Italiaans boerenbrood uit Berkelse polder

bron: Wereldkeuken - Rotterdams Dagblad. Door Dijlan van Vlimmeren

Middenin de Berkelse polder wappert een Italiaanse vlag. Niet uit chauvinisme, haast ecoboer Alfredo de Lotto zich te zeggen. De vlag is een herkenningsteken voor de bezoekers die van heinde en verre naar de Noordeindseweg komen voor zijn befaamde boerenbrood met walnoten. Iedere zaterdag staat hij om vier uur op om vijftig broden te bakken. ,,Ze zijn binnen mum van tijd uitverkocht.''

De 47-jarige De Lotto predikt het oude ambacht. ,,Ik ben niet meegegaan in de moderne tijd en daar ben ik trots op. Op het melken na gebeurt hier alles met de hand. Noem het nostalgie.'' Voor hem geen chemicalien en kunstmest. ,,Ik wil het echte leven proeven.''

Het krijtbord voor het knusse winkeltje wijst de bezoeker erop dat onlangs een jonge os en lammeren zijn geslacht. Het slachten van het eigen vee doet De Lotto niet zelf. Wel slacht hij eens een kip voor eigen gebruik, zoals vanavond wanneer hij il pollo in witte wijn en citroensap gaat koken. Delen van de jonge os en de lammeren zijn ingevroren en liggen sinds kort te koop in het winkeltje naast lieflijke Mariabeeldjes en andere parafernalia.Alles wat De Lotto verkoopt, is biologisch en komt veelal uit de eigen moestuin. Sjalotjes, aubergine en heel veel kruiden. De wijnen, de olijfolie en de meeste kazen heeft hij geimporteerd uit Noord-Italie. Alleen geitenkaas maakt hij zelf. Evenals de pesto, de pancetta en de vitello tonnato. De Lotto meent de beste prosciutto crudo te hebben die er bestaat. ,,Hij is superieur aan de Parmaham.''

Op 20-jarige leeftijd ontvluchtte boerenzoon Alfredo de Lotto het conservatieve dorp San Vito di Cadore in de Dolomieten, waar hij een groot deel van zijn jeugd heeft doorgebracht.Hij kwam in een ijssalon in Den Haag terecht. Maar de Italiaan kon zijn weg niet vinden in de grote stad. Met twee geiten en twee zeugen hervatte hij het boerenleven in Zoetermeer. Totdat hij de Berkelse boer Arie Ruigrok (nu 75) ontmoette, door De Lotto liefkozend opa genoemd. Ze sloegen de handen ineen.

Op verzoek kookt De Lotto voor besloten gezelschappen een viergangenmenu zoals hij van mama heeft geleerd. Op een ouderwets Italiaans fornuis bereidt hij minestronesoepen, wildgerechten en stoofpotten. Met, na afloop, een kopje gerstekoffie met daarin een scheut rode wijn. ,,Want,'' zegt hij, ,,Noord-Italianen drinken geen espresso of cappuccino.''

Het koken voor een groep doet hij hooguit een, twee keer in de week: ,,Het moet wel kleinschalig blijven. Op een enorme toeloop van mensen zit ik niet te wachten.'' Aan commercie heeft hij een broertje dood. Om die reden schuwt hij ook de publiciteit. Pas na enig aandringen stemt hij in met een interview.

Twee bergmaschi blaffen wanneer een bezoeker langsloopt. Het zijn waakhonden uit de Dolomieten. ,,Basta,'' roept hij in onvervalst Italiaans. ,,Mijn moedertaal is eigenlijk retro-Romaans, wat ze ook in Zwitserland spreken. Italiaans leerde ik pas op school.''

Ooit gaat hij terug naar de bergen. ,,Het lawaai van de natuur. De wind, de sneeuwstormen. Dat mis ik hier.''

Italiaanse boerderij De Lotto/Ruigrok, Noordeindseweg 107, Berkel en Rodenrijs, 010-5116644.

Reacties (2)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het

Stuur jouw lekkerste recept in met verse ingrediënten van het land en maak kans op een WARE SMAAK kookworkshop van Estée (winnares MasterChef) in haar eigen restaurant. Doe mee!… Lees verder »

Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies