de uienringen. Schep regelmatig om en voeg een mespuntje (bruine) suiker toe. Giet, als de uien goudgeel zijn, 1 l bouillon erbij en voeg 1 laurierblad, 2 kruidnagels en zout en peper toe. Laat de soep, onder af en toe roeren, zachtjes 15 minuten koken. Rooster intussen 4 sneetjes witbrood of stokbrood. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius of zet de grill aan. Verwijder het laurierblad en de kruidnagels uit de soep. Schep de uiensoep in ovenvaste soepkoppen. Snijd de geroosterde sneetjes brood zo nodig op maat en leg ze op de soep. Verdeel er 100 g geraspte belegen kaas over. Zet de soep in de oven tot de kaas smelt en begint te kleuren.



Variatietips



Vervang 2 dl bouillon door witte wijn
Neem in plaats van bruine suiker 1 eetlepel honing of ketjap manis (zoet)
Besmeer het geroosterd brood met mosterd en verdeel daarover de kaas



Uiensoep met paprika en oude kaas.

Pel 3 grote uien en snipper deze. Halveer 1 rode en 1 groene paprika. Verwijder de zaadlijsten en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Smelt 50 gram boter en fruit hierin de uiensnippers en de paprikablokjes. Schep regelmatig om zodat uien en paprika's niet bruin worden. Strooi 1 eetlepel bloem over het mengsel. Giet er 9 dl bouillon in gedeelten bij en roer goed door. Voeg peper en zout naar smaak toe en kook zachtjes 10 minuten. Roer 1 dl koffieroom en 100 gram oude kaas door de soep. Strooi vlak voor het serveren 2 eetlepels versgehakte bieslook of peterselie over de soep




Uiensoep met salami

Pel 3 grote uien en verdeel ze in ringen. Snijd een stuk salami van 200 gram in plakken van ? cm dik. Snijd de plakken in smalle reepjes of in kleine blokjes . Smelt 50 gram boter of verhit 2 eetlepels olijfolie en fruit hierin de uienringen tot ze glazig zijn. Pers 1 teentje knoflook er boven en schep deze met de salami-reepjes door het ui-mengsel. Strooi, liefst versgemalen, peper erover. Voeg 8 dl bouillon en 2 dl witte of rode wijn toe. Kook de soep zachtjes 8 - 10 minuten. Verdeel voor het serveren fijngesneden prei-ringetjes of gehakte bleekselderij over de soep.



Uiensoep met verse room

Pel 4 grote uien en snijd ze in ringen. Smelt 50 gram boter, leg hierin de uienringen, strooi er ? eetlepel kerriepoeder over en fruit de uien totdat ze goudgeel zijn. Schep regelmatig om. Voeg peper naar smaak toe. Giet er 8 dl bouillon bij en kook zachtjes 8 - 10 minuten. Klop 2 dl slagroom half stijf. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius of zet de grill aan. Schep de soep in ovenvaste soepkoppen. Verdeel de room over de soep. Bestrooi de room met kerriepoeder en laat deze in de oven iets kleuren. Strooi er eventueel wat geschaafde amandelen over.



Heldere uiensoep met peperkorrels


Pel 3 grote uien en verdeel ze in ringen. Snijd 1 kleine gewassen prei in smalle ringetjes. Smelt 40 gram boter en fruit hierin de uien op een matige warmtebron goudgeel. Voeg 1 theelepel suiker en de preiringetjes toe en schep goed om. Giet een klein blikje groene peperkorrels (verkrijgbaar in de supermarkt) af en spoel er koud water over. Schep 2 eetlepels peperkorrels door het ui-preimengsel en giet er 1 l bouillon ( of 8 dl bouillon en 2 dl witte wijn) bij. Kook zachtjes 8 - 10 minuten. Serveer eens donker roggebrood bij de soep.



Uiensoep met cognac en komijnekaas

Pel 3 grote uien en snipper deze grof. Smelt 40 gram boter of verhit 2 eetlepels olijfolie en fruit hierin op een matige warmtebron de uiensnippers goudgeel. Voeg peper en zout naar smaak toe. Giet er 9 dl bouillon en 1 dl cognac (of vieux) bij en kook zachtjes 8 - 10 minuten. Snijd intussen een stuk van 200 gram licht belegen komijnekaas in kleine blokjes of rasp de kaas grof. Meng de kaas vlak voor het serveren door de soep. Bestrooi het gerecht met 2 eetlepels versgehakte peterselie.



Uiensoep met gemengde paddestoelen

Pel 3 grote uien en snipper deze. Borstel 250 gram paddestoelen (champignons, kastanjechampignons, oesterzwammen, shii-take) schoon en verdeel ze in plakjes of reepjes. Besprenkel ze met 1 eetlepel citroensap. Smelt 40 gram boter of verhit 2 eetlepels olijfolie en fruit hierin de uiensnippers totdat ze glazig zijn. Schep de paddestoelen erdoor en bestrooi ze met (versgemalen) peper en 1 theelepel Italiaanse keukenkruiden (oregano, basilicum, tijm). Roerbak het uien-paddestoelenmengsel 2 - 3 minuten. Voeg 1 l bouillon (of 9 dl bouillon en 1 dl droge sherry) toe en kook de soep zachtjes 5 minuten. Serveer de soep met versgehakte bieslook of enkele blaadjes basilicum.



Uiensoep met bladerdeeghoedje

Pel 4 grote uien en verdeel ze in smalle ringen. Smelt 50 gram boter en fruit hierin de uien met een mespuntje (bruine) suiker goudgeel. Voeg (versgemalen) peper toe. Giet er 1 l bouillon bij. Kook de soep zachtjes 10 minuten. Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius of zet de grill aan. Ontdooi intussen 4 lapjes bladerdeeg. Klop 1 ei goed los. Verdeel de soep over 4 ovenvaste soepkoppen. Prik de bladerdeeglapjes hier en daar in met een vork. Leg de deeglapjes op de soepkoppen en plak de randen vast met losgeklopt ei. Snijd het deeg eventueel bij en gebruik de restjes deeg als figuurtjes op de deeghoed. Bestrijk het deeg met de rest van het eimengsel. Schuif de soepkoppen in de warme oven of onder de grill en laat ze erin staan totdat het deeg goudbruin gekleurd is. (Plaats het deeg niet te dicht onder de grill.)



Varieer nog meer............

Kies uit extra toevoegingen zoals:
enkele plakjes brie of camembert
1 eetlepel citroensap of witte wijnazijn
1 eetlepel versgehakte muntblaadjes
een mespuntje kaneel
in blokjes gesneden tomaat
1 stengel bleekselderij, in stukjes gesneden
een mespuntje cayennepeper
1 eetlepel honing
100 gram magere gerookte spekblokjes
i.p.v. wijn bier, sherry of witte port
serveer roggebrood met stroop bij uiensoep
kies i.p.v. gele ui rode ui, bosui of sjalotjes




Reacties (25)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
UIENSOEP
UIENSOEP
Leuk artikel? Deel het

Stuur vóór 30 augustus jouw recept in en kies uit de categorie: marinade, dressing of kruidenboter. Op de ingezonden recepten kan direct gestemd worden! Doe mee! … Lees verder »

Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Dit artikel staat ook in de volgende kookgroepen:
Uien

Uien

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies