Wat eten we met Pasen

Wat eten we met Pasen

Uit een ander vaatje getapt




Recepten uit de Paasallerhande

Speciaal voor Mathy
in Zuid Afrika is geen Allerhande

Ontbijtgerechten



Brunchgerechten



Afternoon-Tea-gerechten

Voorgerechten

Hoofdgerechten

Bijgerechten

Nagerechten


Wat eten we met Pasen



Het Ontbijt


Tortilla-tosti's



Voor 1 persoon

Ingredienten :

  • 2 tortilla's
  • 1 kleine tomaten
  • plakjes mozzarella
  • Italiaanse kruiden
  • blikje ananas

    Bereiding :

    Snijd de tomaten in plakjes.
    Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag.
    Beleg 1 tortilla met plakjes kaas,
    plakjes mozzarella en Italiaanse kruiden.
    Snijd de ananas in stukjes en
    verdeel ze over de tortilla's.
    Leg de tweede tortilla erop
    en leg hem in de koekenpan.
    Laat de onderkant goudbruin kleuren,
    draai de tortilla om en
    doe een grote deksel op de pan.
    Laat zo de kaas smelten.
    Snijd de tosti in punten.

    Omelet-toast



    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 4 dikke boterhammen
  • boter om te besmeren
  • 4 kleine eieren
  • peterselie

    Bereiding :

    Besmeer de boterhammen aan beide kanten
    in met de boter.
    Steek uit elke boterham met behulp van
    een glas een rondje uit het brood.
    Verhit de koekenpan met anti-aanbaklaag
    en bak het brood aan de ondrzijde bruin.
    Draai de sneetjes om, breek boven elk gat
    een eitje en laat het op matig vuur stollen,
    met de deksel op de pan.
    Schep de toast uit de pan en
    strooi er wat peterselie over.

    Frambozen-smoothie



    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 300 gram diepvries frambozen
  • 1 banaan
  • 500 ml yoghurt
  • 250 ml vers aardbei-sinaasappelsap

    Bereiding :

    Doe de frambozen in een blender.
    Snijd de banaan in plakjes en
    voeg het toe aan de frambozen.
    Voeg yoghurt en aarbei-sinaasappelsap toe.
    Pureer de massa tot een schuimige
    drank, verdeel het over 4 hoge glazen
    en zet er een rietje in.

    Spek-abrikozen-croissantjes



    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 1 rol bladerdeeg
  • 1 ons ontbijtspek
  • reepjes gedroogde abrikozen

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Haal het bladerdeeg uit de wikkel en scheur
    voorzichtig de driehoekjes los.
    Beleg elk driehoekje met plakjes ontbijtspek
    en reepjes abrikozen.
    Rol het deeg op en vorm er croissantjes van.
    Bak de croissants in 20 minuten
    goudbruin en gaar.

    Clubsandwich met zalm



    Voor 1 persoon

    Ingredientene :

  • 4 sneetjes casino witbrood
  • avocado-dipsaus
  • verse roomkaas
  • 1 ons gerookte zalm
  • blaadjes ijsbergsla
  • reepjes komkommer
  • verse peper

    Bereiding :

    Bestrijk 2 sneetjes brood met een dikke
    laag avocado-dipsaus.
    Bestrijk 2 sneetjes brood met roomkaas.
    Beleg ze met op maat gesneden plakjes zalm.
    Maal er wat peper over en leg er
    blaadjes ijsbergsla op.
    Stapel twee verschillend belegde
    sneetjes op elkaar en dek ze af
    met nog 2 sneetjes brood.
    Snijd de sandwich schuin doormidden en
    steek er een sateprikker in met
    een reepje komkommer eraan.

    Afbreek-Paasbrood



    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 250 gram rozijnen
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 citroen
  • 500 gram mix voor witbrood
  • 1 zakje vannillesuiker
  • 25 gram boter
  • 1 ei
  • 250 ml melk
  • 1/2 pakje amandelspijs a 300 gram
  • 2 eetlepels maanzaad

    Extra benodigheden :

  • mixer met deeghaken
  • springvorm met een doorsnede van 24 cm
  • bakpapier
  • schone theedoek
  • plastic folie

    Bereiding :



    Doe de rozijnen in een zeef en
    spoel ze af met koud water.
    Laat ze uitlekken en dep ze droog.
    Schud de rozijnen in een schaal om met de bloem.
    Boen de schil van de citroen goed schoon.
    Rasp de gele schil van de citroen
    tot je op het wit komt.
    Doe het broodmix in een kom.
    Meng de rasp en vanillesuiker erdoor.



    Smelt de helft van de boter
    langzaam in een steelpan.
    Breek het ei boven een kom en klop het los.
    Roer de melk en gesmolten boter erdoor.
    Schenk dit mengsel bij het broodmix.
    Kneed met de mixer een stevig deeg ervan.
    Kneed met de handen de rozijnen erdoor.



    Doe het deeg in een kom en dek af met folie.
    Laat het deeg 10 minuten op
    een warme plek rijzen.
    Verdeel het deeg in 16 porties en
    rol ze tussen de handen tot bolletjes.
    Maak van het amandelspijs 16 kleine bolletjes.
    Druk met de duim een gat in elk
    deegbolletje, stop er een spijsbolletje in
    en vouw het deeg weer dicht.
    Leg nu 1 bolletje in het midden
    van de springvorm.
    Leg er 5 bolletjes omheen en
    dan nog eens 10 bolletjes.
    Druk ze tegen elkaar aan, zodat
    de bolletjes als een "bloem"
    aan elkaar vast zitten.
    Leg een theedoek erover en laat ze
    op een warme plek 30 minuten rijzen.
    Verwarm de oven voor op 200 graden.



    Neem de theedoek van de vorm en
    bestrooi de broodjes met maanzaad.
    Schuif de taartvorm in het midden van de oven
    en bak de broodjes in 25 minuten gaar en bruin.
    Haal de vorm uit de oven, leg er omgekeerd
    een groot bord op en keer ze samen om.
    Laat het brood op een rooster afkoelen.
    Aan tafel kan iedereen zelf
    een broodje afbreken.
    Hartig eiertaartje



    Voor 2 personen

    Ingredienten :

  • 2 plakjes diepvries bladerdeeg
  • 1 timaat
  • 1 eetlepel peterselie
  • 4 eetlepels geraspte kaas
  • 4 plakjes ham
  • 2 eieren
  • vers gemalen zwarte peper
  • boter om in te vetten
  • langwerpige ovenschaal 15 x 20 cm

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Laat het bladerdeeg ontdooien.
    Vet de ovenschaaltjes in, bekleed ze met
    bladerdeeg en prik er enkele gaatjes in.
    Snijd de tomaat in dunne plakjes
    en leg ze op het bladerdeeg.
    Strooi er een beetje peper over.
    Strooi de kruiden en dee helft van
    de kaas over de tomaat.
    Vorm aan beide kanten op het bladerdeeg
    een bakje van 2 plakjes ham.
    Deze fungeren als "bakring" voor het ei.
    Verdeel de rest van de kaas over de ham.
    Breek voorzichtig het ei boven de ham,
    de dooier moet heel blijven en
    mooi in het midden liggen.
    Plaats het schaaltje op een rooster in
    het midden van de oven en bak het
    15 minuten tot het ei gestold is en
    het bladerdeeg bruin en krokant.
    Neem het schaaltje uit de oven,
    laat het even staan en neem
    de eiertaartjes voorzichtig eruit.
    Bestrooi het gerecht met een beetje zout en peper.
    Serveer het direct.

    Bagel met eiersalade en krokante ham



    Voor 2 personen

    Ingredienten :

  • 3 eieren
  • 4 plakken rauwe ham
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels fijn geknipte bieslook
  • vers gemalen peper
  • 2 bagels

    Bereiding :

    Kook de eieren 7 minuten tot
    de dooiers net gestold zijn.
    Bak de ham in een droge koekenpan
    op matig vuur krokant uit.
    Laat de ham op keukenpapier afkoelen
    en breek het dan in stukjes.
    Spoel de eieren onder koud water en pel ze.
    Snijd de eieren grof in stukken en
    meng ze in een kom met de mayonaise.
    Voeg 1 eetlepel bieslook, zout en peper toe.
    Snijd de bagels open en besmeer
    de onderste helft royaal met eiersalade.
    Strooi de bieslook en ham erover.
    Dek het af met de bovenste bagelhelft.
    Serveer het gerecht direct.


  • Wat eten we met Pasen



    De Brunch


    Lichte minestronesoep



    Voor 6 personen
    Vegetarisch

    Ingredienten :

  • 1 potje groentensoep a 250 ml
  • 1/2 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 zakje boontjesmix a 250 gram
  • 250 gram cherrytomaten
  • 50 gram pasta
    100 gram Hollandse geitenkaas
  • 15 gram verse basilicum
  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge
  • 1 liter water

    Bereiding :

    Breng de soep met het water aan de kook.
    Zet het vuur laag en voeg de kruiden
    en boontjesmix toe.
    Laat de soep 5 minuten zachtjes koken.
    Maak de tomaten schoon en halveer ze.
    Roer de pasta door de soep en laat
    het 7 minuten zachtjes koken.
    Rasp de geitenkaas grof.
    Snijd de basilicum in fijne reepjes.
    Voeg de tomaten en olijfolie toe aan de soep
    en verwarm het nog eens 3 minuten.
    Verdeel de soep over 6 kommen en
    vorm in het midden van de soep een bergje kaas.
    Garneer de soep met basilicumreepjes.
    Lekker met soepstengels.

    Engelse zalmboter



    Voor 6 personen

    Ingredienten :

  • 150 ml droge witte wijn
  • 400 gram zalmfilet
  • 75 gram roomboter
  • 50 gram zalmsnippers
  • 1/2 bakje tuinker
  • 100 ml water
  • soufflevorm met een inhoud van 500 ml

    Bereiding :

    Breng in een pan de wijn met water aan de kook.
    Draai het vuur zeer laag en leg de zalmfilet erin.
    Voeg eventueel water toe,
    de vis moet net onder staan.
    Laat de vis in 10 minuten gaar worden.
    Neem de zalm met de schuimspaan uit de pan.
    Verwijder donkere stukjes zalm.
    Pureer de zalm met met 50 gram boter
    en 3 eetlepels kookvocht.
    Voeg de zalmsnippers toe en
    pureer het kort mee, zodat nog enigszins
    grove stukjes zalm zichtbaar blijven.
    Schep de helft van de tuinkers erdoor
    en breng het op smaak met zout en peper.
    Schep het zalmmengsel in de vorm
    en strijk de bovenkant glad.
    Smelt de rest van de boter.
    Schenk de boter in een dun laagje
    op het zalmmengsel en laat het opstijven.
    Zet het afgedekt tot gebruik in de ijskast.
    Neem de zalmboter uit de ijskast en
    garneer met de rest van de tuinkers.
    Lekker met geroosterd brood.
    Tuinbonen-omelet met
    groene aspergepuntjes



    Voor 6 personen
    Vegetarisch

    Ingredienten :

  • 150 gram diepvries fijne tuinboontjes a 300 gram
  • 100 gram aspergetips
  • 6 eieren
  • 150 ml volle melk
  • 2 eetlepels bloem
  • 75 gram geraspte belegen kaas
  • 15 gram verse dille
  • zout en peper
  • boter om in te vetten
  • bloem om te bestrooien
  • ovenschaal van 20 x 20 cm

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Kook de tuinboontjes in kokend wter met
    wat zout 5 minuten.
    Voeg na 2 minuten de aspergetips toe
    en laat ze meekoken.
    Giet de groenten af en spoel ze met koud water.Keep ze in met een mesje en
    druk de boontjes uit de grijze velletjes.
    Klop in een grote kom de eieren met
    de melk en bloem los.
    Roer de kaas, dille en tuinboontjes erdoor.
    Breng het op smaak met zout en peper.
    Schenk het eimengsel in de ovenschaal.
    Bak de omelet 25 minuten in het midden
    van de oven tot het ei gestold is.
    Neem de schotel uit de oven en
    laat het iets afkoelen.
    Leg een houten snijplank op het bakblik,
    keer het samen om en laat de omelet
    voorzichtig op de plank glijden.
    Snijd de omelet in blokken van 5 x 5 cm
    en garneer met de aspergepunten.
    Serveer het gerecht lauwwarm.

    Walnoten-plaatbrood



    Voor 6 personen

    Ingredienten :

  • 500 gram mix voor witbrood
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 55 gram geroosterde pittenmix
  • 50 gram grof gehakte walnoten
  • 1 theelepel grof zeezout

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 225 graden.
    Kneed het broodmix volgens de aanwijzing
    in een kom tot een soepel deeg.
    Dek de kom af met plastic-folie en
    laat het deeg 10 minuten rijzen.
    Vet een bakplaat in met 1 eetlepel olie.
    Duw het deeg uit op de bakplaat
    tot een ovale lap van 1 1/2 cm dik.
    Verdeel het pittenmix en walnoten over
    het deeg en druk het goed in het deeg.
    Besprenkel de bovenkant van het deeg
    met 1 eetlepel olie.
    Strooi er iets zout over.
    Bak het brood in 20 minuten
    goudbruin en gaar.
    Het brood is gaar als het hol klinkt
    als je erop tikt.
    Neem het brood uit de oven
    en laat het op een rooster afkoelen.
    Lekker met boter en oude kaas.

    Salade met ei en rivierkreeftjes



    Voor 6 personen

    Ingredienten :

  • 3 eieren
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • vers gemalen zwarte peper
  • 75 gram veldsla
  • 1 rijpe avocado
  • 100 gram botersla
  • 200 gram rivierkreeftjes

    Bereiding :

    Kook de eieren in 7 minuten net gaar.
    Dooier moet vast zijn en donkergeel.
    Klop intussen een dressing van de yoghurt,
    mayonaise, olie, azijn en breng
    het op smaak met zout en peper.
    Pluk de worteltjes van de veldsla en
    verwijder de harde takjes van de veldsla.
    Spoel de eieren met koud water, pel ze
    en halveer ze.
    Schil de avocado, halveer ze
    en snijd ze in parten.
    Meng in een kom de veldsla met
    de botersla en avocado.
    Schep de salade voorzichtig om
    met de yoghurtdressing en rivierkreeftjes.
    Leg de eieren op de salade en
    bestrooi het naar smaak met zout en peper.

    Aardbeien-trifle met witte-chocolade-room



    Voor 6 personen

    Ingredienten :

  • 6 eierkoeken
  • 75 ml zoete witte wijn
  • 500 gram aardbeien
  • 250 ml slagroom
  • 200 gram witte chocolade
  • 500 ml romige ypghurt aardbei
  • poedersuiker om te bestrooien
  • glazen schaal

    Bereiding :

    Verdeel de eierkoeken over de bodem van de schaal
    en spenkel de wijn erover.
    Snijd de aardbeien in plakjes.
    Leg de helft van de aardbeienplakjes
    in een laagje op de eierkoeken.
    Klop in een kom de slagroom bijna stijf.
    Breng in en pan een laag water aan de kook.
    Smelt de chocolade au bain marie.
    Spatel de yoghurt en gesmolten chocola
    door de slagroom.
    Schep het yoghurt-roommengsel op de aardbeien
    en zet het afgedekt in de ijskast.
    Rangschik de rest van de aardbeien
    decoratief op de triffle.
    Bestrooi het gerecht met poedersuiker.

  • Wat eten we met Pasen



    De Afternoon-Tea


    Cakerol met frambozen en hazelnootpasta



    Voor 6 personen
    gebak

    Ingredienten :

  • 4 eieren
  • 100 gram suiker
  • 75 gram bloem
  • 25 gram maizena
  • 1 pot hazelnootpasta
  • 150 gram verse frambozen
  • 2 eetlepels poedersuiker

    Benodigheden :

  • bakblik van 30 x 40 cm
  • schone theedoek

    Bereiding

    Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Bekleed de bakplaat met bakpapier.

    Splits de eieren voorzichtig,
    er mag geen spatje dooier in
    het eiwit terecht komen.
    Klop in een vetvrije kom de eiwitten
    met 75 gram suiker tot stijve pieken.
    Spoel de garde schoon en mix de
    eierdooiers met 25 gram suiker
    tot een dikke witte creme.
    Spatel het eiwitschuim door de dooiercreme.
    Zeef de bloem met maizena boven het eimengsel
    en spatel het er voorzichtig doorheen.
    Schenk het beslag uit over de bakplaat
    en strijk het met een spatel glad.
    Zet de bakplaat in het midden van de oven
    en bak het in 20 minuten lichtbruin en gaar.
    Neem de bakplaat uit de oven, leg er een
    schone theedoek op en keer hem voorzichtig.
    Verwijder de bakplaat en bakpapier.
    Bestrijk de bovenkant van het deeg
    volledig met hazelnootpasta
    en verdeel de frambozen erover.
    Rol het nog warme deeg met
    behulp van de theedoek op.
    Doe het snel anders wordt het
    beschuitdeeg hard en breekt het.
    Bestrooi de gebakrol met poedersuiker
    en laat hem afkoelen alvorens in
    plakken te snijden.
    Ricotta-sandwich



    Voor 6 personen
    snack

    Ingredienten :

  • 1 komkommer
  • 1 eetlepel azijn
  • 30 gram verse peterselie
  • 250 gram ricotta
  • 2 theelepels olijfolie met citroenaroma
  • 150 gram surimisticks
  • 18 sneetjes wit casinobrood
  • 1 gerookte kipfilet

    Bereiding :

    Schil de komkommer en snijd hem in de lengte
    in dunne plakken.
    Verwijder de zaadlijsten.
    Leg de komkommerplakken in een zeef
    met 1/2 theelepel zout en
    bedruppel het met azijn.
    Dek het af met plastic-folie,
    leg er iets zwaars op en
    laat het 30 minuten uitlekken.
    Dep de komkommer voor gebruik goed droog.
    Snijd intussen de peterselie fijn.
    Roer de ricotta, citroenolie
    en peterselie door elkaar.
    Breng het op smaak met zout en peper.
    Snijd de surimi in lange plakken.
    Snijd de korsten van het brood en
    besmeer de sneetjes met het ricotta-mengsel.
    Verdeel de komkommerreepjes over 6 sneetjes.
    Snijd de kipfilet in plakjes en
    beleg 3 sneetjes ermee.
    Beleg de laatste 3 sneetjes met surimi.
    Leg de belegde sneetjes
    op de komkommerbroodjes.
    Dek het af met de laatste 6 sneetjes brood.
    Snijd de sandwiches twee keer
    diagonaal door tot 4 driehoekjes.

    Banaan-honingmuffins



    Voor 6 personen
    gebak 12 stuks

    Ingredienten :

  • 2 bananen
  • 50 gram roomboter
  • 150 ml vloeibare honing
  • 2 eieren
  • 150 ml volle melk
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • 6 walnoten
  • boter om in te vetten

    Benodigheden :

  • muffinvorm met 12 holtes

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Pureer de bananen en laat de boter smelten.
    Roer de honing en boter door de bananen.
    Klop de eieren los en
    meng het door de bananen.
    Roer de melk door de bananen.
    Zef boven een kom de bakmeel,
    met het bakpoeder en kardemom.
    Schep het bananenmengsel door het bakmeel.
    Meng het goed door elkaar.
    Verdel het mengsel over de muffinholtes.
    Hak de noten in stukjes en
    strooi het over het mengsel.
    Zet de muffinvorm op een rooster
    in het midden van de oven en bak
    ze in 25 minuten gaar.
    Laat de muffins 5 minuten in de vorm afkoelen.
    Neem ze uit de vorm en laat ze
    op en rooster afkoelen.

    Passievrucht-mascarpone-gebak



    Voor 6 personen
    gebak

    Ingredienten :

  • 6 plakjes roomboter bladerdeeg
  • 4 rijpe passievruchten
  • 500 gram mascarpone
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eetlepels abrikozenjam
  • poedersuiker
  • bloem om te bestuiven
    bakpapier

    Bereiding :
    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Laat het bladerdeeg ontdooien en
    kneed het snel tot een deegbal.
    Verdeel het deeg in twee gelijke porties.
    Bestuif een werkblad met bloem en
    rol het deeg uit tot 2 cirkels van 22 cm.
    Snijd de deeglap eventueel iets bij.
    Bekleed een bakplaat met bakpapier en
    leg de deegcirkels naast elkaar erop.
    Snijd de cirkels in 6 gelijke punten.
    Schuif de bakplaat in het midden van de oven
    en bak het deeg in 20 minuten krokant.
    Neem het uit de oven en laat het
    in minstens 30 minuten afkoelen.
    Halveer de passievruchten en
    lepel het vruchtvlees eruit.
    Roer de mascarpone los met
    vanillesuiker en 1 eetlepel vruchtvlees.
    Verwarm de jam zachtjes tot vloeibaar.
    Besmeer de bladerdeegpunten met de jam.
    Leg de helft ervan op een taartschaal
    en verdeel de mascarpone erover.
    Dek af met de rest van de bladerdeegpunten.
    Bestrooi het licht met poedersuiker en
    verdeel het passievruchtvlees
    overde bovenkant.
    Serveer het gerecht direct.

    Tomaten-quiche



    Voor 6 personen
    vegetarische snack

    Ingredienten :

  • 240 gram croissantdeeg
  • 4romatomaten
  • 1 ui
  • 3 eieren
  • 4 eetlepels creme fraiche
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 100 gram geraspte oude kaas

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 2-- graden.
    Vet een quichevorm met een
    doorsnede van 24 cm in.
    Neem het croissantdeeg uit de verpakking
    en bekleed de bodem en zijkanten.
    Snijd de tomaten in lange plakken
    en verwijder de zaadjes.
    Pel de ui en snijd hem in dunne ringen.
    Splits de eieren.
    Klop in een vetvrije kom de eiwitten
    met een mespuntje zout tot stijve pieken.
    Klop de dooiers met creme fraiche los.
    Roer de tijm, kaas, 1/2 theelepel zout
    en peper erdoor.
    Verdeel de tomatenplakjes en
    uiringen over de eegbodem.
    Spatel het eiwitschuim voorzichtig
    door het creme fraichemengsel en
    schenk het over de tomaten en uien.
    Bak de tomaten-quiche in het midden
    van de oven in 35 minuten gaar.
    Laat de quiche op een rooster afkoelen
    en snijd hem in 6 punten.

    Jamkoekjes



    Voor 6 personen
    gebak voor 24 stuks

    Ingredienten :

  • 3 eieren
  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 gram boter
  • 55 gram garneeramandelen
  • 100 gram aardbeienjam

    Bereiding :

    Splits de eieren.
    Doe de eidooiers, bloem, bakpoeder,
    basterdsuiker, vamillesuiker en boter
    in de keukenmachine en laat het met de
    pulseknop kort draaien tot een korrelig deeg.
    Kneed de deegkruimels met koele handen
    tot een samenhangend deeg.
    Vorm het deeg tot een rol, verpak het
    in plastic-folie en laat het 30 minuten
    in de ijskast rusten.
    Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Vet een bakplaat in met boter.
    Snijd van de deegrol 1 cm dikke plakjes
    en draai ze in beide handen tot balletjes.
    Druk in het midden van elk balletje een kuiltje.
    Klop de eiwitten los.
    Hak de amandelen fijn.door het eiwit en amandelen.
    Leg de balletjes op enige afstand
    op de ingevette bakplaat.
    Vul elk kuiltje met en schepje jam.
    Bak de koekjes in het midden van de oven
    in 20 minuten lichtbruin en gaar.
    Neem ze uit de oven en laat ze
    op en rooster afkoelen.

  • Wat eten we met Pasen

    Het Voorgerecht


    Bospeensoep



    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 500 gram bospeen
  • 2 kleine aardappels
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 25 gram boter
  • 900 ml kruidenbouillon van 2 tabletten
  • 100 ml vers sinaasappelsap
  • 2 eetlepels fijn geknipte peterselie

    Bereiding :

    Snijd het groen en de uiteinden van de bospeen
    en boen ze onder stromend water schoon.
    Snijd de bospeen in stukjes.
    Schil de aardappels en snijd ze in blokjes.
    Pel en snipper de ui en knoflook.
    Smelt de boter in een soeppan en bak
    de aardappels, bospeen, ui en knoflook
    5 minuten zachtjes.
    Schenk de bouillon en sinaasappelsap erbij
    en breng het geheel aan de kook.
    Laat de soep 15 minuten sudderen
    tot de bospeen gaar is.
    Pureer de soep met de staafmixer.
    Verdeel de soep over 4 diepe borden
    en bestrooi het met peterselie.

    Koude groentebouillon



    Voor 4 personen
    Kan ook als amuse geserveerd worden

    Ingredienten :

  • 1 liter groentesap
  • 4 witte asperges
  • 50 gram diepvries tuinbonen
  • 50 gram verse doperwten
  • 50 gram haricots verts
  • 4 cherrytomaten
  • 50 gram mihoen
  • 25 gram bieslook
  • 15 gram basilicum
  • 15 gram koriander
  • 1 eetlepel olijfolie met basilicum
  • schone theedoek
  • 4 glazen

    Bereiding :



    Voorbereiden kan een dag van te voren.
    Leg de theedoek in een vergiet en hang
    de vergiet boven een ruime kom.
    Schenk het groentesap in de vergiet
    en laat het in 12 uur
    door de theedoek uitlekken.
    Resultaat is 500 ml heldere bouillon
    De pulp kan worden weg gegooid.



    Snijd de houtachtige uiteinden van de asperges.
    Schil ze met een dunschiller van
    vlak onder het kopje naar beneden.
    Kook de asperges in een pan met ruim
    kokend water en zout 10 minuten.
    Laat de asperges van het vuur af nog
    5 minuten in het kookvocht staan.
    Spoel de asperges in een vergiet
    af met koud water.
    Snijd de asperges schuin in
    plakken van 1 cm.
    Kook in een ruime pan met kokend water
    en zout de tuinbonen in 3 minuten beetgaar.
    Spoel de tuinbonnen in een vergiet af
    met koud water.
    Verwijder stugge grijze velletjes.



    Kook achtereenvolgens de doperwten en
    haricots verts in een pan met ruim kokend
    water met zout in 3 minuten beetgaar.
    Spoel ze in een vergiet af met koud water.
    Ontvel de tomaten, halveer ze
    en verwijder de zaadjes.
    Leg de mihoen 3 minuten in kokend water en
    spoel ze in een vergiet af met koud water.
    Snijd de basilicum, bieslook en
    koriander met een scherp mes fijn.



    Meng in een kom de koude groenten met mihoen
    en kruiden losjes.
    Verdeel het groentenmengsel over 4 glazen.
    Breng het heldere groentesap op
    smaak met zout en peper.
    Verdeel het groentesap over de 4 glazen.
    Druppel er een beetje basilicumolie over.

  • Wat eten we met Pasen

    Het Hoofdgerecht


    Met geitenkaas gevulde kipfilet en honingjus



    Voor 4 personen

    Ingrdienten :

  • 7 1/2 gram verse tijm
  • 100 gram zachte geitenkaas zonder korst
  • 1 bosuitje
  • vers gemalen zwarte peper
  • 4 kipfilets
  • 100 gram Ardennerham
  • 25 gram boter
  • 160 ml gevogeltefond
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • Alu-folie

    Bereiding :

    Ris de blaadjes van de tijm en hak ze fijner.Prak in een kom de geitenkaas fijn en meng
    het met het bosuitje, de helft van de tijm
    en peper naar smaak.
    Snijd elke kipfilet overlangs diep in
    en vul de ontstane holte
    met 1/4 van het geitenkaasmengsel.
    Druk de inkeping goed dicht en
    wikkel de kipfilets straks in de plakken ham.
    Verhit de boter in de koekenpan en bak
    de kipfilets op matig vuur
    in 15 minuten goudbruin en gaar.
    Keer ze regelmatig.
    Leg de kipfilets op een warm bord en
    houd ze warm onder alu-folie.
    Roer het fond, honing, ketjap en
    de rest van de tijm door het bakvet.
    Roer de aanbaksels los en kok het op hoog vuur
    3 minuten in tot een licht gebonden jus.
    Breng het op smaak met zout en peper.
    Leg de kipfilets op 4 warme borden
    en schep de jus erover.

    Gegratineerde scholrolletjes met vermoutsaus



    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 160 ml visfond
  • 100 ml witte vermout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 sjalot
  • 2 worteltjes
  • 4 zwarte olijven zonder pit
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels fijn gehakte peterselie
  • 6 scholfilets
  • 200 ml creme fraiche
  • 50 gram geraspte belegen kaas
  • boter om in te vetten
  • 12 cocktailprikkers
  • lage ovenschaal

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Kook in een wijde pan de visfond met vermout
    op hoog vuur in tot een kwart van het vocht.
    Verhit de olie in een pan.
    Snipper de sjalot fijn.
    Snijd de worteltjes in piepkleine blokjes.
    Snijd de olijven in stukjes.
    Vet de ovenschaal in met boter.
    Schep sjalot, worteltjes, olijven en
    1 eetlepel van het vocht door
    de gesmolten boter.
    Smoor het mengsel zachtjes afgedekt
    in 4 minuten gaar.
    Boen de citroen schoon en rasp
    1 theelepel schil eraf.
    Pers de vrucht uit.
    Schep van het vuur af citroenrasp en
    peterselie door het wortelmengsel.
    Breng het op smaak met zout en peper.
    Halveer de filets in de lengte en
    wrijf ze in met zout, peper en citroensap.
    Spreid het wortelmengsel over de brede kant
    van de scholfilets uit.
    Rol de vis op en steek ze vast met prikkers.
    Leg de rolletjes in de ovenschaal.
    Roer de creme fraiche door het
    ingekookte vocht en laat de saus binden.
    Breng het op smaak met zout en peper.
    Schenk de saus over de rolletjes en
    strooi de kaas erover.
    Laat de rolletjes in 25 minuten
    goudbruin en gaar worden.

    Fillodeegtaart met broccoli en ham



    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 300 gram broccoli
  • 10 vellen diepvries fillodeeg
  • 5 eetlepels olijfolie met basilicum
  • 3 eieren
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 100 gram feta
  • 100 gram serranoham
  • boter om in te vetten
  • quichevorm met een doorsnede van 26 cm

    Bereiding :

    Laat het fillodeeg in 2 uur ontdooien.
    Snijd de broccoli in roosjes en kook ze
    in ruim kokend water met wat zout
    in 4 minuten beetgaar.
    Spoel ze in de vergiet af en
    laat ze goed uitlekken.
    Neem het fillodeeg uit de verpakking
    en vouw het voorzichtig uit.
    Bestrijk 3 vellen fillodeeg met olie en
    leg ze met overhangende rand in de vorm.
    Bestrijk weer 3 vellen met olie en leg ze
    op dezelfde manier in de vorm,
    maar zorg dat het iets verspringt.
    Herhaal dit met de laatste 3 vellen,
    de vorm moet royaal bedekt zijn met deeg.
    Klop in een kom de eieren los
    met de yoghurt.
    Verkruimel de feta en voeg het
    toe aan het ei-yoghurtmengsel.
    Breng het op smaak met peper.
    Schenk het eimengsel in de vorm en
    leg de broccoliroosjes erin.
    Snijd de ham in repen en
    verdeel het er losjes over.
    Verfrommel het laatste vel fillodeeg
    en leg het op de vulling.
    Vouw het overhangende deeg losjes en
    onregelmatig over de vulling.
    Bewaar de taart tot bereiden in de ijskast.
    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Bestrijk de bovenkant van de taart
    licht met olie.
    Schuif de taart een richel onder het
    midden en bak hem in 30 minuten gaar.

    Lamsvlees in knoflook-rozemarijn-marinade



    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 1 takje rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel balsamico-azijn
  • 1 theelepel Dijon mosterd
  • 4 eetlepels olijfolie
  • vers gemalen zwarte peper
  • 500 gram lamsboutplakjes a la minute
  • 3 trostomaten
  • 100 ml medium dry sherry
  • alu-folie

    Bereiding :

    Ris de naaldjes van de rozemarijn
    en hak ze heel fijn.
    Pel de knoflook en pers ze
    boven een kommetje uit.
    Voeg de rozemarijn, azijn, mosterd,
    2 eetlepels olie en peper toe.
    Bestrijk de lamsboutplakjes aan beide
    kanten met het knoflookmengsel en
    laat het 10 minuten marineren.
    Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en
    snijd het vruchtvlees in blokjes.
    Verhit 2 eetlepels olie in een grote
    koekenpan en bak de lamsboutplakjes
    op matig vuur aan beide kanten 1 minuut.
    Leg ze op een warme schaal, bestrooi
    ze licht met zout en houd ze
    warm onder alu-folie.
    Zo blijft het vlees mooi rose.
    Bak in het achtergebleven bakvet
    de tomaatblokjes 1 minut op hoog vuur.
    Schenk de sherry erbij en laat het geheel
    op hoog vuur tot jus inkoken.
    Breng het op smaak met zout en peper.
    Leg de lamsboutplakjes op 4 warme borden
    en schep de jus erover.

    Lasagne met ricotta,
    spinazie en gerookte zalm


    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 gesnipperde ui
  • 600 gram panklare spinazie
  • 250 gram ricotta
  • 75 gram geraspte oude kaas
  • nootmuskaat
  • 4 warm gerookte zalmfilets
  • 12 lasagnebladen
  • 100 ml melk
  • 2 tomaten
  • boter om in te vetten
  • lage ovenschaal 20 x 30 cm
  • plastic-folie

    Bereiding :

    Snijd de tomaten in plakjes.
    Verhit de olie in een wok en fruit
    de ui 3 minuten zachtjes.
    Schep de spinazie er in gedeelten erdoor
    en laat het op hoog vuur slinken.
    Druk de spinazie met een spatel tegen de wand
    van de wok en schep het overtollige vocht er.
    Schep de helft van de ricotta en helft van
    geraspte kaas door de spinazie.
    Breng het mengsel op smaak met nootmuskaat,
    zout en peper.
    Verdeel de zalm in stukjes.
    Vet de ovenschaal in met boter.
    Maak in de ovenschaal lagen van 4 lasagnebladen, spinazie en zalm.
    Eindig met de lasagne.
    Klop de rest van de ricotta los met
    melk, nootmuskaat, zout en peper.
    Strijk het mengsel over de lasagne.
    Leg de tomaatplakjes er op
    en bestrooi met peper.
    Strooi de rest van de kaas erover.
    Laat de lasagne afkoelen, dek de schaal
    af met plastic-folie en
    zet hem 1 uur in de ijskast.
    Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Neem de lasagne uit de ijskast
    en verwijder het folie.
    Zet de ovenschaal op een rooster
    in het midden van de oven en bak
    de lasagne in 30 minuten goudbruin en gaar.


  • Wat eten we met Pasen

    Het Bijgerecht


    Bospeenhutspot met rode ui



    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 500 gram bospeen
  • 4 rode uien
  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 50 gram boter
  • 150 ml kookvocht
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 50 gram geraspte pittige kaas

    Bereiding :

    Snijd het groen en uiteinden van de bospeen
    en boen ze onder stromend water schoon.
    Snijd de bospeen in stukken.
    Pel de uien en snijd ze in halve ringen.
    Schil de aardappels, snijd ze in stukken en
    kook ze in weinig water met zout
    in 20 minuten gaar.
    Verhit 25 gram boter in een koekenpan
    met anti-aanbaklaag.
    Bak de uien op laag avuur in 15 minuten gaar.
    Kook de bospeen in weinig water
    met zout in 10 minuten beetgaar.
    Giet de aardappels en bospeen af
    en doe ze samen in een grote pan.
    Stamp de aardappels en bospeen met
    het kookvocht en 25 gram boter grof.
    Roer de mosterd en kaas erdoor.
    Schep de uien erdoor en eventueel
    nog wat kookvocht toevoegen.
    Breng het op smaak met zout en peper en
    verdeel de hutspot over 4 borden.

    Bospeen uit de oven



    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 500 gram bospeen
  • 25 gram boter in kleine blokjes
  • 2 eetlepels fijn geknipte dille
  • 150 ml kippenbouillon van 1 tablet
  • alu-folie

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 225 graden.
    Snijd het puntje van de onderzijde
    en het groen van de bospeen, maar
    laat 2 cm van het groen zitten.
    Boon de bospeen onder stromend water schoon.
    Vouw een groot stuk alu-folie dubbel,
    draai het vel een slag en vouw het nogmaals.
    Vouw de zijkanten twee keer om, zodat
    er een stevige grote foliezak ontstaat.
    Stop de bospeen voorzichtig via
    de opening in de zak en doe de
    klontjes boter ene dille erbij.
    Breng het op smaak met zout en peper.
    Schenk de bouillon erbij en
    vouw de opening meteen dicht.
    Leg het pakketje op de bakplaat en
    schuif hem in het midden van de oven.
    Laat de bospeen in 45 minuten gaar worden.
    Neem het pakketje uit de oven, leg het
    op een serveerschaal en vouw het een beetje open.
    Pas op met de ontsnappende hete stoom.

  • Wat eten we met Pasen

    Het Nagerecht


    Appel-bosvruchten-taart



    Voor 8 punten

    Ingredienten voor het basisdeeg :

  • 250 gram patentbloem
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 125 gram koude roomboter
  • 1 eierdooier
  • 2 eetlepels koude melk

    Bereiding van het basisdeeg :

    Meng in een kom de bloem met basterdsuiker
    en een mespuntje zout.
    Snijd de boter met twee gekruisde
    messen door de bloem.
    Voeg de eierdooier en melk toe en
    kneed het tot een samenhangend deeg.
    Vorm er een bal van en leg het verpakt in
    plastic-folie 1 uur in de ijskast.

    Ingredienten :

  • 1 kilo gemengde appels
  • 150 gram bosvruchten
  • 100 gram amandelspijs
  • 25 gram amandelschaafsel
  • 50 gram suiker
  • 1 eiwit
  • boter om in te vetten
  • lage taartvorm met een doorsnede van 26 cm
  • plastic-folie

    Bereiding :

    Maak eerst het deeg.
    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Bestuif een werkvlak en deegroller met bloem
    en rol het deeg uit tot een lap
    van 36 cm doorsnede.
    Leg de deeglap voorzichtig in de taartvorm.
    met royaal overhangende randen.
    Prik met een vork gaatjes in het deeg.
    Schil de appels, verwijder het klokhuis
    en snijd ze in kleine blokjes.
    Verkruimel het amandelspijs.
    Roer de bosvruchten, amandelspijs,
    amandelschaafsel en suiker erdoor.
    Schep het appelmengsel in de taartvorm.
    Vouw het overhangende deeg over
    het appelmengsel en duw het iets aan.
    De vulling blijf grotendeels zichtbaar.
    Bestrijk de randen met eiwit.
    Bak de taart in 50 minuten goudbruin.
    Laat hem iets afkoelen en neem uit de vorm.

    Romige vanilletaartjes



    Voor 6 stuks

    Ingredienten voor het basisdeeg :

  • 250 gram patentbloem
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 125 gram koude roomboter
  • 1 eierdooier
  • 2 eetlepels koude melk

    Bereiding van het basisdeeg :

    Meng in een kom de bloem met basterdsuiker
    en een mespuntje zout.
    Snijd de boter met twee gekruisde
    messen door de bloem.
    Voeg de eierdooier en melk toe en
    kneed het tot een samenhangend deeg.
    Vorm er een bal van en leg het verpakt in
    plastic-folie 1 uur in de ijskast.

    Ingredienten :

  • 250 ml creme fraiche
  • 2 eierdooiers
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • boter om in te vetten
  • 6 lage vormpjes met een doorsnede van 10 cm
  • bakpapier
  • steunvulling

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Bestuif een werkvlak en handen met bloem
    en vorm van het deeg een dikke rol
    van 10 cm doorsnede.
    Snijd van het deeg 6 plakken van 3 mm dikte
    en bekleed hiermee de taartvormpjes.
    Ga nu de taartjes "blindbakken" :
    Leg in elk vormpje een stuk bakpapier en
    hierop de steunvulling.
    Zet de vormpjes op een rooster in het midden
    van de oven en bak het deeg 10 minuten.
    Verwijder de steunvulling en bak ze
    in 10 minuten lichtbruin.
    Neem de bakplaat uit de oven.
    Roer de creme fraiche los met
    de eidooiers, vanillesuiker en basterdsuiker.
    Vul de vormpjes tot vlak onder de rand
    met het creme-fraiche-mensgel.
    Schuif de bakplaat voorzichtig in de oven
    en bak de taartjes in 15 minuten goudbruin.
    Laat de taartjes afkoelen.
    Verwarm de ovengrill voor.
    Schuif de taartjes zo hoog mogelijk
    onder de grill en blijf er bij staan,
    want binnen 1 minuut verschijnen er
    bruine vlekken op de taartvulling.
    Neem de taartjes direct uit de oven
    en laat ze afkoelen.

    Taart met tropisch fruit



    Voor 12 punten

    Ingredienten voor het basisdeeg :

  • 250 gram patentbloem
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 125 gram koude roomboter
  • 1 eierdooier
  • 2 eetlepels koude melk

    Bereiding van het basisdeeg :

    Meng in een kom de bloem met basterdsuiker
    en een mespuntje zout.
    Snijd de boter met twee gekruisde
    messen door de bloem.
    Voeg de eierdooier en melk toe en
    kneed het tot een samenhangend deeg.
    Vorm er een bal van en leg het verpakt in
    plastic-folie 1 uur in de ijskast.

    Ingredienten :

  • 2 blaadjes gelatine
  • sap van 1 limoen
  • 125 ml slagroom
  • 250 gram magere kwark
  • 4 eetlepels poedersuiker
  • 1 kleine ananas
  • 2 kiwi's
  • 1 kleine mango
  • boter om in te vetten
  • lage taartvorm met een doorsnede van 28 cm

    Bereiding :

    Bestuif een werkvlak en de deegroller met bloem.
    Rol het deeg uit tot een lap die net
    iets groter is dan de taartvorm.
    Vet de taartvorm in en bekleed
    hem met het deeg.
    Zet hem 1 uur in de vriezer.
    Week intussen de gelatine 5 minuten
    in koud water.
    Knijp de blaadjes uit en verwarm ze zachtjes
    met het limoensap in een steelpannetje
    tot de gelatine is opgelost.
    Laat de oplossing tot kamertemperatuur afkoelen.
    Klop intussen de slagroom lobbig.
    Klop in een andere kom de kwark met
    poedersuiker los.
    Meng het gelatinemengsel door de kwark.
    Schep de slagroom losjes door
    het kwarkmengsel.
    Laat het mengsel 1 uur in de ijskast opstijven.
    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Schuif de taartbodem in het midden van de oven
    en bak hem 30 minuten tot de deegranden
    bruin kleuren en de bodem gaar is.
    Laat de taartbodem op een rooster afkoelen.
    Maak de vruchten schoon en snijd ze in stukjes.
    Leg de taartbodem op een schaal.
    Schep het kwarkmengsel erin en strijk het uit.
    Garneer de taart met het tropisch fruit.
  • Reacties (19)
    Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
    Wat eten we met Pasen
    Wat eten we met Pasen
    Wat eten we met Pasen
    Wat eten we met Pasen
    Wat eten we met Pasen
    Wat eten we met Pasen
    Wat eten we met Pasen
    Wat eten we met Pasen
    Wat eten we met Pasen
    Wat eten we met Pasen
    Wat eten we met Pasen
    Wat eten we met Pasen
    Leuk artikel? Deel het

    Stuur vóór 30 augustus jouw recept in en kies uit de categorie: marinade, dressing of kruidenboter. Op de ingezonden recepten kan direct gestemd worden! Doe mee! … Lees verder »

    Laatste vragen
    Laatst beantwoorde vragen
    Meest bekeken
    Top
    Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

    Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

    Om verder te gaan naar de website,
    verzoeken wij u om akkoord te geven.

    Gaat u hiermee akkoord?

    Ja, ik accepteer de cookies