SOORTEN GROENTEN



Omschrijving: Bloemkool is een groente waarvan de korte stengels(stronkjes),de nog niet ontwikkelde bloemkoppen en de groene bladeren zijn samengesteld tot een geheel.
Vaste bolronde kool.
Kleur: wit,groen,geelgroen en paarsachtig
Toepassing: Blanceren,koken,frituren,roerbakken,stomen.
Bloemkool wordt verwerkt in raukostsalades en tafelzuur.
Leent zich ook goed voor het maken van gebonden soep of voor verwerking in heldere groente soep.
Convenience: Koelvers,diepgevroren.
Aanvankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Belgie,Frankrijk,Italie,Polen en Engeland.


Omschrijving: Grote langwerpige bladeren die een open blasrozet vormen.
De bladeren zijn gekroesd.
Vroegere rassen hebben fijn gekroesd blad,latere rassen zijn licht gekroesd
Kleur: Vroegere rassen zijn lichtgroen;latere rassen hebben donkergroene bladeren.
Toepassing: Koken,stoven als zelstangige groente en in stampot.
Convenience: Gesteriliseerd in blik of glas,gevriesdroogd,diepgevroren.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Engeland,Duitsland.


Omschrijving: Vrij korte vlezige bloemstengels met groene bloemknoppen die een vast geheel vormen.
Kleur: Doorgaans groen. Ook rassen met paarsachtige tint.
Toepassing: Koken,roerbakken,frituren,stoven. Te verwerken tot puree,heldere of gebonden soepen.
Convenience: Koelvers,diepgevroren.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Spanje,Italie,Engeland.


Omschrijving: Slanke langwerpige(granaattype)of brede korte bladkool(Japanse type)met een gesloten krop.
Kleur: Gele tot donkergroene buitenbladeren,van binnen is de kool geelachtig tot goudgeel van kleur.
Toepassing: Koken,stoven en roerbakken,in stamopt en rauwkostsalade.
Convenience: Koelvers
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: China,Taiwan,Japan,Spanje


Omschrijving: tamelijk hoekige,hoogronde rapen met geel of wit vruchtvlees.
Vooral de geelvlezige rassen zijn bestemd voor verse consumptie.
De rapen hebben een vrij gladde schil en lichte haarwortelvorming.
Kleur: Kop is bronsgroen,rood tot paarsachtig van kleur.
Toepassing: Blancheren,koken,stoven,sauteren,frituren en roerbakken,in salades.
Convenience: Koelvers,witvlezige rassen worden gedroogd.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Duitsland,Scandinavie.


Omschrijving: Platte tot ovale knol die bovengronds ontstaat door verdikking van de stengel.
Kleur: Bleekgroen of violet
Toepassing: Koken,stoven,stomen,frituren en roerbakken,als rauwkostsalade.
Het zeer jonge loof wordt verwerkt in stampot.
Convenience: Koelvers,diepgevroren.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Duitsland,Belgie,Oostenrijk,Zwitserland.


Omschrijving: Meiknol is een platte ronde,halflange of lange witvlezige knol of wortel.
De schil is glad en licht glanzend.
Kleur: Wit;soms met een paarsachtige kop.
Toepassing: Koken,stoven en frituren in raukostsalade en in soepen.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Frankrijk,Italie,Engeland


Omschrijving: Niet sluitende bladkool.
Paksoi heeft tussen de acht en tien dikke,witte,kale bladstelen met grote,groene bladeren.
Het blad is wijd uitlopend met met een grote nerf.
Zowel de bladstelen als het blad worden gegeten.
Kleur: Witte bladstelen en groen blad
Toepassing: Koken,stoven,roerbakken. Als groentegarnituur met boter.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Belgie,Japan,China,Taiwan,Korea



Omschrijving: Sluitkooltype met glad omblad en een vaste,ronde en gesloten kool.
Kleur: Rode kleur veroorzaakt door de pigmentstof anthocyaan;varieert in intensiteit naar ras en type.
Toepassing: Blancheren,koken,stoven,roerbakken,braiseren. Als rauwkostsalade,in stampot.
Convenience: In glas,koelvers,diepgevroren.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: nederland,Polen,Duitsland.


Omschrijving: Koolsoort met bebobbelde bladeren en gekroesdde rand.
De gele soort is een ronde vaste kool.
De groene soort ziet eruit als een geopende bloem en heeft een losse krop.
Kleur: Groene en gele kool.
Toepassing: Blanchren,koken,stoven,roerbakken en braiseren. Als rauwkost of salade. De gele savooie kool wordt ook wel verwerkt tot zuurkool(twee delen witte kool,een deel savooie kool).
Convenience: Uit het vat,en vacuumverpakt,in glas
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Duitsland,Engeland,Polen,Frankrijk


Omschrijving: Sluitkool met glad,groen omblad en een spitse,gesloten en vaste kool.
Spitskool wordt beschouwd als een aparte soort kool,maar behoort botanisch tot de witte kool.
Kleur: Witte kool
Toepassing: Blancheren,koken,stoven,roerbakken en braiseren. Als rauwkostsalade
Convenience: Koelvers
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Polen,Engeland,Duitsland


Omschrijving: Spruitjes zijn kleine kooltjes die groeien in de bladstengels van rechtopstaande planten met een lange stengel.
Spruitjes bestaan uit een korte stengel,de ′pit′ en een groot aantal over elkaar geslagen blaadjes.
Het is een typische wintergroente.
Spruitjes worden in vier maten gesorteerd:
A 23-33mm B 33-43mm C groter dan 43mm D 16-23mm
Sortering D wordt meestal in de professionele keuken verwerkt.
Kleur: Groen
Toepassing: Koken,stoven,roerbakken en sauteren. Als stampot.
Convenience: Koelvers,diepgevroren.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Belgie,Frankrijk,Engeland.


Omschrijving: Sluitkool met glad,groen omblad en een platte,ronde of spitse gesloten en vaste kool.
Naarmate een wit koolras geschikter is voor latere teelt,is de structuur vaster en is de kool geschikter om te bewaren.
Kleur: Witte kool
Toepassing: Blancheren,koken,stoven,roerbakken en braiseren,als rauwkostsalade.
Convenience: Als zuurkool en koelvers
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,China,Engeland,Frankrijk,Italie.
Zuurkool:Een groot deel van de geoogste witte kool wordt verwerkt tot zuurkool.
Dat gebeurt op de volgende wijze:aan gesneden en gewassen witte kool wordt zout toegevoegd.
Daardoor vormen zich melkzuurbacterien,die in de kool een gisting veroorzaken.
Tijdens dit proces blijven de vitaminen bewaard.
Zuurkool doet dienst als zelfstandige groente of als stampot.


Omschrijving: Er is zomer en winterandijvie.
Zomerandijvie is mals terwijl winterandijvie harder is.
Andijvie wordt geteelt onder glas en in de volle grond.
De plant vormt een brede,platte rozet van bladeren;het geheel bestaat uit een min of meer gevulde krop.
Naar de vorm van het blad onderscheidt men de heelbladige en gekrulbladige rassen.
Deze laatste noemt men krulandijvie.
Kleur: De buitenbladeren zijn groen en het hart is bleekgroen tot geel.
Toepassing: Koken,a la creme en gebraiseerd. Rauw in (rauwkost)salades en stampot,als garnering
Convenience: Koelvers en diepgevroren.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Frankrijk,Spanje,Griekenland,Italie,Belgie.


Omschrijving: Grote distelachtige planten met bolvormige of spits toelopende bloemknoppen.
De gesloten bloemknoppen zijn eetbaar.
Artisjokken worden geoogst vlak voordat ze open gaan om hun fijne smaak te behouden.
Kleur: Grijsgroen tot violet
Toepassing: Nadat de artisjok gekookt is,wordt de onderkant van de blaadjes(het zachte bladmoes)vaak uitgezogen na het blad in een sausje te hebben gedoopt.
Het vezelig hart-het hooi- wordt verwijderd en de bloembodem wordt op dezelfde wijze als de blaadjes gegeten.
Bodems zijn te gebruiken bij koude en warmw voorgerechten.
Convenience: Bloembodems en harten van de arisjok in glas of blik.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Spanje,Italie,Frankrijk,Egypte,Israel.


Omschrijving: Een niet kroppend slatype met gekroesd blad in de vorm en kleur van een eikeblad in de herfst.
Dit roodbladige ras heeft een nootachtige smaak.
Kleur: Varierend van groen tot roodbruin.
Toepassing: Verwerking als rauwkostsalade en garnering.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Italie,Spanje,Frankrijk.


Omschrijving: Forse kropsla met een grote,vaste krop.
Het vrij dikke blad van de krop is hard en knapperig;de bladeren bevatten veel vocht.
Het losse omblad is stug en wordt niet gegeten.
Kleur: Varierend van licht tot donkergroen
Toepassing: Verwekt als knapperige rauwkostsalade en garnering.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Amerika,Israel,Frankrijk,Italie,Portugal,Spanje.


Omschrijving: Kropsla vormt een min of meer gesloten krop.
Bij het kasprodukt kunnen alle bladeren gegeten worden;kropsla van de volle grond is groter en
zwaarder dan de kassla en de buitenste bladeren worden verwijderd.
Kleur: De kleur verschilt afhankelijk van de teelt.
Kassla is lichtgroen en sla van de koude grond donkergroen.
Kropsla moet een lichtgeel hart hebben.
Soms heft kropsla rode delen of randen,afhankelijk van het ras.
Toepassing: Als rauwe groente in de vorm van enkelvoudige of gemengde salades.
Ook veel in de keuken gebruikt als garnering.
Convenience: koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Belgie,Frankrijk,Spanje,Engeland.


Omschrijving: Ook een niet kroppens slatype.
De rode kleur van bepaalde soorten krulsla wordt veroorzaakt door de pigmentstof anthocyaan.
De bladeren zitten vast aan een stam.
Het blad is sterk gekroesd of ingesneden en smaakt lichtbitter.
Een bekend ras is de Lollo,een sterk gekroesd en compact slatype.
Hiervan bestaan twee varianten de groene Lollo blonda en de rode Lollo rosso.
Kleur: Lichtgroen,groen of rood.
Toepassing: In rauwkostsalade en als garnering.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Italie,Frankrijk,Belgie.


Omschrijving: Lamsoor lijkt veel op veldsla.
De bladeren zijn langwerpig en vlezig en ongeveer twaalf cm lang.
Lamsoor groeit in rozetten op zilte grond(schorren)en moet in een jong stadium geplukt worden.
Kleur: Groene bladeren.
Toepassing:Koken,stoven en roerbakken.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Belgie,Frankrijk.



Omschrijving: Snelgroeiende bladgroente met vlezige,roodachtige stengels en groene of geelachtige blaadjes.
Men onderscheidt zomerpostelein en winterpostelein.
De blaadjes van winterpostelein zijn ruit tot schotelvormig.
Postelein wordt wel in bosjes verhandeld.
Kleur: geelachtig tot groen.
Toepassing: Rauw in raukostsalades en stampot en(kort)gekookt.
Convenience:Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Belgie,Duitsland,Frankrijk,Engeland.


Omschrijving: Jonge bladgroente die,afhankelijk van het type,als hele plant wordt geoogst en in bosjes gebonden wordt verhandeld.
Raapsteel is het loof van consumptieknollen of rapen.
Het blad is ingesneden.
Kleur:Geelgroen tot donkergroen.
Toepassing: blanceren,koken en stoven.In rauwkost,soep en stampot
Convenience: Koelvers
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Duitsland,Frankrijk.


Omschrijving: Roodlof is een cichoreitype.
Het heeft kleine ronde en compacte kropjes met vrij zware,witte bladnerven.
Het blad is tamelijk bitter van smaak.
Roodlof wordt ten onrechte ook wel′rode sla′ genoemd.
Bekend is roodlof van Verona en Treviso
Kleur: Roodbladig,witte bladnerven.
Toepassing: Fijngesneden vermengd in rauwkostsalades en geplukt als garnering.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Frankrijk,Italie,Belgie.


Omschrijving: Spinazie is een snelgroeiende en kruidachtige plant waarvan het jonge,groene blad wordt gegeten.
Het blad is enkelvoudig en glad en heeft lange bladstelen.
spinazie wordt geteelt in de kas en op de koude grond.
Importspinazie heeft groter blad.
Er is verschil tussen bladspinazie(jong,enkel blad)en wilde spinazie(hele planten met meer blad).
Kleur: Helder,middel en donkergroen.
Toepassing: Rauw of gekookt(a la creme,mousse en au beurre).In salades en als garnering in terrines.
Convenience: Koelvers,diepgevrorenin tegels(grootverpakking)en pallets(kleine blokjes)in de handel.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Alle landen van Europa


Omschrijving: Veldsla is een kruidachtige,tere bladgroente die voornamelijk in de winter wordt geteeld.
Veldsla groeit in langwerpige bladrozetten en afhankelijk van de teeltwijze onderscheidt men het fijne broeivet en de grovere ezelsoren.
Kleur: Grijsgroen blad.
Toepassing: Verwerking in (gemengde)salade,gestoofd en gebruikt als garnering.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Duitsland,Belgie,Italie,Engeland,Frankrijk.


Omschrijving: Langwerpige gebleekte kropjes van een cichoreigewas dat wordt gerooid en vervolgens wordt opgezet voor de teelt van witte kroppen.
De wortels worden geforceerd in donkere klimaatcellen op bakken met stromend water.
Witlof bevat veel bittersof.
Kleur: Wit of geelwitte kropjes.
Toepassing: Koken,stoven,braiseren en roerbakken.In rauwkostsalades.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Belgie,Frankrijk.


Omschrijving: Dikke bolle peulen waarvan alleen de ronde of gekreukte groenrijpe zaden worden gegeten.
De rondzadige rassen hebben een enigzins wrange erwtensmaak;de gekreukte zadigen hebben een zoete smaak.
Voor doperwten geldt:hoe kleiner,hoe fijner.
Te rijpe doperwten zijn melig van smaak.
Kleur: Peulen groen of paars;zaden licht tot donkergroen.
Toepassing: Blancheren en koken,in soepen en salades.
Convenience: Diepvries en gesteriliseerd in blik of glas.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Frankrijk,Engeland,Belgie,Italie.


Omschrijving: Kouseband is een peul die wel een meter lang kan worden en twintig tot dertig zaadkernen bevat.
Het zijn zeer lange,veterachtige peulen.
er zijn Surinaamse en Thaise soorten.
Kleur: Grijsgroene peulen.
Toepassing: Koken,stoven en roerbakken,in soepen en als tafelzuur.
Convenience: Kouseband laat zich goed in stukken gesneden invriezen,drogen en inzouten.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Suriname,Zuidoost-Azie,Amerika.


Omschrijving: Een Frans type stamboon van de sperzieboonfamilie met lange,rechte,dunne en plat-ovale peulen.
De peulen hebben geen zaadkernen en worden jong geoogst.
Kleur: Groener dan de sperzieboon.
Toepassing: Blancheren,koken,stoven en roerbakken,in salades en soepen.
Convenience: Diepgevroren,in glas of blik,koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Frankrijk en Kenia.


Omschrijving: Platte peulen die worden verdeeld in:′oude′ typen erwtepeulen met kleine of grote peulen en het type ′peulerwt′ met een doperwtachtige peul.
Het oudere type heeft nauwelijks ontwikkelde zaden;het nieuwere type heeft goed ontwikkelde zaden.
Peulen zijn tegenwoordig vrijwel draadloos.
De erwten smaken in alle gevallen zoet.
Kleur: Licht tot donkergroen.
Toepassing: Blancheren,koken,roerbakken en stoven,in salades en soepen.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Belgie,Frankrijk,Spanje,Marokko,Kenia.


Omschrijving: Verschillende typen worden aangeduid als snijboon: de Hollandse of echte snijboon(lange,platte,brede peulen met de specifieke snijboonsmaak),de spekboon(lange ovaalronde peulen en zoeter van smaak)en de jonge pronkboon(ruwe huid met op buik en rugnaad vorming draad).
Kleur: Groen.
Toepassing: Koken,stoven en roerbakken,in soepen,salades en als stampot.
Convenience: In glas en blik,koelvers en vacuumverpakt.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Belgie,Engeland en Afrikaanse landen.


Omschrijving: De spekboon is een snijboon en heeft vergeleken met sperziebonen sterk ontwikkelde zaadkernen.
Doorgaans een witzadig ras met groene peulen zonder draad en vlies.
Langere en iets gebogen peulen.
Kleur: Groen,ook rassen met gele en paarse peulen.
Toepassing: Blancheren,koken,stoven en roerbakken,in soepen en salades.
Convenience: Diepgevroren,gedroogd en ingezouten.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Duitsland,Italie,Spanje,Frankrijk,Belgie

.


Omschrijving: De sperzieboon heet ook wel slaboon of prinsesseboon.
Het rassenaanbod is zeer groot en wordt onderscheiden naar peulvorm en kleur.
Peulen zijn rond,ovaal of plat en vrij lang.
De peul bevat vlezige zaadkernen.
Een goede kwaliteit sperzieboon heeft geen draad meer op buik en rugnaad en is vrij van roestplekken.
Men onderscheidt enkele en dubbele sperziebonen.
Kleur: Mestal groen maar ook botergeel of paars.
Er zijn witzadige en gekleurde rassen.
Toepassing: Blancheren,koken,stoven en roerbakken,in salades en soepen.
Convenience: in glas en blik,diepgevroren,koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Italie,Spanje,Frankrijk,Belgie.


Omschrijving: Tuinbonen zijn grote fluweelachtige peulen met ongeveer vijf dikke platte enigzins langwerpige tot ellipsvormige zaden.
De zaden zijn zacht en hebben een dunne schil.
Er zijn bruinkokende,blankblijvende en groenblijvende rassen.
De bruinkokende zijn dunner van schil en hebben de wat bitterder tuinboonsmaak,de blank en groenblijvende rassen zijn minder sterk van smaak.
Kleur: Groen;de zaden zijn groenachtig van kleur
Toepassing:Blanchren,koken,stomen,stoven.
Convenience: In glas of blik en diepgevroren.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Italie,Spanje,Frankrijk,Turkije,Marokko.


Omschrijving: Onder was of boterboon wordt een sperzieboon verstaan met goudgele peulen.
Het is een lange,slanke en licht gebogen boon.
Kleur: Goudgee,de zaden zijn wit.
Toepassing:Koken,stoven en roerbakken,als tafelzuur,in soepen.
Convenience: Gesteriliseerd of gepasteuriseerd en gemarineerd in glas.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Italie,Spanje

AA 17 cm 20-28 mm

A 17 cm 16-20 mm

B 17 cm 12-16 mm

C 17 cm 10-12 mm

Kleur: Wit;er zijn ook violetkleurige rassen.
Toepassing: Koken,roerbakken,stoven en stomen.
Als groentegarnituur,in salades en soepen.Van de schillen wordt aspergebouillon getrokken.
Convenience: Gesteriliseerd in blik of glas,diepgevroren.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Belgie,Frankrijk,Spanje

AA 17 cm 20-28 mm

A 17 cm 16-20 mm

B 17 cm 12-16 mm

C 17 cm 10-12 mm
Kleur: Lichtgroen tot groen.
Toepassing: Als groente(au beurre)bij hoodgerechten,als garnering en in soepen.Groene asperges laten zich goed roerbakken.
Convenience: Koelvers als ze er zijn.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Frankrijk,Spanje,Israel,Belgie



Korenasperge/Asperge sauvage

Naast de groene en witte asperges kennen we ook nog de korenasperge.
Voor deze asperge gelden gelijke behandelcriteria als voor de witte en de groene asperge.
Korenasperge worden voornamelijk gebruikt als garnering.


Omschrijving: Kruidachtige plant met sterk ontwikkelde vlezige bladstelen.
Er zijn twee rassen:de zelfblekende,met goudgele stelen en de groenachtige niet zelfblekende.
DE ′groenselderij′,die kunstmatig wordt gebleekt of groen wordt gegeten,is minder vezelig en pittiger van smaak dan de zelfblekende.
Bleekselderij wordt wel met bladgroen verhandeld.
Kleur: Goudgeel tot groen.
Toepassing: Blancheren,koken,stoven,stomen.roerbakken en frituren,in raukostsalade en soepen.Het blad kan als kruid worden gebruikt.
Convenience: koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Belgie,Frankrijk,Spanje,Israel,Engeland.


Omschrijving: Dunne.bleekwitte scheuten die ontspruiten uit de ondergrondse wortels van de hopplant.
Ze worden los of in bosjes verhandeld en zijn licht geschubd.
Hopscheuten vertonen gelijkenis met de witte asperge.
Kleur: Bleekwit.
Toepassing: Gekookt en gestooft,in soepen en salades.
Convenience: Gesteriliseerd in glas of blik.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: belgie,Frankrijk,Duitsland.



Omschrijving: rabarber behoort niet tot de stengelgroenten,maar wordt vanwege het gebruik in de keuken onder deze soort ingedeeld.
Lange,gladde saprijke,en vlezige bladsteel,holrond van vorm met een groot bovenblad.
Rabarber bevat oxaalzuur;geforceerde rabarber is minder zuur van smaak dan vollegrondsrabarber.
Kleur: Groen of rood afhankelijk van ras en teeltwijze.
Toepassing: Koken tot moes,jam of compote.In ijs,gebak en sorbets.
Convenience: Gepasteuriseerd in glas.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Duitsland,Engeland.


Omschrijving: Suikermais is de vrucht van een grasplant maar wordt vanwege het gebruik in de keuken,ingedeeld onder de stengelgroenten.
Kolven met zachte,gladde korrels,sappig en zoet van smaak.
Suikermais heeft een dekblad.
Jonge onrijpe suikermaiskolfjes hebben een lengte van ca 10 cm en worden mini of babymays genoemd.
Ze zijn vers of gepasteuriseerd te koop.
Kleur: Gele korrels.
Toepassing: Koken,stoven,poffen,grilleren en roosteren,in soepen en salades.
Convenience: Losse korrels gesteriliseerd in glas of blik of diepgevroren.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nederland,Belgie,Luxemburg,Spanje,Israel,Frankrijk,Verenigde Staten.


Omschrijving: Voor gebruik in de keuken onder stengelgroenten geplaatst.
Zeekraal is bladloos en heeft sterk vertakte en vlezige stengels.
Alleen in een jong stadium geschikt voor consumptie;oudere planten voor decoratie.
Zeekraal komt voor op de slikken en schorsen in Zeeland en wordt op kleine schaal ook geteeld.
Kleur: Groene od roodachtige stengels.
Toepassing: Blancheren en koken.Als groentegarnituur of garnering.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Nood-Europa onder andere Nederland.


Omschrijving: Vrij platte,hoekige droge bollen met teentjes omhuld door een vlies.
Er zijn vele rassen.
De aanvoer van gedroogde bollen heft het hele jaar plaats;van groene planten gebeurt dat van maart tot augustus.
Knoflook heeft een indringende geur en smaak.
Kleur: Wit of lichtpaars.
Toepassing: Als smaakversterker in gerechten,soepen of sauzen.
Convenience: Gedroogd als poeder.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit: Spanje,Italie,Frankrijk,Griekenland.


Omschrijving: Kruidachtig gewas.
De stengelvoet en bladschede vormen een schacht.
Het blad is lang,plat en vrij breed.
Voornamelijk de witte schacht en (soms)het groene blad wordt gegeten.
Kleur: Witte tot groenwite schacht,het blad is licht tot donkergroen.
Toepassing: Koken,stoven,smoren en stomen.Als aromatische groente(boeket,mirepix)en soepgroente.
Convenience: Koelvers.
Afhankelijk van seizoen/aanbod uit:Nederland,Frankrijk,Belgie

Reacties (2)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
SOORTEN GROENTEN
SOORTEN GROENTEN
SOORTEN GROENTEN
SOORTEN GROENTEN
SOORTEN GROENTEN
SOORTEN GROENTEN
SOORTEN GROENTEN
SOORTEN GROENTEN
SOORTEN GROENTEN
SOORTEN GROENTEN
SOORTEN GROENTEN
SOORTEN GROENTEN
Leuk artikel? Deel het

Je leest het in Smult, het magazine voor hobbykoks van Smulweb. Met recepten van o.a. Ellemieke Vermolen en Paul Hollywood - The Great British Bake Off. Actie: 4x nu 17,95 > … Doe mee »

Op de speciale wokjekoelkastleeg pagina zie je hoe je eenvoudig je koelkast leeg kan wokken. Geef op wat je nog hebt liggen en zoek daar recepten bij. Wokken doe je met Go-Tan!… Doe mee »

Laatst vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies