Shoarma van A-Z

Je zelf altijd afgevraagd; “Hoe doet ze dat?”

Zelf Shoarma maken

Ingrediënten
600 g varkensvlees van de nek of schouderlappen (vlees moet iets vet zijn) Snij het vlees in zo dun mogelijke plakjes. Je kan ook lamsvlees of kip gebruiken.

VOOR MARINADE:
1 t piment
1/2 t cayennepeper
1 t gemberpoeder
1/2 theel. kaneel
1 t knoflookpoeder
1 t komijnpoeder
1 t koriander
1/2 t geelwortel
1/2 t nootmuskaat
1 t peterselie, gedroogd
1 t selderij, gedroogd
1 t paprikapoeder
1 t zout
1 t zwarte peper
1-2 e olijfolie

Bereidingswijze
1. Meng kruiden en olie door elkaar en meng de marinade mengsel door het vlees.
2. Laat vlees voor tenminste 2 uur marineren. (hoe langer. hoe beter)
3. Bak vlees in een koekenpan of op/onder een grill.

3 Sauzen van de Shoarmazaak

Tomaten-uiensaus
100 g tomatenpuree
100 g uien, heel fijn gesneden
1/2 t zwarte peper
1/2 t witte peper
1 t verse oregano, fijn
1/2 t paprikapoeder
1/2 t komijn poeder
1 t basilicum, fijn
1 t ketjap manis
olijfolie (genoeg om er een vloeibare saus van te maken)

Meng alle ingrediënten.

Knoflooksaus
3 teentjes knoflook, fijn
6 e magere kwark
3 e mayonaise
verse dille, fijn
iets zout
iets zwarte peper

Meng alle ingrediënten.




Variatie: knoflooksaus
6 e yoghurt of kwark
3 e mayonaise
2 teentjes knoflook, fijn
1 e bieslook, fijn
1 e peterselie, fijn
1 e citroensap
zout
mespunt cayennepeper

Meng alle ingrediënten en bewaar in koelkast tot gebruik.

4 Salades voor bij shoarma

Tomatensalade

Ingrediënten
1 tomaat

VOOR DRESSING:
15 ml slaolie
25 ml azijn
10 g ui
5 g augurk
zout
peper
suiker

BEREIDINGSWIJZE:
1. Eplucheer de tomaat.
2. Maak een dressing.
3. Snijd met een groentemesje de tomaat van de onder tot de bovenkant in plakjes.
4. Spreid de plakjes op een bord en doe er dressing over.
5. Laat dressing wijf minuten in de tomaat trekken.

Komkommersalade

Ingrediënten
komkommer


VOOR DRESSING:
25 ml slaolie
25 ml azijn of citroensap
10 g ui
5 g augurk
zout
zwarte peper
suiker

Bereidingswijze
1. Maak een dressing
2. Was komkommer.
3. Snijd met een koksmes de komkommer in dunne plakjes.
4. Spreid de plakjes komkommer op een bord uit, bestrooi ze met iets zout en dep ze na 10 min. af.
5. Doe de dressing over plakjes komkommer.
6. Laat de dressing 20 min. in de komkommer trekken.
7. Laat komkommer in een bol-zeef uitlekken.

Kropsla salade
Ik had ijsbergsla in reepjes gesneden.

Witte koolsalade


VOOR GROENE KRUIDENDRESSING:
Ingrediënten
80 ml slaolie
40 ml azijn
20 g ui
5 g groene kruiden (zo 5 soorten die jij lekker vind)
2 g fijne mosterd
zout
peper

MAKEN VAN GROENE KRUIDEN DRESSING:
(moet pittig van smaak worden)
Bereidingswijze
1. Week peper in azijn, roer met garde de mosterd door de azijn.
2. Roer met garde de olie langzaam door de azijn zodat er een lichte binding ontstaan.
3. Snipper ui en hak gewassen groene kruiden fijn.
4. Roer met een houten lepel de ui en groene kruide door de dressing en laat voor 40 min. staan om goed op smaak te komen.
5. Breng de dressing met zout op smaak.

VOOR WITTE KOOLSALADE:

Ingrediënten
200 g witte kool

MAKEN VAN WITTE KOOLSALADE:
1. Snijd met een koksmes de witte kool in dunne reepjes van twee mm breed en was de kool. (haal grove nerve en stronke eruit)
2. Was de kool.
3. Blancheer de reepjes witte kool in ruim kokend water. (kool in kokend water doen en dan 2 min. doorkoken)
4. Giet witte kool af.
5. Vermeng de uitgelekte witte kool warm met de groene kruidendressing.
6. Laat dressing tenminste 20 min. intrekken.
7. Doe de witte koolsalade in bol-zeef en laat deze uitlekken.

Wil jij deze shoarma broodje helemaal compleet zelf maken, is hier 2 recepten van zelfgemaakte Turkse brood en ook hoe om jou eigen pita broodjes te maken.

Pitabroodjes

Ingrediënten
350 g bloem en bloem voor bestuiven
210 ml lauw warm water
1 e olijfolie
2/3 zakje instant gist
1 1/2 t zout
1 t suiker

Bereidingswijze
1. Meng de gist met wat lauw warm water en suiker, laat het mengsel 10 minuten staan.
2. Zeef de bloem met het zout en meng met het gist mengsel en de olijfolie.
3. Kneed het deeg tot een elastische bal die van de met bloem bestoven werkblad los laten.
4. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en rol met binnenkant van jou hand de stukken tot 6 gelijke balletjes.
5. Laat de balletjes 40 minuten rusten onder een klam theedoek op een warme plaats.
6. Druk de balletjes nu plat tot schijven van 5 mm dik.
7. Laat de platte schijven weer 10 minuten rusten onder een theedoek klam theedoek of plastiek.
8. Verwarm ondertussen de oven voor op 230*C.
9. Bestrooi de pitabroodjes licht met bloem en bak ze circa 10 minuten in de voorverwarmde oven totdat de broodjes opgezwollen en lichtbruin zijn.
10. Laat de pitabroodjes afkoelen op een rooster.

Turkse brood
Ingrediënten
2 e droge gistkorrels uit een pakje
125-175 ml lauwwarm water (afhangende de deeg nodig heeft, het moet een zachte deeg worden)
2 e olijfolie
500 g bloem
1/2 t zout
1 eigeel, om te bestrijken
1 t suiker om te bestrijken
1 t olijfolie om te bestrijken
3 e water om te bestrijken
2 t sesamzaad om te bestrooien
1 t zwarte kummel om te bestrooien

Bereidingswijze
1. Doe bloem op een werkvlak en maak bloem luchtig met vingertoppen.
2. Maak in midden een kuil en strooi gist op rand van bloem de gist.
3. Doen lauwwarm water en olijfolie in kuil en werk bloem van midden uit door water tot alle water is geabsorbeerd.
4. Voeg zout toe een kneed deeg tot een elastische massa. (zo 10 -15 min.)
5. Leg deeg met plastiek bedekt op warm plaats voor 30 min. tot het verdubbelt is.
6. Vorm 2 ronde platte broden waarvan de randen iets dikker moeten zijn dan het midden.
7. Leg broden op een ingevette bakplaat
8. Maak een vinger nat en trek met de wijsvinger regelmatige kuilen in het deeg, zodat een ruitpatroon ontstaat.
9. Meng het eigeel, de suiker, de olijfolie en het water.
10. Bestrijk het brood ermee en bestrooi het brood met de kummel en de sesamzaad.
11. Laat het nogmaals 15 minuten rijzen.
12. Bak het broden in een voorverwarmde oven van 225 -230*C, 20 - 30 min, tot het brood goudkleurig is.

Samenstelling van Shoarma op Turkse brood
- doen sla op brood


- daarop de komkommer en tomaat


- daarop de shoarma


- daarop de tomaten en knoflook sauzen

Samenstelling van Shoarma in pita broodje

Bereidingswijze hetzelfde als bij Turkse brood.

Veel succes met het maken van deze shoarma lekkerheid en als jij niet jou eigen broodjes maken, kan het ook nog snel bereid worden, zonder marinade tijd erbij gerekend natuurlijk!.

Proeven en experimenteren

Reacties (33)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Shoarma van A-Z
Shoarma van A-Z
Shoarma van A-Z
Shoarma van A-Z
Shoarma van A-Z
Shoarma van A-Z
Shoarma van A-Z
Shoarma van A-Z
Shoarma van A-Z
Shoarma van A-Z
Shoarma van A-Z
Shoarma van A-Z
Leuk artikel? Deel het

Stuur vóór 30 augustus jouw recept in en kies uit de categorie: marinade, dressing of kruidenboter. Op de ingezonden recepten kan direct gestemd worden! Doe mee! … Lees verder »

Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Dit artikel staat ook in de volgende kookgroepen:
de_aziatische_keuken_lekker_en_veelzijdig

de aziatische keuken lekker en veelzijdig

KOOKCLUB2006

KOOKCLUB2006

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies