Wat kun je doen met restjes?

Handige tips over de verwerking van restjes

Van overgebleven witbrood kun je heerlijke nagerechten maken zoals bijvoorbeeld wentelteefjes. Hiervoor snijd je eventueel de korst van de sneden brood af en leg het brood in een mengsel van wat melk, een losgeklopt ei en een snuifje kaneel. Laat de sneden uitdruipen en bak ze in de koekepan op een laag vuur in wat boter knapperig bruin. Serveer de wentelteefjes met gewone suiker, basterdsuiker of bruine suiker.Ook kun je van oud brood soldaatjes bakken en die serveren als vulsel in de soep of als versiering bij de spinazie. Snij hiervoor het brood in stukken en bak dit in de koekepan in wat boter goudbruin. Je kunt het brood drogen (in de oven) of roosteren (in de broodrooster) en vervolgens fijnrollen met de deegroller om paneermeel te maken. Oude broodjes kun je verwerken in gehakt: bruinbrood en roggebrood, bedruppeld met wat rum of cognac, vermengen met kwark en fruit om een heerlijk nagerecht te maken.
Als je echter op het brood de geringste sporen van schimmel ontdekt, moet je het weggooien: het wegsnijden van de beschimmelde delen is niet voldoende.Eierdooier of eiwit dat je overhoudt moet je in een zo klein mogelijk schaaltje afgedekt en bestrooid met wat zout in de koelkast bewaren om te voorkomen dat het uitdroogt. Eierdooier kun je een week goedhouden, eiwit wel twee tot drie weken. Afzonderlijk ingevroren blijven eiwit en eierdooier wel 10 maanden goed.Als de rest te klein is om te worden ingevroren kun je er een hapje mee maken in de tafelgrill, door een geroosterde boterham met plakjes van het vlees aan te brengen en hierover een plak kaas te deponeren. Je kunt ook het vlees kleinsnijden en er een ovenschoteltje, een vleessalade of een omelet mee maken.Vers gekookte groenten zijn heel goed te verwerken tot een salade of te gratineren in de oven. Vooral bloemkool, broccoli of boontjes. Spinazie mag je nooit opwarmen: dit bevat namelijk nitraat dat na het koken overgaat in nitriet, dat zeer schadelijk is voor de gezondheid.Een rest aardappelen kun je afgedekt in de koelkast twee dagen bewaren. Je kunt ze bakken, er een salade mee bereiden of er een boerenomelet van maken. Snijd de aardappels in blokjes en bak ze even in boter in de koekepan. Klop een of twee eieren met wat bieslook of andere kruiden of soepgroente los en giet dit over de aardappelen. Laat het ei stollen en dien het omelet op.Aardappelpuree kun je verwerken in een ovenschotel of als aardappelkoekjes. Hiervoor meng je de puree met 1 theelepel bloem, een snuifje nootmuskaat en eventueel een snuifje zout. Van dit deeg met twee eetlepels koekjes vormen. Deze in de koekepan in een theelepel boter goudbruin bakken.Verse kruiden kun je als bloemen in een vaasje of glas zetten. Voeg aan het water enkele druppels citroensap toe en bewaar ze zo in de koelkast, ze blijven dan drie dagen goed.Van een restje cake maak je als volgt een heerlijk nagerecht: in een dessert schaaltje een plak oude cake leggen en deze bedruppelen met een likeur naar eigen keuze. Hierop wat verse vruchten of vruchten uit blik leggen en het geheel overgieten met vanillevla of vanillepudding. Koud serveren.Goed afgedekt kun je deegwaren in de koelkast vijf dagen bewaren. Met wat blokjes rookspek opbakken in de koekepan is erg lekker.Bewaar de producten nooit in het blik, maar doe ze over in een schaaltje en gebruik ze binnen twee dagen. Groente kun je vermengen met rijst of andere deegwaren of je kunt ze verweken in soep of in een eiergerecht. Fruit is heerlijk als nagerecht met kwark, yoghurt en met ijs.Gekookte rijst kun je een week (afgedekt) in de koelkast bewaren. Je kunt de rijst opwarmen door de rest in een zeef boeven een pan met kokend water te hangen. Door de rijst, vermengd met blokjes ham en enkele losgeklopte eieren in de koekepan te bakken, met een salade, maak je er een heerlijke, volledige maaltijd van.

Reacties (15)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het

Stuur jouw lekkerste recept in met verse ingrediënten van het land en maak kans op een WARE SMAAK kookworkshop van Estée (winnares MasterChef) in haar eigen restaurant. Doe mee!… Lees verder »

In JAN Geen vlees staan 120 succesrecepten zonder vlees uit JAN Magazine. Voor iedereen die van snel, simpel maar verantwoord koken en eten houdt. Koop `m nu voor 19,95 … Lees verder »

Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Dit artikel staat ook in de volgende kookgroepen:
solocooking

solocooking

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies