kersthapjes

Heerlijk gefrituurde hapjes uit verschillende keukens



(voor ong 30 stuks)

Bak 200 gram kalfsstoofvlees even aan in 1 el boter,schenk er 4 dl water bij met 1 dl wittewijn bij,voeg 2 takjes tijm,1 laurierblad,een stukje foelie en een stukje citroenschil toe en stoof het in 1/2 uur gaar.
zeef de bouillon,vang het vocht op.
Smelt in een steelpan 75 g boter tot het bruist,roer er 75 g bloem door en laat het nog eens 2 min. bakken.
Roer ineens 1 1/2 dl bouillon en laat het vocht opnemen,zodat een bal ontstaat.
Voeg in delen de rest van de bouillon toe,zodat een dikke ragout ontstaat.
Breng de saus op smaak met zout,peper en nootmuskaat.
Snij het kalfsvlees,75 g gekookte ham en 75 g mosterdkaas in kleine blokjes en roer dit met 3-4 el fijngesneden peterselie,1 tl verse tijmblaadjes,1 eierdooier en 4 el room door de ragout.
Laat de ragout opstijven.
Vorm van de stijve koude ragout ong. 30 stuitergrote balletjes.
Rol ze door paneermeel,haal ze door losgeklopt ei en rol ze weer door paneermeel.
Laat ze ong. 30 min. opstijven in de koelkast.
Bak ze per 5-6 tegelijk goudbruin en gaar.
serveer met mosterd.

(Ong 24 stuks.)

fruit 1 fijngesneden ui met 300 g risottorijst en 1 laurierblad in wat olie,schenk er 8 dl water,1 tl geelpoeder of saffraanpoeder en 1 kippenbouillontablet op,laat het tablet oplossen,roer derijst om en laat afgedekt en op laag vuur al het water opnemen en de rijst gaar worden in 25 min.,onder af en toe roeren.
Laat afkoelen en verwijder het laurierblad.
Roer er 125 g fijngehakte chorizoworst,125 g ham,1 fijngehakte geroosterde paprika,2 el fijngehakte zwarte olijven,2 el fijngeknipte peterselie en 1 losgeklopt ei door.
Vorm van de rijst kleine croquetten,haal ze door de bloem,losgeklopt ei en paneermeel en laat ze 30 min. opstijven in de koelkast.
bak ze in hete frituurolie goudbruin.

(Ong. 16 stuks)

hak 100 g garnalen heel fijn en meng dit met 250 g kipgehakt,1 el fijngesneden selderij,1 tl versgeraspte gember en 2 tene knoflook uit de pers en roerbak dit 2 min.
snij 4 grote loempia vellen in 4 stukken van 15 bij 15 cm.(of gebruik filodeeg)
leg op elk deegstukje in het midden een lepel vol gehakt mengsel,kwast het deeg om de vulling in met wat losgeklopt eiwit en neem het deeg boven de vulling tot een buideltje samen.
druk het deeg boven de vulling stevig op elkaar.
Frituur de pangsit in hete olie in 3 min. goudbruin en krokant.
serveer ze met sweet chilisaus om ze in te dippen.


(Ong. 18 stuks.)

laat 6 sneetje brood zonder korst uitdrogen en maal het fijn.
Pureer 250 g roze garnalen met 50 g vet varkensspek (plakjes),2 el vissaus,1 el fijngesneden basilicum,1 el fijn gesneden limoenblad (djeroek poeroet), 1 losgeklopt ei,mespuntje zout,1/2 tl suiker en het broodkruim.
Vorm hiervan kleine koekjes en frituur ze per 5-6 tegelijk in 3-4 min. in hete olie goudbruin en gaar.
lekker met een zoutzure dipsaus.( voor ong. 22 stuks)

Blancheer 450 g inktvisringen in kokend gezouten water.
Hak ze fijn met 1 groene paprika en 2 verse jalape?opepers (zonder zaad), 2 uitjes,1 teen knoflook,1 steel bleekselderij en het blad van 3 takjes koriander.
Klop een dik beslag van 200 g bloem,1 dl lauwe melk,1 losgeklopt ei en 2 tl bakpoeder.
meng het gehakte mengsel erdoor.
haal steeds een sauslepel eerst door de hete frituurolie,schep de lepel vol met beslag en laat het beslag langzaam in de hete olie glijden.
Bak de conchfritters goud bruin,duw ze steeds naar beneden als ze boven drijven.(ong. 15 stuks)

Prak 250 g fetakaas fijn en breng het op smaak met 1 tl citroenrasp,1 el citroensap,3 el fijngesneden peterselie en 1 el fijn gesneden muntblad.
Snij vellen filodeeg in lange repen van 5-6 cm breedte.
Bestrijk steeds een deegreep eerst met wat olie.
leg aan het begin van een deegreep een dessertlepel vol kaasvulling.
Vouw dit stukje deeg met kaas erop diagonaal naar boven toe,vouw dat recht naar boven en vouw zo verder,tot het einde van de deegreep.
bestrijk ze met olie.
bak de filo-driehoekjes in ong. 5 min. in hete olie goudbruin.

(ong. 15 stuks)

Kneed een deeg van 225 g gezeefde bloem met 1/2 tl zout,wat peper,1 tl kerriepoeder,1 1/2 el olie en 3/3 dl warm water,en laat dit afgedekt ong. 10 min. rusten.
Vorm van het deeg 15 stuitergrote balletjes,rol ze uit tot rondjes van 15 cm doorsnee.
Roerbbak in 1 el boter 1 gesnipperde ui,250 g kipgehakt,1 tl knoflookpuree,1 tl fijngesneden rode peper,1 el versgeraspte verse gember,1 tl kerriepoeder.
Voeg 100 g doperwten,2 el geraspte kokos,2 el fijn gesneden koriandergroen,1 el citroensap en zout naar smaak toe en laat het mengsel afkoelen.
vorm van het gahkt met 2 dessertlepels stevige ovale balletjes.
maak de randjes van de deegrolletjes nat met water.
eg op elk een balletje gehaktmengsel, sla de deeglapjes dubbel en druk met de punten van een vork de naadjes goed op elkaar.
Bak de samosas in hete olie snel goudbruin en warm.
lekker met chutney.

(ong 12 stuks)

maak met de staafmixer een pasta van 1 stengel sereh,1 teen knoflook,2 cm verse gember,1/8 plakje javaanse suiker en 3 el vissaus.
Snij 125 g kipfilet in zeer smalle reepjes en schep ze om met de pasta.
week 50 g rijstnoedels volgens de verpakking.
meng 30 g julienne van wortel met juliene van bamboe(klein blikje,uitgelekt),40 g tauge,15 g geknipte bieslook.
Roer 2 tl maizena los met 2 el water.
roerbak de kipfilet in wat olie,veg de groenten toe en roerbak 1 min.
schep de rijstnoedels erbij en voeg het maizena papje toe.
laat afkoelen.
haal een rijstvel van 20 cm door koud water.
leg hierop 2-3 blaadjes koriander.,verdeel de vulling,vouw het dubbel en rol het op.
plak de naad vast met wat water.
herhaal dit steeds.

Reacties (1)
kersthapjes
Leuk artikel? Deel het

Op de speciale wokjekoelkastleeg pagina zie je hoe je eenvoudig je koelkast leeg kan wokken. Geef op wat je nog hebt liggen en zoek daar recepten bij. Wokken doe je met Go-Tan!… Doe mee »

Laatst vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies