Koffie zetten

Een geurig kopje koffie zetten is heel eenvoudig. Er is allerlei zetapparatuur te koop, en diverse koffiesoorten die passen bij de methode die wordt gekozen. Bovendien is er koffie te koop in bijvoorbeeld grove en fijne maling.

Een geurig kopje koffie zetten is heel eenvoudig. Er is allerlei zetapparatuur te koop, en diverse koffiesoorten die passen bij de methode die wordt gekozen. Bovendien is er koffie te koop in bijvoorbeeld grove en fijne maling. Het spreekt bijna vanzelf dat het nodig is aandacht te schenken aan de dosering van de hoeveelheid koffie. Net zoals de temperatuur van het water en de tijd. Eigenlijk is er een rijtje met spelregels die garanderen dat het een geslaagd kopje koffie wordt. Een belangrijke regel is altijd dat de koffie vers is. Want bij zojuist gezette koffie komen smaak en geur het meest tot z'n recht. Als de koffie warm wordt gehouden, verdwijnt een deel van de vluchtige smaak- en geurstoffen.

Koffie wordt wereldwijd op diverse manieren gedronken. Sommige van die methoden gebruiken we (af en toe) graag in Nederland.De grofte van het maalsel is onder andere van invloed op de kwaliteit van de koffie. Smaak- en geurstoffen zitten opgesloten in de cellen van de koffieboon. Door de bonen te malen en ze daarna in contact met water te brengen, worden de stoffen aan de koffie onttrokken en kunnen we er van genieten. Als de koffie te grof wordt gemalen is er onvoldoende gelegenheid voor de smaak- en geurontwikkeling, de koffie wordt dan slap. In het algemeen geldt hoe fijner de maling, hoe korter de zettijd. Maar als het maalsel te fijn wordt, kan het filter dichtslibben. Zo heeft elke manier van koffie zetten z'n eigen maling. Bij gebruik van snelfilters wordt de snelfiltermaling gekozen. Bij rondfilters en bijvoorbeeld de cafetiere wordt grove maling gebruikt. De koffiebranders leveren de winkelier diverse malingen.Een grof maalsel is geschikt om koffie in een kan te zetten en ook bij het gebruik van een cafetiere.

Fijngemalen koffie is geschikt voor een druppelaar en papieren filter.Kies deze maling voor een espresso-apparaat of een Napolitaanse omkeerpot.Poedermaling is net zo fijn als bloem. Het is geschikt voor Turkse, Griekse of Arabische koffie.De een houdt van een pittige kop koffie, voor de ander mag het iets milder zijn. Door te experimenteren met de hoeveelheid koffie bij het koffiezetten, kan de ideale dosering worden bepaald. In het algemeen geldt dat een hoeveelheid van ongeveer 6 gram koffie per kopje (125 milliliter) veel mensen bevalt. Te veel koffie maakt het zetsel te sterk, maar te weinig koffie maakt de drank bitter.
Als het water een temperatuur van 95 ?C heeft, ontwikkelen smaak en geur van koffie zich het beste. Als het kookt, geeft dat de drank een nare bijsmaak. Als het water te veel zou afkoelen, krijgen aromastoffen juist weer onvoldoende gelegen om zich te ontplooien. Bovendien moet de kop koffie de goede temperatuur hebben bij het serveren (75 ?C).
Om een lekkere kop koffie te serveren, gelden deze spelregels.
  • Gebruik altijd vers water.
  • Zorg dat de koffiepot schoon is en geen zeepresten meer bevat.
  • Spoel ook het koffiezetapparaat regelmatig om met water.
  • Houd gezette koffie niet warm op het warmhoudplaatje, maar doe het over in een isoleerkan.
  • Bewaar gezette koffie niet langer dan een half uur.
  • Gooi restjes weg.

Er zijn allerlei methoden om thuis koffie te zetten. Decennia terug was het filterpotje populair, en bijvoorbeeld de percolator. Nu zijn er diverse, andere manieren om te varieren. Er zijn diverse geautomatiseerde koffiezetapparaten (snelfiltermethoden) en bijvoorbeeld de cafetiere. Gemakkelijk methoden om door de week snel en efficient lekkere koffie te zetten. Maar er zijn ook espresso-apparaten, die veel mensen vooral geschikt vinden als ze koffie maken op een rustig moment. Bijvoorbeeld in het weekend.Populair in Nederland is het koffiezetapparaat dat gebruik maakt van de snelfiltermethode. Het water sijpelt door de gemalen koffie en valt in een kan die wordt warm gehouden. Het hete water kan natuurlijk ook met de hand op de koffie worden geschonken. Voor beide methoden geldt dat er gebruik wordt gemaakt van (papieren) filters. Als de filter kegelvormig is gaat het zetten iets sneller omdat het bonenmaalsel meer contact heeft met het water. Deze methode vraagt om fijn gemalen koffie ('snelfiltermaling').
Espressokoffie wordt onder zeer hoge druk (9 atmosfeer) gezet. Heet water wordt door het maalsel geperst. Er is degelijke (elektrische) apparatuur te koop, die de juiste condities voor espressokoffie en cappuccinokoffie weet te creeren. Er zijn ook kleine potjes te koop die op het gas- of elektrisch fornuis moeten worden gebruikt. Een geslaagd kopje espressokoffie heeft bovenop een gesloten cremelaagje. Deze methode vraagt om pittige, donker gebrande koffiebonen die zeer fijn gemalen zijn.
De methode met een glazen kan in een metalen of plastic houder wordt cafetiere genoemd. Het filter is gemaakt van fijn metalen gaas met een lange staaf die aan de deksel van de cafetiere is bevestigd. In de kan wordt het koffiemaalsel op de bodem geschept, er wordt heet water (net van de kook) op geschonken, 2 minuten laten trekken en voorzichtig het filter naar beneden drukken. Het koffiedik blijft zo onderin gescheiden van de drank. Deze methode vraagt om een grove maling van de koffiebonen.
Door de druk van de stoom wordt steeds water door een buis in het midden van de percolator geperst. Dat water gaat ook over de gemalen koffie. Dat koken is niet echt bevorderlijk voor de smaak van de koffie. Daarom wordt de percolator maar weinig meer gebruikt.

Reacties (4)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het

Stuur vóór 30 augustus jouw recept in en kies uit de categorie: marinade, dressing of kruidenboter. Op de ingezonden recepten kan direct gestemd worden! Doe mee! … Lees verder »

Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Dit artikel staat ook in de volgende kookgroepen:
koffietijd

koffietijd

koffiespecial

koffiespecial

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies