Recepten Daslook

bladeren en bolletjes goed te eten.


Daslook, Allium ursinum



Een mooi voorjaarsbloemke en goed te kweken in je tuin of in een grote pot of bak.
De bollen zijn in de handel te koop.
Daslook prefereert een vochtige, beschaduwde en beschutte standplaats.
Op de juiste plaats, met jaarlijks een kalkbemesting, zullen zij zich snel vermeerderen.
Allium is de naam van een groep planten die al sinds de verre oudheid bekend staan om hun culinaire kwaliteiten.
Allium betekent gewoon "look" of "ui" want de ui is het meest bekende lid van deze groep.
De meest bekende is Daslook oftewel Allium ursinum.
"Ursinum" komt van "ursus" wat "beer" betekent. "Berelook" is dus ook een goede naam.
De beren eten Daslook onmiddelijk nu hun winterslaap om er hun maag, darmen en bloed mee te reinigen.
Vindplaats
In de schaduw van bos, in vochtige grond, langs beek en duin.
Meestal in grote groepen.
Kan uitgestrekte tapijten vormen.
Eind april en begin mei begint Daslook te bloeien met een los scherm van stervormige, witte bloemen.
Met zijn bladeren maakt de plant ondertussen suikers aan die hij in zijn ondergrondse bol propt - die overigens kleiner en langwerpiger is dan een uienbol maar wel elk jaar iets groter wordt - zodat hij in het volgende voorjaar weer snel tevoorschijn kan schieten.
De plant zaait zich vrij makkelijk uit en is zelfs in staat om bosplanten die in dezelfde tijd groeien en bloeien weg te concurreren.

Soms schreeuwen planten om aandacht.
Niet letterlijk, maar door de geur die ze verspreiden.
Als daslook in het voorjaar bloeit, is de doordringende geur van uien het signaal dat er wat te zien is.
Door de egale groeiwijze is daslook een ideale bodembedekker voor in de halfschaduw.
Katten hebben niet veel op met deze wilde ui.

Plant
Sterk zwavelhoudend bolgewas.
Hoogte: 15 a 40 cm.
Geur: doordringend, lookachtig.
Blad: uitzicht als Lelietje-van-dalen.
Uit elke bol groeien twee diepgroene bladeren en lijken op het blad van lelietje-van-dalen.
Bloei: april-juni.
Oogst: juli-augustus.

Hoewel de bloemen van daslook er prachtig uitzien, is het niet aan te raden ze op vaas te zetten.
De uiengeur is daarvoor te sterk.
Plant bollen van daslook op een onderlinge afstand van tien tot vijftien centimeter en op een diepte tussen de vijf en tien centimeter. Combinaties met andere groepen uiachtige is goed mogelijk zoals Allium molly, die in mei met boterbloemgele bloemen bloeit,
Allium sphaerocephalon, met hoofdjes diep-purperkleurige bloemen in juni

of Allium stipitatum, met violet-purperkleurige bloemen in mei.
Het blad van daslook sterft in het najaar af. Het is ongewenst om geel geworden blad af te knippen.
De bol haalt er tot het laatste moment voedsel uit.

Eigenschappen
Werkzame stoffen gaan verloren door drogen.
Helpt verbetering van klieren.
Heeft een kleine werking op de hartkransaders.
Verbetert huiduitslag.
Is voortreffelijk bloedreinigend.
Regenereert bloedvaten (bij verharding van aders bij ouderdom, aderverkalking) bloeddrukverlagend.
Bestrijdt darmgassen, branderigheid in het onderlichaam urineaandrang bij blaasaandoening.
Gunstig bij gevoelige maag- en darmvliezen, darmcattarh.

Keukengebruik:
Dit plantje kan je vers in de sla snipperen.
Dat smaakt lekker fris en activeert de eetlust.
Gestoofd (minder geneeskrachtig) in olie, met of zonder spinazie = op de spinazielijkend groente.

Medisch gebruik
Aderverkalking (verouderde aderen): daslook en mistel, (Viscasan), Meidoorn is het beste middel.
Beroerte (dreigende): sap (of druppels) of daslookwijn, voorkomt of geneest.
Hoge bloeddruk (bij ouderdom) met gevaar voor hersenbloeding: daslooksla of gestoofde daslook in het voorjaar: zeer goed, dagelijks fijngesneden door salade gemengd.
Als verjongingskuur.
Vers afkooksel, werkt als knoflook.
Daslook is veel sterker dan knoflook
Daslook is een van de eerste lentegewassen.
Het groeit op vochtige, humusrijke plaatsen in de bossen en wordt daarom ?wilde knoflook? genoemd.

De uitjes van daslook zijn veel kleiner dan die van de gewone look en de werking is veel krachtiger.
Wees echter niet ongerust: daslookcapsules zijn volkomen reukloos.
Daslook is het perfecte middel voor een algehele reinigingskuur in uw ingewanden, tegen hardnekkige huiduitslag en steeds terugkerende puistjes, schilfertjes en andere onsierlijke dingen in het gelaat, evenals bij hoge bloeddruk.
Voor vitaliteit en weerstandsvermogen bij oudere mensen is daslook het allerbeste middel, drieweekse kuur.

Daslook heeft een eetbare bol die wonderen doet als je wilt vermageren.
Drink dagelijks thee of wijn met daslook.

Steenpuist slinkt met daslook
?Op mijn linkerschouder had ik een steenpuist die zorgde voor uitstralende pijn tot in mijn schouder.
Omdat ik niet graag naar een dokter ga, ging ik op zoek in De Kleine Dokter van Vogel.
Ik las dat daslookdruppels bloedzuiverend werken.
Ik ben dat gaan gebruiken en na drie dagen trok de puist weg.?

Een steenpuist is een door bacterien veroorzaakte, etterige ontsteking van een haarzakje.

De eigenschappen van daslook zijn vergelijkbaar met die van knoflook; de plant heeft ook een antibacteriele, bloedzuiverende werking.

Werkzame bestanddelen
Antibiotische stoffen (allicine), etherische olie, vitamine C.

Geneeskrachtige eigenschappen
Antiseptisch, bloeddrukverlagend
Spijsverteringbevorderend.

Recepten

Witlofsalade met daslook

1 stronk witlof
1 tomaat
1 stuk bleekselderie
1 goede handvol daslook
Bereidingswijze
Was alles goed en snij het fijn.
Doe er een sausje over van 1 dl yoghurt met een beetje suiker en 1 royale theelepel mosterd.

Daslookthee
Bij opgeblazen gevoel, verhoogde bloeddruk.
Een theelepel gesneden daslook op 1 kopje water of 15 g op een kwart liter water.
Neem 4 a 6 kopjes per dag.

Daslooksalade

2 handen daslookbladeren
1 tomaat
1 stuk komkommer
12 maartse viooltjes

Was de daslook goed en snij deze in dunne stukjes.
Doe dit ook met de tomaat en de komkommer.
Doe alles in een schaal en giet er wat slasaus over.
Garneer met de viooltjes.


Daslooksap
Bij verhoogde bloeddruk en arteriosclerose (in overleg met arts).
Pers de verse gesneden plant uit en filtreer het sap.
Elke dag 1 a 2 theelepeltjes innemen.

Daslookpesto

2 grote handen daslook
1 ons extra belegen kaas
10 gram ontvliesde amandelen
2 tot 3 deciliter olijf olie.

Maal de amandelen fijn.
Doe er dan de daslook bij.
Maal weer fijn.
Voeg nu de kaas en 2 deciliter olijfolie toe. Is de massa te droog, voeg er dan meer olie toe.
Eventueel wat zout toevoegen.
Heerlijk met spaghetti of op een sneetje brood.

Daslooktinctuur
Bij verhoogde bloeddruk en arteriosclerose (in overleg met arts).
Voeg aan 70 g gesneden bloeiende daslook 0,7 l goede brandewijn of (verdunde) alcohol toe.
Veertien dagen laten trekken en dan filteren.
Drie keer per dag 10 a 20 druppels in een glas water.

Aardappelpuree

1 kilo aardappels
1 hand daslook
peper zout en nootmuskaat
3 deciliter melk
Kook de aardappels gaar en maak ze fijn.
Giet er de warme melk bij samen met de peper en de nootmuskaat.
Maak deze niet te vochtig, want het daslook bevat ook vocht.
Snij het daslook heel fijn en spatel deze onder de puree.

Daslookboter

2 handen daslookbladeren
100 gram boter
Maak de bladeren fijn in een foodprocessor.
Voeg er de boter bij.
Heerlijk op een snee brood of over vlees.
Dit kan bewaard worden in de diepvries voor latere tijden als er geen daslook meer is.

Bloemkoolsoep met kruiden

Een groot stuk bloemkool
1/2 rode paprika
een groot handvol daslook
2 uien
1/2 steranijs
1 kruidnagel
5 jeneverbessen
1/4 staafje kaneel
2 groente bouillonblokken
1,25 liter water
1/2 deciliter room.
Maak de 1/2 steranijs, 1 kruidnagel, 5 jeneverbessen, 1/4 staafje kaneel fijn met een vijzel en overgiet dit met een kopje heet water.
Doe de bloemkool met de uien in een pan en kook dit in 20 minuten gaar.
Maak dit dan fijn met een staafmixer of draai het door een roerzeef.
Snij de daslook fijn en schaaf de paprika ook heel dun.
Giet de kruidenthee bij de bloemkool samen met een 1/2 deciliter room.
Breng het aan de kook en voeg er nu de daslook en de paprika toe. Dien hem nu meteen op.
Deze soep is heerlijk.

Reacties (4)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Recepten Daslook
Recepten Daslook
Recepten Daslook
Recepten Daslook
Recepten Daslook
Recepten Daslook
Recepten Daslook
Recepten Daslook
Recepten Daslook
Recepten Daslook
Recepten Daslook
Recepten Daslook
Leuk artikel? Deel het

Stuur vóór 30 augustus jouw recept in en kies uit de categorie: marinade, dressing of kruidenboter. Op de ingezonden recepten kan direct gestemd worden! Doe mee! … Lees verder »

Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies