HIGH TEA VOOR 40 PERSONEN


Op 1e Paasdag 2006 heb ik een high tea georganiseerd voor 40 personen. Veel hapjes kun je voorbereiden. De volgende dag alleen sandwiches smeren en schalen opmaken.

Wat heb je allemaal nodig behalve de hapjes:

Diverse soorten thee (gewone thee en kruidenthee)
koffie
limonades en vruchtenbowl
bier, wijn, jenever, port

Papieren bordjes
Servetten
Plastic bestek
Kleedjes
Bloemen

BONBONS
CHOCOLAATJES
PAASEITJES (omdat het Pasen was)
KARAMELS
VRUCHTENKOEKJES



CHEESE-CAKE
500 gram kwark
150 gram bloem
75 gram witte basterdsuiker
snufje zout
75 gr. koude boter in kleine stukjes
1 ei
2 eieren los geroerd
sap van citroen
citroenrasp
1 zakje vanillesuiker
1 el witte basterdsuiker
150 gram amandelspijs
6 el amandelschaafsel
poedersuiker
lage bakvorm, van plm. 24 cm.

Oven voorverwarmen op 200 graden. Kwark goed uitlekken in zeef. Bloem, suiker en zout mengen. Boter erdoor. Eidooiers en 1 el ijswater erbij en kneden. Deeg uitrollen tot lap van plm. 28 cm. doorsnede. Vorm bekleden.
Eieren los kloppen met citroensap, -rasp, kwark, vanillesuiker en suiker tot homogene massa. In 1/3 van de kwarkmassa amandelspijs los roeren. Over deeg verdelen. Rest kwarkmassa erover verdelen. Bestrooien met amandelschaafsel. In midden oven plm. 45 minuten bakken. Afkoelen en bestrooien met poedersuiker.



BOTERKOEK MET RUM, CUSTARD EN PIJNBOOMPITTEN
200 gram boter
100 gram lichtbruine basterdsuiker
100 gram witte basterdsuiker
200 gram bloem
50 gram custard
Citroen rasp
zout
1 ei (los geklopt 1/2 voor de koek 1/2 voor bovenop)
scheutje rum voor in de koek
scheutje rum voor bovenop met los geklopt ei
3 eetlepels pijnboompitten

Oven voorverwarmen op 210 graden C. Van boter, basterdsuiker, bloem, custard, citroenrasp, mespunt zout , 1/2 ei en scheutje rum een deeg kneden.
Deeg in boterkoekvorm 24 cm doorsnede doen. Rest ei vermengen met scheutje rum. Pijnboompitten over deeg strooien. Los geklopt ei erover strijken.
In midden van de oven 15-20 minuten bakken tot de koek lichtbruin is.

SOESJES-TAART
40 slagroomsoesjes
1 pakje banketbakkersroom
3 zakjes chocoladeglazuur Baukje

Soesjes half laten ontdooien. Banketbakkersroom maken volgens aanwijzing op het pakje. Eventueel wat likeur erdoor roeren. Chocoladeglazuur volgens aanwijzing op het pakje maken. Laag soesjes op schaal. Insmeren met banketbakkersroom. Steeds weer laag erop zodat mooie koepel ontstaat. Overgieten met chocoladeglazuur. Hard laten worden. In mooie punten snijden.

SLAGROOM-TAARTJE (gekocht)

TIRAMISU-TAARTJE (gekocht)


APPELCAKE-TAARTJE
3 stevige zoetzure appels
1 eetlepel citroensap
200 gr zachte boter
snufje zout
200 gr witte basterd suiker
2 theelepels citroensap
1 zakje vanillesuiker
4 eieren
200 gr bloem
4 eetlepels suiker
2 theelepels kaneel
4 eetlepels abrikozenjam

Oven voorverwarmen op 160 C. Springvorm invetten.
Appels schillen en elk in 8 partjes snijden. Klokhuizen verwijderen. Appelpartjes besprenkelen met citroensap.
Cakebeslag maken. In kom doen: boter, zout, basterdsuiker en vanillesuiker. Met handmixer in ca. 10 minuten tot romige massa kloppen. Ei aan botermengsel toevoegen en met mixer erdoor kloppen. Daarna afzonderlijk de andere eieren. Bloem in gedeelten boven botermengsel zeven en met spatel er luchtig door scheppen. Beslag overdoen in springvorm en bovenkant gladstrijken. Appelpartjes tegen elkaar aan met bolle kant naar boven op beslag leggen. In een kopje suiker en kaneel door elkaar roeren. Over appel strooien
In het midden van oven in ca. 1,5 uur goudbruin en gaar bakken.
In pannetje abrikozenjam verwarmen. Uit oven taart bestrijken met abrikozenjam. Springvorm verwijderen en taart op taartrooster laten afkoelen.

VANILLIE-CHOCOLADECAKE
150 gr zachte boter
150 gr suiker
3 middelgrote eieren
wat zout
2 zakjes vanillesuiker
150 gr bloem
2 eetl cacaopoeder
75 gr in kleine stukjes gehakte pure chocolade
1 borrelglas rum of amaretto
boter om in te vetten
paneermeel
cakevorm van 25 cm.

Vet de cakevorm in en bestrooi deze met paneermeel. Roer de boter met de suiker en vanillesuiker zacht en lichtgeel. Voeg een voor een de eieren toe. Zeef het bloem en roer dit en een mespunt zout er doorheen. Klop alles goed door.
Doe iets minder dan de helft van het cakebeslag in de vorm. Zeef het cacaopoeder en roer dit samen met de gehakte chocolade door de rest van het cakebeslag. Roer hier de rum of amaretto door. Zet de cake in het midden van de koude oven. Zet de oventemperatuur op 160 graden C. Bak de cake in plm. 1 uur en 15 minuten gaar. Prik even met een satéprikker in de cake. Als deze er schoon uitkomt is de cake klaar.

TUTTIFRUTTI-CAKE
1 ei
50 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
2 theelepels koekkruiden
2 theelepels kaneel
125 gram bloem ) of 125 gram
2 theelepels bakpoeder ) zelfrijzend bakmeel
250 gram gewassen rozijnen
250 klein gehakte tuttifrutti
2 theelepels citroenrasp
100 gram gehakte walnoten
1 dl sterke drank (bijv. rum, jenever of wodka)


Rozijnen, tuttifrutti en citroenrasp plm. uur weken in de sterke drank.
Ei los kloppen en met suiker, vanillesuiker, koekkruiden en kaneel schuimig roeren. Bloem en bakpoeder zeven en door het ei roeren. Vruchten en noten erdoor roeren.
In goed ingevette en met bloem of paneermeel bestrooide vorm vullen en in het midden van een voorverwarmde oven op 170 graden 70-80 minuten bakken.
De koek is het lekkerste als je hem een paar dagen goed laat intrekken en is zeker 3 weken houdbaar.

12 PETIT FOURS (gekocht)

MUFFINS MET ROOMKAAS, RABARBER EN AARDBEIENJAM
100 gr roomkaas
1 el poedersuiker
250 gr bloem
2 theelepels bakpoeder
125 gr suiker
4 druppels citroenaroma
1 ei
75 gr gesmolten boter
25 gr gemalen amandelen
zout
1 1/2 dl melk
200 gr rabarber
80 gram aardbeienjam
poedersuiker om te bestrooien

Oven voorverwarmen op 175 graden C. Rabarber in hele kleine stukjes snijden. Bloem en bakpoeder zeven. Boter, ei, citroenaroma, bloem, gemalen amandelen en snufje zout met elkaar vermengen. Zoveel melk toevoegen tot een smeuïg geheel ontstaat. Rabarberstukjes door het deeg roeren. Voor de vulling roomkaas vermengen met 1 el poedersuiker
Oven voorverwarmen op 175 graden C. Muffinvorm invetten of bekleden met papieren cakevormpjes. Voor 3/4 deel vullen met deeg. Kuiltje maken en hierin een lepel
roomkaas en wat aardbeienjam doen. Muffins plm. 25 minuten bakken in midden van de voorverwarmde oven.

ZACHTE BROWNIES MET WITTE EN PURE CHOCOLADE
140 gram boter
4 eieren
340 gram lichtbruine basterdsuiker
flinke snuf zout
1 theelepel vanille-essence
75 gram cacaopoeder
140 gram bloem
150 gram grof gehakte stukjes witte en pure chocolade
bakblik 23-23 cm met hoogte van 5 cm.
bakpapier

Smelt de boter langzaam en laat afkoelen. Klop de eieren los en klop de basterdsuiker hier voorzichtig doorheen tot alle klontjes weg zijn. Roer de afgekoelde boter en de vanille-essence erdoor. Zeef het zout, de cacao en het bloem en roer dit voorzichtig door het eimengsel. Niet te hard of te lang anders wordt het cake.
Verwarm de oven voor op 170gr.C. Schep de gehakte chocolade door het deeg. Giet het mengsel in de beklede bakvorm. Zet de vorm in het midden van de oven en bak 35-40 minuten. Laat het deeg goed afkoelen. Til het gebak eruit. Trek het papier eraf en snij de brownies in stukken.



SCONES MET AARDBEIENJAM EN CLOTTED CREAM (18 stuks)
500 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetl witte basterdsuiker
1 tl zout
90 gram harde boter in stukjes
3 eieren
1 ? dl karnemelk
3 el bloem om uit te rollen
3 eetl melk

Verwarm de oven voor op 220 graden. Roer bakmeel, basterdsuiker en zout door elkaar. Meng de boter er doorheen tot je een kruimelig deeg krijgt. Roer de eieren en de karnemelk erdoor en kneed tot een samenhangend deeg. Rol het deeg uit tot een lap van plm. 2 cm. Dik. Steek rondjes uit het deeg met een doorsnede van 5 cm. Leg ze naast elkaar op een ingevette bakplaat. Bestrijk de scones met melk en bak ze in 15-20 minuten in het midden van de oven op 220 graden.
(HIER KUN JE RUSTIG DE DUBBELE HOEVEELHEID VAN MAKEN WANT ZE WAREN ZO OP)

CLOTTED CREAM
Is kant en klaar verkrijgbaar bij goed gesorteerde supermarkten.
Wil je het zelf maken:
125 ml slagroom
125 ml mascarpone

Slagroom met mixer lobbig kloppen. Mascarpone in gedeelten toevoegen en room verder stijf kloppen.

SANDWICHES:
2 hele casinobroden wit en bruin zonder korst met 4 verschillende soorten beleg:



KOMKOMMER-SANDWICHES
1/2 komkommer
zout
roomkaas met verse kruiden

Komkommer in dunne plakjes schaven. Bestrooien met zout en in vergiet plm. 30 min goed laten uitlekken. Komkommer op theedoek uitspreiden en vocht er goed uitdrukken.
Brood dun besmeren met kruidenkaas en beleggen met dunne plakjes komkommer. Diagonaal in vieren snijden.

TONIJN-SANDWICHES
1 blikje tonijn op water
sandwichspread naar smaak
wat mayonaise
peper, zout en paprikapoeder

Tonijn goed uitlekken en vermengen met sandwichspread en mayonaise. Brood besmeren met tonijnspread. Diagonaal in vieren snijden.

ZALM-SANDWICHES
50 gram roomkaas - 1 theelepel geraspte mierikswortel - 1 eetlepel gehakte dille, peper, zout, - 150 gram gerookte zalm

Roer de dille, room en de mierikswortel door de roomkaas. Maak op smaak met peper en zout. Besmeer de sneetjes brood met de gekruide roomkaas. Beleg de helft van de boterhammen met zalm en leg de ander erop. Diagonaal in vieren snijden.

EI-SANDWICHES
4 eieren
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels geraspte belegen kaas
3 gedroogde tomaatjes
fijngehakte basilicum
peper, zout
Eieren hard koken, pellen en fijn hakken. Tomaatjes heel fijn snijden. Vermengen met zoveel mayonaise dat dikke massa ontstaat. Kaas, basilicum en fijngesneden tomaatjes erdoor roeren. Op smaak maken met peper en zout. Brood hiermee beleggen. Diagonaal in vieren snijden.



OMELETRUITJES MET BIESLOOK EN KAAS
4 eieren
peper, zout
2 theelepels paprikapoeder
3 eetlepels fijngehakte bieslook
150 gram geraspte jong belegen kaas
boter

Eieren los kloppen met zout, peper en paprikapoeder. Bieslook heel fijn knippen. Door de eieren roeren. Dunne omeletjes bakken in boter. Ieder omeletje - zodra deze uit de pan komt - direct bestrooien met geraspte kaas. Omeletjes stapelen. Hieruit ruitjes snijden en vastzetten met een prikkertje.




OMELETROLLETJES MET GEROOKTE ZALM EN ROOMKAAS (plm. 24 stuks)
4 eieren
2 eetlepels fijngehakte dille (evt. diepvries)
peper, zout
150 gr verse roomkaas zonder kruiden (bijv. Mon Chou)
2 eetlepels melk
200 gram gerookte zalmsnippers.

Eieren los kloppen met peper, zout en fijngehakte dille. Hiervan dunne omeletjes bakken. Roomkaas los roeren met melk. Omeletjes bestrijken met de roomkaas en dun beleggen met de zalm. Stevig oprollen. In de koelkast laten opstijven. Zijkanten schuin afsnijden (worden niet gebruikt). Rollen in plm. 5 cm. mooie schuine stukken snijden.

PIKANTE OMELET-ROLLETJES MET GEROOSTERDE PAPRIKA EN MOSTERD-MAYONAISE
4 eieren
zout, peper
1/2 theelepel pittige paprikapoeder of cayennepeper
1 lente-uitje
2 geroosterde paprika′s (uit pot)
2 el fijngehakte peterselie
1 el olijfolie
1-2 el mayonaise
1-2 theelepels mosterd

Eieren los kloppen met zout, peper, 2 el water. Lente-ui en paprika in kleine stukjes snijden en met de peterselie door het los geklopte ei mengen. Bak hiervan dunne omeletjes in de olijfolie. Vermeng de mayonaise met de mosterd. Besmeer de omeletjes hiermee. Rol ze op en verpak ze in folie. Snij de omeletjes in smalle reepjes. Zet vast met prikker.



PITTIGE TORTILLA-HAPJES MET GEDROOGDE TOMAATJES EN COURGETTE
1 dunne courgette (plm. 300 gr)
5 gedroogde tomaten (op olie en uitgelekt)
1 rode Spaanse peper - 2 teentjes knoflook
2 el fijngehakte peterselie
2 el olijfolie
zout, peper
8 eieren
3 el slagroom
nootmuskaat
rechthoekige bakvorm
bakpapier

Courgette wassen en grof raspen. Gedroogde tomaten in kleine stukjes snijden. Van Spaanse peper pitjes verwijderen en snipperen. Knoflook pellen en snipperen. 2 el olie verhitten en courgette, rode peper en knoflook hierin omscheppend bakken. Gedroogde tomaten even meebakken. Kruiden met zout en peper. Op keukenpapier laten uitlekken. Eieren los kloppen met slagroom, peterselie, zout, peper en nootmuskaat

Oven voorverwarmen op 200 gr.C. Bakvorm bekleden met bakpapier. Courgette-massa verdelen over de vorm. Ei-massa erover gieten en afgedekt met bakpapier of aluminiumfolie in het midden van de oven bakken tot het ei is gestold (plm. 15-20 minuten). Tortilla af laten koelen en in stukjes snijden.


GEMARINEERDE GROENE ASPERGES MET GEROOKTE ZALM
200 gram groene asperges
100 gram gerookte zalm
3 el olijfolie
1 el witte balsamico-azijn
1 teentje knoflook geperst
peper
mespunt honing

Asperges beetgaar koken. Marinade maken en asperges nog warm hierin marineren. Omwikkelen met reep gerookte zalm.



GEMARINEERDE WITTE ASPERGES MET BEENHAM
1 potje of blikje witte asperges
100 gram beenham
3 el olijfolie
1 el witte balsamico-azijn
1 teentje knoflook geperst
peper
mespunt honing

Asperges uitlekken. Marinade maken en asperges hierin plm. 3 uur marineren. Omwikkelen met reep beenham

GEVULDE EIEREN MET SANDWICHSPREAD
6 eieren
1 kleine pot sandwichspread naturel van Hein
wat paprikapoeder of wat peterselie om te garneren

Kook de eieren hard. Pel de eieren en snij ze in de lengte doormidden. Haal de dooiers er voorzichtig uit en vermeng deze met de sandwichspread.
Vul de holtes van de eieren met de dooier-massa. Strooi er wat paprikapoeder overheen en garneer met wat peterselie.


RUSSISCHE GEVULDE EIEREN MET GEROOKTE ZALM
6 eieren
2 teel ansjovispasta of 2 ansjovisfilets
2 teel kappertjes
100 gr gerookte zalm
1 el mayonaise
1 el zure room
1 el fijngehakte dille
blaadjes sla, plakjes tomaat en komkommer om te garneren.

Kook de eieren hard. Spoelt ze af onder koud stromend water. Pel de eieren en snij ze in de lengte in tweeën. Wip de dooiers eruit en druk deze fijn met een vork. Hak de helft van de gerookte zalm klein. Meng de ansjovispasta of fijngehakte ansjovis, de kappertjes, mayonaise en zure room erdoor de helft van de gerookte zalm.
Vul de ei-helften met dit mengsel. Garneer de eieren met wat reepjes zalm en fijngehakte dille. Bekleed een platte schaal met slablaadjes en zet de eieren hierop. Garneer met plakjes tomaat en komkommer.

GEVULDE EIEREN MET TONIJN EN PESTO
6 eieren
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel rode pesto
1 eetlepel fijngehakte basilicum of peterselie
1 klein blikje tonijn op water
basilicum of peterselie om te garneren.

Kook de eieren hard. Spoel ze af onder koud stromend water. Pel de eieren en snij ze in de lengte in tweeën. Wip de dooiers eruit en druk deze fijn met een vork.
Vermeng de dooiers met de mayonaise, pesto, uitgelekte tonijn en basilicum of peterselie. Het moet een smeuïge massa worden, eventueel nog wat mayo erbij. Vul de ei-helften met dit mengsel. Garneer met basilicum of peterselie.


CHAMPIGNONS GEVULD MET BOURSIN
20 grote champignons
1 groot pakje boursin met knoflook en kruiden
1 verkruimelde bouillontablet
geraspte belegen kaas

Steeltjes uit champignons halen en champignons schoonmaken.
Oven voorverwarmen op 200gr.C. 2 kopjes water met de verkruimelde bouillontablet in een ovenschaal schaal gieten. Champignons vullen met boursin.. Naast elkaar in de schaal zetten. Bestrooien met geraspte kaas. 20 minuten bakken in het midden van de oven op 200 gr. C. . Garneren met peterselie.

CHAMPIGNONS MET PITTIGE PAPRIKA-GEHAKTVULLING
20 grote champignons
300 gram rundergehakt
1 uitje fijngehakt
1 gegrilde paprika uit pot
peper, zout, paprikapoeder
peterselie
1 eetlepel bloem

Steeltjes uit champignons halen en champignons schoonmaken. Paprika uitlekken, schoonmaken en fijnhakken.
Oven voorverwarmen op 200gr.C. Witte wijn verkruimelde bouillontablet in de schaal gieten. Gehakt vermengen met ui, kruiden,peterselie, fijngehakte paprika en bloem. Champignons hiermee vullen. Bestrooien met geraspte kaas. 20 minuten in de oven. Garneren met peterselie.

KIPPENRAGOUT-PASTEITJES MET SOEPGROENTEN
40 gram boter
40 gram bloem
1 ui
1 zakje fijngesneden soepgroenten
1/2 liter kippenbouillon zelf getrokken van kippenpoot
vlees van kippenpoot
peper, zout
1 theelepel paprikapoeder
2 theelepels kerriepoeder

Boter smelten. Fijngehakte ui hierin glazig bakken. Bloem toevoegen. Even meebakken. Steeds wat bouillon toevoegen en goed roeren tot mooie saus ontstaat. Soepgroenten en fijngesneden kip toevoegen. Op smaak maken met kruiden.

PASTEITJES MET KIPKERRIE-RAGOUT
40 gram boter
40 gram bloem
1 ui
1 teentje knoflook
1/2 liter kippenbouillon zelfgetrokken van kippenpoot
vlees van kippenpoot
peper, zout
1 theelepel paprikapoeder
1 eetlepel kerriepoeder
wat aromat
fijngesneden peterselie
150 gram champignons in plakjes
1 kleine fijngesneden prei

Boter smelten. Fijngehakte ui hierin glazig bakken. Kerriepoeder erbij en even meebakken. Bloem toevoegen. Even meebakken. Steeds wat bouillon toevoegen en goed roeren tot mooie saus ontstaat. Fijngesneden kip toevoegen, champignons en prei toevoegen. Paar minuten meekoken. Op smaak maken met kruiden.

TOMATEN-TAARTJES MET FETA
5 plakjes (roomboter) bladerdeeg
10 kleine struiktomaten
olijfolie vermengd met tobasco of cayennepeper
plm. 20 blaadjes verse basilicum
plm. 50 gram Griekse feta
peper, zout

Ontdooi het bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 225gr. C. Steek met een groot glas of een uitsteekvorm4 rondjes uit elk plakje bladerdeeg. Bestrijk de deegplakjes dun met olijfolie. Scheur de basilicum in grove stukken en verdeel de basilicum over de plakjes bladerdeeg. Snij de tomaten in hele dunne plakken en leg op elk plakje bladerdeeg een plakje tomaat. Verkruimel de feta en verdeel deze over de tomatenplakjes. Bestrooi met Italiaanse kruiden en peper en zout naar smaak.

15-20 minuten bakken in het midden van de voorverwarmde oven tot het deeg mooi bruin is.
Warm, lauw, maar ook heel erg lekker koud! Ik heb ze ′s middags gemaakt en ′s avonds werden ze koud gegeten.

150 POFFERTJES (gekocht) met poedersuiker en boter

Reacties (36)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
De hapjes die je hier ziet stonden op tafel

High tea voor 40 personen zie verdetr

HIGH TEA VOOR 40 PERSONEN
HIGH TEA VOOR 40 PERSONEN
HIGH TEA VOOR 40 PERSONEN
HIGH TEA VOOR 40 PERSONEN
HIGH TEA VOOR 40 PERSONEN
HIGH TEA VOOR 40 PERSONEN
HIGH TEA VOOR 40 PERSONEN
HIGH TEA VOOR 40 PERSONEN
HIGH TEA VOOR 40 PERSONEN
HIGH TEA VOOR 40 PERSONEN
Leuk artikel? Deel het

Halloween wordt steeds populairder in NL en België. Maak leuke en gekke gerechten en geef een griezelig Halloween dinertje. De beste Halloweenrecepten vind je hier »… Lees verder »

Ze zijn weer volop verkrijgbaar: paddenstoelen in alle soorten en maten. Maar wat maak je ermee? Hier wat inspiratie en must-haves voor in de herfst!… Lees verder »

Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Dit artikel staat ook in de volgende kookgroepen:
sauzen,dressings,marinades

sauzen,dressings,marinades

highteatime

highteatime

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies