Geheimen van kruiden

Geheimen van kruiden

Alles over kruiden




Celine Dion met "Fly"


De geheimen van kruiden
alles over kruiden
Dit is een artikel van Luckyjo - Lucy



Aloe



Vanwege zijn sterk hydraterende werking wordt
aloe in veel cosmetische cremes gebruikt.
Om dezelfde reden is deze plant uit
de lelie-familie zeer effectief bij
de behandeling van brandwonden.

Een zeer werkzame plant

Meer dan 2000 jaar wordt aloe gebruikt
in de geneeskunde.
De vlezige bladeren bevatten een heldere,
gelei-achtige pulp dat snel verlichting
brengt bij brandwonden en pijnlijke plekken.
Het voorkomt blaren bij brandwonden.
Het heeft een verlichtende
werking bij pijn.

Aloe vera

Aloe vera groeit in vaste plantenborders
en vormt regelmatig uitlopers.
Ze heeft gele cilindervormige
bloemen in de zomer.

Het dikke vlezige blad

Het dikke vlezige is breed aan de basis
en smal aan de punt.
Vaak onregelmatig wit gevlekt
met een stekelige bladrand.

Bladmoes

Het lichtgekleurde doorschijnende bladmoes
druppelt onmiddellijk uit het
afgesneden blad.
Het heeft een hydraterende
en kalmerende werking.

Bladeren

De bladeren groeien, net als een eventuele
bloemstengel, rechtstreeks aan
de steel van de plant.

Wortels

De sterke vezelrijke lichtbruine wortels
gedijen het best in met struikgewas
bedekte grond.



Groei



Met zijn getande stekelige bladeren is
de aloe decoratief in borders en tuinen.
Hij houdt van goed doorlatende
grond en kan goed tegen dezon.

Cosmetica



Het sap van de aloe wordt verwerkt in een
groot aantal schoonheidsmiddelen, zeep,
cremes, lotions en haarverzorgingsproducten.




Basilicum



Deze grootbladige basilicum beschikt
over een rijk geurenscala.
Deze variant wordt in de
Italiaanse keuken gebruikt.
De plant kan 45 cm hoog worden.
Het natuurlijke aroma van het blad
versterkt de smaak van verse tomaten en
andere groenten, net als pastagerechten.
Met de fijngehakte vierkante stengel
worden salades en hard gekookte
eieren gegarneerd.

Zaden

De zaden zijn klein, ovaal en bruin.
Uit het zaad kunnen nieuwe
planten worden gekweekt.



Griekse basilicum



Een basilicum die zich makkelijk
binnenshuis laat kweken.
Hij heeft kleinere en minder aromatische
blaadjes dan de klassieke plant.




Gedroogd basilicumblad

Gedroogd basilicumblad wordt gebruikt als
keukenkruid en aan potpourri's toegevoegd.
Het bevordert de spijsvertering en
brengt verlichting bij verstopte luchtwegen.

Basilicum is rijk aan vitamine A en C,
calsium en ijzer.
Het is dus niet alleen lekker,
maar ook gezond.

Versterkend kruid

Basilicum activeert het zenuwgestel,
basilicumolie wordt ook veel gebruikt
ter behandeling van depressiviteit.
Basilicumolie ontspant vermoeide
en gespannen spieren.
Een aftreksel van vers basilicumblad
is goed voor nerveuze spijsverteringsklachten.
Bij constipatie helpt het om op
een basilicumblaadje te kauwen.
Basilicumthee is goed voor misselijkheid.



In de tuin

Er zijn 160 verschillende soorten basilicum.
Sommige zijn bijna net zo mooi
als echte sierplanten.
Er zijn ook bont gekleurde soorten.
Hoewel de geur van basilicum
veel insecten afstoot, komen juist
vlinders en bijen op de planten af.

Basilicum kan niet tegen vorst
en heeft erg veel water nodig.
Tijdens de bloei van juni tot september
verschijnen witte of lichtroze
bloempjes met bloemkronen aan de plant.
Een bloemenaftreksel heeft
een kalmerende werking.



Bergamot



De bergamot is een mooie, sterke, kruidachtige
plant met grote stengels
en aromatisch blad.

Het blad is donkergroen en paars geaderd.
De stengel is stevig, donkergroen
en behaard.
De knop tussen de stengel en
het blad is paars.
Gedroogd wordt het als keukenkruid
of voor geurige potpourri's gebruikt.
De gedroogde en fijngemalen blaadjes
geven een heerlijke kruidenthee.
Bovendien kan men er thee mee parfumeren.

Zaden



De zaden zijn klein, donkerbruin
en kunnen worden gezaaid.



Earl Grey tea



Voeg wat bergamotblaadjes aan uw gebruikelijke
melange toe en uw thee krijgt de smaal
van Earl Grey, een met bergamot
gearomatiseerde thee.



De bergamotplant komt oorspronkelijk uit
Noord Amerika en is in de Oude Wereld
vooral populair vanwege zijn
fel gekleurde bloemen.
Geplukt en gedroogd behouden
de bloemen hun kleur.

De karakteristieke bloemen hebben scharlakenrode
bloemblaadjes in de vorm
van gezwollen klauwtjes.
Ze geuren het sterkst als de plant jong is.
Sommige varieteiten bloeien
met roze, violette, paarse en witte bloemen.
Tijdens de bloei, die duurt van juli tot
september, moet de bergamot worden
geplukt en bewaard.
De bergamotplant verspreidt
een heerlijke geur.
Vogels, vlinders en bijen zijn er dol op
en fladderen vrolijk om de bloemen.



Bieslook



Bieslook behoort tot de uienfamilie.
Aromatiseert vele gerechten en salades.
Wordt ook als tuinplant gekweekt.

Bieslook, dat ook wel Franse look
of uiengras wordt genoemd, behoort
tot dezelfde familie als de ui en knoflook.
Afgezien van de culinaire toepassingen
staan deze plantensoorten alom
bekend om hun geneeskrachtige
eigenschappen :
hun blad is rijk aan vitamine A en C,
diverse andere vitaminen
en minerale zouten.
De bekendste varieteit bloeit met
prachtige roodpaarse bloemen.
De buisvormige bladeren,
het meest gebruikte plantendeel,
smaken naar knoflook en prei en aromatiseren
een groot aantal gerechten.
Vooral voor wie de voorkeur geeft
aan een minder uitgesproken smaak
als die van knoflook of prei
is bieslook een uitkomst.

Een onmisbaar keukenkruid

De vers geplukte, fijn gehakte bladeren vormen
een toekruid voor tomaten-, komkommen- en
aardappelsalades, hard gekookte en
gevulde eieren.
Voor een sandwich met kip en mayonaise
is bieslook een finishing touch.
Bieslook combineert goed met omeletten,
en met verse roomkaas.

Bloemen



De bloemen zijn prachtig paars.
Ze zijn zeer decoratief en worden
verwerkt in bepaalde exotische gerechten.

Zaden



De kleine zwarte zaden zijn ongeveer
3 cm lang en smaken vaag naar ui.

Bladeren

De bladeren zijn fijn en buisvormig.
Ze varieren van middel- tot donkergroen.

Gedroogd bieslookblad



Gedroogd bieslookblad verliest deels zijn
aroma en soms zijn kleur.
Gebruik het bij voorkeur
in ragouts en stoofschotels.





Bieslook is heel decoratief met haar paarse
bloemetjes en fijne groene blad.
In de tuin en moestuin komen zijn
schimmelwerende en insectenbestrijdende
eigenschappen goed van pas.
Kweekt u hem voornamelijk als keukenkruid,
verwijder dan de bloemen zodat
de plant zijn aroma niet verliest.

Tip van de tuinier

Bieslook is een leuke plant die zeker een
plaatsje verdient in uw border of in
een pot op de vensterbank.
Knip de plant na de bloei af tot vlak
boven de grond om de groei
van nieuw blad te bevorderen.



Buxus



Deze winterharde struik houdt van
zachte winters.
Zijn sterke glanzende blad leent zich
uitstekend voor haagjes en knipvormen.

Stengel

De stengel wordt na een seizoen houtig en
krijgt in de loop der jaren grijsbruin schors.

Vanwege het zeer harde hout wordt de buxus
gebruikt voor het maken van
muziekinstrumenten, wetenschappelijke
apparatuur en kammen.

Bladeren

De glanzende bladeren zijn
ovaal of langgerekt.



dwergvarieteit

De dwergvarieteit is ideaal in miniatuurtuinen
en kleinschalige plantendoolhoven.
Kan in allerlei vormen geknipt worden.



De buxus wordt maximaal 5 meter hoog met
een omtrek van 5 meter.
Snoei hem in de zomer.
Plant jonge buxusstruikjes met 20 cm
tussenruimte voor een dichte en regelmatige heg.

Struik of heester

Er zijn 70 soorten buxus.
De meest algemene heeft klein glanzend
donkergroen blad en
bessen met zwarte zaden.
In het voorjaar verschijnen kleine
geelgroene bloemen aan de mannelijke
en vrouwelijke planten.

Pas op - giftig !!!



Buxus, een probaat middel tegen wisselkoorts
als malaria, wordt nog nauwelijks in de
alternatieve geneeswijze gebruikt,
om dat zijn blad, hout en
schors bijzonder giftig zijn.
Daardoor us uiterst moeilijk vast
te stellen wat bij een behandeling
de juiste dosering is.
Gebruik buxus uitsluitend
onder medisch toezicht.
Alleen tegen reumatische klachten en
haaruitval worden ongevaarlijke
kleine hoeveelheden voorgeschreven.



Citroengras



Citroengras is een plant met een bolle stengel
die zeker een plaatsje aan de
borderrand verdient, waar zijn blad als het
wordt aangeraakt een citroenachtige geur geeft.
Om die citroengeur is dit kruid bekend
en wordt het toegepast in schoonheidsproducten,
schoonmaakmiddelen en
gastronomische specialiteiten.

In tropische en gematigd warme streken zijn
zo een 50 varieteiten van dit
aromatische gras bekend.
Citroengras is inheems in het zuiden van
India en op Sri Lanka.
De plant houdt van warmte, maar kan in
koudere gebieden leven op voorwaarde dat
hij meteen naar binnen wordt gehaald
als de temperatuur onder de 7 graden daalt.
De citroengeur van citroengras komt voort
uit het bestanddeel citral.
De stengels groeien in bosjes en vormen
lange puntige bladeren.
Ze bloeien bijna nooit.



De stengels van deze vaste aromatische plant
vormen tot 2 meter hoge bossen, mits
het klimaat warm en de grond vruchtbaar is.

Bladeren

De lange puntige bladeren hebben een centrale
nerfen verspreiden een frisse citroengeur.

Stengels



Het bovenste deel van de stengels
doet denken aan riet.
De zachte basis van de steel wordt
in de keuken gebruikt.



Inkopen doen



Citroengras wordt al sinds jaar en dag
op de drijvende markten in Thailand
en Birma verhandeld.
Tegenwoordig is het ook bij ons
in toko's te koop.

Smaakmakers



Citroengras geeft smaak aan rijst, paprika,
rund- en varkensvlees en een groot aantal
sauzen uit de toch al zo pittige
Thaise keuken.

Veelzijdige plant

De bladeren, stengels en essence van
citroengras hebben een kalmerende
invloed op irritaties.
Alleen de bovenste 10 cm van het
vers geplukte of gedroogde blad is
voor de bereiding van thee of als
toekruid in de Oosterse of Aziatische
keuken te gebruiken.
Voor de essence worden de stengels kort
boven de grond afgesneden.
Ze worden zowel vers als gedroogd gebruikt.
De essence is een grondstof voor cremes,
lotions en sprays en wordt in de vorm van
een aromaat in de keuken gebruikt.
Een massage met citroengras-essence
stimuleert de bloedsomloop en maakt
de spieren sterk.
Essence is in de vorm van een verstuiver
een luchtverfrisser en
insectenwerend middel.



Citroenmelisse



Citroenmelisse is een aromatische vaste
sierplant met bontbladerige varieteiten.

De plant groeit vaak tussen wilde planten aan
de rand van de bebouwde kom.
Vanwege zijn frisse citroengeur wordt
hij ook wel citroenplant genoemd.
In een goed onderhouden tuin verdient
deze nuttige en decoratieve plant zeker
een plaats, zet hem bij voorkeur aan
de rand van een border zodat de geur
vrijkomt als er in het voorbij gaan
langs wordt gewreven.
In de middeleeuwen strooide men
over de vloeren in kastelen handenvol
melisseblad, niet alleen omdat dat
zo heerlijk rook, maar ook om
insecten te verjagen.

Gedroogd blad



Het gedroogde blad verliest deels zijn
geneeskrachtige eigenschappen en aroma.

Bladeren

De kleine, gesteelde en getande bladeren
hebben een ovale bladschijf.
Worden ze fijn gewreven dan
komt de citroengeur vrij.

Stengel

De stevige vierkante stengel vertakt zich
en kan 1 meter hoog worden.





Citroenmelisse groeit het best achter een muur
of in een schaduwhoekje in de tuin.
Tegenwoordig wordt de plant om
de etherische olien gekweekt, die
soms met die van de citroen- of
sinaasappelplant worden gemengd.

Citroenmelisse werkt ontspannend bij stress,
slapeloosheid en menstruatiepijn.
Gebruik bij voorkeur vers blad,
want dat is veel werkzamer.
Citroenmelisse bloeit zelden of nooit
en ontleent zijn waarde aan het blad.



Dille



Dille is makkelijk te kweken en hoort in
iedere kruidentuin thuis.
Dille wordt als keukenkruid gebruikt en
heeft daarnaast een plaats verworven
in de alternatieve geneeskunde,
aangezien zijn blad rijk is aan magnesium,
ijzer, calcium en vitamine C.
De naam dille komt van het Engelse "dill"
dat verzachten betekend en inderdaad,
dille werkt versterkend en heeft ook
kalmerende eigenschappen.
Tegenwoordig wordt dille als afkooksel
gebruikt om nagels sterker te maken.
Een aftreksel van zaden helpt tegen
winderigheid, maagpijn en problemen
met de spijsvertering.

Blad

Het sterk geveerde blauwgroene blad
is zeer aromatisch


Stengel

De stengel vertakt zich tijdens de groei.
Hij wordt meer dan een meter hoog en
draagt een groot aantal schermen.

Zaden



De bruine gestreepte zaden worden in de zomer
verzameld en in de keuken gebruikt.
Kruidenthee van dillezad heeft
een kalmerende werking.



Gedroogd



Gedroogde en gehakte dille is
in de winkel te koop.
Het heeft veel minder smaak
dan vers gesneden blad.



Aan de gele schermbloemen is duidelijk te zien
dat dille tot dezelfde familie als
peterselie behoort.
De kleine geurige bloemen bloeien midden
in de zomer en zijn
veel aromatischer dan het blad.

Onmisbaar keukenkruid

Dille heeft sterk geveerd en donzig blad en
bloeit in de zomer met
trossen kleine gele bloemen.
Met gouds- en teunisbloem op de achtergrond
is dille een lust voor het oog.
Bovendien trekt het een groot aantal
plantvriendelijke insecten aan.

Dille combineert uitstekend met komkommer-,
tomaten- en wortelsalades.
Dille wordt ook veel gebruikt bij
gerookte zalm met gestoomde aardappels.
Visgerechten met venkel kunnen ook
met dille worden bereidt.
Tot slot is het heel gebruikelijk om
dillezaad aan ingelegde uitjes
en augurken toe te voegen.



Dragon



Dragon is een sterk geurende plant die in de
meeste Europese landen als
keukenkruid bekend is.
De plant vormt een van de pijlers
van de Franse keuken en wordt gebruikt
om diverse sauzen op smaak te brengen.
Bovendien is dragon rijk aan vitamine A,
nicotinezuur, calcium en ijzer.

Blad



Het smalle glanzende groene blad verspreidt
zijn geur als het licht gekneusd wordt.

Gedroogd blad



Het gedroogde blad verliest in de loop
van de tijd zijn aroma.

Stengel

De ronde stengel wordt dichtbij
de wortels bruin en houtig.

Wortels

Vroeger gebruikte men de dichte fijne wortels
om kiespijn te bestrijden






Deze winterharde vaste varieteit is bestand
tegen korte vorstperioden.
Hij wordt gekweekt voor de verkoop van
het gedroogde blad en de olie.

Dragon kweken

Deze vaste moestuinplant met zijn smalle,
geurige blad overwoekert andere kruiden.
Hij doet het ook goed in een pot, als
maar wordt binnengehaald als het koud is.
In warme en gematigde klimaatstreken bloeit
dragon in de vroege zomer.
In koude streken blijft de bloei soms uit.



Eruca



Eruca is versterkend en vochtuitdrijvend,
stimuleert de spijsvertering
en bevordert braken.
Ook bij verkoudheid is het effectief.
Eruca had de reputatie een
zinneprikkelende plant te zijn,
waardoor het kruid uit kloostertuinen
werd verbannen.

De bloemen bestaan uit 4 cremekleurige
bloembladen met dieppaarse nerven.
De gekweekte varieteiten hebben grotere
en valere bloemen dan de wilde planten.
De plant bloeit in de zomer en herfst en
toont zich daarna met kleine peulen.



Bloemen zijn eetbaar



De bloemen van gekweekte varieteiten zijn groter
en lichter van kleur dan wilde planten.

Eruca vermeerdert zichzelf,
vooral in warme streken.
De bloemen zijn eetbaar, maat het zijn
vooral de liervormige bladeren met
hun peperige smaak die gegeten worden
en die als smaakversterker
aan salades worden toegevoegd.
Als ze voor de bloei worden geplukt,
zijn ze malser en voller van smaak.
In de mediterrane keuken wordt het kruid
veel gebruikt in mescluns,
gemengde provencaalse salades die
met hard gekookte eieren
en ansjovis worden opgemaakt.
In de Italiaanse keuken, waar psta
de boventoon voert, worden vaak
wat blaadjes eruca aan een toch al
pittige tomatensaus toegevoegd.
Het bij voorkeu jonge blad
koken als spinazie kan ook.
Het zaad lijkt sterk op mosterdzaad.

Pittige salades



Erucablad heeft een uitgesproken smaak.
In combinatie met blokjes Parmenzaanse
kaas tovert u in een handomdraai
een pittige salade.



Goudsbloem



De fraaie, 30 tot 60 cm hoge plant
is niet moeilijk te kweken.

Deze decoratieve plant, die eerder om zijn
schitterende kleuren dan om zijn
praktische toepassingen wordt gekweekt,
bloeit bijna onophoudelijk.
De samengestelde oranje bloemen
geven uw tuin een fleurig accent.

Bloemen

De bloemblaadjes van 5 tot 7 cm grote bloemen
lijken op die van de margriet.
Ze worden gebruikt om rijs
en vis te kleuren.

Blad

Het blad is geurig, langwerpig en middelgroen.
Het wordt wel in salades gebruikt.

Zaden



De C-vormige zaden zijn bruin en 5 mm lang.



Gedroogd goudsbloemblad



Bij de drogist is gedroogd goudsbloemblad
te koop om thee of tinctuur mee te maken.
U kunt het bij het koken ook gebruiken
als specerij of kleurstof.

Een uiterst nuttige plant



Goudsbloem kan vers worden gebruikt, als
kruidenthee of toegevoegd aan theemelange.
Goudsbloem werkt ontstekingsremmend
en heelt wonden.
Tegenwoordig wordt goudsbloem verwerkt
tot zalf, tinctuur of homeopatisch medicijn.
Goudsbloem helpt bij eczeem, jeuk,
kneuzingen en lichte brandwonden.
Omdat goudsbloem de leverfunctie
stimuleert kan het helpen bij de
bestrijding van bepaalde leveraandoeningen.



Jeneverbes



De jeneverbes groeit recht en dicht
als een conifeer.
Het blad op de foto is nog jong en heeft
nog niet zijn zilvergroene kleur.

Aan de jeneverbesstruik groeien zeer
gewaardeerde donkerpaarse bessen.
De geurige vruchten hebben een groot
aantal medicinale eigenschappen en zijn
eveneens een grondstof voor
de productie van gin, een verengelst
woord voor het Nederlandse jenever.
Want in Nederland werd voor de eerste
keer jenever gestookt.

Bessen



De harsachtige bessen groeien alleen
aan de vrouwelijke struik.
Ze doen er 3 jaar over om rijp te worden.
Van groen worden ze blauwachtig
en soms zelfs zwart.

Naalden

De zilvergroene, smalle, puntige naalden
groeien in bosjes van 3 bij elkaar.





Het is een dichte, stekelige struik of boom.
Hij groeit langzaam.
De groene naalden blijven het hele
jaar aan de boom en in de zomer bloeit
de boom met kleine gele bloemen.

De vruchten, schijnbessen, doen er 3 jaar over
om rijp te worden aan de vrouwelijke bomen.
Op voorwaarde dat er mannelijke
bomen in de buurt staan.
Aan een struik kunnen meerdere generaties
bessen groeien, die in verschillendestadia van rijping verkeren.

De jeneverbes werkt desinfecterend en reinigt
het spijsverteringskanaal waarin
het de zuurgraad verlaagt.
De bessen zouden ook bepaalde
urinewegproblemen verlichten.
Tot slot helpt het in de vorm van een
massage-olie bij kneuzingen, eczeem,
psoriasis en, naar men zegt, cellulitis.

Pupolaire bes



Jeneverbesstruiken worden hoofdzakelijk
voor de bessen gekweekt, die vooral voor
het aromatiseren van gin worden gebruikt.



Kerrie



Deze winterharde groenblijvende plant is sinds
een paar jaar niet meer weg te denken
uit de keuken en bloemsierkunst.

Hoewel deze plant nog niet eens zo lang als
in de tuin wordt toegepast, verdient
hij er zeker een plaatsje.
Hij bloeit met trosjes felgele bloemen,
waaraan hij zijn naam heeft te danken.
Helichrysum is Grieks voor "gouden zon".
Het blad van deze licht aromatische plant
is zilverachtig grijs en
lijk op dat van de rozemarijn.
Als de blaadjes woden fijn gewreven,
verspreiden ze een lichte kerriegeur,
vooral als het net heeft geregend.

Bloemen



Ook de kleine felgele bloemen die aan het eind
van de zomer bloeien ruiken naar kerrie.

Blad

Het zilverachtige grijze blad verspreidt een
lichte kerriegeur die in de keuken meer en
meer waardering oogst.

Stengel

De donkergrijs-groene stengel begint
na w seizoenen te verhouten.





De zilvergrijze gloed op het blad van de
kerrieplant contrasteert met het diepere
groen van de andere tuinplanten.
De plant houdt van zon
en kan niet tegen kou.

Aantrekkelijke sierplant

Zet de kerrieplant als sierplant in een
zonnige border, waar de aroma zich vermengt
met dat van de andere planten.
Ook zijn kleurenpracht is telkens
opnieuw een lust voor het oog.
Als u hem een plaatsje geeft naast planten
die donkerder van kleur zijn komt
zijn zilvergrijze tint nog mooier uit.

Om niet te verpieteren heeft de kerrieplant
een zonnige, beschutte plaats nodig.
Zodra het kwik begint te zakken moet u
de plant in een pot overplaatsen
en naar binnen halen.

De kerrieplant is ook goed te gebruiken in
potpourri's en bloemdecoraties.



Klimop



Deze houtige groenblijvende plant kan zowel
omhoog groeien als de bodem bedekken.

Bloemen

De geelgroene bloemen bloeien
aan het eind van het jaar.

Blad

Het donkergroene blad is
gelobd als het jong is.

De klimop heeft zich zowel binnenshuis
als buiten een plaatsje verworven.
De sterke makkelijk te verzorgen plant
doet het overal goed,
langs muren en latwerk, in een pot,
kuip of border en dat zonder dat ander
planten er hinder van ondervinden.
Sommige bontbladige klimopsoorten
hebben meer zon nodig en zijn minder sterk.



Blad met een laagje was



Om klimopblad voor verwerking in boeketten
en bloemstukken stevig en glanzend
te houden wordt het met
glycerine ingesmeerd.



Klimop is vast en winterhard en heeft
weinig verzorging nodig.
Hij bedekt muren, voorgevels,
latwerk en ieder ander oppervlak.
Bontbladige varieteiten zijn veel decoratiever.

Giftige bessen

De varieteit "Hedera" kent zowel klimmende
als kruipende planten.
Het blad wordt gevoed door een uitgebreid
netwerk van zogenaamde bijwortels,
die zich aan ieder oppervlak hechten.

De geelgroene bloemen zijn rijk aan nectar
en bloeien aan het eind van de zomer,
maar alleen in de zon.
De wazrte bessen zijn giftig.

Medicinaal gebruik is alleen onder strikte
voorwaarden toegestaan,
omdat de klimop giftig kan zijn.
Klimop wordt voorgeschreven als
kompres tegen huidaandoeningen
en tegen puisten.
Klimoptinctuur wordt gebruikt ter
behandeling van bronchitis.



Koriander



Dit kruid met zijn schaarse blad en piepkleine
lichte bloemetjes verdient zeker
een plaats in uw border.
Blad en zaad worden in het Midden Oosten en
in Zuidoost Azie al duizenden jaren lang
als keukenkruid gebruikt.
Curry's, falafels, tajines, salades,
omeletten en rijstgerechten ontlenen aan
dit kruid hun typische smaak.
De fijn gehakte jonge stengels kunnen
heel goed als bieslook worden gebruikt.

Zaden



De zaden zijn klein, rond en lichtbruin.
Oogst de rijpe zaden door de plant
omgekeerd uit te schudden.
Ze worden voller van aroma
als ze worden bewaard.
Gemalen zaad wordt gebruikt voor
kruidenthee ter bevordering
van de spijsvertering.

Blad

Het mooie groene blad lijkt qua vorm op dat van
peterselie en verspreidt een typische geur.
Het meeste blad groeit dichtbij
de wortels, hoger aan de stengels
wordt het schaarser.

Stengels



De vele stengels raken in de loop
van de tijd verstrikt.
De ronde, zachtgroene stengels
kunnen gehakt en gegeten worden.





Koriander houdt van volle zon en
vormt prachtige bedden.
Er is niets op tegen om hem
binnenshuis te kweken, zij het dat
zijn geur veel mensen tegenstaat.

Voor uiteenlopend gebruik

Korianderblad heeft een typische geur
die niet iedereen lekker vindt.
Het zaad daarentegen ruikt aangenamer
en wordt veel in potpourri's gebruikt.
De geneeskrachtige eigenschappen
van koriander komen sterk overeen
met die van anijd, venkel en karwij.
Als kruidenthee zijn de vermalen zaden
energie-opwekkend en bevorderen ze
de spijsvertering.
Als kruidenthee helpt koriander
in sommige gevallen om bij stress
de eetlust op te wekken.



Laurier



De groenblijvende strijk of kleine bom
heeft een leerachtig blad.
Kleine geelwitte bloemen in het voorjaar.

De bladeren van deze mediterrane struik verrijken
al eeuwenlang de Provencaalse keuken.
Geen bouquet garni zonder laurier.
In Frankrijk wordt laurier zo vaak
in de saus afgetrokken, dat het in de
volksmond "saus-laurier" wordt genoemd.

De olie uit de bessen wordt in de
parfumindustrie gebruikt voor
toietzeep, terwijl laurieressence een
ingredient vormt bij de bereiding
van diverse likeuren.

Bladsteel

De jonge bladsteel is roodbruin en wordt
met de jaren grijs en houtig.

Gedroogde blad



Het gedroogde blad, dat net als het verse blad
wordt gebruikt in sauzen, stoofschotels
en marinades, verliest snel zijn aroma.

Bladeren

De zeer aromatische donkergroene bladeren
zijn duidelijk generfd.





Boom of struik



In het Middellandse Zeegebied wordt hij
erg hoog tot 20 meter.
In gematigde en koude klimatstreken
blijft hij kleiner en leent hij zich
uitstekend om in allerlei geometrische
vormen te worden gesnoeid,
meestal in een bolvorm.
Kortom, de ideale plant
voor terrassen en balkons.



Lavendel



Lavendel is een groenblijvend aromatisch
struikje met paarse bloemen, een ideale
sierplant in bordes en perken.
De smalle bladeren zijn grijsgroen
en geuren sterk.
De gedroogde bloemen van lavendel
blijven maandelang geuren.

Stengel



De vierkante groene stengel wordt
na twee seizoenen houtig.

Zaden

Verzamel de kleine donkerbruine
zaden uit de bloemhoofden.



Lavendel geurt en verzorgt

Lavendel eheft een kalmerende invloed op
het zenuwstelsel, verlicht hoofdpijn
en verdrijft lichte depressiviteit.
De etheische olie die uit lavendel
wordt gewonnen is een grondstof voor de
parfumindustrie en heeft
een sterk ontsmettende werking.

Lavendel helpt tegen blauwe plekken,
insectensteken en beten, voorkomt
arteriele bloeddruk en
onderdrukte hartkloppingen.

Hardnekkige migraine kunt u behandelen door
10 minuten in een warm bad te gaan liggen
waaraan u 20 druppeltjes lavendelessence
heeft toegevoegd.
Ga vervolgens rusten in een donkere kamer.

Drie tot vier druppeltjes in uw badwater helpen
uitstekend tegen vermoeidheid.
Doe wat lavendelessence in het water
van de luchtverdamper aan de radiator,
dan geurt uw hele huis en
is de lucht gezuiverd.
Een druppeltje op het kussen van de kinderen
helpt hen om snel in slaap te komen.



Decoratieve plant

Lavendel is er van wit tot paars.

Gekweekte lavendel

Lavendel wordt gekweekt voor de lavendelolie
die de grondstof is voor
eaux de toilette, parfums en
lichaamsverzorgende producten.
Daartoe worden de bloemen geplukt en gedroogd.



Moederkruid



Moederkruid komt uit de familie van madeliefjes
en margrieten met diverse siervarieteiten.

Deze van de Balkan afkomstige vaste plant
wordt al eeuwenlang gewaardeerd
om zijn geneeskrachtige eigenschappen.
De plant groeit in gematigd warme
en warme klimaatstreken.
hij is ook als sierplant populair,
maar nog veel meer in de
alternatieve geneeskunde.

Moederkruid vermindert ontstekingen en
werkt licht pijnstillend.
Vroeger werd moederkruid gebruikt
om koorts te bestrijden en
hoofdpijn en migraine te verlichten.
Sinds 1985 is de therapeutische werking
van de plant wetenschappenlijk bewezen,
vooral bij de behandeling van
migraine-aanvallen die merkbaar in sterkte
afnemen na warme moederkruid-compressen.
In de vorm van een aftreksel heeft het blad
een sterk ontstekingsremmende werking
en verlicht het reuma en artritis.

Omdat het sterk krampwerend is, is moederkruid
een probaat middel tegen menstuatiepijn.
In combinatie met andere planten,
vooral met hydrastiswortel, zou het
oorsuizingen verminderen.

Moederkruidtabletten



Moederkruidtabletten helpen soms beter
tegen migraine dan chemische pijnstillers.

Blad



Het groen tot geelgroene getande blad geeft een
kleuraccent aan borders en perken.

Stengels



De fijne sterk vertakte stengels vormen een
dichte plant, de bloemstelen verschijnen
in het voorjaar.





De Aureum, een dichtere varieteit met geelgroen
blad, vrolijkt met zijn felle kleur
het hele jaar door de tuin op.
Aureum groeit langzaam en
bloeit in de zomer overdadig.

Sierplant

Moederkruid is een aanwinst in uw siertuin,
vooral als de margrietachtige bloemen
aan de plant verschijnen.
Geef de plant een plaatsje langs een muur
tussen donkergroene planten, dan komen
de kleuren nog mooier uit.



Moerasspirea


Moerasspirea is een grote vaste winterharde plant
die zomers bloeit met talloze roomwitte
bloemetjes in opstaande trossen.

Deze plant met zijn grote opgaande stengels,
die afhankelijk van de streek olmkruis,
geitebaardkruid of moerasspirea heet,
bloeit met witgele bloemen die heerlijk
naar honing en amandel ruiken.

Hij is er in diverse varieteiten.
Het is dan ook geen enkel probleem om
de moerasspirea te vinden die het best
bij uw andere tuinplanten past.

De "Aurea" met zijn prachtige gele blad of
de bontgekleurde "Variegata".

Blad



Het heldergroene blad is viltig en zilverkleurig
aan de onderkant, sterk generfd en
geurt naar wintergroenolie.

Stengel



De vertakte stengel is roodachtig van kleur.

Wortels



De wortels gedijen het liefst
in vochtige grond.



Gedroogd blad



Het gedroogde blad van de moerasspirea doet
denken aan wintergroenolie en
is heel geschikt voor potpourri's.
Ook kunt u er zoete wijn mee aromatiseren,
die daardoor naar muskaat gaat smaken.



Deze grote planten met hun opstaande stengels
vol roomwitte bloemetjes komt u zeer
regelmatig in de vrije natuur tegen.
Ze geven wijn en hydromel een aangename aroma.

Van spirea is het woord aspirine afgeleid.
In 1830 werd de ontstekingsremmende
werking van dit kruid uit de rozenfamilie
ontdekt, waarna het actieve bestanddeel
"acetylsalicylzuur" werd gesunthetiseerd.

In tegenstelling tot aspirine veroorzaakt
moerasspirea geen maag- en darmbezwaren.
Het remt koorts, pijn en ontstekingen.

Blad en bloemen bevatten grote hoeveelheden
minerale zouten die een gunstige invloed
hebben op de spijsvertering en leverfunctie.

Een aftreksel van moerasspirea vermindert de
aanmaak van maagsappen en vermindert zweren
in maag- en darmkanaal.

Met de moerasspirea worden ook uitstekende
resultaten geboekt bij de behandeling
van reuma en artritis.
Daarnaast is het een probaat
urine-afdrijvend middel.



Oostindische kers



De Oostindische kers is een eenjarige plant
die snel groeit, met zijn felle kleuren
tuinen siert en lekkerbekken met zijn
peperige blad, geurige bloemen en
smakelijke zaden verwent.

Bloemen



De bloemen hebben vijf gele, rode, feloranje
of soms geelwitte bloemblaadjes.

Blad



Het grote brede ronde blad heeft
licht golvende randen.
De bloemsteel staat uit het midden.

Stengel

De onbehaarde stengel leent zich uitstekend
om gegeten te worden.

Zaden



De nog groene zaden kunnen als
kappertjes worden gemarineerd.

De Oostindische kers wordt graag als
toekruid in salades gegeten.
Zowel blad als bloemen hebben
een peperige smaak waar liefhebbers
dol op zijn.

De bloemen hebben de vorm van een helm
en zijn blad is zo groot als een wapenschild.





Er bestaat een dwerg- en klimmende varieteit.
De laatste moet regelmatig worden
teruggesnoeid anders overwoekert
hij de plantenborders.
Hij doet het trouwens heel erg goed
langs verticaal latwerk.

Vruchtbare plant

De Oostindische kers groeit en vermeerdert
zich heel eenvoudig, zelfs in
relatief arme grond.
Als de grond te voedselrijk en
te vochtig is, ontwikkelt het blad
zich ten koste van de bloemen.
In de tuin trekt de Oostindische kers
vliegen, muggen en ander ongedierte
aan dat zich te goed doet aan de luizen.
Voor de planten in zijn directe omgeving
is de Oostindische kers
dus een uitstekende bescherming.

Tot slot heeft de Oostindische kers een
versterkende werking op het lichaam en
schrijft men het zinneprikkelende
eigenschappen toe.
Het wordt gebruikt om onstekingen aan
luchtwegen, urinewegen en
geslachtsorganen te remmen.
Het blad is rijk aan vitamine C en
helpt als toekruid in salades preventief
tegen verkoudheid, griep en
andere winterse kwalen.



Oregano



Oregano is een decoratieve winterherde vaste
plant die veel in de keuken en
alternatieve geneeskunde wordt gebruikt.
Hij moet tegen kou en vocht
worden beschermd.

Oregano kent een twintigtal soorten
waaronder een groot aantal hybriden.
Het kruid wordt soms wilde marjolein genoemd,
maar moet niet worden verward
met de echte marjolein.

De gedroogde oregano die als keukenkruid
wordt gebruikt is een mengsel van
verschillende soorten.
Het zijn de Grieken die het kruid
oregano noemden, dat "bitter kruid" betekend.
De plant wordt al heel lang om zijn
aromatische eigenschappen gekweekt.
In de zomer zijn alle heuvels in Europa
en Centraal-Azie met oregano bedekt
en hangt overal zijn sterke peperige geur.

Bonte oregano



Een in sommige landen zeer populaire varieteit.

Blad



Het blad, maar ook de bloem en stengel kunnen
worden gedroogd en in de keuken,
alternatieve geneeskunde en voor
lichaamsverzorging worden gebruikt.

Zaden



De zaden kunnen in voor- en najaar
worden gezaaid.



Gedroogd



Gedroogde oregano heeft een pittige aroma
en is heel geschikt om salades,
rauwkost en pizza's mee te kruiden.





Dezee compacte varieteit met rode stengels is
winterhard en vormt 50 cm hoge stuikjes.
Om de plant mooi te houden moet u hem
ieder jaar scheuren of stekken.

Na het plukken blijft het aroma van dit kruid
het best bewaard als het zorgvuldig
wordt gedroogd.
Naast gebruik als keukenkruid wordt
oregano in potpourri's en geurzakjes verwerkt.

Een must in iedere tuin

Egyptenaren maakten als in de tijd van de farao's
gebruik van de antiseptische eigenschappen
van oregano om koorts, migraine
en nervositeit te bestrijden.
Ook tegen moeilijke spijsvertering
werd oregano voogeschreven.

Oregano is makkelijk te kweken en
verspreidt een aangename geur.
De plant bloeit met lilaroze bloemen
en heeft donkergroen blad.
De varieteit "Gold Tip" heeft goudbont
blad en witte bloemen.

Omdat ze zo langzaam groeien zijn alle
varieteiten oregano ideale
aromatische borderplanten.

Helaas trekken ze insecten aan, vooral bijen.
Zet de planten dus op enige
afstand van uw huis.



Peterselie



Krulpeterselie

Hoewel het minder sterk geurt dan varieteiten
met ongekruld blad, is krulpeterselie
populair als keukenkruid en als versiering
van schotels en vleesgerechten.

Vanwege zijn vele werkzame bestanddelen wordt
de plant ook in de alternatieve
geneeskunde gebruikt.

Krulpeterselie is rijk aan vitamine A en C,
maar ook aan minerale zouten en ijzer.

Drink het is meer of minder sterke afkooksels
als u blaas-, prostaat- of
nierproblemen heeft.

Tot slot heeft peterselie het voordeel dat het
de adem verfrist en de geur
van knoflook maskeert.

Blad

Het getande zachtgroene blad is rijk aan
vitaminen, calcium, magnesium en chlorofyl.

Stengel



Gewone snijpeterselie



De vlezige stengels smaken verfijnd en
worden veel gebruikt in
bouquets garnis.

Zaden



Bij bovenmatig gebruik kunnen de kleine
grijze zaden giftig zijn.





In de tuin

Deze peterselie laat zich makkelijk in een
pot kweken, in de keuken of
op de vensterbank.
Zo heeft u het kruid altijd
binnen handbereik.

In onze moes- en kruidentuinen groeien
drie varieteiten peterselie.

De eerste, krulpeterselie, is de minst
aromatische van de drie.
De andere twee varieteiten,
Tuberosum en Neapolitanum,
met blad dat donkerder groen,
geuriger en niet gekruld is,
komen veel voor in Frankrijk en Italie.

Ze zijn heel geschikt voor vulsels
van slakken en worden verwerkt in een
groot aantal gerechten,
waaronder taboule.

En dan is er nog de Hamburgse peterselie,
waarvan de gedroogde wortels een
heerlijk toekruid vormen.

Peterselie is een tweejarige plant
die in het tweede jaar zaad schiet
en gemakkelijk in een pot
kan worden gekweekt.

Als de minuscule bloemjes aan de plant
verschijnen, heeft de plant zijn aroma
verloren en moet hij worden vervangen.

Met twee zaaibedden per jaar beschikt u
het hele jaar over verse peterselie.

In koudere streken moet peterselie tijdens
vorstperioden worden afgedekt
wil de plant in het voorjaar weer groeien.

Gedroogd



Gedroogd peterselieblad behoudt zijn aroma
op voorwaarde dat u het pas op het
allerlaatste moment meekookt.



Roomse kamille



Roomse kamille is een bloemloze varieteit
met een appelgeur die goed bestand is tegen
droogte en een geurig grastapijt vormt.

Deze decoratieve, geurige kruipende plant
groeit dicht bij de grond en kan op de manier
van gras worden gekweekt.
In de middeleeuwen begon men de plant
speciaal als bodembedekker te kweken.
In de 17e eeuw raakte deze toepassing
van Roomse kamille bij veel hoveniers
weer in zwang, kamille-tapijten werden
een typerend voor tuinen uit die tijd.

Met Roomse kamille bereikt men in droge,
warme klimaatstreken het mooiste resultaat.
De plant vormt een dicht en vol tapijt,
dat intensief belopen kan worden
zonder dat het schade lijdt.

Zaad



Roomse kamille kan uit zaad worden gekweekt.
De varieteit "Treneague" vermeerdert
u echter door scheuren.

Blad

Het zachte glanzen groene blad ruikt naar appel
als u het tussen de vingers wrijft.





Een rechthoekige verhoging beplant met kamille
verandert in een mum van tijd in een
originele, naar appels geurende bank.

Geurig gazon

Bovendien verspreidt Roomse kamille een heerlijk
ietwat zure geur die aan appels doet denken.
Daarom noemde de Grieken de plant
"Chamaimelon" wat "grond bezaaid met
appels" betekent.

Hoewel uw kamille-gazon niet gemaaid hoeft
te worden, moet u het wel onderhouden,
anders staat het binnen de
kortste keren vol onkruid.
Plant het zo mogelijk in een border
of in een ommuurd perk.

Het enige nadeel is dat de plant, omdat hij
niet bloeit, noch culinaire noch
medicinale toepassingen heeft.

Voor ogen en neus

Een groot oppervlak beplant met Roomse kamille
vraagt veel onderhoud.
Daarom kan de plant beter in bakken
of begrensde borders worden gepoot.

Roomse kamille kan ook heel goed aan
potpourri's worden toegevoegd.



Rozemarijn



Rozemarijn is een aromatisch kruid dat
veel in de keuken wordt gebruikt.
Er zijn verschillende siervarieteiten.

Deze typisch mediterrane plant wordt door
de mens als eeuwenlang gebruikt,
zowel in de keuken als in de geneeskund.

Bij rozemarijn denken de meeste mensen
nu onmiddellijk aan lekker eten.
Rozemarijn wordt vooral gebruikt om
gegrild en geroosterd vlees, vooral
lamsvlees en vis te kruiden.

Olijfolie en azijn krijgen met
rozemarijn een unieke aroma.

Omdat rozemarijn zo snel groeit, wordt de plant
soms wel 2 meter hoog en is hij in de tuin
een lust voor het oog.
Tijdens de bloei verschijnen
aan de plant witte, roze en
soms zelfs paarse bloemen.
Geef de struik een plaatsje op de hoek
van een border of perk, want hij laat
zich heel gemakkelijk in de door u
gewenste vorm snoeien.

Zaden



De kleine bruine zaden voelen vettig aan.
Ze zijn alleen voor vermeerdering
te gebruiken.

Bladeren

De bladeren zijn hard en lijnvormig als naalden.
Als men ze wrijft, verspreiden ze hun aroma.

Stengel

De stengel wordt na twee jaar houtig.
Bij verbranding komt zijn geur vrij.
om het vuur niet aan te wakkeren moet u
eerst het blad verwijderen.

Gedroogd blad



Het gedroogde blad behoudt smaak en geur
en aromatiseert een groot aantal gerechten.





Rozemarijn vraagt om een warm klimaat
en beschutte standplaats.
De struik wordt nog groter als u hem
na de bloei terugsnoeit.

Kruid tegen de pest

Rozemarijn is al heel lang bekend, al in
de Oudheid wordt het kruid genoemd.

Tegenwoordig wordt rozemarijn gebruikt bij
behandeling van kinkhoest, astma,
nerveuze misselijkheid en depressie.
In het algemeen is het
opwekkend en krampwerend.

Een rozemarijn-aftreksel wordt gebruikt voor
warme kompressen op kneuzingen en in bad
tegen reumatiek en aanverwante kwalen.

Rozemarijn-olie en azijn



Met verse takjes rozemarijn worden olie
(vooral olijfolie)
en goede wijnazijnen gekruid.

Provencaalse kruiden



Rozemarijn is, net als tijm, een van de
onmisbare ingredienten van het klassieke
Provencaalse kruidenmelange.



Salie



Salie is een mooie struikachtig plantje met
zeer aromatisch blad en bloemen
die veel door bijen worden bezocht.

Salie is als aromatisch kruid even bekend als
therapeutische als zijn culinaire eigenschappen.
En inderdaad kent salie in de keuken een
groot aantal toepassingen.
Omdat het aroma zo krachtig is,
is het raadzaam salie niet in combinatie
met andere kruiden te gebruiken.

Zowel vers als gedroogd is het uitstekend
geschikt voor marinades en gerechten
met sauzen te kruiden en om vet vlees
lichter verteerbaar te maken.

Salie smaakt goed bij varkensvlees,
eend, orgaanvlees en lever.

Rode salie



Rode salie is een siervarieteit met
sterk geurend blad.

Blad

Het grijsgroene winterharde blad is donsachtig
behaard en aan de onderkant
duidelijk generfd.
Zowel vers als gedroogd wordt het in de keuken
de cosmetica en geneesmiddelenindustri gebruikt.

Stengel

De vierkante stengel is harig en begint
in het tweede jaar te verhouten.

Zaden



De piepkleine zaden zijn
donkerbruin en ovaal.





Salie is niet alleen bruikbaar, maar ook mooi.
In een tuin vormt ze hele mooie borders.
Verwar echte salie niet met andere
soorten salie, ze hebben niet allemaal
dezelfde medicinale werking.

"Heilig" kruid

Salie bevat zeer werkzame bestanddelen
waardoor het al sinds lang vervlogen
tijden de reputatie heeft dat het
levensverlengd is en bij oudere mensen
geheugenverlies remt.

De Latijnse naam van salie "salvia",
komt trouwens van een woord dat
"genezen en redden" betekent.

Een salie-aftreksel werd gebruikt om koorts
te bestrijden en het
zenuwstelsel te activeren.



Smeerwortel



Smeerwortel is een vaste overblijvende
kruidachtige plant die in tal
van landen wordt gekweekt.

Dit kruid, dat ook wel
keel-, vet- en waatwortel
wordt genoemd, is rijk aan calcium,
potassium en fosfor en is sterk
wondhelend, zowel voor botten
als voor weefsel.
Smeerwortel bevat namelijk een hoog gehalte
aan allantine, een stof die de aanmaak van
nieuwe cellen stimuleert.

De wetenschappelijke naam Symphytum,
komt uit het Grieks en heeft dezelfde
betekenis als het Latijnse woord "consolido"
"ik voeg samen, ik herstel"
een duidelijke verwijzing naar
zijn geneeskrachtige eigenschappen.

Het jonge blad kan rauw in salades
of gekookt gegeten worden,
maar niet te veel of te vaak.

Zaden



De kleine donker gekleurde zaden kunnen
in herfst en voorjaar worden gezaaid.

Blad

Het ruwe harige blad is donkergroen en bevat
veel meer proteinen dan blad
van andere planten.

Gedroogde wortel



Van de gedroogde wortel wordt
kruidenthee getrrokken.

Stengel



Aan het eind van de behaarde stengel
groeit een groot blad.

Penwortel



De penwortel kan wel een
paar meter lang worden.



Gedroogde smeerwortel



Smeerwortelthee en een aftreksel van
het gedroogde blad helpen tegen
maagzweren en keelpijn.
Maar recent onderzoek heeft aangetoond
dat het gevaarlijk is om deze dranken
in te grote hoeveelheden in te nemen.



De klokvormige paarse bloemen geven uw tuin
in het voorjaar een vrolijk accent.
Smeerwortel houdt van zon en
stoelt enorm uit.
Denk goed na over waar u hem zet.

De plant bevat calcium, potassium, fosfor en
bloeiende toppen zijn rijk aan vitamine B12.

Het jonge blad kan rauw in salades of
gekookt gegeten worden, maar
niet te veel of te vaak.

In de tuin

Smeerwortel gedijt uitstekend in de schaduw
van populieren, vooral aan het water.
Het kruid wordt gekweekt voor de aanmaak
van compost, dat daardoor extra
werkzaam wordt.

Smeerwortel is een leuke plant die zich
moeiteloos een plaatsje verwerft in bordes
en perken in elke tuin.
Zijn penwortel zoekt diep in de grond naar mineralen
en water als voedsel voor blad en bloemen.
Denk daarom goed na waar u de plant
wilt poten, zodat u hem later
niet hoeft te verplaatsen.



Tijm



Tijm is een onmisbaar keukenkruid.
Het geeft pasta- en vleesgerechten
een verrukkelijk aroma en bovendien
bevordert tijm de spijsvertering.
Het wordt zowel vers als gedroogd gebruikt
om bouillons, soepen, vulsels en sauzen
te aromatiseren en laat zich uitstekend
combineren met kip en varkensvlees.
Maar het kleine sterk vertakte plantje,
dat in zeer veel varieteiten bestaat,
is ook een probaat geneesmiddel tegen
talloze goedaardige aandoeningen.

Echte tijm



Echte tijm groeit als klein heestertje
op heuvels en droge stenige gronden.
Hij bloeit met roze of paarse bloemen.
Echte tijm kent vele toepassingen
in de keuken en alternatieve geneeskunde.
Snoeien na de bloei bevordert de groei.
U kunt alles van de plant
gebruiken zelfs de bloemen.

Zaad



Tijm vormt glazend bruin piepklein zaad.

Blad

Het aromatische kleine groene blad is
lijnvormig en krult op langs de randen.
De onderkant is licht behaard.

Gedroogd



De gedroogde blaadjes worden als keukenkruid
gebruikt en behouden lange tijd hun aroma.

Stengel



In de loop der tijd verhout
de bruingroene stengel.

Wortels



De vele dunne wortels vormen
een dichte kluit.





Tijm heeft ongekend veel werkzame bestanddelen.
Tijm ontsmet en stimuleert het afweersysteem.
Een paar druppeltjes tijmolie innemen
of met en stoombad inhaleren helpt bij
bronchitis, verkoudheid en keelpijn.

Een tuincompres heeft een sterk helende werking.
Muggen en andere insecten slaan
voor de geur van tijm op de vlucht.

Tot slot zijn er smeersels op tijmbasis
die kneuzingen, spierpijn en
huidirritatie verlichten.



Valeriaan



Hoewel sommige boeren er vroeger hun soep
mee oppepten, is valeriaan verre van
een arommatisch kruid.
De waarde van valeriaan is vooral gelegen
in zijn helende en decoratieve eigenschappen.

De naam is afgeleid van het Latijnse woord
"valere" dat "gezond zijn" betekent en
verwijst naar het feit dat de Romeinen het kruid
al als medicijn gebruikten.

Valeriaan is kalmerend, slaapverwekkend en
brengt gevoelens van stress en spanning
tot een minimum terug.

Valeriaan is een pijnstiller met
een licht verdovende werking.
Bij hoge dosis valeriaan kunnen ernstige
bijverschijnselen optreden.
Korte kuren zijn dan ook aan te bevelen.

Valeriaan is een vaste overblijvende plant,
geschikt voor borders en perken.
Bloeit midden in de zomer met
trossen witte bloemetjes.

Zaad



De kleine lichtbruine zaadjes kunnen gezaaid
worden om nieuwe planten te krijgen.

Blad



Katten zijn dol op de bittere smaak van de
samengestelde lancetvormige donkergroene bladeren.

Stengel



Echte valeriaan onderscheidt zich van andere
varieteiten door zijn holle diepgroene
diep gegroefde stengel.

Wortels







Valeriaan of baldiaanwortel kan
heel onaangenaam ruiken.
Desondanks wordt zijn aroma in
de parfumindustrie gebruikt.
De opgaande dicht bloeiende plant
is een sierlijke verschijning
in borders en perken.

Als sierplant vraagt valeriaan
weinig zorg en aandacht.
Als u de plant om geneeskrachtige
eigenschappen kweekt, moet u de bloeiende
toppen snoeien om de groei van de wortels
te bevorderen.
Graaf de plant uit in de late herfst
en knip de wortels af.
Was ze en leg ze op een donkere plaats te drogen.



Waterkers



Zoals zijn naam al aangeeft groeit dit plantje
in het stromende water van rivieren,
stroompjes en sloten.

Het blad heeft een ietwat zurige smaak en
is verrukkelijk in gemengde salades,
in combinatie met eikenblad- of
ijsbergsla bijvoorbeeld.

Waterkers smaakt uitstekend bij zalmmoten
en vegetarische spiezen.
Ook steaks worden vaak opgemaakt met
een klontje boter en waterkers.

Blaadjes



De glanzende ovale blaadjes bevatten
magnesium, jodium, ijzer, fosfor,
calcium en heel veel vitamine C.

Stengel



Met de hechtwortels aan de stengels kan de plant
drijven en vrij over het water groeien.



Salades



Waterkers, al dan niet met andere slasoorten
gemengd, geeft iedere salade
een frisse zurige nasmaak.



Waterkers, een lid uit de kruisbloemfamilie
is vochtdrijvend en versterkend.
Het drijft giftige stoffen uit en
stimuleert het spijsverterings- en
ademhalingsstelsel.
Het werkzame bestanddeel, datzich
in de bladeren bevindt helpt vooral tegen
chronische verkoudheid, hoest
en bronchitis.
Waterkers verlicht reumatische klachten
en galblaasproblemen.

Tussen juni en september tooit het uitgestrekte
waterkerstapijt zich met kleine witte bloemen.
De plant wordt bij voorkeur in stromend
water gekweekt, maar doet het
ook goed op vochtige grond.
Waterkers gedijt in iedere tuin als de
omstandigheden maar goed zijn.
Houd goed in de gaten dat hij nooit
droog staat, want voor u het weet
schiet hij zaad.


Reacties (22)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Geheimen van kruiden
Geheimen van kruiden
Geheimen van kruiden
Geheimen van kruiden
Geheimen van kruiden
Geheimen van kruiden
Geheimen van kruiden
Geheimen van kruiden
Geheimen van kruiden
Geheimen van kruiden
Geheimen van kruiden
Geheimen van kruiden
Leuk artikel? Deel het

Halloween wordt steeds populairder in NL en België. Maak leuke en gekke gerechten en geef een griezelig Halloween dinertje. De beste Halloweenrecepten vind je hier »… Lees verder »

Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies