SOORTEN GROENTEN



Omschrijving: Bloemkool is een groente waarvan de korte stengels(stronkjes),de nog niet ontwikkelde bloemkoppen en de groene bladeren zijn samengesteld tot een geheel.
Vaste bolronde kool.
Kleur: wit,groen,geelgroen en paarsachtig
Toepassing: Blanceren,koken,frituren,roerbakken,stomen.
Bloemkool wordt verwerkt in raukostsalades en tafelzuur.
Leent zich ook goed voor het maken van gebonden soep of voor verwerking in heldere groente soep.
Convenience: Koelvers,diepgevroren.
Aanvankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Belgie,Frankrijk,Italie,Polen en Engeland.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Grote langwerpige bladeren die een open blasrozet vormen.
De bladeren zijn gekroesd.
Vroegere rassen hebben fijn gekroesd blad,latere rassen zijn licht gekroesd
Kleur: Vroegere rassen zijn lichtgroen;latere rassen hebben donkergroene bladeren.
Toepassing: Koken,stoven als zelstangige groente en in stampot.
Convenience: Gesteriliseerd in blik of glas,gevriesdroogd,diepgevroren.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Engeland,Duitsland.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Vrij korte vlezige bloemstengels met groene bloemknoppen die een vast geheel vormen.
Kleur: Doorgaans groen. Ook rassen met paarsachtige tint.
Toepassing: Koken,roerbakken,frituren,stoven. Te verwerken tot puree,heldere of gebonden soepen.
Convenience: Koelvers,diepgevroren.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Spanje,Italie,Engeland.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Slanke langwerpige(granaattype)of brede korte bladkool(Japanse type)met een gesloten krop.
Kleur: Gele tot donkergroene buitenbladeren,van binnen is de kool geelachtig tot goudgeel van kleur.
Toepassing: Koken,stoven en roerbakken,in stamopt en rauwkostsalade.
Convenience: Koelvers
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: China,Taiwan,Japan,Spanje

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: tamelijk hoekige,hoogronde rapen met geel of wit vruchtvlees.
Vooral de geelvlezige rassen zijn bestemd voor verse consumptie.
De rapen hebben een vrij gladde schil en lichte haarwortelvorming.
Kleur: Kop is bronsgroen,rood tot paarsachtig van kleur.
Toepassing: Blancheren,koken,stoven,sauteren,frituren en roerbakken,in salades.
Convenience: Koelvers,witvlezige rassen worden gedroogd.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Duitsland,Scandinavie.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Platte tot ovale knol die bovengronds ontstaat door verdikking van de stengel.
Kleur: Bleekgroen of violet
Toepassing: Koken,stoven,stomen,frituren en roerbakken,als rauwkostsalade.
Het zeer jonge loof wordt verwerkt in stampot.
Convenience: Koelvers,diepgevroren.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Duitsland,Belgie,Oostenrijk,Zwitserland.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Meiknol is een platte ronde,halflange of lange witvlezige knol of wortel.
De schil is glad en licht glanzend.
Kleur: Wit;soms met een paarsachtige kop.
Toepassing: Koken,stoven en frituren in raukostsalade en in soepen.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Frankrijk,Italie,Engeland

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Niet sluitende bladkool.
Paksoi heeft tussen de acht en tien dikke,witte,kale bladstelen met grote,groene bladeren.
Het blad is wijd uitlopend met met een grote nerf.
Zowel de bladstelen als het blad worden gegeten.
Kleur: Witte bladstelen en groen blad
Toepassing: Koken,stoven,roerbakken. Als groentegarnituur met boter.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Belgie,Japan,China,Taiwan,Korea


Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Sluitkooltype met glad omblad en een vaste,ronde en gesloten kool.
Kleur: Rode kleur veroorzaakt door de pigmentstof anthocyaan;varieert in intensiteit naar ras en type.
Toepassing: Blancheren,koken,stoven,roerbakken,braiseren. Als rauwkostsalade,in stampot.
Convenience: In glas,koelvers,diepgevroren.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: nederland,Polen,Duitsland.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Koolsoort met bebobbelde bladeren en gekroesdde rand.
De gele soort is een ronde vaste kool.
De groene soort ziet eruit als een geopende bloem en heeft een losse krop.
Kleur: Groene en gele kool.
Toepassing: Blanchren,koken,stoven,roerbakken en braiseren. Als rauwkost of salade. De gele savooie kool wordt ook wel verwerkt tot zuurkool(twee delen witte kool,een deel savooie kool).
Convenience: Uit het vat,en vacuumverpakt,in glas
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Duitsland,Engeland,Polen,Frankrijk

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Sluitkool met glad,groen omblad en een spitse,gesloten en vaste kool.
Spitskool wordt beschouwd als een aparte soort kool,maar behoort botanisch tot de witte kool.
Kleur: Witte kool
Toepassing: Blancheren,koken,stoven,roerbakken en braiseren. Als rauwkostsalade
Convenience: Koelvers
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Polen,Engeland,Duitsland

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Spruitjes zijn kleine kooltjes die groeien in de bladstengels van rechtopstaande planten met een lange stengel.
Spruitjes bestaan uit een korte stengel,de 'pit' en een groot aantal over elkaar geslagen blaadjes.
Het is een typische wintergroente.
Spruitjes worden in vier maten gesorteerd:
A 23-33mm B 33-43mm C groter dan 43mm D 16-23mm
Sortering D wordt meestal in de professionele keuken verwerkt.
Kleur: Groen
Toepassing: Koken,stoven,roerbakken en sauteren. Als stampot.
Convenience: Koelvers,diepgevroren.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Belgie,Frankrijk,Engeland.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Sluitkool met glad,groen omblad en een platte,ronde of spitse gesloten en vaste kool.
Naarmate een wit koolras geschikter is voor latere teelt,is de structuur vaster en is de kool geschikter om te bewaren.
Kleur: Witte kool
Toepassing: Blancheren,koken,stoven,roerbakken en braiseren,als rauwkostsalade.
Convenience: Als zuurkool en koelvers
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,China,Engeland,Frankrijk,Italie.
Zuurkool:Een groot deel van de geoogste witte kool wordt verwerkt tot zuurkool.
Dat gebeurt op de volgende wijze:aan gesneden en gewassen witte kool wordt zout toegevoegd.
Daardoor vormen zich melkzuurbacterien,die in de kool een gisting veroorzaken.
Tijdens dit proces blijven de vitaminen bewaard.
Zuurkool doet dienst als zelfstandige groente of als stampot.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Er is zomer en winterandijvie.
Zomerandijvie is mals terwijl winterandijvie harder is.
Andijvie wordt geteelt onder glas en in de volle grond.
De plant vormt een brede,platte rozet van bladeren;het geheel bestaat uit een min of meer gevulde krop.
Naar de vorm van het blad onderscheidt men de heelbladige en gekrulbladige rassen.
Deze laatste noemt men krulandijvie.
Kleur: De buitenbladeren zijn groen en het hart is bleekgroen tot geel.
Toepassing: Koken,a la creme en gebraiseerd. Rauw in (rauwkost)salades en stampot,als garnering
Convenience: Koelvers en diepgevroren.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Frankrijk,Spanje,Griekenland,Italie,Belgie.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Grote distelachtige planten met bolvormige of spits toelopende bloemknoppen.
De gesloten bloemknoppen zijn eetbaar.
Artisjokken worden geoogst vlak voordat ze open gaan om hun fijne smaak te behouden.
Kleur: Grijsgroen tot violet
Toepassing: Nadat de artisjok gekookt is,wordt de onderkant van de blaadjes(het zachte bladmoes)vaak uitgezogen na het blad in een sausje te hebben gedoopt.
Het vezelig hart-het hooi- wordt verwijderd en de bloembodem wordt op dezelfde wijze als de blaadjes gegeten.
Bodems zijn te gebruiken bij koude en warmw voorgerechten.
Convenience: Bloembodems en harten van de arisjok in glas of blik.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Spanje,Italie,Frankrijk,Egypte,Israel.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Een niet kroppend slatype met gekroesd blad in de vorm en kleur van een eikeblad in de herfst.
Dit roodbladige ras heeft een nootachtige smaak.
Kleur: Varierend van groen tot roodbruin.
Toepassing: Verwerking als rauwkostsalade en garnering.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Italie,Spanje,Frankrijk.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Forse kropsla met een grote,vaste krop.
Het vrij dikke blad van de krop is hard en knapperig;de bladeren bevatten veel vocht.
Het losse omblad is stug en wordt niet gegeten.
Kleur: Varierend van licht tot donkergroen
Toepassing: Verwekt als knapperige rauwkostsalade en garnering.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Amerika,Israel,Frankrijk,Italie,Portugal,Spanje.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Kropsla vormt een min of meer gesloten krop.
Bij het kasprodukt kunnen alle bladeren gegeten worden;kropsla van de volle grond is groter en
zwaarder dan de kassla en de buitenste bladeren worden verwijderd.
Kleur: De kleur verschilt afhankelijk van de teelt.
Kassla is lichtgroen en sla van de koude grond donkergroen.
Kropsla moet een lichtgeel hart hebben.
Soms heft kropsla rode delen of randen,afhankelijk van het ras.
Toepassing: Als rauwe groente in de vorm van enkelvoudige of gemengde salades.
Ook veel in de keuken gebruikt als garnering.
Convenience: koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Belgie,Frankrijk,Spanje,Engeland.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Ook een niet kroppens slatype.
De rode kleur van bepaalde soorten krulsla wordt veroorzaakt door de pigmentstof anthocyaan.
De bladeren zitten vast aan een stam.
Het blad is sterk gekroesd of ingesneden en smaakt lichtbitter.
Een bekend ras is de Lollo,een sterk gekroesd en compact slatype.
Hiervan bestaan twee varianten de groene Lollo blonda en de rode Lollo rosso.
Kleur: Lichtgroen,groen of rood.
Toepassing: In rauwkostsalade en als garnering.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Italie,Frankrijk,Belgie.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Lamsoor lijkt veel op veldsla.
De bladeren zijn langwerpig en vlezig en ongeveer twaalf cm lang.
Lamsoor groeit in rozetten op zilte grond(schorren)en moet in een jong stadium geplukt worden.
Kleur: Groene bladeren.
Toepassing:Koken,stoven en roerbakken.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Belgie,Frankrijk.


Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Snelgroeiende bladgroente met vlezige,roodachtige stengels en groene of geelachtige blaadjes.
Men onderscheidt zomerpostelein en winterpostelein.
De blaadjes van winterpostelein zijn ruit tot schotelvormig.
Postelein wordt wel in bosjes verhandeld.
Kleur: geelachtig tot groen.
Toepassing: Rauw in raukostsalades en stampot en(kort)gekookt.
Convenience:Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Belgie,Duitsland,Frankrijk,Engeland.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Jonge bladgroente die,afhankelijk van het type,als hele plant wordt geoogst en in bosjes gebonden wordt verhandeld.
Raapsteel is het loof van consumptieknollen of rapen.
Het blad is ingesneden.
Kleur:Geelgroen tot donkergroen.
Toepassing: blanceren,koken en stoven.In rauwkost,soep en stampot
Convenience: Koelvers
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Duitsland,Frankrijk.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Roodlof is een cichoreitype.
Het heeft kleine ronde en compacte kropjes met vrij zware,witte bladnerven.
Het blad is tamelijk bitter van smaak.
Roodlof wordt ten onrechte ook wel'rode sla' genoemd.
Bekend is roodlof van Verona en Treviso
Kleur: Roodbladig,witte bladnerven.
Toepassing: Fijngesneden vermengd in rauwkostsalades en geplukt als garnering.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Frankrijk,Italie,Belgie.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Spinazie is een snelgroeiende en kruidachtige plant waarvan het jonge,groene blad wordt gegeten.
Het blad is enkelvoudig en glad en heeft lange bladstelen.
spinazie wordt geteelt in de kas en op de koude grond.
Importspinazie heeft groter blad.
Er is verschil tussen bladspinazie(jong,enkel blad)en wilde spinazie(hele planten met meer blad).
Kleur: Helder,middel en donkergroen.
Toepassing: Rauw of gekookt(a la creme,mousse en au beurre).In salades en als garnering in terrines.
Convenience: Koelvers,diepgevrorenin tegels(grootverpakking)en pallets(kleine blokjes)in de handel.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Alle landen van Europa

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Veldsla is een kruidachtige,tere bladgroente die voornamelijk in de winter wordt geteeld.
Veldsla groeit in langwerpige bladrozetten en afhankelijk van de teeltwijze onderscheidt men het fijne broeivet en de grovere ezelsoren.
Kleur: Grijsgroen blad.
Toepassing: Verwerking in (gemengde)salade,gestoofd en gebruikt als garnering.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Duitsland,Belgie,Italie,Engeland,Frankrijk.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Langwerpige gebleekte kropjes van een cichoreigewas dat wordt gerooid en vervolgens wordt opgezet voor de teelt van witte kroppen.
De wortels worden geforceerd in donkere klimaatcellen op bakken met stromend water.
Witlof bevat veel bittersof.
Kleur: Wit of geelwitte kropjes.
Toepassing: Koken,stoven,braiseren en roerbakken.In rauwkostsalades.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Belgie,Frankrijk.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Dikke bolle peulen waarvan alleen de ronde of gekreukte groenrijpe zaden worden gegeten.
De rondzadige rassen hebben een enigzins wrange erwtensmaak;de gekreukte zadigen hebben een zoete smaak.
Voor doperwten geldt:hoe kleiner,hoe fijner.
Te rijpe doperwten zijn melig van smaak.
Kleur: Peulen groen of paars;zaden licht tot donkergroen.
Toepassing: Blancheren en koken,in soepen en salades.
Convenience: Diepvries en gesteriliseerd in blik of glas.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Frankrijk,Engeland,Belgie,Italie.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Kouseband is een peul die wel een meter lang kan worden en twintig tot dertig zaadkernen bevat.
Het zijn zeer lange,veterachtige peulen.
er zijn Surinaamse en Thaise soorten.
Kleur: Grijsgroene peulen.
Toepassing: Koken,stoven en roerbakken,in soepen en als tafelzuur.
Convenience: Kouseband laat zich goed in stukken gesneden invriezen,drogen en inzouten.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Suriname,Zuidoost-Azie,Amerika.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Een Frans type stamboon van de sperzieboonfamilie met lange,rechte,dunne en plat-ovale peulen.
De peulen hebben geen zaadkernen en worden jong geoogst.
Kleur: Groener dan de sperzieboon.
Toepassing: Blancheren,koken,stoven en roerbakken,in salades en soepen.
Convenience: Diepgevroren,in glas of blik,koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Frankrijk en Kenia.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Platte peulen die worden verdeeld in:'oude' typen erwtepeulen met kleine of grote peulen en het type 'peulerwt' met een doperwtachtige peul.
Het oudere type heeft nauwelijks ontwikkelde zaden;het nieuwere type heeft goed ontwikkelde zaden.
Peulen zijn tegenwoordig vrijwel draadloos.
De erwten smaken in alle gevallen zoet.
Kleur: Licht tot donkergroen.
Toepassing: Blancheren,koken,roerbakken en stoven,in salades en soepen.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Belgie,Frankrijk,Spanje,Marokko,Kenia.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Verschillende typen worden aangeduid als snijboon: de Hollandse of echte snijboon(lange,platte,brede peulen met de specifieke snijboonsmaak),de spekboon(lange ovaalronde peulen en zoeter van smaak)en de jonge pronkboon(ruwe huid met op buik en rugnaad vorming draad).
Kleur: Groen.
Toepassing: Koken,stoven en roerbakken,in soepen,salades en als stampot.
Convenience: In glas en blik,koelvers en vacuumverpakt.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Belgie,Engeland en Afrikaanse landen.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: De spekboon is een snijboon en heeft vergeleken met sperziebonen sterk ontwikkelde zaadkernen.
Doorgaans een witzadig ras met groene peulen zonder draad en vlies.
Langere en iets gebogen peulen.
Kleur: Groen,ook rassen met gele en paarse peulen.
Toepassing: Blancheren,koken,stoven en roerbakken,in soepen en salades.
Convenience: Diepgevroren,gedroogd en ingezouten.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Duitsland,Italie,Spanje,Frankrijk,Belgie

.Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: De sperzieboon heet ook wel slaboon of prinsesseboon.
Het rassenaanbod is zeer groot en wordt onderscheiden naar peulvorm en kleur.
Peulen zijn rond,ovaal of plat en vrij lang.
De peul bevat vlezige zaadkernen.
Een goede kwaliteit sperzieboon heeft geen draad meer op buik en rugnaad en is vrij van roestplekken.
Men onderscheidt enkele en dubbele sperziebonen.
Kleur: Mestal groen maar ook botergeel of paars.
Er zijn witzadige en gekleurde rassen.
Toepassing: Blancheren,koken,stoven en roerbakken,in salades en soepen.
Convenience: in glas en blik,diepgevroren,koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Italie,Spanje,Frankrijk,Belgie.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Tuinbonen zijn grote fluweelachtige peulen met ongeveer vijf dikke platte enigzins langwerpige tot ellipsvormige zaden.
De zaden zijn zacht en hebben een dunne schil.
Er zijn bruinkokende,blankblijvende en groenblijvende rassen.
De bruinkokende zijn dunner van schil en hebben de wat bitterder tuinboonsmaak,de blank en groenblijvende rassen zijn minder sterk van smaak.
Kleur: Groen;de zaden zijn groenachtig van kleur
Toepassing:Blanchren,koken,stomen,stoven.
Convenience: In glas of blik en diepgevroren.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Italie,Spanje,Frankrijk,Turkije,Marokko.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Onder was of boterboon wordt een sperzieboon verstaan met goudgele peulen.
Het is een lange,slanke en licht gebogen boon.
Kleur: Goudgee,de zaden zijn wit.
Toepassing:Koken,stoven en roerbakken,als tafelzuur,in soepen.
Convenience: Gesteriliseerd of gepasteuriseerd en gemarineerd in glas.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Italie,Spanje

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Augurken hebben afhankelijk van het ras een gladde of gestekelde huid en varieren in lengte tussen 3 a 20 cm.
De gestekelde rassen zijn doorgaans bitter.
Augurken zijn betrekkelijk kleine langwerpige vruchten.
Augurken worden onder glas en op koude grond geteeld.
Kleur: Groen.
Toepassing: Als garnering in salades,in piccalilly en spreads of als borrelhapje.
Convenience: Augurken worden industrieel verwerkt tot tafelzuur(zoetzure en zure augurken en in piccalilly
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Belgie,Frankrijk,Polen.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: De courgetteis een pompoenachtige,vlezige besvrucht die in een jong en onrijp stadium wordt geoogst.
De vorm is rond tot langwerpig.
De schil is glanzend en lichtgespikkeld.
De aanhechtingssteel is stekelig.
Courgettes worden onder glas en op de koude grond geteeld.
Minicourgettes met bloem worden vooral in de zomer verhandeld.
Kleur:Varieerd van geel tot donkergroen;het vruchtvlees is lichtgeel.
Toepassing: Koken,stoven en frituren,in rauwkostsalades en rataouille.De gele bloem van de courgette wordt in de keuken gebruikt om te vullen(mousse)of ter decorrering.
Convenience: Koelvers
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Engeland,Italie,Frankrijk,Spanje,Israel.

Image hosted by TinyPic.com



Kokkommer/Concombre


Omschrijving:Langwerpige,vlezige besvrucht met een gladde of geribelde huid.
Het vruchtvlees van de komkommer heeft een geleiachtige kern met daarin de zaadlijsten een dikke wand van stevig vruchtvlees en daaromheen de schil.
Een eersteklas komkommer is karsrecht en ca 25 cm lang.
De komkommer wordt zowel onder glas als op de koude grond geteeld.
Kleur: Groen,geel of wit;het vruchtvlees is groenachtig.
Toepassing: Gestoofd,in soep,salades en tafelzuur.
Convenience: Als tafelzuurin glas,koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Middellandse-Zeelanden.Belgie.


Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: (Zeer)grote vruchten met uiteenlopende vormen en kleuren.
de pompoen heeft een leerachtige schil met een dikke laag vruchtvlees en zaadlijsten in de kern.
de schil is niet eetbaar.
Het zachte vruchtvlees is zeer vochtrijk.
Kleur: Het vrichtvlees is wit,geel of oranje van kleur.
Toepassing: Koken en stoven,in soep,jam,chutney en tafelzuur.
Convenience: Als chutney en tafelzuur.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Turkije,Egypte,Frankrijk,Spanje.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Langwerpige,peer of eivormige en vlezige besvruchten met een lengte van 10-30 cm.
De bladkrans is stekelig.
Ze worden onder glas en op de koude grond geteeld.
Kleur: Doorgaans donkerpaars of wit;cremekleurig vruchtvlees.
Toepassing: Blancheren,koken,stoven,roerbakken,sauteren,bakken in de oven en frituren.
Aubergines zijn te vullen en te verwerken in salades.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,(glasteelt),Spanje,Italie,Frankrijk,Israel.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Holle niet waterrijke besvrucht met een dikke vruchtwand en leerachtige schil.
Het binnenste van de paprika de steel met pit en de zaadpijes is niet eetbaar.
Er is een grote variatie aan vormen rechthoekige en blokvormig en spits toelopend.
Hoe rijper de vrucht hoe hoger het gehalte aan voedingsstoffen,mineralen en vitaminen.
De smaak loopt uiteen van zoet naar scherp.
Kleur: Groen (bij rijping rood)tot geel,wit,bruin en paars.
Toepassing: Koken en bakken.Verwerking in rauwkostsalades en ratatouille.Paprika's kun je ook goed vullen.
Convenience: In zoetzuur,gedroogd en tot poeder vermalen.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Frankrijk,Hongarije,Griekenland,Spanje.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Saprijke twee of meerhokkige besvrucht.
DE vorm is rond tot rond langgerekt,bij de kroon afgeplat.
Onder het glanzende vel bevinden zich het vruchtvlees,de zaadlijsten en een geleiachtige substantie waarin de zaden liggen.
Soorten:

Ronde tomaat: Deze soort is de meest voorkomende en wordt veel in de keuken gebruikt.Teelt onder glas in nederland.

Vleestomaat:Deze tomaat is aan de buitenkant iets geribbeld,heeft veel vruchtvlees,minder zaad en is groter dan de ronde tomaat.tamelijk zoet van smaak.

Romatype:Deze tomaat is peervormig.Hij is ook bekend onder de naam Pomodori.De type is minder saprijk en een beetje zuur van smaak.Veel gebruikt voor de bereiding van puree en sap.

Kerstomaat: Een kleine ronde rode of gele tomaat die soms in trosvorm wordt aangeboden.Een kerstomaat is zeer saprijk en zoet van smaak.Ook bekend onder de naam cocktail of cherry tomaat.
Kleur: Rood,geel en roze;de rijpe tomaat is rood tot dieprood.
Toepassing: Koken,blancheren en bakken.Als garnering,in salade,soepen en sauzen.Tomaat is ook te vullen.
Convenience: Tomatenpuree,ketchup en sap of in geheel gesteriliseerd in glas of blik.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Middeellandse-Zeelanden,Belgie.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: wortelen zijn lange,gladde worteldelen al dan niet met loof.
Zij bevatten de stof caroteen,die zich in de randgedeeltes bevindt.
er zijn drie soorten wortelen:

Bospeen:Dit is een vroege zomerwortel,die met het loof en opgebonden per bos wordt verhandeld.De wortels aan een bos hebben vaak dezelfde lengte.De wortels zijn lang en slank en hebben een goede,uitwendige oranje kleur.

Waspeen:Dit is hetzelfde gewas als bospeen.Dit soort wordt echter los,zonder loof en gewassen verhandeld.Waspeen noemen ze ook wel breekpeen.De maatsortering van waspeen is ten opzichte van bospeen verschillend.Het gaat vaak om iets grovere wortelsoorten.

Winterpeen:Dit is een grote,roodachtige,vlezige wortel waarvan de pit of de kern doorgaans iets lichter van kleur is dan de schors.Winterpeen wordt gewassen en zonder loof verhandeld.

Er zijn ook vrijwel ronde worteltjes.
Kleur: Oranje,roodoranje.
Toepassing: Blancheren,koken,stoven en stomen.Bospeen kan als jonge voorjaarsgroente au beurre of glace worden geserveerd.
Waspeen wordt wel verwerkt tot groentemousse.
winterpeen voor salades,als aromatische groente(boeket,mirepoix of matgnon)en als soepgroente.
Convenience: Diepgevroren,gesteriliseerd in glas of blik,koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Belgie,Frankrijk,Duitsland,Engeland.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Kruidachtig gewas met een grote,vlezige wortelknol en aromatisch blad.
De knollen hebben een onregelmatig geribbeld oppervlak en worden met of zonder blad aangeboden.Men onderscheidt Langloof en kortloofgewassen.
Kleur: Blad donkergroen:vruchtvlees is witachtig.
Toepassing: Blancheren,koken,frituren en sauteren,in soepen en rauwkostsalades.Het blad kan dienen als aromaat voor een boeket,soepen en sauzen.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Duitsland,Polen,Belgie,Denemarken,Frankrijk.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Kruidachtig gewas met fijverdeelde groene blaadjes waarvan het ondereinde van de bladstelen zich knolvormig verdikt.
De vorm varieert van plat tot bolrond.
DE knollen hebben een sterke anijssmaak.
Het loof van venkel lijkt veel op dille,maar is mijnder aromatisch.
Kleur: Wit tot groenachtig wit.
Toepassing: Blancheren,koken,stoven en smoren.In rauwkostsalade,soepen en sauzen.Knolvenkel is sterk aromatisch.
Convenience: koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Frankrijk,Italie,Spanje,Egypte.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Vlezige verdikte penwortel met een lengte van ca 25 cm.
De schil van de pastinaak is licht gekerfd.
Pastinaak heeft een fijne haarwortelgroei en loof.
Kleur: Cremewit.
Toepassing: Blancheren,koken,stoven en stomen.In rauwkostsalade,soepen en stampotten.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Engeland,Duitsland.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Kruidachtig gewas met een verdikte penwortel.
De meest bekende is de ronde,rode knolvorm maar er zijn ook twee kleurige en witte radijzen met halflange,stompe en spitse wortels.
Wordt veelal in bosjes verkocht.
Radijs heeft een glanzende gladde huid en vrij scherpe smaak dor de aanwezige mosterdolie.
Kleur: Rood,wit,rood/wit en rozeachtig.
Toepassing: Als garnering en in rauwkostsalade.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Frankrijk,Italie,Spanje,Israel.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Rammenas is een lange of ronde saprijke wortel met loof dat witgroen van kleur is.
Er is zomer en winterrammenas.
Het wintertype is scherper van smaak en kan lang bewaard worden.
Het zomertype is in Nederland bekend onder de naam 'rettich'.
Een ander op rammenas lijkend type is de Daikon.
dE Daikon is stomper van vorm en milder van smaak.
deze soort wordt in de herfst geoogst.
Door de aanwezigheid van mosterdolie heeft rammenas een vrij scherpe smaak.
Kleur: Wit of zwart.
Toepassing: In rauwkostsalade en als garnering.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Duitsland,Italie,Frankrijk,Oostenrijk.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Een knol die ontstaat door verdikking van een deel van de stengel en van het bovenste gedeelte van de wortel.
Er zijn platte,ronde halflange en lange kroten.
Verse kroten hebben een gladde huid en worden met of zonder loof en meestal gekookt verhandeld.
De rode kleurstof bestaat uit betanine.
Kleur: Rood;er zijn ook rassen met wit,geel of roodwit geringd vruchtvlees.
Toepassing: Koken en stoven.Als groentegarnituur,mousse,rauwkost,onderdeel van salades of in soep.
Convenience: Industrieel verwerkt tot zoetzuur,Gekookt gevacumeerd,gesteriliseerd in glas of blik.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Denemarken,Duitsland.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Ongeveer 40 cm lange en rechte wortel.
De wortel is vlezig en bevat melksap.
De schil van de schorseneer heeft een lichte haarwortelgroei en draagt vaak zand mee.
Zij hebben een zoete smaak,veroorzaakt door de stof insuline(een saccharide).
Schorseneren zijn daarom zeer geschikt voor suikerpatienten.
Kleur: Witte wortel en bruinzwarte huid.
Toepassing: Koken,stomen,stoven of bakken.
Convenience: Gesteriliseerd in blik of glas.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Frankrijk,Belgie.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Saprijke,blanke,licht geschubde stengel met een gesloten kop.
Goede asperges zijn niet vezelig.
Asperges worden na de oogst op lengte en dikte gesorteerd.
Teelt vindt plaats onder de grond(bleek,in kassen,beschut of op de koude grond).
soorten: Witte asperges worden onderverdeeld in:

Slier of sleepasperges: Dit zijn hele asperges.

Soepasperges:Dit zijn breuk of dikke onregelmatige asperges.

Puntasperges:Dit zijn de koppen van dunnea asperges

kwaliteitsklassen Minimale lengte Doorsnede

AAA 17 cm 28 mm>

AA 17 cm 20-28 mm

A 17 cm 16-20 mm

B 17 cm 12-16 mm

C 17 cm 10-12 mm

Kleur: Wit;er zijn ook violetkleurige rassen.
Toepassing: Koken,roerbakken,stoven en stomen.
Als groentegarnituur,in salades en soepen.Van de schillen wordt aspergebouillon getrokken.
Convenience: Gesteriliseerd in blik of glas,diepgevroren.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Belgie,Frankrijk,Spanje
Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Geschubde,dunne,lange stengel met een open geschubde kop.
Groene asterges groeien boven de grond en zijn ca 25 cm lang.
Groene asperges danken hun kleur an de stof chlorofyl en bevatten meer vitaminen dan de witte.

kwaliteitsklassen Minimale lengte Doorsnede

AAA 17 cm 28 mm>

AA 17 cm 20-28 mm

A 17 cm 16-20 mm

B 17 cm 12-16 mm

C 17 cm 10-12 mm
Kleur: Lichtgroen tot groen.
Toepassing: Als groente(au beurre)bij hoodgerechten,als garnering en in soepen.Groene asperges laten zich goed roerbakken.
Convenience: Koelvers als ze er zijn.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Frankrijk,Spanje,Israel,Belgie

Image hosted by TinyPic.com

Korenasperge/Asperge sauvage

Naast de groene en witte asperges kennen we ook nog de korenasperge.
Voor deze asperge gelden gelijke behandelcriteria als voor de witte en de groene asperge.
Korenasperge worden voornamelijk gebruikt als garnering.

Omschrijving: Kruidachtige plant met sterk ontwikkelde vlezige bladstelen.
Er zijn twee rassen:de zelfblekende,met goudgele stelen en de groenachtige niet zelfblekende.
DE 'groenselderij',die kunstmatig wordt gebleekt of groen wordt gegeten,is minder vezelig en pittiger van smaak dan de zelfblekende.
Bleekselderij wordt wel met bladgroen verhandeld.
Kleur: Goudgeel tot groen.
Toepassing: Blancheren,koken,stoven,stomen.roerbakken en frituren,in raukostsalade en soepen.Het blad kan als kruid worden gebruikt.
Convenience: koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Belgie,Frankrijk,Spanje,Israel,Engeland.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Dunne.bleekwitte scheuten die ontspruiten uit de ondergrondse wortels van de hopplant.
Ze worden los of in bosjes verhandeld en zijn licht geschubd.
Hopscheuten vertonen gelijkenis met de witte asperge.
Kleur: Bleekwit.
Toepassing: Gekookt en gestooft,in soepen en salades.
Convenience: Gesteriliseerd in glas of blik.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: belgie,Frankrijk,Duitsland.


Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: rabarber behoort niet tot de stengelgroenten,maar wordt vanwege het gebruik in de keuken onder deze soort ingedeeld.
Lange,gladde saprijke,en vlezige bladsteel,holrond van vorm met een groot bovenblad.
Rabarber bevat oxaalzuur;geforceerde rabarber is minder zuur van smaak dan vollegrondsrabarber.
Kleur: Groen of rood afhankelijk van ras en teeltwijze.
Toepassing: Koken tot moes,jam of compote.In ijs,gebak en sorbets.
Convenience: Gepasteuriseerd in glas.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Duitsland,Engeland.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Suikermais is de vrucht van een grasplant maar wordt vanwege het gebruik in de keuken,ingedeeld onder de stengelgroenten.
Kolven met zachte,gladde korrels,sappig en zoet van smaak.
Suikermais heeft een dekblad.
Jonge onrijpe suikermaiskolfjes hebben een lengte van ca 10 cm en worden mini of babymays genoemd.
Ze zijn vers of gepasteuriseerd te koop.
Kleur: Gele korrels.
Toepassing: Koken,stoven,poffen,grilleren en roosteren,in soepen en salades.
Convenience: Losse korrels gesteriliseerd in glas of blik of diepgevroren.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Belgie,Luxemburg,Spanje,Israel,Frankrijk,Verenigde Staten.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Voor gebruik in de keuken onder stengelgroenten geplaatst.
Zeekraal is bladloos en heeft sterk vertakte en vlezige stengels.
Alleen in een jong stadium geschikt voor consumptie;oudere planten voor decoratie.
Zeekraal komt voor op de slikken en schorsen in Zeeland en wordt op kleine schaal ook geteeld.
Kleur: Groene od roodachtige stengels.
Toepassing: Blancheren en koken.Als groentegarnituur of garnering.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nood-Europa onder andere Nederland.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Vrij platte,hoekige droge bollen met teentjes omhuld door een vlies.
Er zijn vele rassen.
De aanvoer van gedroogde bollen heft het hele jaar plaats;van groene planten gebeurt dat van maart tot augustus.
Knoflook heeft een indringende geur en smaak.
Kleur: Wit of lichtpaars.
Toepassing: Als smaakversterker in gerechten,soepen of sauzen.
Convenience: Gedroogd als poeder.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Spanje,Italie,Frankrijk,Griekenland.

Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Kruidachtig gewas.
De stengelvoet en bladschede vormen een schacht.
Het blad is lang,plat en vrij breed.
Voornamelijk de witte schacht en (soms)het groene blad wordt gegeten.
Kleur: Witte tot groenwite schacht,het blad is licht tot donkergroen.
Toepassing: Koken,stoven,smoren en stomen.Als aromatische groente(boeket,mirepix)en soepgroente.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit:Nederland,Frankrijk,Belgie
Image hosted by TinyPic.com

Omschrijving: Ui is een onderaards groeiend stengeldeel,bestaande uit een aantal vlezige rokken(schubben),omsloten door enige droge vellen.
De buitenste rokken bevatten pigmenten,die verschillende tinten veroorzaken.
Ui bevat het element zwavel een onmisbaar element voor het menselijk lichaam,suiker en een vluchtige olie die de typische uiensmaak veroorzaakt.
E zijn plant en zaaiuien;het verschil zit hem in de aanvoertijd en de hardheid van het product.
Sooten

Witte ui:Deze heeft wit buitenblad en is rond of ovaal van vorm.Deze ui is het minst scherp en iets zoetig van smaak.Het is een goede bewaar ui.

Gele ui:Deze heeft geel tot lichtbruin buitenblad en is bolrond of plat van vorm.De smaak is matg scherp.Deze ui is goed te bewaren.

Rode ui:Deze heft rood tot roodpaars buitenblad en is bolrond tot plat van vorm.Deze ui is scherp van smaak en geen bewaartype,de rode kleur verdwijnt bij verhitting.

Bos ui:Dit is een jonge,witte ui met groen loof.Deze ui is na de oogst maar kort houdbaar en heeft een zeer fijne smaak.

Lente-ui:Deze ui lijkt op een kleine prei waarvan de stelen hol zijn.Deze stengelui is in zijn geheel te verwerken en heeft een milde uiensmaak.

Ziver ui:Dit is een kleine spierwitte ui.De zilverui krijgt veelal een zoetzure industriele verwerking.

Sjalot:Dit is een klein type ui met een lichtbruine droge schil.De sjalot groeit in langwerpige of eivormige trossen.de smaak is fijner en iets scherper dan die van de gewone ui.
Kleur: Geel tot roodbruin;pigmenten in de buitenste rokken veroorzaken paarse,rode of uiteenlopende gele tinten.
Toepassing: Bakken,vullen of frituren.Als aromaat vor bouillons,soepen,sauzen,groentegerechten of vleesschotels.
Convenience: ingelegd in zuur,gedroogd tot poeder,gebaken.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Belgie,Franrijk,Duitsland.

Image hosted by TinyPic.com

Reacties (2)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
SOORTEN GROENTEN
SOORTEN GROENTEN
SOORTEN GROENTEN
SOORTEN GROENTEN
SOORTEN GROENTEN
SOORTEN GROENTEN
SOORTEN GROENTEN
SOORTEN GROENTEN
SOORTEN GROENTEN
SOORTEN GROENTEN
SOORTEN GROENTEN
SOORTEN GROENTEN
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies