Doperwten

De erwt (Pisum sativum) is een plant die behoort tot de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae).
De geschiedenis van de (dop)erwten gaat terug tot ca. 7000 jaar.In Burma en Thailand zijn sporen en afbeeldingen gevonden van (wilde)erwten . In Europa dateren de eerste vondsten van ca. 4000 jaar terug.Onze doperwt,ook tuinerwt genoemd ,stamt af van de wilde erwt (Pisum sativum var. elatius). Van deze wilde vorm stammen alle eetbare erwten,peulen en capucijners af.. Bij de teelt van doperwten onderscheidt men de zgn. kort-strorassen(stamerwten) en lang-strorassen(rijserwten).(zie ook capucijners)

De Doperwt is het grootste produkt van de Nederlandse conservenindustrie. Van de totale aanvoer wordt 85% door de conservenindustrie verwerkt. De teelt voor verse consumptie is van minder betekenis geworden.De verse doperwten die in de groentenwinkels verkocht worden,komen voornamelijk van tuinbouwbedrijven.


Doperwten moeten niet rauw gegeten worden. In peulvruchten en bonen zoals rauwe bonen, erwten en kapucijners, komt van nature een giftige stof voor die door het koken van de peulvruchten onwerkzaam wordt. Peulvruchten in pot en blik en uit de diepvries zijn niet meer rauw.

Aankoop
Verse doperwten zijn alleen in juni en juli te verkrijgen. Koop gave bolronde peulen en gebruik ze het liefst op de dag van aankoop.

Bewaren
Ongekoeld:Zeer beperkt houdbaar ,in de peul,afhankelijk van de temperatuur 2 tot 5 dagen. Gedopt in de koelkast 1 dag

Gekoeld:Ongedopt
0-1°C, ± 8 dagen;
2-5°C, 3-4 dagen.
In een open plastic zak zijn ze in de koelkast ongeveer vier dagen houdbaar.

Schoonmaken:
Knijp in punten van de peulen tot de peulen open springen en haal de erwtjes er uit.
Gebruik van Doperwten

Basisrecept doperwten
Maak 250 gram p.p. schoon
Verse erwten hebben een kooktijd van ongeveer 5- 15 minuten afhankelijk van de grootte.
De erwten haalt u uit de peulen door in de punten van de peulen te knijpen tot de peulen open springen. U kookt de erwten in een pan met water en een beetje zout beetgaar. Pas op dat het niet te hard gaat met het koken. De erwten kunnen open springen. Kleine of jonge erwten zijn al na 5 minuten gaar. U kunt doperwten ook prima gebruiken als onderdeel van een groenteschotel of eenpansgerecht of in de bami of nasi of in de huzarensalade

recept
groenteterrine van tomaten, paprika en doperwten.
4 personen
Ingrediënten
500 g tomaten
1 groene paprika, in reepjes
1 rode paprika, in reepjes
300 g diepvriesdoperwten
3 teentjes knoflook, fijngehakt
100 g zwarte olijven, zonder pit, gehalveerd
rozemarijn
tijm
250 g crème fraîche
6 eieren
Bereiden
Snijd een kruisje in de onderkant van de tomaten en leg ze in een stoomovenpan met gaatjes. Kooktijd: 1 minuut op kookstand 95 °C. Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes. Doe de paprikareepjes en de bevroren doperwten in een stoomovenpan met gaatjes en schuif deze in de stoomoven.
Kooktijd: 3 minuten op kookstand 100 °C. Doe de gestoomde groenten met de tomatenblokjes, knoflook en olijven in een ingevette dichte stoomovenpan of schaal en breng op smaak met zout, peper, tijm en rozemarijn. Klop de crème fraîche met de eieren los en verdeel over het groentemengsel. Dek de pan af met huishoudfolie en schuif deze in de stoomoven. Indien u een schaal gebruikt, kunt u die op het rooster of in op stoomovenpan met gaatjes plaatsen. Kooktijd: 15-19 minuten op kookstand 120 °C of 35-40 minuten op kookstand 100 °C. Zodra de terrine volledig afgekoeld is, kunt u deze storten en in dikke plakken snijden. Lekker met een remouladesaus en stokbrood.

Extra benodigd
Stoomoven, huishoudfolie


Variaties met doperwten
•op smaak brengen met peterselie, tijm, kruizemunt, bieslook of bonenkruid
•koken en mengen met reepjes rauwe ham
•beetgare doperwten in een hartige koude salade
•ovenschotel van plakjes courgette en tomaat en eieren losgeklopt met geraspte kaas
•doperwtensoep

marja

Reacties (0)
Doperwten
Doperwten
Leuk artikel? Deel het

Stuur vóór 30 augustus jouw recept in en kies uit de categorie: marinade, dressing of kruidenboter. Op de ingezonden recepten kan direct gestemd worden! Doe mee! … Lees verder »

Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies