Vitamines in de wintermaanden

Vitamines

voor de wintermaanden




Vitamines voor de wintermaanden

Geschreven door





Citrusvruchten

voor de nodige vitamines

Nederlanders houden wel van een sinaasappeltje.
We consumeren ruim twintig kilo
sinaasappelen per persoon per jaar.
Komt goed uit, want sinaasappels
zijn prima vitamine C leveranciers.
En die hebben we hard nodig
in de donkere wintermaanden.

Maar er is meer dan alleen sinaasappel.


Ooit gehoord van een mineola of sweetie ?
Een mineola is een ruising
tussen een mandarijn en een grapefruit
Een sweetie is een nieuw grapefruitras,
dat gekruist is met de pomelo (pompelmoes)
Samen met de citroenen en liemoenen
horen zij tot het citrusfruit.
Allemaal zijn ze een welkome aanvulling
om onze weerstand op peil te houden.


Op Uw gezondheid

Een citrusvrucht kan gebruikt worden
voor diverse doeleinden.
De schil kan geraspt worden gebruikt
in een cake- of taartbeslag.
Ook wordt de schil gebruikt om
etherische olie uit te winnen en te
verwerken in cosmetica.

Het vruchtvlees van elke
citrusvrucht bestaat uit langgerekte,
met sap gevulde partjes.

De smaken verschillen nogal,
van zoete sinaasappels en mandarijnen
tot friszure grapefruits en
ronduit zure citroenen en limoenen.

Toch leveren de laatste veel vitamine C.
U kunt vers citroen- of limoensap
goed toepassen in dressings en gebak.

Naast vitamine C, die zo belangrijk
voor ons is in tijden dat we minder
zon op de huid krijgen,
levert citrusfruit ook andere
voedingsvezels zoals koolhydraten en mineralen.
Citrusvruchten bevatten weinig
calorieen en passen als voedzaam
opkikertje dus goed in een caloriearm dieet.




Zonnetjes in de winter

Citrusvruchten gedijen niet goed
in ons koude klimaat.
Daarom importeren we ze uit warme landen.
Het seizoen loopt van november tot mei.

Koopt U citrusvruchten let dan op
de schil, die moet stevig zijn,
glanzend en helder van kleur.
Citrusvruchten bewaart U het best op
een koele plek, niet in de ijskast.
De vruchten zijn het lekkerst
als U ze op kamertemperatuur eet.


Overzicht van vitamine C en mineralen
per 110 gram van elke citrusvrucht


Vrucht - Vitamine C - Calcium - IJzer

Sinaasappel - 49 mg - 37 mg - 0,1 mg
Grapefruit - 40 mg - 21 mg - 0,1 mg
Citroen - 40 mg - 10 mg - 0,1 mg
Mandarijn - 30 mg - 24 mg - 0,1 mg
Limoen - 30 mg - 14 mg - 0,1 mg

Sorbet van sinaasappel



Voor 4 personen

Bereidingstijd :
ca. 25 minuten en afkoelen, dan 3 uur invriezen

Ingredienten :

150 gram fijne tafelsuiker
rasp van 1/2 sinaasappel
1/4 liter sinaasappelsap
sap van 1 limoen
1/4 liter medium dry sherry
of droge witte wijn
2 eetlepels Grand marnier
1 eiwit
3 a 4 dl lichte mousserende witte wijn
4 flinterdunne plakjes citrusfruit naar keuze
1 1/2 dl water


Bereiding :

Breng 1 1/2 dl. water met de suiker
en de rasp aan de kook.
Kook totdat de suiker is opgelost en
laat de siroop goed afkoelen.
Roer het sinaasappel- en limoensap erdoor
en schenk alles door een zeef
in een kom.
Voeg de sherry of wijn
en Grand marnier toe.
Klop het eiwit hald stijf en spatel
het door het sinaasappelmengsel.
Schenk het mengsel in een ijsmachine
en draai het tot het smeuig is.
Of schenk het in een diepvriesdoos en
laat het 3 uur bevriezen.
Schep het mengsel dan elke 30 minuten
met een vork of garde om.
Verdeel de sorbet over 4 glazen
en schenk er de mousserende wijn op.
Garneer met een plakje citrusfruit.


Tip ! ! !

Voor een fris smaak effect kunt u
de sinaasappel vervangen door grapefruit.


Broccoli
de ultieme vitaminetopper


Broccoli staat op nummer een
van de "gezonde groenten toptien".
Deze "Zuidelijke" groente is de afgelopen
jaren erg in populariteit gestegen en
vertegenwoordigt samen met de bloemkool
de allerfijnste koolsoorten.


Maar liefst vijf verschillende vitaminen
zitten er in broccoli en ook nog eens
vezels en mineralen.
Met name vitamine C is sterk
vertegenwoordigd in broccoli,
maar ook vitamine B1, B2, B6 en BE.
Daarnaast is broccoli ook erg vezelrijk.
Tot slot bevat broccoli nauwelijks vet.
Al met al een echte vitamine-topper
en een prima disgenoot in
de koude wintermaanden.

Serveert U broccoli als gekookte groente,
reken dan op 250 gram per persoon.
Voor een salade is 125 gram voldoende.

Verse broccoli is diepgroen van kleur,
zonder gelige stukken.
Bewaar broccoli niet langer dan
enkele dagen in de koelkast.
U maakt broccoli schoon door de groente
goed af te spoelen en de buitenste
bladeren te verwijderen.
Dikke stengels kunt U in stukjes snijden
en eerst laten koken.
Als U dan wat later de roosjes
toevoegt is alles gelijk klaar.
Kook de groente kort,
beetgaar is ze het lekkerst.
Broccoli heeft van zichzelf een
auromatische, pittige en kruidige smaak.
De groente is goed te combineren
met allerlei smaken.
Zie de recepten hieronder.


Wist U dat

De meeste vitamines in de stronken zitten ?
Snijd de stronken in kleine stukjes en
verwek ze in een roerbak-gerecht.


Gegratineerde broccoli



Blancheer 750 gram broccoliroosjes 5 minuten
in kokend water, giet ze af en
doe ze over in een ingevette ovenschaal.
Meng 6 eetlepelspaneermeel met
6 eetlepels Parmenzaanse kaas en
strooi dit over de broccoli.
Bestrooi met peper en zout naar smaak
en zet de schaal 15 minuten in een
voorverwarmde oven (220 graden).


Broccoli-salade



Kook 500 gram broccoliroosjes en
200 gram gesneden worteltjes in
water met zout beetgaar.
Giet ze af en schep er
5 eetlepels olijfolie extra vierge,
18 in vieren gesneden sherry-tomaatjes,
1 eetlepel fijngehakte peterselie
en peper naar smaak door.


Broccolisoep



Fruit 1 gesnipperde ui in 1 eetlepel olijfolie.
Voeg 1 liter kippenbouillon van tabletten,
2 theelepels gemalen koriander,
750 gram panklare broccoli en
6 eetlepels creme fraiche toe.
Kook alles 15 minuten.
Pureer de soep met de staafmixer.
Schep de soep in 4 borden
en garneer met 100 gram geroosterd
amandelschaafsel en fijngehakte peterselie.


Roergebakken broccoli



Roerbak 250 gram schoongemaakte en in vieren
gesneden sjalotten met 1 gesnipperd teentje
knoflook in 3 eetlepels zonnebloemolie
5 minuten op halfhoog vuur.
Roerbak 1 in plakjes gesneden wortel
en 150 gram sugarsnaps 5 minuten mee.
Schep er 250 gram geblancheerde
broccoliroosjes en 250 gram
geblancheerde bloemkoolroosjes door
en warm het goed door.
Breng het geheel op smaak met
groentebouillon, peper, zout en sesamolie.


Kaasfondue met broccoli en spekrolletjes



Maak een kaasfondue van een pak
kant en klare kaasfondue.
Roer er 1/2 eetlepel oregano door.
Blancheer broccoliroosjes en serveer
ze met stukjes bleekselderij, rolletjes
ontbijtspek en ciabattabrood bij de fondue.


Broccoli in een jasje



Blancheer panklare broccoliroosjes en
wentel de uitgelekte broccoli door
de bloem en dan door losgeklopt ei.
Bestrooi ze met zout en peper en
wentel ze dan door geraspte kaas.
Leg ze in een ovenschaal en
bestrooi ze met knoflookpoeder
en nootmuskaat.
Zet ze 5 minuten in een voorverwamde oven
op 240 graden.


Tempura van broccoli



Roer 20 gram maisemeel met 75 gram bloem,
1 theelepel bakpoeder, 1 losgeklopt ei,
peper en zout en 3/4 dl koud
koolzuurhoudend bronwater
tot een dik beslag.
Haal 400 gram geblancheerde
broccoliroosjes stuk voor stuk
door het beslag.
Frituur ze in hete olie (180 graden)
in 2 minuten lichtbruin.


Broccoli in sinaasappel-wijnsaus



Bereid 1 zakje witte wijnsaus volgens
de aanwijzingen op de verpakking.
Roer er het sap van 1 uitgeperste
sinaasappel, 1 uitgeperst teentje knoflook
en 500 gram geblancheerde broccoliroosjes door.


Aardappel-broccoli-puree



Pureer een kilo gekookte aardappelen met
500 gram geblancheerde broccoliroosjes.
Roer er 1 losgeklopt ei, 1 dl. slagroom
75 gram uitgebakken magere
spekreepjes, 4 eetlepels fijngesneden
basilicum, peper, zout en
nootmuskaat naar smaak door.






















Reacties (10)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Vitamines in de wintermaanden
Vitamines in de wintermaanden
Vitamines in de wintermaanden
Vitamines in de wintermaanden
Vitamines in de wintermaanden
Vitamines in de wintermaanden
Vitamines in de wintermaanden
Vitamines in de wintermaanden
Vitamines in de wintermaanden
Vitamines in de wintermaanden
Vitamines in de wintermaanden
Vitamines in de wintermaanden
Leuk artikel? Deel het

Halloween wordt steeds populairder in NL en België. Maak leuke en gekke gerechten en geef een griezelig Halloween dinertje. De beste Halloweenrecepten vind je hier »… Lees verder »

Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies