De Papaya

Alles wat je altijd al wilde weten...

De vrucht is langwerpig (tot wel 40 cm lang) of haast rond. De kleur is groen-oranje. Het vruchtvlees is geel, oranje of rood-oranje. De zaden zien eruit als reuzenkaviaar en zijn niet eetbaar.De papaya wordt zowel rijp als onrijp gegeten. Onrijp kan de papaya dienst doen als groente. Ook het blad wordt als groente gegeten. De papaya is vaak flauw zoet van smaak. Hij is het lekkerst wanneer hij niet erg rijp is. Ze smaken dan zacht en meloenachtig.De papaya komt oorspronkelijk uit Zuid-Mexico en Costa Rica. De vrucht was al bekend toen Columbus naar Amerika zeilde.De boom is onvertakt en kan tot 10 meter hoog worden. De plant groeit zeer snel. De grote handvormige bladeren bevinden zich aan de top en vlak daaronder, direct aan de stam, de vruchten. Naast mannelijke en vrouwelijke planten zijn er ook planten die hermafrodiet (mnl EN vrl) zijn. De papaya is een tropische vrucht en groeit tussen de 32ste Noorder en Zuider breedtegraad. De plant heeft een vruchtbare grond nodig en kan slecht tegen harde wind. De voortplanting gebeurt meestal via zaad.De onrijpe papaya is groen. Bij rijping verschijnen er gele vlekken op de schil. Bij rijpheid geeft de vrucht bij een lichte vingerdruk mee. Er zijn exemplaren die wel 6 kg per stuk wegen. De papaya′s die hier in Nederland worden verkocht zijn tussen de 300 en 400 gram per stuk. Papaya′s zijn het gehele jaar door verkrijgbaar. Ze worden geimporteerd vanuit o.a. Zuid- en Midden Amerikaanse landen, Azie en Afrika. De vruchten moeten wel op het juiste moment worden geoogst, wanneer het rijpingsproces op gang komt. Te vroeg geplukte papaya′s blijven groen en kunnen niet meer narijpen.Nog niet rijpe papaya′s zijn lang houdbaar bij een temperatuur van 10C. Ze rijpen dan niet goed meer na, maar zijn wel geschikt voor bv chutney en jam. Beneden de 10C mogen de papaya′s niet bewaart worden in het verband met het optreden van lage temperatuursbederf. Dit geeft donkere plekken op de schil. Rijpe papaya′s bederven snel. Ze zijn hoogstens nog 2 dagen te bewaren.*Behandelen als een meloen. De papaya′s in stukken snijden en de pitten verwijderen. Eventueel besprenkelen met lime, zout of suiker.
*De onrijpe vrucht kan als groente, pickle, chutney of jam gebruikt worden. Verder als desserts, in fruitsalades of bij het ontbijt in combinatie met citroensap.Je kunt papaya′s niet verwerken in bavaroisen en schuimpuddingen. Ook aan een toetje met kwark, yoghurt en room moet papaya op het laatste moment worden toegevoegd anders kan de smaak van het dessert bitter worden. Door de papaine is de vrucht ook licht verteerbaar. Ditzelfde geldt ook voor andere vruchten zoals bv een kiwi.Energie 44 Kcal
Eiwit 1 gram
Koolhydraten 10 miligram
sucrose 48 %
glucose 30 %
fructose 22 %
Calcium 21 miligram
Fosfor 16 miligram
IJzer 0,4 miligram
Natrium 3 miligram
Kalium 211 miligram
B-Caroteen 0,56 miligram
Vitamine B1 0,03 miligram
Vitamine B2 0,04 miligram
Vitamine C 82 miligram

Reacties (1)
Leuk artikel? Deel het
Laatst vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Dit artikel staat ook in de volgende kookgroepen:
groentewinkel

groentewinkel

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies