Soepen

Hartig en Machtig.


In de Russische keuken geldt de soep als eerste gang.
Hij wordt na de voorgerechten gegeten; beide wekken de eetlust op.
Geen andere keuken ter wereld heeft zo'n overvloedig aan bod van soepen als de Russische.
Niet allen bij de armen, die geen andere keuze overbleef, maar ook aan hoven genoten soepgerechten veel aanzien.

Het begrip 'soep' was eerst onbekend - Russen noemden hun soepgerechten sjtsji, ucha, borsjtsj of soljanka. Pas onder tsaar Peter de Grote kwam onder Franse invloed het begrip sup in Rusland op (afgeleid van het Franse souper, 'avondeten').
Geen enkele Russin zou het echter nu nog in haar hoofd halen om haar sjtsji of soljanka soep te noemen.
Oermoeder van alle Russische soepen is de sjtsji, een koolsoep die in de zomer van verse kool en in de winter van zuurkool wordt gemaakt.
Verder bevat deze soep allerlei ingredienten die toevallig aanwezig waren.
Een sjtsji is altijd een hartig gerecht dat goed vult.
Hoe vaker het gerecht wordt opgewarmd, hoe lekkerder het is!
Van deze soep bestaan in Rusland drie varianten: vlees-, vis-, en paddenstoelen-soljanka.
Soljanka betekent "door elkaar", en de aanduiding stamt uit een tijd dat op grote dorpsfeesten iedere deelnemer iets voor de maaltijdsoep meebracht, die in een grote pan werd gekookt.

Reacties (1)
Leuk artikel? Deel het

Ze zijn weer volop verkrijgbaar: paddenstoelen in alle soorten en maten. Maar wat maak je ermee? Hier wat inspiratie en must-haves voor in de herfst!… Lees verder »

Halloween wordt steeds populairder in NL en België. Maak leuke en gekke gerechten en geef een griezelig Halloween dinertje. De beste Halloweenrecepten vind je hier »… Lees verder »

Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies