Eenpans maaltijden

Eenpans maaltijden

Binnen een half uur op tafel




Eenpans maaltijden

Celine Dion met "Fly"


Dit is een artikel van Luckyjo - Lucy

Er komen weer overheerlijke gerechten
De gerechten staan binnen
een half uur op tafel

Keukengerei

Hebt u alle benodigdheden voor een
geslaagde eenpans maaltijd in huis ?




Pannen

Koop de beste pannen die u zich kunt veroorloven
die gaan het langst mee
Pannetjes met een dunne bodem branden snel aan
waardoor het voedsel zijn smaak verliest
Ook is het moeilijk om de inhoud op
een constante temperatuur te houden
Voor soepen en stoofpotten heeft u
een grote pan nodig
In het recept kunt u lezen of het recept
moet worden afgebakken in de oven
Als dat het geval is, is een vuurvaste
braadpan het geschikst
Ook de wok en koekenpan zijn belangrijk
voor de bereiding van eenpans maaltijden
Zorg dat u een wok koopt die
bij uw fornuis past, op een electrisch
fornuis heeft u een pan met platte dikke
bodem nodig die direct in contact
kan staan met de hittebron

Bakpannen

Zorg dat uw bakpan groot genoeg is, zodat
alle ingredienten de ruimte hebben
Let er wel op dat uw pan in de oven past



Van links boven met de klok mee :
schuimspaan - vijzel en stamper - maatbeker
maatlepels - hakmes
schilmesje - citrusschiller

Snijplank

Een dikke snijplank van goede
kwaliteit gaat jaren mee
Gebruik wel aparte snijplanken
voor rauw en gekookt voedsel

Messen

Twee messen mogen niet in de keuken ontbreken
Een hakmes heeft een zwaar breed lemmet
en is in verschillende maten te koop
Neem er een met een lemmet van
17 - 20 cm lang, het mes is dan makkelijk
te hanteren en ideaal om groenten, vlees en
verse kruiden mee fijn te hakken
Een schilmesje heeft een klein lemmet
en is geschikt om allerlei groenten
en fruit mee te schillen en snijden

Maatbekers - maatlepels - weegschaal

Meet de ingredienten zorgvuldig af
Met goede maatbekers en maatlepels
gaat u dat makkelijk af

Citrusschiller

Deze is handig om repen schil
van citrusvruchten te snijden

Vijzel en stamper

Als u verse kruiden gebruikt kunt u
hiermee kleine hoeveelheden fijnmalen

Schuimspaan

Dit eenvoudige keukenartikel
mag niet ontbreken in de keuken
Als u het aangebraden vlees uit de pan
schept, blijft het vet en de jus achter en
gaat er niets van de smaak verloren

Technieken

Een ui snipperen

Het maakt voor een basistechniek niet uit
of u een ui fijn of grof snippert



Snijd het steeltje van de ui en snijd
hem door de wortel doormidden
Peel dee ui en leg de halve ui met de
platte kant op de snijplank
Snijd de ui in de lengte verticaal door
maar laat daarbij de wortel intact



Maak horizontaal drie inkepingen van de steel
naar de wortel, maar snijd de wortel
niet helemaal door
Begin daarbij aan de kant van de steel
Snijd de ui door van de steel tot de wortel
De ui valt in kleine stukjes uit elkaar

Tomaten ontvellen

Als u tijd genoeg heeft kunt u tomaten beter
ontvellen voordat u ze aan een saus
of stoofpot toevoegt



Kerf met een scherp mesje een kruis in
de tomaat en leg hem in een schaal
Schenk er heet water over en laat de tomaat
30 seconden staan
Het velletje moet al iets los laten
Onrijpe tomaten hebben iets meer tijd nodig



Giet het hete water af en laat de tomaten
schrikken met koud water
Verwijder de velletjes met een scherp mes
Laat de tomaten niet te lang
in heet water staan, want
ze worden snel zacht

Vlees aanbraden

Dit is een erg belangrijk proces, want het
geeft smaak en kleur aan de stoofpot



Verhit wat olie in en braadpan
Voeg het vlees in kleine hoeveelheden
per keer toe, afhankelijk van
de grootte van de pan en braad het
aan alle kanten goudbruin
Als u het vlees in een keer in de pan
doet verlaagt u de temperatuur drastisch
en dan "stooft" het vlees
in plaats van dat het dichtschroeit



Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan
zodat er zo veel mogelijk vet achterblijft
en leg het vlees op keukenpapier
Hethaal dit met de rest van het vlees

Koken met een wok

Veel eenpans maaltijden kunnen
in de wok worden bereid



Zorg dat u alle ingredienten heeft gesneden
en bij de hand heeft
Laat de wok heet worden, voeg de olie toe
en draai de wok rond zodat de bodem en
zijkanten met een laagje worden bedekt
Laat de olie even heet worden en
controleer met een klein stukje ui of
de olie heet genoeg is



Draai het vuur iets lager als u de eerste
ingredienten toevoegt
Roerbak op hoog vuur, maar zorg dat
het voedsel niet aanbakt
Blijf alles omscheppen met een spatel
Als de wok te droog wordt kunt u beter
niet meer ingredienten toevoegen
want dat gaat ten koste van de smaak
voeg eenvoudig een scheutje water toe

Hieronder komen eenpans maaltijden





Maaltijdsoepen

Zalmsoep met curry




De milde currypasta geeft deze soep
net dat beetje extra


Voor 4 personen

Ingredienten :

  • 50 gram boter
  • 225 gram gesnipperde uien
  • 2 theelepels milde currypasta
  • 1 1/2 ml witte wijn
  • 3 dl room
  • 60 gram vers geraspte kokosnoot
  • 340 gram geschilde aardappels in blokjes
  • 500 gram zalmfilet zonder vel in blokjes
  • 3 eetlepels vers gehakte peterselie
  • zout en peper

    Bereiding :

    Smelt de boter in een grote pan, voeg de uien
    toe en bak ze in 4 minuten zacht.
    Voeg de currypasta toe en bak het nog 1 minuut.
    Voeg 5 dl water, wijn, room, kokosnoor
    zout en peper toe.
    Breng de soep al roerend aan de kook en
    blijf roeren tot de kokosnoot is opgelost.
    Voeg de aardappels toe en laat
    de soep afgedekt 15 minuten pruttelen
    tot de aardappels bijna gaar zijn.
    Roer de vis door desoep,
    maar laat de stukken heel.
    Kook desoep nog 3 minuten
    zachtjes tot de vis net gaar is.
    Voeg de peterselie en zout en peper toe.

    Linzensoep met pasta




    Deze gezonde en stevige maaltijdsoep
    is lekker met stokbrood


    Voor 6 personen

    Ingredienten :

  • 6 eetlepels olijfolie
  • 100 gram ham in blokjes
  • 1 middelgrote gesnipperde ui
  • 1 stengel bleekselderij in stukjes
  • 1 fijn gehakte wortel
  • 225 gram gedroogde groene linzen
  • 2 liter kippenbouillon van blokjes
  • 1 blaadje verse salie
  • 1 takje verse tijm
  • 200 gram pasta voor soep
  • zout en peper

    Bereiding :

    Week de linzen 3 uur in water.
    Verhit de olie in een koekenpan en bak
    het vlees 3 minuten.
    Voeg de ui toe en fruit hem tot hij zacht is.
    Voeg de selderij en wortel toe en
    bak ze 5 minuten onder regelmatig roeren.
    Giet de linzen af en voeg ze toe aan de pan.
    Schenk de bouillon erbij, voeg de kruiden
    toe en breng het geheel aan de kook.
    Kook desoep op middelhoog vuur 1 uur
    tot de linzen gaar zijn.
    Voeg zout en peper naar smaak toe.
    Voeg de pasta toe en kook ze mee
    tot ze net gaar zijn.
    Laat de soep nog even staan
    voorat u hem serveert.

    Pompoensoep met bacon en Gruyere




    Dit is een pittige en stevige pompoensoep,
    met bacon en heerlijk romige gesmolten kaas


    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 1 kilo pompoen
  • 225 gram bacon
  • 1 eetlepel olie
  • 225 gram gesnipperde uien
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 1 eetlepel gemalen koriander
  • 300 gram aardappels
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 theelepels maizena
  • 2 eetlepels creme fraiche
  • tabasco naar smaak
  • 150 gram geraspte Gruyere
  • zout en peper

    Bereiding :

    Snijd de pompoen in grote stukken.
    Verwijder de schil met een scherp mes en
    probeer zo weinig mogelijk
    vruchtvlees weg te snijden.
    Schep de zaden uit de pompoen
    en snijd het vruchtvlees in stukjes.
    Snijd het vet van de bacon
    en hak het in stukjes.
    Verhit de olie in een grote pan en
    bak de ui en knoflook 3 minuten
    tot ze zacht beginnen te worden.



    Voeg de bacon toe en bak het 3 minuten mee.
    Voeg de kruiden toe en bak alles 1 minuut.



    Schil de aardappels en snijd ze in stukjes.
    Voeg de stukjes pompoen,
    aardappels en bouillon toe.
    Breng het geheel aan de kook en laat het
    15 minuten pruttelen tot de pompoen
    en aardappels gaar zijn.



    Maak een papje van maizena en 2 eetlepels water
    en voeg het met de creme fraiche
    toe aan de soep.
    Breng de soep aan de kook en laat hem
    onafgedekt 3 minuten pruttelen.
    Voeg tabasco, zout en peper naar smaak toe.
    Schep de soep in 4 kommen en
    strooi er de kaas over.
    Serveer de soep direct.

    Noedelsoep met vlees




    Deze heerlijke soep doet een beetje Oosters aan


    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 10 gram gedroogde porcini
  • 6 sjalotjes
  • 115 gram wortels
  • 350 gram lendenbiefstuk
  • 2 eetlepels olie
  • 1 teentje geperste knoflook
  • 2 1/2 cm verse gemberwortel
  • 1 1/4 liter vleesbouillon
  • 3 eetlepels lichte sojasaus
  • 6 1/2 dl droge sherry
  • 85 gram dunne eiermie
  • 85 gram fijngesneden spinazie
  • zout en peper

    Bereiding :



    Breek de porcini in kleine stukjes, leg ze
    in een kom en schenk er
    1 1/2 dl kokend water bij.
    Laat het 15 minuten weken.
    Snipper de sjalotjes en snijd de wortels
    in dunne reepjes van 5 cm lang.
    Snijd het vet van het vlees en
    snijd het vlees in dunne reepjes.
    Verhit de olie in een grote pan en bak
    het vlees in kleine hoeveelheden per keer
    bruin en voeg zonodig wat olie toe.
    Schep het gebakken vlees met de schuimspaan
    uit de pan en laat het op
    keukenpapier uitlekken.



    Schil de gember en hak ze fijn.
    Voeg de knoflook, gember, sjalotjes
    en wortels toe en bak alles 3 minuten.



    Voeg het vlees, bouillon, porcini met weekwater,
    sojasaus, sherry, zout en peper toe.
    Breng het geheel aan de kook en laat
    alles afgedekt 10 minuten pruttelen.



    Breek de mie in stukken en doe ze
    met de spinazie in de pan.
    Laat alles nog 5 minuten zachtjes koken
    tot het vlees gaar is.
    Voeg zout en peper naar smaak toe
    en serveer de soep heet.

    Maaltijdsoep met groenten en kruiden




    Deze dikke romige maaltijdsoep bestaat uit
    aardappels, sperziebonen, selderij,
    prei, ui en paprika


    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 1 ui
  • 1 prei
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 gele paprika
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels vers gehakte peterselie
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 1/4 liter groentebouillon
  • 350 gram aardappels
  • paar takjes tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 115 gram sperziebonen
  • 1 1/4 dl melk
  • zout en peper

    Bereiding :

    Snipper de ui, snijd de prei in ringen en
    snijd de bleekselderij in blokjes.
    Schil de aardappels en snijd ze in stukjes.
    Snijd de sperziebonen diagonaal in stukjes.
    Snijd de paprika in stukjes.



    Smelt de boter in de braadpan en voeg de ui,
    prei, selderij, paprika en peterselie toe.
    Laat de groenten afgedekt op laag vuur
    koken tot ze zacht zijn.
    Voeg de bloem toe en roer goed.
    Schenk de bouillon erbij en breng
    het mengsel al roerend aan de kook.



    Voeg de aardappels, tijm en laurier toe.
    Laat het geheel onafgedekt 10 minuten
    zachtjes koken.
    Voeg de sperziebonen toe en laat de soep
    nog 15 minuten sudderen tot alles gaar is.
    Roer de melk door de soep en breng hem
    op smaak met zout en peper.
    Verwijder de takjes tijm en blaadje laurier
    en serveer de soep heet.





  • Stoofschotels

    Vispannetje




    De vis wordt snel gekookt in een volle
    pittige tomatensaus met bacon
    Zelfs mensen die beweren geen liefhebber
    van vis te zijn zullen smullen


    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 6 plakjes bacon in reepjes
  • 1 eetlepel boter
  • 1 grote gesnipperde ui
  • 1 teentje gehakte knoflook
  • 2 eetlepels vers gehakte peterselie
  • 1 theelepel verse blaadjes tijm
  • 500 gram tomaten
  • 1 1/2 dl droge witte wijn
  • 5 dl visbouillon
  • 300 graam aardappels in blokjes
  • 750 gram witte visfilet in stukken
  • zout en peper
  • takjes peterselie voor garnering

    Bereiding :

    Bak de bacon in een koekenpan op matig vuur
    lichtbruin, maar niet knapperig.
    Lat het op keukenpapier uitlekken.
    Smelt de boter in de pan en voeg de ui toe.
    Fruit de ui in 5 minuten zacht.
    Voeg de knoflook en kruiden toe en
    bak alles mog 1 minuut.
    Ontvel de tomaten en snijd ze fijn.
    Voeg de tomaten, wijn en bouillon toe
    en breng het geheel aan de kook.



    Draai het vuur lager en laat de stoofpot
    afgedekt nog 15 minuten zachtjes koken.
    Schil de aardappels en snijd ze in blokjes.
    Voeg de aardappelblokjes toe en laat
    het geheel aafgedekt nog 12 minuten zacht
    koken tot de aardappels bijna gaar zijn.



    Voeg de vis en bacon toe.
    Laat het geheel zonder deksel nog
    5 minuten zach koken tot de vis
    en aardappels gaar zijn.
    Breng het gerecht op smaak met zout en peper.
    Garneet het vispannetje met peterselie.

    Mediterraans vispannetje




    Dit gerecht is heerlijk met een volle
    knoflooksaus erbij en knapperig
    stokbrood om te dippen
    Gebruik zo veel mogelijk
    soorten vis en schelpdieren


    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 500 gram visfilet
    als rode snapper - zeeduivel - zeebaars - makreel
  • 500 gram garnalen
  • snufje saffraandraadjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 340 gram gesnipperde ui
  • 350 gram venkel
  • 2 theelepels bloem
  • 400 gram blokjes uitgelekte tomaat uit blik
  • 3 teentjes geperste knoflook
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 eetlepels vers gehaakte tijm
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • zout en peper

    Om te serveren :

  • knoflooksaus
  • stokbrood

    Bereiding :

    Spoel de filets af, verwijder het vel en
    snijd ze in grote stukken.
    Maak de garnalen schoon.
    Doe de saffraan in een kom en schenk
    er 1 1/2 dl kokend water op.
    Laat de saffraan 20 minuten weken.
    Zeef dan het vocht.
    Verhit de olie in een grote pan en
    bak de uien en venkel onder af en toe roeren
    zachtjes 5 minuten tot het zacht is.



    Roer de bloem erdoor.
    Voeg 7 1/2 dl water en de tomaten,
    knoflook, laurier, tijm, rasp,
    saffraanwater, zout en peper toe.
    Brfeng het mengsel aan de kook.



    Draai het vuur lager en voeg de vis toe.
    Laat alles onafgedekt op laag vuur
    2 minuten heel zachtjes koken.



    Voeg dan de garnalen toe en kook alles nog
    3 minuten tot de vis gaar is
    maar niet uit elkaar valt.
    Breng het op smaak met zout en peper.
    Serveer de vis in kommen met een
    lepel knoflooksaus erop en geef stokbrood erbij.

    Kip Chianti




    Door de robuuste volle rode wijn en rode pesto
    krijgt de saus een mooie kleur
    en pittige smaak
    De druiven geven het gerecht en zoete smaak


    Voo 4 personen

    Ingredienten :

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 4 kippenborsten zonder vel
  • 1 middelgrote ui
  • 2 eetlepels rode pesto
  • 3 dl chianti
  • 3 dl water
  • 115 gram druiven
  • zout en peper
  • peterselie voor garnering
  • rucolasalade als bijgerecht

    Bereiding :

    Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan,
    voeg de kippenborsten toe en bak ze
    op middelhoog vuur 5 minuten tot ze
    aan beide kanten verkleurd zijn.
    Schep ze met de schuimspaan uit de pan
    en laat ze uitlekken op keukenpapier.
    Snijd de ui in ringen.



    Verhit de rest van de olie in de pan, voeg
    de ui en rode pesto toe en bak het
    al roerende 3 minuten tot de ui zacht is.
    De ui mag niet bruin worden.
    Voeg de chianti en water toe en breng
    alles al roerende aan de kook.
    Leg de kip terug in de pan en
    breng het op smaak met zout en peper.
    Draai het vuur lager en laat het geheel
    afgedekt 20 minuten zaxhtjes koken
    tot de kip gaar is.
    Roer het regelmatig.



    Voeg de druiven toe en laat alles op
    middelhoog vuur door en door heet worden.
    Garneer het gerecht met peterselie
    en serveer het heet.
    Geef er een salade bij.

    Kip citroen en knoflook




    Dit is een landelijk gerecht dat
    eenvoudig et maken is


    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels boter
  • 100 gram bacon in stukjes
  • 8 teentjes knoflook
  • 4 uien in vieren
  • 2 theelepels bloem
  • 6 dl kippenbouillon
  • 2 citroenen in dikke plakken
  • 3 eetlepels vers gehakte tijm
  • 1 kip a 1 1/2 kilo
  • 800 gram kidneybonen uit blik
  • zout en peper
  • brood als bijgerecht

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 190 graden.
    Verhit de olie en boter in een vuurvaste
    braadpan die groot genoeg is
    voor de kip en groenten.
    Voeg de bacon toe en bak het goudbruin,
    keer het af en toe.
    Schep de bacom met de schuimspaan uit
    de pan en laat het uitlekken op keukenpapier.



    Bak de hele teentjes knoflook en ui
    op hoog vuur bruin.
    Roer de bloem er door en schenk
    de bouillon erbij.
    Doe de bacon weer in de pan met
    de plakjes citroen, tijm, zout en peper.



    Breng het mengsel aan de kook, leg de kip erop,
    strooi er zout en peper over en
    zet de pan in de oven.
    Bak de kip 1 uur en bedruip hem af en toe.



    Bedruip de kip nog eens met kookvocht.
    Spoel de bonen af en laat zeuitlekken.
    Voeg de bonen toe en zet het mengsel weer
    30 minuten in de oven tot de kip gaar is.
    Snijd de kip in dikke plakken.
    Serveer de kip met brood.

    Kashmiri-kipcurry




    Deze curry staat in een oogwenk op tafel
    Hij smaakt heel speciaal door de
    combinatie van kruiden en pikante appels


    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 2 theelepels maisolie
  • 2 middelgrote gesnipperde uien
  • 1 blaadje laurier
  • 2 kruidnagels
  • 1 pijpje kaneel
  • 4 zwarte peperkorrels
  • 1 kleine kip a 750 gram
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel geperste knoflook
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 eetlepel gemalen amandelen
  • 1 1/2 dl yoghurt
  • 2 appels
  • 1 eetlepel koriander
  • 15 gram geschaafde amendelen

    Bereiding :

    Verhit de olie in de wok met anti-aanbaklaag
    en fruit de ui, laurier, kruidnagels,
    kaneel en peperkorrels 5 minuten.
    Ontvel de kip en snijd hem in 8 stukken.
    Voeg de kip toe en roerbak het geheel
    3 minuten tot de kip aan de
    buitenkant niet langer roze is.



    Draai het vuur lager en voeg de garam masala,
    gember, knoflook, zout, chilipoeder en
    gemalen amaandelen toe en
    roerbak alles nog 3 minuten.



    Schil de appels, verwijder het klokhuis
    en snijd ze in plakjes.
    Voeg geleidelijk de yoghurt toe
    en roer nog een paar minuten.
    Voeg de appels en koriander toe.
    Kook het geheel afgedekt 15 minuten.
    Ga na of de kip gaar is en
    serveer het gerecht direct.
    Garneer het met amandelen en koriander.

    Lamsgoulash met tomaten en paprika's




    Dit is een Oost-Europese stoofpot met heerlijk
    mals vlees en kleurrijke groenten


    Voor 6 personen

    Ingredienten :

  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 1 kilo mager lamsvlees in blokjes
  • 1 grote gesnipperde ui
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • 3 groene paprika's in blokjes
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 800 gram tomatenblokjes uit blik
  • 1 eetlepel vers gehakte peterselie
  • 1 theelepel vers gehakte majoraan
  • 2 eetlepels bloe
  • zout en peper
  • groene salade als bijgerecht

    Bereiding :



    Verhit de olie in een koekenpan.
    Bak de stukjes lamsvlees 8 minuten.
    Voeg ruim zout en peper toe.



    Voeg de ui en knoflook toe en
    bak alles nog 2 minuten.
    Voeg de paprika en paprikapoeder toe.



    Voeg de tomaten toe en zonodig wat water
    zodat het vlees is bedekt.
    Roer de kruiden erdoor.
    Breng het geheel aan de kook, draai
    het vuur lager en laat het afgedekt
    1 1/2 uur zacht koken tot het vlees gaar is.



    Maak een papje van de bloem met 4 eetlepels
    koud water en schenk het bij de stoofpot.
    Breng alles weer aan de kook, draai
    het vuur lager en kook tot de saus indikt.
    Breng het op smaak met zout en peper.
    Serveer de goulash met een groene salade.

    Lamsstoofschotel




    De groenten in deze stoofschotel karameliseren
    en nemen de heerlijke smaakjes
    van het vlees op
    Bedruip het vlees met het kooknat


    Voor 6 personen
    Ingredienten :

  • 12 teentjes knoflook
  • 1 kilo lamsbout
  • 12 kleine takjes verse rozemarijn
  • extra rozemarijn als garnering
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 12 sjalotjes
  • 1 kilo aardappels in stukjes
  • 750 gram pastinaak in stukjes
  • 750 gram wortels in stukjes
  • 3 dl rode wijn
  • 3 eetlepels honing
  • 2 eetlepels donkee sojasaus
  • 2 eetlepels bloem
  • 5 dl vleesbouillon
  • zout en peper

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 190 graden.
    Schil 3 tenen knoflook en
    snijd ze in plakjes.
    Maak inkepingen in het vlees en druk
    de schijfjes knoflook en takjes
    rozemarijn in het vlees.
    Strooi er zout en peper over.
    Verhit de olie in een grote vuurvaste
    braadpan en bak de hele sjalotten
    onder af en toe roeren goudbruin.



    Voeg de aardappels, pastinaak, wortels,
    knoflook met schil, zout en peper toe.
    Leg de lamsbout erop en schenk
    de helft van de rode wijn erbij.
    Zet de pan afgedekt in de oven
    en baak de schotel 1 uur.
    Bedruip het vlees af en toe.



    Meng de honing en sojasaus in een kom.
    Schenk na 1 uur het honingmengsel
    over het lamsvlees.
    Zet de pan weer in de oven en bak
    de schotel onafgedekt nog 1 1/4 uur.
    Bedruip het vlees en groenten af en toe.
    Kijk of het vlees en groenten gaar zijn.
    Schep alles uit de pan en laat het
    15 minuten rusten voor het te snijden.
    Houd de groenten intussen warm.
    Zet de braadpan op het vuur, voeg de bloem toe
    en kook alles 1 minuut.
    Voeg de bouillon en de rest van de wijn
    toe, breng alles aan de kook en voeg
    zonodig zout en peper toe.
    Serveer het vlees en groenten met
    de saus erover en garneer met rozemarijn.

    Kalfsschenkel met tomaten en witte wijn




    Sit is een heerlijk vol gerecht uit Milaan
    Omdat het erg vult is een
    groene salade er heel lekker bij


    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 2 eetlepels bloem
  • 4 kalfsvleesschenkels
  • 2 kleine uien
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote stengel bleekselderij in stukjes
  • 1 middelgrote wortel in stukjes
  • 2 teentjes fijn gehakte knoflook
  • 400 gram tomaatstukjes uit blik
  • 3 dl droge witte wijn
  • 3 dl kippenbouillon
  • iets geraspte schil van 1 citroen
  • 2 blaadjes laurier
  • extra laurier voor garnering
  • zout en peper

    Als bijgerecht :

  • gemengde groene salade

    Voor de gremolata :

  • 2 eetlepels vers gehakte peterselie
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 1 teentje fijngehakte knoflook

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 160 graden.
    Meng de bloem met zout en peper
    en strooi het in een ondiepe schaal.
    Wentel de schenkels in de bloem
    zodat ze helemaal bedekt zijn.
    Schud het te veel aan bloem eraf.
    Snijd 1 ui in ringen.
    Verhit de olie in een grote
    vuurvaste braadpan.
    Braad het vlees met de uiringen
    op middelhoog vuur aan beide zijden bruin.
    Schep het vlees uit de pan en laat
    het op keukenpapier uitlekken.



    Snipper de andere ui en doe hem met de wortel,
    bleekselderij en knoflook in de pan.
    Roer aangekoekte resten in de pan los.
    Bak de groenten al roerende 5 minuten
    tot ze zacht beginnen te worden.
    Voeg de tomaatblokjes, wijn, bouillon,
    citroenrasp en laurier toe.
    Breng het op smaak met zout en peper.
    Breng het mengsel al roerende aan de kook.
    Doe het vlees weer in de pan
    en bedruip het met de saus.
    Baak het gerecht afgedekt 2 uur
    in de oven tot het vlees gaar is.

    Maak de gremolata :

    Meng de peterselie, citroenrasp en
    knoflook in een kleine kom.
    Haal de braadpan uit de oven en
    verwijder de citroenschil en laurier.
    Breng het gerecht op smaak met zout en peper.
    Serveer het gerecht heet en
    strooi de gremolata eerover.
    Garneer het met laurier en
    geef er de groene salade bij.

    Poolse stoofschotel




    "Bigos" is het nationale gerecht van Polen
    Het bestaat uit varkensvlees, wild, rundvlees
    en knoflooksaucijsjes
    met groenten en kruiden


    Voor 8 personen

    Ingredienten :

  • 10 gram gedroogde porcini
  • 200 gram pruimen zonder pit
  • 225 gram mager varkenslappen
  • 225 gram wild zonder bot
  • 225 gram rundvleespoelet
  • 225 gram kielbasa
  • 25 gram bloem
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 uien in ringen
  • 3 eetlepels droge madera
  • 1 kilo afgespoelde zuurkool
  • 4 ontvelde tomaten in stukjes
  • 4 kruidnagels
  • 1 pijpje kaneel
  • 1 blaadje laurier
  • 1/2 theelepel dille
  • 6 dl bouillon
  • zout en peper

    Voor garnering :

  • vers gehakte peterselie

    Als bijgerecht :

  • gekookte krieltjes

    Bereiding :

    "kielbasa" is een knoflooksaucijsje van
    varkens- en rundvlees, maar u kunt
    ook andere worstjes gebruiken.

    Laat de gedroogde paddestoelen en pruimen
    30 minuten weken in kokend water
    en giet ze dan af.
    Snijd het vlees in blokjes en
    schep ze door de bloem.
    Verhit de olie in een grote vuurvaste
    braadpan en fruit de uien 10 minuten.
    Schep de uien uit de pan.



    Bak het vlees in gedeelten in 5 minuten bruin,
    schep het uit de pan en zet het weg.
    Voeg de madera toe en laat die al
    roerende 3 minuten zachtjes koken.



    Doe het vlees weer in de pan met de ui,
    zuurkool, tomaten, kruidnagels, kaneel,
    laurier, dille, porcini en prruimen.
    Schenk de bouillon erbij en breng het
    op smaak met zout en peper.
    Breng het geheel aan de kook en laat het
    afgedekt 2 uur zachtjes koken
    tot het vlees gaar is.
    Kook de stoofschotel de laatste
    20 minuten zonder deksel,
    zodat het geheel wat indikt.
    Strooi de peterselie over het gerecht.
    Serveer het direct met krieltjes en peterselie.

    Franse ovenschotel




    Dit recept is gebaseerd op hte traditionele
    Franse gerecht en zit boordevol
    heerlijke smaken, hartverwarmend !


    Voor 6 personen

    Ingredienten :

  • 500 gram eendenborst
  • 225 gram varkenslappen
  • 500 gram knoflookworstjes
  • 3 eetlepels olie
  • 500 gram gesnipperde uien
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • 800 gram cannellinibonen uit blik
  • 225 gram wortels in stukjes
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 bouquet garni
  • 2 eetlepels vers gehakte tijm
  • 5 dl kippenbouillon
  • 100 gram vers broodkruim
  • zout en peper
  • verse takjes tijm als garnering
  • sla als bijgerecht

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 160 graden.
    Snijd de eendenborst en varkenslappen
    in grote stukken.
    Snijd de worstjes in stukjes.
    Verhit de olie in een grote
    vuurvaste braadpan.
    Bak het vlees in kleine hoeveelheden
    per keer rondom bruin.
    Schep het met de schuimspaan ui de pan
    en laat het op keukenpapier uitlekken.
    Voeg de ui en knoflook toe en bak ze
    al roerend 4 minuten tot ze zacht zijn



    Spoel de bonen af en laat ze goed uitlekken.
    Voeg de bonen, wortels, tomaten,
    tomatenpuree, tijm, bouquet garni,
    zout en peper toe.
    Doe het vlees weer terug in de pan
    en schep alles goed om.



    Voeg zoveel bouillon toe dat het vlees en
    de bonen onderstaan.
    De ovenschotel moet niet te nat worden.
    Voeg bouillon toe als hij te droog wordt.
    Breng het gerecht aan de kook
    en bak hem 1 uur in de oven.



    Haal de pan uit de oven, voeg zonodig nog
    wat bouillon toe en verwijder bouquet garni.
    Strooi het broodkruim erover en zet de pan
    onafgedekt nog eens 40 minuten in de oven,
    tot het vlees gaar is en
    de bovenkant knapperig en bruin.
    Garneer het gerecht met takjes tijm
    en serveer met een salade.

    Braadschotel met wortels en pastinaak




    Dit vullende gerecht is lekker op
    koude winterse dagen


    Voor 6 personen

    Ingredienten :

  • 1 eetlepel zonnebloemen
  • klontje boter
  • 1 eetlepel suiker
  • 500 gram krieltjes in de schil
  • 225 gram kleine uien
  • 225 gram wortels in stukken
  • 225 gram pastinaak in stukken
  • 4 dl groentebouillon
  • 1 eetlepel worchestersaus
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 blaadjes laurier
  • zout en pepe
  • vers gehakte peterselie voor garnering

    Bereiding :

    Verhit de olie, boter en suiker in een pan.
    Blijf roeren tot de suiker is opgelost.
    Bak dan de aardappels, uien, wortels en
    pastinaak 10 minuten mee tot ze glazig zijn.
    Meng de bouillon, worchestersaus,
    tomatenpuree en pasta in een maatbeker.
    Roer het goed en schenk de saus
    bij de groenten.
    Voeg de blaadjes laurier toe.
    Breng alles aan de kook en kook het gerecht
    afgedekt zachtjes 30 minuten
    tot de groenten gaar zijn.
    Verwijder de blaadjes laurier.
    Breng het op smaak met zout en peper
    en garneer het gerecht met peterselie.

    Stoofpot met kikkererwten




    Dit bijzondere en smakelijke gerecht staat
    in een wip op tafel


    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 400 gram kikkererwten uit blik
  • 400 gram zwartoogbonen uit blik
  • 130 gram artisjokken uit blik
  • olie van de artisjokken
  • 1 rode paprika in stukjes
  • 1 teentje geperste knoflook
  • 1 eetlepel vers gehakte peterselie
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 1/2 dl zure room
  • 1 eeodooier
  • 50 gram geraspte kaas
  • zout en peper

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Spoel de kikkererwten, zwartoogbonen en
    artisjokharten af en laat ze goed uitlekken.
    Meng de kikkererwten. zwartoogbonen,
    artisjokken en paprika in en braadpan.
    Voeg de artisjokkenolie toe
    om alles nat te maken.
    Voeg de knoflook, citroensap en
    peterselie toe en breng op smaak
    met zout en peper.
    Meng de zure room, eidooier, kaas
    en zout en peper.
    Verdeel het mengsel over de groenten en
    bak de schotel 30 minuten in de oven
    tpt de bovenkant goudbruin is.
    Serveer het gerecht heet.

    Ovenschotel met courgette en kaas




    Dit eenvoudige gerecht bestaat uit lagen
    courgette en cheddar en wordt gebakken
    in een saus van ei en melk


    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 1 teentje geplette knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kilo courgettes
  • 200 gram geraspte cheddar
  • 2 eieren
  • 4 dl melk
  • zout en peper
  • takjes verse peterselie voor garnering

    Bereiding :



    Verwarm de oven voor op 190 graden.

    Wrijf een teentje knoflook stevig langs
    de binnenkant van een ovenschaal,
    zodat de sappen vrijomen en
    gooi het teentje daarna weg.
    Vet de schaal licht in met olijfolie.



    Snijd de courgettes in plakken van 5 cm dik
    en schep de rest van de olijfolie erdoor.
    Voeg zout naar smaak toe.



    Leg de helft van de schijfjes courgette
    in een laag in de ovenschaal.
    Strooi de helft van de kaas erover.
    Leg de rest van de courgettes erop.



    Klop de eieren en melk met een beetje zout.
    Schenk het mengsel over de courgettes.
    Strooi de rest van de kaas erover.
    Dek de schotel afmet alu-folie en bak
    het gerecht 30 minuten in de oven.
    Verwijder het folie en bak het nog 40 mnuten
    tot de bovenkant bruin is.
    Serveer het gerecht heet, warm of koud.





  • Pasta - mie - granen

    Zwarte pasta met rauwkost




    Door inktvisinkt krijgt zwarte pasta
    zijn bijzondere kleur


    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 3 teentjes geperste knoflook
  • 2 eetlepels witte dragonazijn
  • q theelepel Dijon mosterd
  • 6 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 theelepel vers gehakte tijn
  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 225 gram peulen
  • 6 radijsjes
  • 4 rijpe roma-tomaten
  • 1 avocado
  • 300 gram zwarte pasta
  • zouten peper
  • 6 blaadjes verse basilicum voor garnering

    Bereiding :

    Meng de knoflook, azijn, mosterd, olie, tijm,
    zout en peper naar smaak.
    Snijd de paprika's in ruitjes.
    Halveer de peulen en snijd
    de radijsjes in plakjes.
    Ontvel de tomaten en snijd ze in stukjes.
    Schil de avocado en snijd hem in plakjes.
    Leg alle groenten in een grote schaal
    en schep de dressing erdoor.
    Kook de pasta in ruim kokend water met
    wat zout al dente volgens.
    Giet de pasta af en doe hem in
    een grote schaal.
    Leg de groenten erop en serveer direct.
    Garneer het gerecht met verse
    blaadjes basilicum.

    Pasta carbonara




    Voor vier personen kunt u
    de ingredienten verdubbelen
    Geef er een knapperige salade bij


    Voor 2 personen

    Ingredienten :

  • 170 gram tagliatelle
  • 60 gram zongedroogde tomaten in olijfolie
  • 2 losgeklopte eieren
  • 1 1/2 dl slagroom
  • 1 eetlepel mosterd
  • 65 gram geraspte Parmenzaanse kaas
  • 12 blaadjes fijn gesneden basilicum
  • zout en peper
  • verse blaadjes basilicum voor garnering
  • stokbrood als bijgerecht

    Bereiding :

    Kook de pasta in ruim kokend water
    met wat zout al dente.
    Laat intussen de tomaten uitlekken
    en snijd ze in stukjes.
    Klop de eieren los met de room en mosterd.
    Voeg zout en peper toe.
    Giet de pasta af en doe hem
    terug in de pan met het het eimengsel,
    tomaatjes, kaas en basilicum.
    Verwarm de pasta 1 minuut op
    zeer laag vuur en blijf zachtjes roeren
    tot de saus is ingedikt.
    Breng het op smaak met zout en peper.
    Garneer het gerecht met basilicum.
    Serveer het met stokbrood.

    Mie met gember en kip



    De heerlijke mix van gember, specerijen en
    kokosmelk geeft dit gerecht smaak
    Met een beetje vissaus krijgt het
    een echt Oosters tintje


    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 350 gram kippenborsten zonder vel en bot
  • 225 gram courgette
  • 300 gram aubergine
  • 2 eetlepels olie
  • 5 cm verse gemberwortel
  • 6 sjalotjes in ringen
  • 2 theelepels Thaise groene currypasta
  • 4 dl kokosmelk
  • 5 dl kippenbouillon
  • 115 gram eiermie
  • 3 eetlepels gehakte koriander
  • extra koriander voor garnering
  • 1 eetlepel citroensap
  • zout en peper

    Bereiding :



    Snijd de kip in stukken.
    Halveer de courgette en aubergine
    in de lengte en snijd ze in stukjes.



    Verhit de olie in een grote pan
    en bak de kip goudbruin.
    Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan
    en laat het uitlekken op keukenpapier.



    Voeg zonodig nog wat olie toe en bak de gember
    en sjalotjes 3 minuten.
    Voeg de stukjes courgette toe en
    bak ze 3 minuten tot ze
    goudbruin beginnen te worden.
    Roer de currypasta erdoor en
    bak alles nog 1 minuut.



    Voeg de kokosmelk, bouillon, aubergine en vlees
    toe en laat alles 10 minuten zachtjes koken.
    Kook dan de eiermie 5 minuten mee
    tot alles gaar is.
    Roer de koriander en citroensap erdoor
    en breng het op smaak met zout en peper.
    Garneer het gerecht met koriander.

    Kedgeree met gerookte zalm




    U kunt dit gerecht ook bereiden met gegrilde
    of gepocheerde verse zalm


    Voor 6 personen

    Ingredienten :

  • 300 gram langkorrelige witte rijst
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 115 gram sperziebonen
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • 1 rode paprika in stukjes
  • 1 theelepel milde currypasta
  • 115 gram gekookte garnalen
  • 170 gram gerookte zalm in stukjes
  • geraspte schil van 1 citroen
  • sap van 1 citroen
  • 1 1/2 eetlepel vers gehakte dille
  • 1 1/2 eetlepel gekniptee bieslook
  • zout en peper

    Voor garnerimg :

  • partjes citroen
  • takjes dille

    Om te serveren :

  • stokbrood

    Bereiding :

    Kook de rijst in ruim zout water
    in 12 minuten bijna gaar.
    Spoel de rijst met kokend water af
    en laat hem uitlekken.
    Was de pan af en verhit
    dan de boter en olie.
    Haal de sperziebonen af en halveer ze.
    Bak de ui, paprika,knoflook en
    bonen 5 minuten tot ze zacht zijn.
    Bak de currypasta 1 minuut mee.
    Voeg de garnalen en rijst toe en
    verwarm alles al roerend op laag vuur.
    Voeg de zalm en citroenrasp toe en
    breng het op smaak met citroensap.
    De zalm wordt minder doorschijnend.
    Voeg de kruiden toe en breng
    op smaak met eventueel zout en peper.
    Garneer het gerecht met partjes citroen
    en takjes dille en geef er stokbrood bij.

    Lamspilav




    In dit fuitige rijstgerecht wordt
    schouderfilet en lamsgehakt gebruikt


    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram gedroogde pruimen zonder pit
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels boter
  • 1 grote gesnipperde ui
  • 50 gram lamsschouderfilet in stukjes
  • 300 gram mager lamsgehakt
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • 6 dl vleesbouillon
  • 400 gram langkorrelige rijst
  • snufje saffraandraadjes
  • zout en peper
  • takjes peterselie voor garnering

    Bereiding :

    Zet de rozijnen en pruimen onder water.
    Voeg het citroensap toe.
    Laat de vruchten 1 uur weken.
    Giet ze af en snijd de pruimen in stukjes.
    Verhit de boter ineen pan
    en fruit de ui 3 minuten.
    Voeg het vlees en knoflook toe.
    Roerbak alles 5 minuten tot het vlees bruin is.
    Schenk 1 1/2 dl bouillon erbij
    en breng het gerecht aan de kook.
    Draai het vuur laag en laat de pilav
    afgedekt 1 uur zachtjes koken
    tot het vlees gaar is.
    Voeg de rest van de bouillon toe
    en breng alles weer aan de kook.
    Voeg de rijst en saffraan toe.
    Laat het gerecht afgedekt 15 minuten
    zacht koken tot de rijst gaar is.
    Voeg de rozijnen en pruimen toe en
    breng het op smaak met zout en peper.
    Garneer het gerecht met peterselie.
    Serveer de pilav heet.

    Couscous




    De Marokkaanse en Tunesische keuken kent
    veel overheerlijke couscousgerechten
    Couscous wordt gestoomd
    boven kruidige stoofgerechten
    Een beetje hete harissa geeft
    dit gerecht extra pit


    Voor 6 personen

    Ingredienten :

  • 500 gram couscous
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 wortels in plakjes
  • 4 kleine gehalveerde knolrapen
  • 8 kleine gehalveerde nieuwe aardappels
  • 1 groene paprika in styjhes
  • 115 gram gehalveerde sperziebonen
  • 1 kleine venkelknol in dikke plakken
  • 2 1/2 cm verse gemberwortel
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • 1 theelepel urkuma
  • 1 eetlepel gemalen koriander
  • 1 theelepel komijnzaadjes
  • 1 theelepel kaneel
  • 3 eetlepels rode linzen
  • 400 gram tomaatblokjes uit blik
  • 1 liter bouillon
  • 50 gram rozijnen
  • geraspte schil van 1 citroen
  • sap van 1 citroen
  • zout en peper
  • harissa als bijgerecht

    Bereiding :

    Zet de couscous onder koud water
    en laat hem 10 minuten weken.
    Giet het af, verdeel de couscous over
    een dienblad en laat hem 20 minuten rusten.
    Roer de couscous af en toe met de vingers los.
    Schil de gemberwortel en rasp hem.
    Verhit intussen de olie in een pan
    en roerbak de groenten 10 minuten.



    Voeg de gember, knoflook en specerijen toe,
    schep alles goed om en
    bak het geheel 2 minuten.
    Schenk de linzen, tomaten, bouillon
    en rozijnen erbij.
    Breng het op smaak met zout en peper.
    Breng alles weer aan de kook
    en draai het vuur lager.
    Zet de couscous in een
    stoompan boven de groenten.
    Laat de couscous afgedekt 20 minuten stomen.
    De korreltjes moeten opgezwollen en zacht zijn.
    Schep de couscous in een schaal.
    Voeg het citroenraspsel en -sap toe
    aan de groenten en breng
    op smaak met zout en peper.
    Voeg eventueel harissa toe,
    harissa is heet, dus wees voorzichtig.
    Verdeel de couscous over 6 borden
    en schep de groenten erop.





  • Roerbakgerechten

    Roerbakgroenten met zeeduivel




    Een smakelijk en snel te bereiden visgerecht


    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 2 eetlepels maisolie
  • 2 middelgrote uien in ringen
  • 1 theelepel geperste knoflook
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 170 gram zeeduivel in stukjes
  • 2 eetlepels verse blaadjes fenegriek
    2 tomaten in stukjes
  • 1 courgette in plakjes
  • 1 eetlepel citroensap
  • zout

    Bereiding :

    Verhit de olie in een wok met anti-aanbaklaag
    en fruit de ui op laag vuur.
    Meng intussen de knoflook, komijn,
    koriander en chilipoeder.
    Voeg de specerijen toe aan de uien
    en roerbak het 1 minuut.
    Voeg de vis toe en roerbak het
    nog eens 5 minuten tot de vis gaar is.
    Voeg de fenegriek, tomaten en courgette
    toe en breng het op smaak met zout.
    Roerbak het nog 2 minuten.
    Druppel er wat citroensap over
    voor u het gerecht serveert.

    Thais roerbakgerecht met vis




    Serveer bij dit gerecht brood om
    in de jus te dippen


    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 700 gram gemengd fruits de mer
  • 3 eetlepels kokosmelk
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • zout en peper
  • stokbrood als bijgerecht

    Voor de saus :

  • 5 cm verse gemberworrtel
  • 3 eetlepels kokosmelk
  • 2 grote rode Spaanse peper
  • 1 gesnipperde ui
  • 5 cm citroengras
  • 5 cm gemberwortel
  • 6 geblanchheerde amandelen
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel zout

    Fruits de mer :

    rode snapper - kabeljauw - garnalen

    Bereiding :

    Maak de fruits de mer schoon van vel en graat
    en snijd ze in grote stukken.
    Pel de garnalen en houd de staart heel.

    Maak de saus :

    Schil de gemberwortel en snijd hem fijn.
    Hak de amandelen fijn.
    Snijd de pepers in stukjes.
    Verwijder de buitenste bladen van
    citroengras en snijd het
    binnenste in stukjes.
    Meng alle ingredienten met
    3 eetlepels kokosmelk en
    mix het met de staafmixer
    tot een gladde saus.
    Verhit de olie in de wok.
    Voeg de vis en garnalen toe en
    roerbak ze 3 minuten en haal ze uit de wok.
    Voeg de saus en rest van de kokosmelk toe
    en roer het goed door elkaar.
    Voeg dan de vis toe.
    breng alles aan de kook en
    breng het op smaak met zout.
    Serveer het gerecht met stokbrood.

    Roerbakeend




    Dit roerbakgerecht is ook heel lekker als
    vulling voor tortilla's of gestoomde
    Chinese pannenkoeken met wat extra
    warme pruimensaus erbij


    Voor 2 personen

    Ingredienten :

  • 350 gram eendenborst zonder bot
  • 2 eetlepels bloem
  • 3 eetlepels olie
  • 1 bosje sjalotjes
  • 300 gram gesneden groene kool
  • 225 gram kastanjes uit blik
  • 50 gram ongezouten cashewnoten
  • 115 gram komkommer in reepjes
  • 3 eetlepels pruimensaus
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • zout en peper
  • ringetjes sjalotjes als garnering

    Bereiding :



    Snijd het vet van de eend en snijd
    het vlees in dunne plakken.
    Voeg zout aan de bloem toe en
    wenten de stukjes vlees erin.
    Halveer de sjalotjes in de lengte
    en snijd ze in reepjes van 5 cm.
    Laat de kastanjes uitlekken en snijd ze fijn.



    Verhit de olie in een wok en bak de eend
    op hoog vuur goudbruin en knapperig.
    Blijf goed roeren zodat
    de eend niet aanbakt.
    Schep het vlees met de schuimspaan
    uit de wok en laat het uitlekken.



    Doe de sjalotjes in de wok en
    bak ze 2 minuten.
    Voeg de kool toe en roerbak alles
    in 5 minuten zacht en goudkleurig.



    Doe het vlees weer in de wok met de kastanjes,
    cashewnoten en komkommer.
    Roerbak alles nog 2 minuten.
    Voeg de pruimensaus en sojasaus toe met
    flink wat zout en peper en warm het 2 minuten.
    Serveer het gerecht heet en garneer
    met de sjalotringetjes.

    Varkensvlees met zoetzure roerbakgroenten




    Dit is een lekker avondmaal voor het hele gezin
    dat bovendien supersnel op tafel staat
    Snijd de wortels wel in dunne reepjes
    zodat ze op tijd gaar zijn


    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 500 gram varkensfilet
  • 2 eetlepels bloem
    3 eetlepels olie
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 teentje geperste knoflook
  • 1 groene paprika in ringen
  • 350 gram wortels in reepjes
  • 225 gram bamboescheuten uit blik
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 1 1/4 dl groentebouillon
  • zout en peper

    Bereiding :



    Laat de bamboescheuten uitlekken.
    Snijd het vlees in dunne plakken.
    Doe de bloem met wat zout en peper in een kom.
    Wentel het vlees door de bloem.



    Verhit de olie in een wok en bak het vlees
    op middelhoog vuur 5 minuten
    tot het gaar en goudbruin is.
    Schep het met de schuimspaan uit de wok
    en laat het uitlekken op keukenpapier.
    Bak het vlees in kleine hoeveelheden.



    Voeg de ui en knoflook toe
    en roerbak alles 3 minuten.
    Voeg de paprika en wortels toe en
    roerbak alles op hoog vuur 8 minuten
    tot de groenten zacht beginnen te worden.



    Schep het vlees weer in de wok
    met de bamboescheuten.
    Voeg de rest van de ingredienten
    en de bouillon toe en breng het aan de kook.
    Laat alles 3 minuten zachtjes koken
    tot alles door en door heet is.
    Breng het op smaak met zout en peper
    en serveer het gerecht direct.

    Gebakken lamsvlees met bloemkool




    Bloemkool en lamsvlees passen heel goed bij elkaar
    Bij deze curry hoort een "tarka" van
    komijn en kerrieblaadjes


    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 2 theelepels maisolie
  • 2 middelgrote uien in ringen
  • 1 1/2 theelepel vers geraspte gemberwortel
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel gehakte knoflook
  • 1/4 theelepel gemalen kurkuma
  • 1/2 theelepel gemalen koriander
  • 2 eetlepels verse blaadjes fenegriek
  • 300 gram lamsvlees in reepjes
  • 1 kleine bloemkool in roosjes
  • 3 dl water
  • 2 eetlepels blaadjes koriander
  • 1/2 rode paprika in ringen
  • 1 eetlepel citroensap

    Voor de tarka :

  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1/2 theelepel komijnzaadjes
  • 6 kerrieblaadjes

    Bereiding :

    Verhit de olie in een wok en fruit
    de uien goudbruin.
    Draai het vuur lager en voeg gember,
    chilipoeder, knoflook, kurkuma
    en koriander toe.
    Voeg dan de blaadjes fenegriek toe.



    Voeg het lamsvlees toe en roerbak tot
    het vlees bedekt is met de specerijen.
    Voeg de helft van de bloemkoolroosjes toe
    en schep alles goed om.



    Schenk het water erbij, draai het vuur lager
    en laat alles afgedekt 7 minuten koken
    tot de bloemkool en vlees bijna gaar zijn.
    Voeg de rest van de bloemkool,
    de helft van de korianderblaadjes,
    rode paprikaa en citroensap toe en
    roerbak alles 5 minuten.
    Zorg ervoor dat de saus niet aankoekt.
    Kijk of het vlees gaar is en doe
    de inhoud van de wok in een warme schaal
    en houd het gerecht warm.
    Maak de tarka :
    Verhit de olie en bak de komijnzaadjes
    en kerriebaadjes 30 seconden.
    Schenk de kruidenolie dan direct
    over het gerecht en garneer met
    de rest van de korianderblaadjes.

    Roerbakgroenten met ei




    Dit gerecht is geschikt voor het hele gezin en
    bovendien zeer eenvoudig te bereiden
    Geef er knapperig brood bij
    als stokbrood of ciabatta
    Laat de slager de ham in een stuk snijden


    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 2 eetlepels olijfolie
  • gesnipperde ui
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • 170 gram gekookte ham
  • 225 gram courgette
  • 1 rode paprika in dunne reepjes1 gele paprika in dunne reepjes
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 400 gram tomatenstukjes uit blik
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 4 eieren
  • 100 gram geraspte cheddar
  • zout en peper
  • stokbrood of ciabatta

    Bereiding :



    Verhit de olie in een hittebestendige wok
    en fruit de ui en knoflook4 minuten tot ze zacht worden.
    Snijd intussen de ham en courgette
    in reepjes van 5 cm.
    Zet de ham weg.
    Voeg de courgette en paprika's toe aan
    de ui en bak ze op middelhoog vuur
    4 minuten tot ze zacht worden.



    Voeg het paprikapoeder, tomatenpuree, ham,
    zout en peper toe.
    Breng alles aan de kook en laat het
    15 minuten zachtjes koken
    tot de groenten beetgaar zijn.
    Draai het vuur laag.
    Maak 4 kuiltjes in het tomatenmengsel
    en breek in elk kuiltje een ei
    en voeg zout en peper toe.
    Kook het geheel op laag vuur tot
    het eiwit begint te stollen.



    Verwarm de grill op de hoogste stand.
    Strooi de kaas over de eieren
    en groenten in de pan.
    Plaatss de wok 5 minuten onder de grill,
    tot de kaas goudbruin is en
    de eieren gestold zijn.
    Serveer het gerecht direct
    met stokbrood of ciabatta.

    Aardappelomelet met ui en feta




    Deze Italiaanse omelet met groenten en kaas
    wordt plat geserveerd als
    een Spaanse tortilla
    Snijd hem in parten en serveer ham
    warm of koud net een tomatensalade


    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 1 1/2 eetlepel olijfolie
  • 1 rode ui in ringen
  • 350 gram gekookte nieuwe aardappels
  • 6 losgeklopte eieren
  • 230 gram feta in blokjes
  • zout en peper

    Bereiding :



    Verhit de olie in een grote koekenpan.
    Bak de ui al roerend in 5 minuten zacht.
    Halveer de aardappels.
    Voeg de aardappels toe en roerbakze 5 minuten mee tot ze goudbruin zijn.
    Verdeel alles gelijkmatig over de pan.



    Verwarm de grill op de hoogste stand.
    Voeg zout en peper toe aan
    de losgeklopte eieren en schenk
    het mengsel over de ui en aardappels.
    Strooi de kaas erover en bak de omelet
    op middelhoog vuur 6 minuten tot
    de onderkant goudbruin is.



    Bescherm het handvat van de pan met alu-folie.
    Zet de pan onder de grill en bak de bovenkant
    van de omelet 3 minuten onder de grill
    tot hij lichtbruin is.
    Serveer de omelet warm of koud.

    Dit waren de eenpans maaltijden


  • Reacties (10)
    Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
    Eenpans maaltijden
    Eenpans maaltijden
    Eenpans maaltijden
    Eenpans maaltijden
    Eenpans maaltijden
    Eenpans maaltijden
    Eenpans maaltijden
    Eenpans maaltijden
    Eenpans maaltijden
    Eenpans maaltijden
    Eenpans maaltijden
    Eenpans maaltijden
    Leuk artikel? Deel het

    In JAN Geen vlees staan 120 succesrecepten zonder vlees uit JAN Magazine. Voor iedereen die van snel, simpel maar verantwoord koken en eten houdt. Koop `m nu voor 19,95 … Lees verder »

    Stuur jouw lekkerste recept in met verse ingrediënten van het land en maak kans op een WARE SMAAK kookworkshop van Estée (winnares MasterChef) in haar eigen restaurant. Doe mee!… Lees verder »

    Laatste vragen
    Laatst beantwoorde vragen
    Meest bekeken
    Top
    Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

    Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

    Om verder te gaan naar de website,
    verzoeken wij u om akkoord te geven.

    Gaat u hiermee akkoord?

    Ja, ik accepteer de cookies