Pesto gerechten




Roer 3 el olie met 3 el groene pesto en 1 tl versgeraspte citroenschil door elkaar.Marineer hierin 100 gram groene olijven zonder pit ca. 1 uur.Bak 1 zakje roerbakmix (400 gram) al omscheppend in ca. 10 minuten gaar. Schep 50 gram groene pesto door de gebakken groenten. Ook lekker door courgette-plakken, venkel of gekookte bloemkoolroosjes, boontjes en krieltjes.Breng voor 4 personen 1 liter water met 2 groentebouillontabletten en 250 gram soepgroenten aan de kook. Kook in ca. 10 minuten gaar. Roer er 100 gram groene pesto door. Strooi er croutons over.Klop 3 el olijfolie en 1 el azijn met 3 el groene pesto tot een dressing voor 4 personen. Breng op smaak met zout en peper.Besprenkel hiermee bv 4 in plakjes gesneden tros-tomaten.Snijd 1 baquette in plakken. Roer 3 el groene pesto door 3 el olijfolie en breng op smaak met zout.Bestrijk hiermee de broodjes aan beiden kanten. Rooster ca 5 cm onder een hete grill in ca 4 minuten bruin, halverwege keren. Lekker bij een voorafje, soep of als toast bij de borrel.Roer voor een sausje voor 4 personen 3 el groene pesto door 4 el mayonaise en breng op smaak met peper. Serveer het bij een gourmetmaaltijd, als dipsaus voor rauwe groenten of bij mosselen.Roer voor 2 personen 1/2 dl water door het in de pan achtergebleven bakvet van 2 gebakken karbonades. Roer de aanbaksels los.Roer er van het vuur af 3 el groene pesto door.Roer door 100 gram zachte boter 50 gram groene pesto. Breng op smaak met wat zout en peper. Laat de boter in de koelkast ca. 30 minuten opstijven.Stamp voor 4 personen 700 gram gekookte aardappelen met 1,5dl melk, 2 el olijfolie en 100 gram groene pesto tot een puree, en breng op smaak met wat zout en peper. Lekker bij gebakken vis.Ik weet wel dat je tegenwoordig in de winkelrekken tientallen potjes met pesto vindt, maar je kan hem eigenlijk net zo goed zelf maken. De geur is veel intenser en de smaak is onvergelijkbaar. Je maakt de pesto het best in een vijzel met stamper. Heb je die niet, dan kan je een keukenmachine gebruiken maar let er op dat je niet te lang na mekaar mengt zodat het geheel niet te veel opwarmt. Je gebruikt het best geen metalen voorwerpen bij de bereiding van pesto.
Wat heb je nu nodig voor deze onovertroffen saus?

  • Een flinke bos basilicum
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 lepel pijnboompitten
  • 50 gr geraspte parmezaan
  • 50 gr gemalen pecorinokaas
  • olijfolie extra vergine
  • grof zout

Je roostert eerst de pijnboompitten in een pan zonder vetstof of in de oven. Dan doe je de basilicum samen met de knoflook, de pijnboompitten en het zout in de vijzel en je stampt alles fijn. Het zout zorgt ervoor dat dit sneller gebeurt. Je doet er dan beetje bij beetje de 2 soorten kaas bij en stampt dit tot alles zeer fijn is. Nu voeg je er geleidelijk olijfolie aan toe tot je een smeuïge saus bekomt. En klaar is de pesto!

Gebruik je de pesto bij een of andere pasta, dan voeg je op het einde van de kooktijd enkele lepels kookvocht van de pasta bij de pesto
Buon appetito!


Tip : Je kan de basilicum vervangen door rucola (raketsla, roquette). Zo krijg je een heel pittige pesto.Veel gezinnen in Italië hebben hun eigen pesto recept dat van moeder op dochter wordt doorgegeven. Zo ook de koks in restaurants maken vaak hun eigen speciale pestorecept. Er worden naast basilicum andere kruiden gebruikt of andere kaassoorten. Behalve de groene pesto zijn er ook rode pestosoorten met zongedroogde tomaten en/of pepertjes en paprika.

Gebruik in de keuken

Het gebruik van pesto is veelzijdig. Een paar ideeën:


*Als saus bij vis, kip, rund-, lams-, of varkensvlees

*Vermengd met roomsaus over de ravioli of tortellini

*Als smaakmaker in pastasalades, aardappelsalade of groene salades

*Als smaakmaker voor groenten

*Als smaakmaker voor soep

*Door een roerei of bij een omelet

*Als sandwich spread op toast of stokbrood (uit de oven i.p.v. knoflookbrood)

*Op een pizza in plaats van of als aanvulling van de tomatensaus

*Vermengd met zure room als dipsaus of vulling voor een gepofte aardappel


Houdbaarheid

Of je nu zelf pesto maakt of kant en klaar uit een potje gebruikt. Pesto is beperkt houdbaar. Ook bij gebruik in sauzen die verwarmd worden of in de oven kan de pesto snel verkleuren. Basilicum is een delicaat kruid en verkleurd snel terwijl de smaak ook achteruit gaat na enkele dagen. Om de pesto zo lang mogelijk vers te houden, breng je een laagje olijfolie aan om te zorgen dat er geen zuurstof bij kan en luchtdicht bewaard wordt. Invriezen is ook mogelijk.


Vier pesto's van Grand'Italia

In het assortiment van Grand'Italia vind je vier varianten, bereid met verse ingrediënten en zonder toevoeging van geur-, kleur-, en smaakstoffen:

  • Pesto Genovese met bascilicum, pijnboompitten en pecorinokaas.
  • Pesto Rosso op basis van zongedroogde tomaten.
  • Pesto Olive waarin olijven de boventoon voeren.
  • Pesto Peperoni een pittige pesto met gegrilde rode en gele paprika's.


Recept:

  • 500 g spaghetti
  • 100 g walnoten
  • 30 g rucola
  • 1 potje Pesto alla Genovese
  • zout, peper


Bereiding:

Hak de walnoten in kleine stukjes en verwijder de grove steeltjes van de rucola. Kook de spaghetti, giet het af en meng de pesto, walnoten en rucola er doorheen. Voeg naar smaak zout en peper toe.Ingrediënten
  • 125 g pijnboompitten (klein doosje)
  • 1 flinke bos basilicum
  • 30 g grano pedano
  • 35 ml olijfolie extra vergine
  • 1 theelepel grof zeezout
  • 1 teentje knoflook


Bereiding
Meng alle ingredienten in een stenen vijzel (koop je bij een indische toko) door elkaar. Gebruik NOOIT een keukenmachine of een staafmixer voor dit klusje.

Begin met de pijnboompitten te pletten zout en kaas erbij, olie eraan toevoegen tot het smeuig wordt. Basilicum blaadjes fijnsnijden met een mes en door de massa heenlepelen.Pasta met rode pesto
Bereidingstijd: 25-30 min

Benodigdheden:
  • Voor 2 personen:
  • 1 tomaat,
  • 1 kop pijnboompitten,
  • 1 kop verse basilicumblaadjes,
  • 1 teentje knoflook,
  • 250 gram spaghetti (kies de dunste soort),
  • verse pecorino (kaassoort),
  • olijfolie,
  • peper en zout.

    Recept:
    Voor de pesto-liefhebbers: heel simpel, maar toch net iets anders dan groene pesto!

    Mix de tomaat, pijnboompitten, de knoflook, de basilicum samen met twee eetlepels geraspte pecorino en een scheutje olijfolie fijn (met de mixer of een blender). Breng op smaak met peper en zout. Kook de pasta in voldoende gezouten water al dente. Giet af en meng de rode pesto er doorheen.Zelf rode pesto maken

    ingredienten

    - 200 gr zongedroogde tomaten
    - 4 el geroosterde pijnboom-pitten
    - 75 gr parmezaanse kaas
    - 50 gr verse basilicum
    - 3 tenen knoflook
    - 4 el olijfolie
    - 3 el (balsamico-)azijn

    bereiding

    Neem de staafmixer of de keukenmachine, doe daar alle ingredienten in. Maal dan alles goed fijn totdat je een lekker pesto prutje hebt, neem nu de olijfolie en schenk die heel voorzichtig bij het gemalen prutje totdat het een mooi egaal geheel is. Echt super lekker en super simpel. Het is veel lekkerder dan uit een potje.voor 4 Personen
    12 stuks

    Roer 75 gr verse roomkaas, 75 gr geitekaas, peper, zout en worcestershire- sauce door elkaar en laat dit ca. 1 uur opstijven. Vorm er 6 "eieren" van, rol die door 3 eetlepels gehakte peterselie en laat weer opstijven. Schep voor het serveren op de gehalveerde "eieren" een lepeltje rode pesto.
    • Pesto sausPesto is een Italiaanse delicatesse, die hoofdzakelijk bestaat uit olie, gescheurde basilicumblaadjes, Parmezaanse kaas en (gemalen) pijnboompitten. Sommige varianten bevatten ook olijven. Het product is smeuïg, maar bezit nog wel textuur. Enkele varianten zijn de pesto genovese (uit Genua) en de pesto rosso (met zongedroogde tomaten als hoofdingrediënt).
    • Toepassingen: op toast, in pastagerechten, over Carpaccio (dungesneden rauwe ossenhaas) en kip, als smaakmaker in salades en op pizza of broodjes.
    • Pesto wordt vaak verward met of ondergebracht bij de tapenades. Pesto is doorgaans fijner van structuur en wordt altijd gemaakt met basilicumblaadjes.



    • Ingrediënten:


    • 45 gram basilicum
    • 4 tenen knoflook
    • 30 gram pijnboompitten
    • 4 eetlepels olijfolie
    • 2 eetlepels parmezaanse kaas
    • soms peterselie
    • peper en zout



    • Bereiding


    • Pesto wordt gebruikt om allerlei gerechten mee te bereiden. Het is bijvoorbeeld geschikt voor in de soep, in de spaghetti of andere pastagerechten of in pizza's. Het recept voor pesto verschilt nog wel eens maar de ingrediënten zijn over het algemeen hetzelfde. U kunt het recept aanpassen naar uw eigen smaak.

    • Pel de knoflook en snijdt ze in kleine stukjes. Pureer in een keukenmachine of met een vijzel en mortier de knoflook, pijnboompitten, en basilicum. Doe de kaas er door en de olie erbij. Peper en zout naar smaak toevoegen.

    Reacties (4)
    Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Pesto gerechten
Pesto gerechten
Pesto gerechten
Leuk artikel? Deel het

Ze zijn weer volop verkrijgbaar: paddenstoelen in alle soorten en maten. Maar wat maak je ermee? Hier wat inspiratie en must-haves voor in de herfst!… Lees verder »

Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies