Lijst van Indonesische woorden

de meest gebruikte Indonesische woorden

Adas = venkel, anijs
Agar-agar = bindmiddel als gelatine, gemaakt van zeewier
Ajam = kip
Ajer pandan = pandanwater
Ang-khak = rode rijst (Chinees)
Asem = vrucht van de tamarinde
Asem garem = asem met zout
Asem manis = zoetzure asem
Asin = gezouten
Atjar = zuur van verschillende groenten of vruchten
Babi = varken
Babi soesoe = speenvarken
Bajem = spinazie
Bawang = ui
Bawang merah = rode ui
Bawang-moedablaadjes = jonge uiblaadjes
Bawang poetih = knoflook
Bawang timor = wit uitje (zilveruitje)
Bebek = eend
Bebotok = gerecht verpakt in pisang- of koolbladeren, daarna gestoomd of gekookt.
Beligo = kalebas
Bidji = pitje, zaadje
Bidji delima = granaatappelpitjes
Bieting = houten prikker
Biton = soort nangka
Blimbing = zure vrucht
Blimbing asem = asem gemaakt van blimbings
Boeboer = pap, brij
Boemboe = kruiden
Boewah-atap = vruchten van de suikerpalm
Bras = ongekookte rijst
Bras ketan = kleefrijst
Dadar = omelet
Daging = (rund)vlees
Daon = blad
Daon bawang = uieblad
Daon bliendjoe = bliendjoeblad
Daon kemangi = kemangiblad
Daon pandan = blad van de pandanusboom
Daon sesawi = blad van de mosterdplant
Delima = granaatappel
Dendeng = gedroogd gekruid vlees
Djagoeng = mais
Djahe = gember
Djeroek kiemkit = citrusvrucht
Djeroek manis = sinaasappel
Djeroek-nipis = citrusvruchtDjeroek-poeroet = citroen
Djinten = komijn
Doerian = sterk riekende vrucht
Ebbie = gedroogde garnalen
Empal = droog gebakken vlees
Fenegriek = vlinderbloemig kruid
Gendaria = zure vrucht, als onrijpe pruim
Goela-aren = palmsuiker
Goela djawa = Javaanse suiker
Hati = lever
Ikan = vis
Ikan kering = gedroogde vis
Ikan pedah = zoute vis
Iken tengirie = vissoort
Ikan terie = gedroogde visjes
Kajoe manis = zoethout
Kambing = geit
Kankoengblad = blad van een waterplant
Kardemon = specerij
Katjang bras = peulsoort
Katjang idjoe = gedroogde erwtjes
Katjang kapri = peultjes
Katjang pandjang = lange boontjes, kouseband
Keloewekpitten = pitten van de timboelvrucht
Kemangiblad = toekruid, te vervangen door peterselie
Kemirie = soort noot
Kenarie = zoete amandel
Kentjoer = wortelsoort
Kepiting = kreeft
Ketan = kleefrijst
Ketella = cassave
Ketimoen = komkommer
Ketjap = sojasaus
Ketoembar = koriander
Ketoepat = rijst in gevlochten mandjes gekookt
Kirai = courgette, augurk
Klabet = fenegriek
Klengkeng = vruchtsoort
Klintjie = konijn
Koddok = kikker
Koekoesan = gevlochten mand waarin rijst wordt gestoomd, stoompan
Koenjit = kurkuma, geelwortel
Koeping-tikoes = soort champignons
Koetjai = bieslook, prei
Kokos = vruchtvlees van de kokosnoot
Kolang-kaling = vrucht van de suikerpalm
Kollak = lekkernij
Krokot = postelein
Kwee-kwee = koek, gebak
Laboe = pompoenLaksa = glazige Chinese vermicelli
Langkwas = wortelsoort, laos
Laos = wortelsoort
Legen = palmwijn
Lengkeng = lychee
Lobak = knol, ramenas
Lombok = Spaanse peper
Lombok idjoe = groene Spaanse peper
Lombok rawit = zeer scherp pepertje
Manga = tropische vrucht
Mangistan = tropische vrucht
Manisan = confiture
Manisan djeroek-kiemkit = soort citoenmarmelade
Manisan djeroek-manis = sinaasappelmarmelade
Mieso = Chinese vermicellisoort
Nangka moeda = tropische vrucht
Nasi = gekookte rijst
Nasi koening = gekookte gele rijst
Obi = aardvrucht
Obi merah = rode obi
Obi poetih = witte obi
Oedang = garnalen
Oedang kering = gedroogde garnalen
Opor = gevuld gevogelte
Otak = hersens
Palmiet = palmhart
Panggang = geroosterd
Papaja = tropische vrucht
Pedis = scherm van smaak, heet
Pepare = bittere vrucht
Petebonen = stinkbonen
Petis = pasta
Petis ikan = vispasta
Petis oedang = garnalenpasta
Pientjo = vierkant bakje van pisangblad
Pisang = banaan
Ragi = soort dendeng
Ramboetan = vrucht met harige schil
Reboeg = bamboescheuten
Rempah = kruiderijen
Roekem = zure tropische vrucht
Sago obi = sago gemaakt van obi
Salamblad = blad van een lauriersoort
Sambal = gestampte Spaanse peper
Sambalan = sterk gekruide toespijs
Sambal goreng = gebakken sambal
Santen = kokosmelk
Sate = aan pennen bereid gerecht van vlees, vis, kip of garnalen
Sedep malam = witte nachtlelie
Selassie = basilicumSere = citroengras
Sereh = citroengras
Sirihkalk = gebluste kalk
Sirikaja = kokossaus bij ketan
Soe-oen = Chinese vermicelli
Tahoe = plakken samengeperste sojabonen
Tales = knolgewas
Tangkwe = gedroogde Chinese vrucht te vervangen door bigarreaus
Taotjo = Chinees preparaat van kedelebonen en suiker
Tauge = spruiten van katjang idjoe
Telor = ei
Temoekoentje = wortelsoort
Tempe = geperste gegiste sojabonen
Tepong-bras = rijstebloem
Teroeboek = gezouten viskuit
Terong merah = aubergine
Tiram = oester
Tjabe = Spaanse peper
Tjampoeradoek = gemengde, zure groenten
Tjempeda = soort nangka
Tjerime = kleine gele zure vrucht,eventueel te vervangen door omrijpe kruisbessen
Tjinke = kruidnagel
Tjoemi-tjoemi = inktvisjes
Toemis = groenten in olie gestoofd
Toko = winkel
Trasi = fijngestampte, gedroogde vis of garnalen
Wadjan = platte bakpan
Walo = pompoen
Widjen = sesamzaad
Woeni = zure bessen, te vervangen door aalbessen
Zuurzak = tropische vrucht

Reacties (5)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het

Halloween wordt steeds populairder in NL en België. Maak leuke en gekke gerechten en geef een griezelig Halloween dinertje. De beste Halloweenrecepten vind je hier »… Lees verder »

Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies