Italiaans buffet voor 25 personen

Ons nichtje Heidi werd 50 jaar. Zij wilde haar gasten graag een Mediterane maaltijd voorzetten. Er zouden plm. 25 gasten komen. Ik heb de recepten en hoeveelheden bedacht en samen met nichtje Marjan en de 50-jarige hebben we dit buffet gemaakt. Heidi kon - nadat ze had meegeholpen met voorbereiden - zich de hele avond met haar gasten bemoeien. Marjan en ik hebben gezorgd dat alles werd klaargezet. Het buffet is heel gemakkelijk voor te bereiden en kost alles bij elkaar misschien 4 uur tijd. Het buffet bestond eerst uit voorgerechten, daarna hoofdgerechten en toen nog een dessert. Er werd niet gegeten maar ge...ten. En veel complimenten na afloop. Er was heel weinig over van het eten.

VOORGERECHTEN


Salade Parmaham

1 ½ zakje gemengde sla met rucola (AH)
200 gram dunne plakjes Parmaham of andere rauwe ham
75 gram geroosterde walnoten (walnoten droog in een droge koekenpan roosteren)
1 bakje kerstomaatjes
Dressing van 1 eetlepel balsamico-azijn, 2 eetlepels olijfolie, 1/2 eetlepel honing, 1/2 eetlepel mosterd en peper

Voorbereiden `s ochtends
Sla over platte schaal verdelen. Kerstomaatjes halveren. Plakken ham doormidden snijden. Dan dubbelvouwen. Plakken Parmaham, geroosterde walnoten en kerstomaatjes verdelen over de sla.
Dressing kloppen.
Bereiden vlak voor het eten
Dressing over de salade gieten


Salade Caprese

1 ½ zakje gemengde sla met rucola (AH)
2 zakjes mini mozzarella
1 bakje kerstomaatjes
75 gram pijnboompitten, geroosterd
Dressing van 1eetlepels witte balsamico-azijn, 3 eetlepels olijfolie, 1/2 eetlepel honing, 1/2 eetlepel mosterd en peper .

Voorbereiden `s ochtends
Dressing maken van witte balsamico-azijn, olijfolie, honing, mosterd en peper .
Mozzarellabolletjes halveren en plm. 1 uur marineren in de dressing van de sla.
Kerstomaatjes wassen en halveren. Pijnboompitten roosteren. Alles bij elkaar klaarzetten.
Bereiden vlak voor het eten
Sla over platte schaal verdelen. Mozzarella, tomaten en pijnboompitten erover verdelen en dressing erover gieten.


Salade Pollo Tonnato

3 pakjes met plakjes kipfilet (liefst van Lidl die zijn dikker gesneden)
1 groot blik tonijn naturel
2 theel. Citroensap
4 eetl. mayonaise
2 eetl. crème fraiche
peper, zout
2 eetlepels kappertjes
1 zakje gemengde sla

Voorbereiden `s ochtends
Voor de tonijnsaus de tonijn laten uitlekken en fijnprakken. Mengen met citroensap, mayonaise, crème fraiche, wat peper en zout.
Bereiden vlak voor het eten
Kipfilet dakpansgewijs op platte schaal leggen. Tonijnsaus in het midden en een beetje over de kipfilet verdelen. Garneren met kappertjes.


Crostini met tomaat en tonijnsalade

2 voorgebakken stokbroden
olijfolie
3 tenen knoflook uit de pers
zout
500 gram pomodori tomaten
1 bosje of pakje basilicum
Peper, zout
1 groot blik tonijn
1 kleine ui (fijngesneden)
Kappertjes
Mayonaise

Dag tevoren
Snij het stokbrood schuin in plakken van 1 1/2 cm. Meng de olie met de knoflook en wat zout. Plakjes stokbrood aan beide zijden hiermee insmeren. Brood aan beide zijden licht roosteren.
Pitjes en vocht uit tomaten verwijderen. Tomaten heel fijn snijden. Vermengen met basilicum, peper en zout.
Tonijn fijnmaken en vermengen met ui, kappertjes en mayonaise.Vlak voor opdienen brood beleggen met tomaat of tonijn.


HOOFDGERECHTEN


Spaghetti met Bolognesesaus

500 gram spaghetti

Voor de saus
(kan dag tevoren)
500 gram mager rundergehakt
2 blikjes tomatenblokjes
1 ui
2 teentjes knoflook
4 gedroogde tomaten
2 laurierblaadjes
½ eetlepel oregano
2 kruidenbouillontabletten
scheutje balsamico-azijn
wat suiker of honing
peper en zout
1 eetlepel olijfolie

Pel en snipper de uien en de knoflook.Snij de gedroogde tomaten in kleien stukjes. Verhit olijfolie in een grote pan. Bak hierin het gehakt rul. Bak de uien mee tot deze glazig zijn. Voeg dan de fijngehakte knoflook toe. Doe de tomatenblokjes bij het gehakt en breng alles aan de kook. Doe deze bij de tomatensaus, evenals de kruidenbouillontabletten, laurierblaadjes en oregano. Laat alles plm. 30 minuten zachtjes pruttelen. Maak de saus op smaak met balsamico-azijn, suiker of honing, peper en zout.
Dien op met Parmezaanse kaas.


Penne met gerookte kipfilet, champignons, courgette en gedroogde tomaten

500 gram penne of andere pasta naar smaak
350 gram gerookte kipfilet in blokjes (AH)
1 teentje knoflook fijngesneden
250 gram champignons, schoongemaakt in plakjes
1 courgette, in hele kleine blokjes gesneden
6 gedroogde tomaten, fijn gesneden.
1 klein glas witte wijn
4 lente-uitjes, schoongemaakt in kleine ringetjes
1 eetlepel olijfolie
100 ml room
verkruimelde bouillontablet
geraspte belegen kaas

Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing. Verhit de olie en bak hierin de champignons op hoog vuur omscheppend tot ze bruin zijn.Voeg de knoflook, courgette en de gedroogde tomaat toe en bak deze 5 minuten mee. Doe de gerookte kipblokjes erbij. Blus af met de wijn. Voeg de verkruimelde bouillontablet toe. Breng alles aan de kook. Laat het vocht wat inkoken. Doe dan de scheutje room erbij en laat weer iets inkoken. Voeg hierna de fijngesneden lente-ui toe. Roer de pasta erdoor. Strooi er wat geraspte kaas over. Je kunt dit zo eten of, in de oven op 200 graden verwarmen tot de kaas gekleurd is en dan en smullen maar!


Pastarolletjes met prei en kaas

12 dunne preien
200 gram dunne plakjes belegen kaas
1 pak Cannelloni
1 groentebouillontablet
1 blik gepelde tomatenblokjes
peper, zout
oregano
mespunt suiker
1 flink glas witte wijn
100 ml. slagroom
1 teentje knoflook
1 eetl olijfolie

Verwarm de oven voor op 200gr. C. Snij stukken van het voornamelijk witte en lichtgroene gedeelte van de prei die even groot zijn als de cannelloni`s. Snij de prei nog in de lengte door zodat je twee stukken hebt. Was de prei en kook de preistukjes plm. 2 minuten in water met bouillontablet. Laat goed uitlekken en afkoelen. Wikkel elk stukje prei in een plakje kaas en schuif dit in een cannelonirolletje. Leg de rolletjes naast elkaar in een vuurvaste schaal.
Maak de tomatensaus door de olie te verhitten en de geperste knoflook even te laten zweten. Voeg de tomatenblokjes, room en de wijn erbij. Breng aan de kook en laat even doorkoken. Maak op smaak met peper, zout, oregano en suiker. Giet de tomatensaus over de cannelonirolletjes die onder de saus moeten staan. Bestrooi met geraspte kaas.
Zet de schaal 30-35 minuten in de oven tot de pastarolletje beetgaar zijn.


Pittige tomatentaart met Comté

plm. 8 plakjes diepvries bladerdeeg
6-8 stevige rijpe tomaten (liefst Pomedori)
scherpe Dijonmosterd (of rode Provençaalse mosterd met paprika)
200 gr geraspte Comtékaas
100 gram geraspte belegen kaas
1 eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden
peper, zout
olijfolie

Ontdooi het deeg en leg het in de vorm. Snijd de ongepelde tomaten in schijven van een dikke centimeter, maar gooi het bovenste en onderste kapje weg. Verwarm de oven voor op 200° C.
Strijk een dun laagje mosterd over de deegbodem. Bedek dit los met een flinke laag geraspte Comté en geraspte belegen kaas. Leg daarop in één laag de tomatenschijven en zorg ervoor dat ze zoveel mogelijk tegen elkaar aanpassen. Bestrooi met peper, zout en Provençaalse kruiden. Bedruppel naar smaak met peper, zout en olijfolie. Schuif de taart op de onderste richel in de oven op stand onder- en bovenwarmte en laat in 30-35 minuten of meer indien nodig gaar en krokant bakken.


BIJGERECHTEN


Halve knoflooktomaten

8 grote rijpe tomaten
2 eetlepels fijngehakte peterselie
6 teentjes knoflook (geperst)
4 eetlepels olijfolie
peper, zout
2 eetlepels balsamicoazijn

Verwarm de oven voor op 200 graden C. Was de tomaten en snij ze dwars doormidden. Zet de tomaten met de snijkant naar boven in een vuurvaste schaal. Bestrooi de tomaten royaal met peper, zout. Meng de geperste knoflook, peterselie en olie goed door elkaar. Verdeel dit ook over de tomaten. Bak de tomaten ± 20 minuten in het midden van de oven.
Koud of lauwwarm opdienen.


Sperziebonensalade met rucola en gedroogde tomaten

150 gram rucola
500 gram sperziebonen
4 lente-uitjes
8 gedroogde tomaten op olie
Dressing
2 eetlepels olie van de gedroogde tomaten
4 eetlepels walnootolie
3 eetlepels balsamicoazijn
1 eetlepel honing
½ eetlepel mosterd
zout en peper

Maak de sperziebonen schoon, snij ze eventueel in stukjes en kook ze beetgaar in water met zout (plm. 10 minuten) . Koel de sperziebonen onder koud water. Laat ze goed uitlekken.
Maak de rucola schoon. Maak de lente-uitjes schoon en snij deze in smalle ringetjes. Laat de gedroogde tomaten uitlekken en snijof knip deze in kleine reepjes.
Maak een sausje van de tomatenolie, walnootolie, balsamicoazijn, honing en mosterd.
Doe de sperziebonen, gedroogde tomaten en lente-uitjes door elkaar. Giet de saus erover. Laat alles goed intrekken. Vlak voor het opdienen kan de rucola erdoor!


Gemengde groene salade

200 gram gemengde groene sla
Dressing
peper, zout
2 eetlepels balsamico-azijn
5 eetlepels olijfolie
1 eetlepel honing
½ eetlepel pittige mosterd

Doe de sla in een mooie brede schaal. Maak de dressing en giet die vlak voor het opdienen over de sla.



NAGERECHT


Perziken gevuld met bitterkoekjes en walnotenijs

4 literblikken halve perziken

Vulling
250 gram bitterkoekjes (verkruimeld)
6 eetlepels suiker
6 eetlepels (room)boter
3 eidooiers

walnotenijs

Voorbereiden
Perziken uitlekken. Pitholtes van de perziken wat groter maken. Het perzikpulp fijnsnijden. Verkruimelde bitterkoekjes, suiker, eidooier en boter door elkaar mengen.De uitgeholde perziken hiermee vullen. Perziken op met aluminiumfolie beklede bakplaat of in grote ovenschalen zetten.

Vlak voor opdienen
Oven voorverwarmen op 200 graden C. Perziken ± 15 minuten bakken. Af en toe overgieten met het vocht wat uit de perziken komt.
Warm opdienen met een bolletje walnotenijs.


Koffie/thee

Reacties (19)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Italiaans buffet voor 25 personen
Italiaans buffet voor 25 personen
Italiaans buffet voor 25 personen
Italiaans buffet voor 25 personen
Italiaans buffet voor 25 personen
Italiaans buffet voor 25 personen
Italiaans buffet voor 25 personen
Italiaans buffet voor 25 personen
Italiaans buffet voor 25 personen
Italiaans buffet voor 25 personen
Leuk artikel? Deel het

Halloween wordt steeds populairder in NL en België. Maak leuke en gekke gerechten en geef een griezelig Halloween dinertje. De beste Halloweenrecepten vind je hier »… Lees verder »

Ze zijn weer volop verkrijgbaar: paddenstoelen in alle soorten en maten. Maar wat maak je ermee? Hier wat inspiratie en must-haves voor in de herfst!… Lees verder »

Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies